Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. szeptember 23. 11:06 Tech

Még a műtőasztalon is képes elterelni a figyelmet a fájdalomról a virtuális valóság

Csökkentheti az egyes műtéteknél szükséges érzéstelenítő mennyiségét, ha a páciensek a műtét alatt VR-szemüveget hordva a virtuális valóságban vannak, ezt állítja egy új tanulmány, ami a PLoS ONE nevű tudományos folyóiratban jelent meg.

A bostoni Beth Israel Deaconess Egészségközpont kutatócsoportja 34 kézműtétre váró beteget osztott két azonos méretű csoportba. Az egyik csoport tagjai VR-szemüveget kaptak, és megnyugtató környezetbe, például egy erdőbe, hegycsúcsra vagy rétre kerültek virtuálisan a műtét alatt, vagy vezetett meditációban vettek részt ilyen módon, a másik csapat tagjai viszont nem viseltek VR-szemüveget a beavatkozás közben – írja az MIT Technology Review.

A VR-szemüveges csoport jelentősen kevesebb nyugtatót kért a műtét közben, mint a másik csoport (125,3 milligrammnyi propofolt óránként, szemben a másik csoportra jellemző átlagos 750,6 milligrammos óránkénti adaggal.) A propofol nem csak érzéstelenít, de nyugtató, álmosító hatású szer is, más nyugtatóval kombinálva viszont túlszedáltsághoz vezet, ezért ideális esetben minél kevesebbet kell használni ezekből, annál jobb. Ennek a csoportnak a tagjai kevesebb időt töltöttek az érzéstelenítés után lábadozással – 63 percet, miközben a VR-szemüveget nem hordó csoport tagjai 75 percet.

A kutatók szerint a VR-szemüveges csoportnak

azért volt kevesebb nyugtatóra szüksége, mert a virtuális valóság jobban elvonta a figyelmüket a műtétről, mint azoknak, akiket nem kaptak ilyen jellegű vizuális ingereket.

A kutatók azonban azt is elismerik, hogy elképzelhető, hogy a VR-szemüveges csoport már abban a tudatban vett részt a műtéten, hogy a VR-szemüveg hatékony lesz, ezért ezt a placeboeffektust a jövőben érdemes lesz még vizsgálni.

Az érzéstelenítő szerek mennyiségének csökkentése lerövidítheti a kórházi tartózkodás hosszát, csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát, és pénzt takaríthat meg a beavatkozást végző kórháznak. A kutatócsoport a kísérletek folytatását tervezi csípő- és térdműtéten áteső betegeken.

Brenda Wiederhold, a Virtuális Valóság Egészségközpont (Virtual Reality Medical Center) társalapítója szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy a technológia hatékony műtéti segédeszköz lehet, bár arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes betegeknél a VR-szemüveg használatának lehetnek káros mellékhatásai. Szerinte a VR-szemüvegek sokféle beavatkozásnál lehetnek még hasznosak, megemlítve például a császármetszéseket és a szívműtétekhez kapcsolódó beavatkozásokat, de a bevatkozások utáni felépülési folyamat során is van potenciál a technológia használatában.

Tech érzéstelenítő kísérlet műtét orvostudomány vr-szemüveg Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Fabók Bálint
2022. szeptember 27. 07:47 Tech

G7 Reggel: Szélenergia, petróleum és egy eltökélt kommentelő

A mai részben szó lesz szlovák élelmiszerárakról, települési hulladékról és a négynapos munkahétről.

Fabók Bálint
2022. szeptember 24. 07:51 Tech

G7 Reggel: Goudát beérő trappista és egy spórolós óvónő

A kormány recessziós várakozása, egy szemléletformáló élményről és árdrágítók elleni razzia a mai G7 Reggelben.

Fabók Bálint
2022. szeptember 22. 09:56 Tech

G7 Reggel: Siralomház-hangulat és csökkenő életszínvonal

Borús gazdasági kilátások, az energiaválság dilemmái, egy Sevillába vágyó üzletvezetőrő és Jelcin a mai G7 Reggelben.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Ne hagyd ki