Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 27. 13:53 Tech

Raktárakban állnak a napelempanelek az energiaválság kellős közepén

Több tízezer napelempanel áll különböző európai raktárakban, miközben a kontinens példa nélküli energiaválsággal kénytelen megbirkózni – ugyanis a napelemek vásárlása sokkal gyorsabb ütemű, mint a telepítésé.

A gáz- és áramárak megugrása Európában hatalmas mértékben felértékelte a megújuló energiaforrásokat, és megsokszorozta a keresletet: a háztartások és cégek napelemigénye növekszik, ahogy a leszállított napelempanelek száma is egyre nagyobb. A szűk keresztmetszet a szakemberek hiánya: nincs elég munkaerő ahhoz, hogy a rendelések ütemében telepítsék a napelemes rendszereket.

A napelemes áramtermelés kiépítése olyan infrastruktúratelepítés, ami nem megy egyik percről a másikra. A Bloomberg adatai szerint a Nagy-Britanniába és az EU-ba Kínából szállított szolárrendszerek száma 2022 első felében bőven megduplázódott az előző év azonos időszakához képest. Idén január és július között nagyobb (54 gigawattnyi) teljesítményre képes napelemet szállítottak le, mint amennyit a szakértők a teljes évre vártak.

Ennek megfelelően a telepített napelemrendszerek is rekordszámokat produkáltak, de ez még magasabb lenne, ha nem hátráltatná a szakemberhiány a telepítést. Több országban – például Belgiumban, Németországban és Magyarországon is – általános, hogy a mostanában megrendelt rendszereket március előtt nem tudják telepíteni.

Közben az ágazatban dolgozó vállalatok igyekeznek lerövidíteni a telepítést: az egyik legnagyobb spanyol cégnek, amelyik maga végzi a munkavállalói képzését, sikerült 180-ról 45 napra lerövidítenie a kiépítés idejét a megrendelés beérkezésétől számítva.

Annak, hogy a rotterdami kikötőben több ezer napelempanel halmozódott fel, a munkaerőhiányon kívül van még egy fontos összetevője: az általános chiphiány miatt sok napelemrendszerhez nem érkezik meg időre az az inverter, ami nélkülözhetetlen az üzembe helyezéshez. Ezért sok telepítőcég nem a neves gyártók invertereivel, hanem kevésbé ismert kínai átalakítókkal szerelné készre a rendszereket.

Hosszú távon tovább ronthatja a helyzetet, ha megszavazza az EU az új kényszermunka-szabályozását. Korábban az Egyesült Államok hasonló új rendelkezése jelentősen visszavetette a Kínából leszállított mennyiségeket, mert a napelemes rendszerek ellátási láncában fontos szerepe van a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területnek, ahol a kínai hatalom – számos nyugati jelentés szerint, amelyeket Kína vehemensen tagad – egyebek mellett kényszermunkával igyekszik beolvasztani a terület őslakosságát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrükkös játék indult a napelemekre felvehető állami támogatás kijátszásáraKész is van a rendszer, meg nem is, a magas rezsitől félő ügyfél és a kivitelező a szürke zónába csúszik, okosba megold mindent.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.