Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. október 6. 06:52 Tech

Tüntető tanárok, szennyvízből készült sör és egy elfeledett női figura

A mai részben több megközelítésből mutatjuk be a tegnapi tüntetéseket és az oktatás helyzetét. Emellett lesz szó nyilvános WC-kről, egy öt nyelven beszélő fizikatanárról és Szent-Györgyi Albert lassan száz éves, de mai napig aktuálisnak ható beszédéről. 

A hírlevélre ide kattintva lehet feliratkozni. A email-fiókokba érkező eredeti verziót ide kattintva lehet megnézni, az egyszerűsített pedig az alábbiak szerint néz ki:

G7 Reggel

2022. október 6. | Gazdasági sztorik öt percben

1. Napi G7: Drága nyilvános WC-k

A nyilvános illemhelyek Budapesten a legdrágábbak az általunk vizsgált tíz közép-európai városban. Budapesten arányaiban viszonylag kevés nyilvános WC van, a tíz város közül Stuttgartot és Bukarestet előzi meg.

Számokban: Budapesten 250 forint a használati díj a legnagyobb szolgáltatónál, a német és osztrák városokban pedig fél euró. A tíz városban az átlagár 158 forint.

Budapest: a legtöbb nyilvános WC-t kerületek üzemeltetik, a legnagyobb üzemeltető pedig a Csatornázási Művek, amely éppen teszteli a bankkártyás fizetést.

  • A fővárosi önkormányzat évi 180 millió forint bevételre tesz szert a WC-kből, ami “messze nem fedezi a költségeket”.

Külföldi példák: a tíz városban egyedül Stuttgartban ingyenesek a WC-k, legalábbis a kétharmaduk, de 2025-ig az összes az lesz. Így szeretnék megelőzni, hogy a kapualjakba, kertekbe és udvarokra végezzék a dolgukat emberek.

  • Münchenben vendéglátóhelyeknek fizet az önkormányzat havi 30 eurót, hogy bárki használhassa az illemhelyeket.
  • Ausztráliában az összes nyilvános WC-t térképre tették, Indiában pedig a Google Mapsnek volt egy ugyanilyen kirakatprojektje.

A G7 teljes cikkét ide kattintva lehet elolvasni.

2. Erre odafigyeltünk: Tanár- helyett diáktüntetések

Szerdán több száz iskola több ezer tanára tüntetett, sztrájkolt vagy vett részt polgári engedetlenségben. Számos településen akcióztak, Budapesten több ezren alkottak élőláncot, elfoglalták a Margit hidat, majd este a Kossuth téren tüntettek.

Miért tüntetnek? Alapvetően azért, hogy magasabb béreket kapjanak a tanárok, csökkenjenek a munkaterheik és állítsák vissza a sztrájktörvényt. Ezek mellett ugyanakkor számos probléma megjelent a különböző kiállásokon, mint például:

  • Adminisztrációs terhek
  • Ingyenes túlórák
  • Párbeszéd hiánya

Mi változott? Az év elején indult megmozdulásokhoz képest változás, hogy egyre jelentősebb számban képviseltetik magukat a diákok – és szüleik -, valamint a korábban elszigetelt kiállások egyre inkább egységesülnek.

Társadalmi bázis: Egyre szélesebb támogatást sejtet, hogy kisebb településeken és több kisvárosban is voltak megmozdulások. Több egyházi iskola is kiállt a tüntetések mellett, például ország legjobb egyházi gimnáziuma, a Szent Imre közel ötven tanára.

  • Az esti budapesti tüntetésen 40 ezren voltak a szervezők szerint, ami jelentős létszám az elmúlt évek tüntetései alapján.

Mi a jelentősége? A Fidesz-kormány alatti nagy tömegbázisú tüntetések jellemzően valami ellen szerveződtek, mint az internetadó, a kata szűkítése, a CEU elüldözése, a rabszolgának nevezett törvény megalkotása vagy az MTA és az SZFE átalakítása. A mostani megmozdulásnak azonban strukturális gyökere van és politikamentesebb.

Kormányzati reakció: Az elmúlt hetekben több kormánypárti politikus is azt mondta, hogy szükség lenne béremelésre az oktatásban, de azt a függőben lévő uniós támogatásokhoz kötötték. A szerdai tüntetéseket nem kommentálta a kormánypárt.

