Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. október 6. 06:52 Tech

Tüntető tanárok, szennyvízből készült sör és egy elfeledett női figura

A mai részben több megközelítésből mutatjuk be a tegnapi tüntetéseket és az oktatás helyzetét. Emellett lesz szó nyilvános WC-kről, egy öt nyelven beszélő fizikatanárról és Szent-Györgyi Albert lassan száz éves, de mai napig aktuálisnak ható beszédéről. 

A hírlevélre ide kattintva lehet feliratkozni. A email-fiókokba érkező eredeti verziót ide kattintva lehet megnézni, az egyszerűsített pedig az alábbiak szerint néz ki:

G7 Reggel

2022. október 6. | Gazdasági sztorik öt percben

1. Napi G7: Drága nyilvános WC-k

A nyilvános illemhelyek Budapesten a legdrágábbak az általunk vizsgált tíz közép-európai városban. Budapesten arányaiban viszonylag kevés nyilvános WC van, a tíz város közül Stuttgartot és Bukarestet előzi meg.

Számokban: Budapesten 250 forint a használati díj a legnagyobb szolgáltatónál, a német és osztrák városokban pedig fél euró. A tíz városban az átlagár 158 forint.

Budapest: a legtöbb nyilvános WC-t kerületek üzemeltetik, a legnagyobb üzemeltető pedig a Csatornázási Művek, amely éppen teszteli a bankkártyás fizetést.

 • A fővárosi önkormányzat évi 180 millió forint bevételre tesz szert a WC-kből, ami “messze nem fedezi a költségeket”.

Külföldi példák: a tíz városban egyedül Stuttgartban ingyenesek a WC-k, legalábbis a kétharmaduk, de 2025-ig az összes az lesz. Így szeretnék megelőzni, hogy a kapualjakba, kertekbe és udvarokra végezzék a dolgukat emberek.

 • Münchenben vendéglátóhelyeknek fizet az önkormányzat havi 30 eurót, hogy bárki használhassa az illemhelyeket.
 • Ausztráliában az összes nyilvános WC-t térképre tették, Indiában pedig a Google Mapsnek volt egy ugyanilyen kirakatprojektje.

A G7 teljes cikkét ide kattintva lehet elolvasni.

2. Erre odafigyeltünk: Tanár- helyett diáktüntetések

Szerdán több száz iskola több ezer tanára tüntetett, sztrájkolt vagy vett részt polgári engedetlenségben. Számos településen akcióztak, Budapesten több ezren alkottak élőláncot, elfoglalták a Margit hidat, majd este a Kossuth téren tüntettek.

Miért tüntetnek? Alapvetően azért, hogy magasabb béreket kapjanak a tanárok, csökkenjenek a munkaterheik és állítsák vissza a sztrájktörvényt. Ezek mellett ugyanakkor számos probléma megjelent a különböző kiállásokon, mint például:

 • Adminisztrációs terhek
 • Ingyenes túlórák
 • Párbeszéd hiánya

Mi változott? Az év elején indult megmozdulásokhoz képest változás, hogy egyre jelentősebb számban képviseltetik magukat a diákok – és szüleik -, valamint a korábban elszigetelt kiállások egyre inkább egységesülnek.

Társadalmi bázis: Egyre szélesebb támogatást sejtet, hogy kisebb településeken és több kisvárosban is voltak megmozdulások. Több egyházi iskola is kiállt a tüntetések mellett, például ország legjobb egyházi gimnáziuma, a Szent Imre közel ötven tanára.

 • Az esti budapesti tüntetésen 40 ezren voltak a szervezők szerint, ami jelentős létszám az elmúlt évek tüntetései alapján.

Mi a jelentősége? A Fidesz-kormány alatti nagy tömegbázisú tüntetések jellemzően valami ellen szerveződtek, mint az internetadó, a kata szűkítése, a CEU elüldözése, a rabszolgának nevezett törvény megalkotása vagy az MTA és az SZFE átalakítása. A mostani megmozdulásnak azonban strukturális gyökere van és politikamentesebb.

Kormányzati reakció: Az elmúlt hetekben több kormánypárti politikus is azt mondta, hogy szükség lenne béremelésre az oktatásban, de azt a függőben lévő uniós támogatásokhoz kötötték. A szerdai tüntetéseket nem kommentálta a kormánypárt.

3. További tartalmak: Szennyvízből sör

 • A magánegészségügy terjeszkedése által mélyített krízishelyzeten próbál javítani a kiszivárgott egészségügyi reformtervezet, amely sosem látott módon von el orvosokat a kisebb településekről (Válasz Online)
 • A Kölcsey Gimnázium néhány tanulója elmondja, hogy miért dühítik őket öt tanáruk kirúgása, mik a legkedvesebb emlékeik az elbocsátott pedagógusokkal, és mit tanultak tőlük az évek során. (24.hu)
 • Új konkurenciát kaptak a nagy drogériák, a Kifli.hu után újabb cseh szereplő érkezett a magyar piacra. A Pilulka legfeljebb háromnapos szállítási határidőket vállal, és 15 ezer forintos kosárértéktől nem számít fel szállítási díjat. (G7)
 • Három év alatt kell rendezni a halasztott gázszámlát Magyarországnak a Gazprom felé. Körülbelül 1,9 milliárd eurós könnyítést adnak az oroszok, 3,5 százalékos kamatra. (Hvg.hu)
 • Szennyvízből készítenek sört az egyik legszárazabb amerikai államban, Arizonában. Egyelőre mindössze három amerikai városban engedélyezték az eljárást, ami apró lépés az egyre jelentősebb vízhiány csökkentésében. (Axios)

4. Napi chart: Tanári fizetések

Magyarországon a legalacsonyabbak a tanári fizetések a diplomás bérekhez képest a 38 fejlett országot tömörítő OECD tagjai közül.

