Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. február 13. 09:16 Tech

Leszerelik a kínai gyártású kamerákat a középületekről Ausztráliában

Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok után Ausztrália is a kínai biztonságtechnikai termékek korlátozása mellett döntött a napokban a Deutsche Welle beszámolója szerint. Az ország védelmi minisztere, Richard Marles nyilatkozata szerint a Kínában gyártott kamerák és további, megfigyelésre alkalmas berendezések biztonsági kockázatot jelentenek, így elrendelte azok leszerelését az ausztrál kormány az államigazgatás intézményeiben.

Az elhatározás több mint 250 épületet, illetve 913 készüléket érint, amelyeket a részben kínai állami tulajdonban álló Hikvision és Dahua gyártott. A Hikvision visszautasítja az ausztrál kormány azon feltételezését, miszerint a termékei alkalmasak hang- és filmanyagok titkos továbbítására Kína irányába, a Dahua egyelőre nem kommentálta a fejleményeket. Az ügyben már a kínai kormány is megnyilvánult, az ázsiai ország vállalatai ellen irányuló diszkriminációval és elnyomással vádolva Ausztráliát, és a döntés visszavonását szorgalmazva.

Reméljük, hogy Ausztrália tisztességes, igazságos és megkülönböztetésmentes környezetet biztosít a kínai vállalatok normális működéséhez

– mondta Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője. Az ausztrál kormány álláspontja szerint azonban mindkét vállalatra vonatkozik a kínai nemzeti hírszerzési törvény, amely megköveteli tőlük, hogy együttműködjenek az ottani titkosszolgálatokkal.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök nem aggódik Kína reakciója miatt, a két ország közötti kapcsolatot már egy évekkel ezelőtti hasonló ügy is terheli: 2018-ban Ausztrália a Huaweit tiltotta ki az ország 5G-hálózatának létesítéséből. Sőt, a koronavírus-pandémia kitörésekor az ausztrál kormány a fertőzések eredetének független kivizsgálását követelte, ami tovább rontotta a kapcsolatát Kínával, ahol egyes ausztrál árucikkekre kirótt védővámokkal válaszoltak minderre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa Kína megneheztel, hirtelen gondok lesznek a minőséggelÖtvennél is több teherhajó várja legalább egy hónapja, hogy kirakodhasson kínai kikötőkben összesen 5,7 millió tonna, Ausztráliában kibányászott szenet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉpülnek, de a szkeptikusok szerint hasznavehetetlenek Kína elsüllyeszthetetlen repülőgép-hordozói és mesterséges szigeteiKína számos mesterséges szigetet és katonai támaszpontot húzott fel a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalán, a Dél-kínai-tengeren. Új fotók alapján a bázisok kietlenek, ami egyes elemzők szerint azt jelzi, hogy azok gyenge minőségűek, és nem sok katonai hasznuk van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs többé magánéletAz arcfelismerő technológia napról napra lesz egyre jobb, olcsóbb és veszélyesebb. Olyan, mint az atomenergia: rossz kezekbe kerülve elképesztő károkat okozhat. Például ha a hatalom a saját polgárai ellen használja a csúcstechnológiát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Ausztrália hírszerzés Kína megfigyelés Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.