3. További tartalmak: Szennyvízből sör

  • A magánegészségügy terjeszkedése által mélyített krízishelyzeten próbál javítani a kiszivárgott egészségügyi reformtervezet, amely sosem látott módon von el orvosokat a kisebb településekről (Válasz Online)
  • A Kölcsey Gimnázium néhány tanulója elmondja, hogy miért dühítik őket öt tanáruk kirúgása, mik a legkedvesebb emlékeik az elbocsátott pedagógusokkal, és mit tanultak tőlük az évek során. (24.hu)
  • Új konkurenciát kaptak a nagy drogériák, a Kifli.hu után újabb cseh szereplő érkezett a magyar piacra. A Pilulka legfeljebb háromnapos szállítási határidőket vállal, és 15 ezer forintos kosárértéktől nem számít fel szállítási díjat. (G7)
  • Három év alatt kell rendezni a halasztott gázszámlát Magyarországnak a Gazprom felé. Körülbelül 1,9 milliárd eurós könnyítést adnak az oroszok, 3,5 százalékos kamatra. (Hvg.hu)
  • Szennyvízből készítenek sört az egyik legszárazabb amerikai államban, Arizonában. Egyelőre mindössze három amerikai városban engedélyezték az eljárást, ami apró lépés az egyre jelentősebb vízhiány csökkentésében. (Axios)

4. Napi chart: Tanári fizetések

Magyarországon a legalacsonyabbak a tanári fizetések a diplomás bérekhez képest a 38 fejlett országot tömörítő OECD tagjai közül.

5. Személyes perspektíva: Öt nyelv és 51 óra

András fizikát tanít az ország egyik legjobb gimnáziumában, az Apáczaiban. Amikor a tegnap reggeli élőláncos tüntetésen átkelt egy zebrán, diákjai hangosan éljenezték, pár perces beszélgetésünk alatt pedig a képen látható két volt tanítványa is odament hozzá üdvözölni.

Jövőkép: 41 éve tanít és bár papíron hat hét múlva nyugdíjba benne, egyelőre nem fog. “Nyomás is van, hogy maradjak a tanárhiány miatt, meg van is kedvem a folytatáshoz. Mi mást csinálnék?” – mondta az öt nyelven beszélő András.

Miért tüntetett? Szerinte nemcsak az alacsony bér problémás, hanem például az infrastruktúra helyzete is.

  • Az elmúlt 10-20 évben elmaradtak a fejlesztések szerinte, az épületek állaga szerinte kritikus szinten vannak.
  • Egy fiatal kollégája stopperrel lemérte, hogy heti 51 órát tölt munkával. Pedig még akkor is leállította, ha elment WC-re.

Legfelemelőbb pillanat az elmúlt hetekben: “Az, hogy mennyien fejezik ki a szolidaritást” – mondta Andrást, akit érezhetően meghatott, hogy a budapesti élőlánc a Keletitől a Széll Kálmán térig tartott.

  • Örült annak, hogy ennyien dudálnak a tüntetőnek, a legjobban pedig az tetszett neki, amikor egy biciklis is csatlakozott az autósokhoz a csengőjével.

6. Külső szemlélő: Egy elfeledett női figura

Éltető Andrea az MTA KRTK Világgazdasági Intézetének főmunkatársa, kutatási területe többek között a külföldi működőtőke és a globális értékláncok.

Milyen tartalom volt rá nagy hatással a héten? Az élet, meg minden portréinterjú podcast beszélgetése Bódis Kriszta íróval, filmrendezővel és pszichológussal.

Miért? „A podcast első fele azért volt számomra nagyon érdekes, mert a magyar történelem egy sokoldalú és intelligens, de elfeledett női figurájáról szólt. A második része pedig azért, mert példát mutat arra, hogyan lehet a szegénytelepen élőket segíteni, oktatni, új életformát kínálni nekik, közben maximális tisztelettel, odaadással fordulni feléjük.”

7. Múltidéző: Eredetiséget gyilkoló magolás

Szentgyörgyi Albert évnyitó beszéde 1930

Mikor történt? Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvos 1930-ban mondott el egy mai szemmel is nagyon aktuális és tanulságos beszédet (amely a videóra kattintva is meghallgatható) egy szegedi kongresszuson.

Mi mondott? “Az a hallgatóság, amelyet a kezem alá a középiskola küld, minden vele született tehetsége mellett is, kevés kivétellel, nemcsak tudós képzésre, hanem minden nemű felső kiképzésre teljesen alkalmatlan. Annak az előzetes kiképzéséről el lehet mondani a rövid orvosi jelentés szavait: az operáció sikerült, a beteg meghalt. A tanítás jó volt, a gyermeket megölték, abból a 12 évi magolás és drukkolás kivert, kigyilkolt minden eredetiséget, minden érdeklődést.

(…)

Az iskolában a gyermeki lélek minden erénye, a pajkosság, a vidámság, az elevenség bűn. A gyermeki lélek tudásra való szomját magolással és fenyegetéssel, élettelen tanítással elégítik ki. És mikor 12 év után ilyen előkészítéssel a serdülő ifjút hozzánk küldik az egyetemre, mi az után tanítjuk, tanítjuk és tanítjuk őket. És amikor az után további 5 év alatt végleg megfosztottuk őket a szabad cselekvés és gondolkodás minden képességétől, akkor hirtelenül kilökjük őket az életbe, és még a végén azon csodálkozunk, hogy ott nem tudnak a saját lábukon megállni, és hogy ez a szegény ország nem tud a maga nyomorúságából kivergődni.”

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech hírlevél Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.