5. Személyes perspektíva: Öt nyelv és 51 óra

András fizikát tanít az ország egyik legjobb gimnáziumában, az Apáczaiban. Amikor a tegnap reggeli élőláncos tüntetésen átkelt egy zebrán, diákjai hangosan éljenezték, pár perces beszélgetésünk alatt pedig a képen látható két volt tanítványa is odament hozzá üdvözölni.

Jövőkép: 41 éve tanít és bár papíron hat hét múlva nyugdíjba benne, egyelőre nem fog. “Nyomás is van, hogy maradjak a tanárhiány miatt, meg van is kedvem a folytatáshoz. Mi mást csinálnék?” – mondta az öt nyelven beszélő András.

Miért tüntetett? Szerinte nemcsak az alacsony bér problémás, hanem például az infrastruktúra helyzete is.

 • Az elmúlt 10-20 évben elmaradtak a fejlesztések szerinte, az épületek állaga szerinte kritikus szinten vannak.
 • Egy fiatal kollégája stopperrel lemérte, hogy heti 51 órát tölt munkával. Pedig még akkor is leállította, ha elment WC-re.

Legfelemelőbb pillanat az elmúlt hetekben: “Az, hogy mennyien fejezik ki a szolidaritást” – mondta Andrást, akit érezhetően meghatott, hogy a budapesti élőlánc a Keletitől a Széll Kálmán térig tartott.

 • Örült annak, hogy ennyien dudálnak a tüntetőnek, a legjobban pedig az tetszett neki, amikor egy biciklis is csatlakozott az autósokhoz a csengőjével.

6. Külső szemlélő: Egy elfeledett női figura

Éltető Andrea az MTA KRTK Világgazdasági Intézetének főmunkatársa, kutatási területe többek között a külföldi működőtőke és a globális értékláncok.

Milyen tartalom volt rá nagy hatással a héten? Az élet, meg minden portréinterjú podcast beszélgetése Bódis Kriszta íróval, filmrendezővel és pszichológussal.

Miért? „A podcast első fele azért volt számomra nagyon érdekes, mert a magyar történelem egy sokoldalú és intelligens, de elfeledett női figurájáról szólt. A második része pedig azért, mert példát mutat arra, hogyan lehet a szegénytelepen élőket segíteni, oktatni, új életformát kínálni nekik, közben maximális tisztelettel, odaadással fordulni feléjük.”

7. Múltidéző: Eredetiséget gyilkoló magolás

Szentgyörgyi Albert évnyitó beszéde 1930

Mikor történt? Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvos 1930-ban mondott el egy mai szemmel is nagyon aktuális és tanulságos beszédet (amely a videóra kattintva is meghallgatható) egy szegedi kongresszuson.

Mi mondott? “Az a hallgatóság, amelyet a kezem alá a középiskola küld, minden vele született tehetsége mellett is, kevés kivétellel, nemcsak tudós képzésre, hanem minden nemű felső kiképzésre teljesen alkalmatlan. Annak az előzetes kiképzéséről el lehet mondani a rövid orvosi jelentés szavait: az operáció sikerült, a beteg meghalt. A tanítás jó volt, a gyermeket megölték, abból a 12 évi magolás és drukkolás kivert, kigyilkolt minden eredetiséget, minden érdeklődést.

(…)

Az iskolában a gyermeki lélek minden erénye, a pajkosság, a vidámság, az elevenség bűn. A gyermeki lélek tudásra való szomját magolással és fenyegetéssel, élettelen tanítással elégítik ki. És mikor 12 év után ilyen előkészítéssel a serdülő ifjút hozzánk küldik az egyetemre, mi az után tanítjuk, tanítjuk és tanítjuk őket. És amikor az után további 5 év alatt végleg megfosztottuk őket a szabad cselekvés és gondolkodás minden képességétől, akkor hirtelenül kilökjük őket az életbe, és még a végén azon csodálkozunk, hogy ott nem tudnak a saját lábukon megállni, és hogy ez a szegény ország nem tud a maga nyomorúságából kivergődni.”

Tech hírlevél Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Kabos Eszter
2022. november 26. 14:34 Tech, Világ

A legnagyobb nyertesek között vannak a magyarok a roamingdíjak eltörlése nyomán

Az európai fogyasztók nyertek a roamingárak letörésével, a magyar felhasználók a legnagyobb nyertesek közé tartoznak.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Bucsky Péter
2022. november 23. 13:16 Támogatói tartalom, Tech, Vállalat

Kisvállalkozások a kiberbűnözők célkeresztjében

A koronavírus-járvány óta háromszorosára növekedett a kibertámadások száma. A támadások automatizációja és a hibrid munkavégzés terjedése miatt egyre nagyobb a digitális vállalati szolgáltatások fenyegetettsége is. A vállalkozások kiberbiztonsági kérdésekben ma már a nagy technológiai cégek szakembereit is segítségül hívhatják.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.

Stubnya Bence
2022. november 28. 14:28 Támogatói tartalom, Vállalat

Ígéretes eredményekkel zárult a négynapos munkahét eddigi legnagyobb magyarországi kísérlete

Javult a hatékonysága és a munka-magánélet egyensúllyal való elégedettsége a Telekom dolgozóinak, akik négynapos munkahétre álltak át. Februártól a résztvevők számát duplázva folytatódik a tesztidőszak.

Bucsky Péter
2022. november 28. 04:34 Vállalat

Legóból épített százmilliós céget egy magyar vállalkozó

Több száz millió forintos üzlet az egyedi tervek alapján készült legók tervezése és összeállítása.