Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. szeptember 23. 11:06 Tech

Még a műtőasztalon is képes elterelni a figyelmet a fájdalomról a virtuális valóság

Csökkentheti az egyes műtéteknél szükséges érzéstelenítő mennyiségét, ha a páciensek a műtét alatt VR-szemüveget hordva a virtuális valóságban vannak, ezt állítja egy új tanulmány, ami a PLoS ONE nevű tudományos folyóiratban jelent meg.

A bostoni Beth Israel Deaconess Egészségközpont kutatócsoportja 34 kézműtétre váró beteget osztott két azonos méretű csoportba. Az egyik csoport tagjai VR-szemüveget kaptak, és megnyugtató környezetbe, például egy erdőbe, hegycsúcsra vagy rétre kerültek virtuálisan a műtét alatt, vagy vezetett meditációban vettek részt ilyen módon, a másik csapat tagjai viszont nem viseltek VR-szemüveget a beavatkozás közben – írja az MIT Technology Review.

A VR-szemüveges csoport jelentősen kevesebb nyugtatót kért a műtét közben, mint a másik csoport (125,3 milligrammnyi propofolt óránként, szemben a másik csoportra jellemző átlagos 750,6 milligrammos óránkénti adaggal.) A propofol nem csak érzéstelenít, de nyugtató, álmosító hatású szer is, más nyugtatóval kombinálva viszont túlszedáltsághoz vezet, ezért ideális esetben minél kevesebbet kell használni ezekből, annál jobb. Ennek a csoportnak a tagjai kevesebb időt töltöttek az érzéstelenítés után lábadozással – 63 percet, miközben a VR-szemüveget nem hordó csoport tagjai 75 percet.

A kutatók szerint a VR-szemüveges csoportnak

azért volt kevesebb nyugtatóra szüksége, mert a virtuális valóság jobban elvonta a figyelmüket a műtétről, mint azoknak, akiket nem kaptak ilyen jellegű vizuális ingereket.

A kutatók azonban azt is elismerik, hogy elképzelhető, hogy a VR-szemüveges csoport már abban a tudatban vett részt a műtéten, hogy a VR-szemüveg hatékony lesz, ezért ezt a placeboeffektust a jövőben érdemes lesz még vizsgálni.

Az érzéstelenítő szerek mennyiségének csökkentése lerövidítheti a kórházi tartózkodás hosszát, csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát, és pénzt takaríthat meg a beavatkozást végző kórháznak. A kutatócsoport a kísérletek folytatását tervezi csípő- és térdműtéten áteső betegeken.

Brenda Wiederhold, a Virtuális Valóság Egészségközpont (Virtual Reality Medical Center) társalapítója szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy a technológia hatékony műtéti segédeszköz lehet, bár arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes betegeknél a VR-szemüveg használatának lehetnek káros mellékhatásai. Szerinte a VR-szemüvegek sokféle beavatkozásnál lehetnek még hasznosak, megemlítve például a császármetszéseket és a szívműtétekhez kapcsolódó beavatkozásokat, de a bevatkozások utáni felépülési folyamat során is van potenciál a technológia használatában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech érzéstelenítő kísérlet műtét orvostudomány vr-szemüveg Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.