Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 27. 13:53 Tech

Raktárakban állnak a napelempanelek az energiaválság kellős közepén

Több tízezer napelempanel áll különböző európai raktárakban, miközben a kontinens példa nélküli energiaválsággal kénytelen megbirkózni – ugyanis a napelemek vásárlása sokkal gyorsabb ütemű, mint a telepítésé.

A gáz- és áramárak megugrása Európában hatalmas mértékben felértékelte a megújuló energiaforrásokat, és megsokszorozta a keresletet: a háztartások és cégek napelemigénye növekszik, ahogy a leszállított napelempanelek száma is egyre nagyobb. A szűk keresztmetszet a szakemberek hiánya: nincs elég munkaerő ahhoz, hogy a rendelések ütemében telepítsék a napelemes rendszereket.

A napelemes áramtermelés kiépítése olyan infrastruktúratelepítés, ami nem megy egyik percről a másikra. A Bloomberg adatai szerint a Nagy-Britanniába és az EU-ba Kínából szállított szolárrendszerek száma 2022 első felében bőven megduplázódott az előző év azonos időszakához képest. Idén január és július között nagyobb (54 gigawattnyi) teljesítményre képes napelemet szállítottak le, mint amennyit a szakértők a teljes évre vártak.

Ennek megfelelően a telepített napelemrendszerek is rekordszámokat produkáltak, de ez még magasabb lenne, ha nem hátráltatná a szakemberhiány a telepítést. Több országban – például Belgiumban, Németországban és Magyarországon is – általános, hogy a mostanában megrendelt rendszereket március előtt nem tudják telepíteni.

Közben az ágazatban dolgozó vállalatok igyekeznek lerövidíteni a telepítést: az egyik legnagyobb spanyol cégnek, amelyik maga végzi a munkavállalói képzését, sikerült 180-ról 45 napra lerövidítenie a kiépítés idejét a megrendelés beérkezésétől számítva.

Annak, hogy a rotterdami kikötőben több ezer napelempanel halmozódott fel, a munkaerőhiányon kívül van még egy fontos összetevője: az általános chiphiány miatt sok napelemrendszerhez nem érkezik meg időre az az inverter, ami nélkülözhetetlen az üzembe helyezéshez. Ezért sok telepítőcég nem a neves gyártók invertereivel, hanem kevésbé ismert kínai átalakítókkal szerelné készre a rendszereket.

Hosszú távon tovább ronthatja a helyzetet, ha megszavazza az EU az új kényszermunka-szabályozását. Korábban az Egyesült Államok hasonló új rendelkezése jelentősen visszavetette a Kínából leszállított mennyiségeket, mert a napelemes rendszerek ellátási láncában fontos szerepe van a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területnek, ahol a kínai hatalom – számos nyugati jelentés szerint, amelyeket Kína vehemensen tagad – egyebek mellett kényszermunkával igyekszik beolvasztani a terület őslakosságát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrükkös játék indult a napelemekre felvehető állami támogatás kijátszásáraKész is van a rendszer, meg nem is, a magas rezsitől félő ügyfél és a kivitelező a szürke zónába csúszik, okosba megold mindent.

Tech Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2022. december 1. 12:00 Tech

Több millió Iphone hiányzik majd a piacról a kínai óriásgyárban kitört zavargások miatt

Az Apple kulcsfontosságú gyártási központjában, Csengcsouban a tervezettnél valószínűleg közel 6 millióval kevesebb Iphone Pro telefont fognak legyártani – írja a Bloomberg egy meg nem nevezett bennfentesre hivatkozva.

Bőgel György
2022. november 29. 16:29 Tech

Úgy tűnik, nem egy újabb dotkomlufi durran a techszektorban, de attól még fájni fog

Két évtizeddel ezelőtt alapjaiban remegett meg a tech-szektor. A mostani válság újult erővel esik neki, de a visszaesés okai korántsem azok, mint a dotkomlufi idején.

Kabos Eszter
2022. november 26. 14:34 Tech, Világ

A legnagyobb nyertesek között vannak a magyarok a roamingdíjak eltörlése nyomán

Az európai fogyasztók nyertek a roamingárak letörésével, a magyar felhasználók a legnagyobb nyertesek közé tartoznak.

Fontos

Dr. Rékassy Balázs
2022. december 5. 15:07 Élet, Közélet

Kevés embernek van ötmilliója csípőprotézisre egy ledolgozott élet után

A rohamosan fejlődő magánegészségügy sem tud jól funkcionáló közfinanszírozott ellátás nélkül működni. Sok beteg számára pedig nem is alternatíva a magánellátás.

Avatar
2022. december 5. 04:34 Világ

„Nem láttam még embereket ennyire örülni egy csomag virslinek vagy fogkrémnek” – ukrajnai magyar katona Herszon felszabadításáról

Az ungvári egyetem matematikus docense kilenc hónapja harcol Ukrajna felszabadításáért, Herszon visszafoglalása mellett a katonák mindennapjairól is beszélt.

Schaffhauser Tibor
2022. december 4. 17:55 Világ

Van-e még jövője a klímakonferenciáknak?

Fontos eredmény, ha minden évben az egész világ a klímaváltozásra fókuszál legalább két hétig, de lehetséges, hogy nem indokolt ehhez egy ekkora utazó cirkusz.