Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 27. 13:53 Tech

Raktárakban állnak a napelempanelek az energiaválság kellős közepén

Több tízezer napelempanel áll különböző európai raktárakban, miközben a kontinens példa nélküli energiaválsággal kénytelen megbirkózni – ugyanis a napelemek vásárlása sokkal gyorsabb ütemű, mint a telepítésé.

A gáz- és áramárak megugrása Európában hatalmas mértékben felértékelte a megújuló energiaforrásokat, és megsokszorozta a keresletet: a háztartások és cégek napelemigénye növekszik, ahogy a leszállított napelempanelek száma is egyre nagyobb. A szűk keresztmetszet a szakemberek hiánya: nincs elég munkaerő ahhoz, hogy a rendelések ütemében telepítsék a napelemes rendszereket.

A napelemes áramtermelés kiépítése olyan infrastruktúratelepítés, ami nem megy egyik percről a másikra. A Bloomberg adatai szerint a Nagy-Britanniába és az EU-ba Kínából szállított szolárrendszerek száma 2022 első felében bőven megduplázódott az előző év azonos időszakához képest. Idén január és július között nagyobb (54 gigawattnyi) teljesítményre képes napelemet szállítottak le, mint amennyit a szakértők a teljes évre vártak.

Ennek megfelelően a telepített napelemrendszerek is rekordszámokat produkáltak, de ez még magasabb lenne, ha nem hátráltatná a szakemberhiány a telepítést. Több országban – például Belgiumban, Németországban és Magyarországon is – általános, hogy a mostanában megrendelt rendszereket március előtt nem tudják telepíteni.

Közben az ágazatban dolgozó vállalatok igyekeznek lerövidíteni a telepítést: az egyik legnagyobb spanyol cégnek, amelyik maga végzi a munkavállalói képzését, sikerült 180-ról 45 napra lerövidítenie a kiépítés idejét a megrendelés beérkezésétől számítva.

Annak, hogy a rotterdami kikötőben több ezer napelempanel halmozódott fel, a munkaerőhiányon kívül van még egy fontos összetevője: az általános chiphiány miatt sok napelemrendszerhez nem érkezik meg időre az az inverter, ami nélkülözhetetlen az üzembe helyezéshez. Ezért sok telepítőcég nem a neves gyártók invertereivel, hanem kevésbé ismert kínai átalakítókkal szerelné készre a rendszereket.

Hosszú távon tovább ronthatja a helyzetet, ha megszavazza az EU az új kényszermunka-szabályozását. Korábban az Egyesült Államok hasonló új rendelkezése jelentősen visszavetette a Kínából leszállított mennyiségeket, mert a napelemes rendszerek ellátási láncában fontos szerepe van a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területnek, ahol a kínai hatalom – számos nyugati jelentés szerint, amelyeket Kína vehemensen tagad – egyebek mellett kényszermunkával igyekszik beolvasztani a terület őslakosságát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrükkös játék indult a napelemekre felvehető állami támogatás kijátszásáraKész is van a rendszer, meg nem is, a magas rezsitől félő ügyfél és a kivitelező a szürke zónába csúszik, okosba megold mindent.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2023. november 24. 09:19 Tech, Vállalat

Sokkal olcsóbbá válhatnak az e-autók a következő pár évben

A Goldman Sachs kutatói szerint két év múlva már azonos költségszintre kerülnek az elektromos autók a benzinesekkel és a dízelekkel.

Torontáli Zoltán
2023. november 23. 12:17 Közélet, Tech

Nem volt életszerűen kitalálva a napelemes támogatási program, máris módosítják

A jelek szerint a szakmának sikerült meggyőznie a minisztériumot, hogy a piaci körülményeknek megfelelően alakítsa a feltételeket.

Torontáli Zoltán
2023. november 23. 04:37 Élet, Tech

Később szabadulunk meg a bolti papírnyugtától, de kapunk több hasznos funkciót

Jövő július volt a terv, az adótörvény módosításában azonban már 2025 szerepel, de legalább megágyaztak az okos megoldások lehetőségének is.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 5. 11:43 Közélet

A TikTokot nem tudja betiltani a kormány, úgyhogy a telefonokat tiltaná ki az osztálytermekből

Legutóbb Nagy-Britanniában léptek az egységes tiltás irányában, de Németországban például az iskolák saját hatásköre a kérdés. Most talán fordulat készül a magyar szabályozásban.

Debreczeni Anna
2023. december 5. 08:48 Élet, Támogatói tartalom

Csaknem egyhavi nettó átlagkeresetet költünk magánegészségügyi ellátásra évente, pedig volna olcsóbb megoldás

Magyarországon csak a lakosság 12 százaléka rendelkezik magán egészségbiztosítással.

Avatar
2023. december 4. 16:22 Közélet

Az MVM innovációja miatt ugrott meg az átalányt fizető gázfogyasztók számlája

Számos átalány fizetést/egyenletes részszámlázást választó háztartás nem érti, miért kaptak kiugró összegű számlákat a 2023-24 első hónapjaiban, miközben várható fogyasztásuk, a számláikban szereplő átalány mennyisége nem nő, esetleg még csökken is.