Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. szeptember 23. 11:06 Tech

Még a műtőasztalon is képes elterelni a figyelmet a fájdalomról a virtuális valóság

Csökkentheti az egyes műtéteknél szükséges érzéstelenítő mennyiségét, ha a páciensek a műtét alatt VR-szemüveget hordva a virtuális valóságban vannak, ezt állítja egy új tanulmány, ami a PLoS ONE nevű tudományos folyóiratban jelent meg.

A bostoni Beth Israel Deaconess Egészségközpont kutatócsoportja 34 kézműtétre váró beteget osztott két azonos méretű csoportba. Az egyik csoport tagjai VR-szemüveget kaptak, és megnyugtató környezetbe, például egy erdőbe, hegycsúcsra vagy rétre kerültek virtuálisan a műtét alatt, vagy vezetett meditációban vettek részt ilyen módon, a másik csapat tagjai viszont nem viseltek VR-szemüveget a beavatkozás közben – írja az MIT Technology Review.

A VR-szemüveges csoport jelentősen kevesebb nyugtatót kért a műtét közben, mint a másik csoport (125,3 milligrammnyi propofolt óránként, szemben a másik csoportra jellemző átlagos 750,6 milligrammos óránkénti adaggal.) A propofol nem csak érzéstelenít, de nyugtató, álmosító hatású szer is, más nyugtatóval kombinálva viszont túlszedáltsághoz vezet, ezért ideális esetben minél kevesebbet kell használni ezekből, annál jobb. Ennek a csoportnak a tagjai kevesebb időt töltöttek az érzéstelenítés után lábadozással – 63 percet, miközben a VR-szemüveget nem hordó csoport tagjai 75 percet.

A kutatók szerint a VR-szemüveges csoportnak

azért volt kevesebb nyugtatóra szüksége, mert a virtuális valóság jobban elvonta a figyelmüket a műtétről, mint azoknak, akiket nem kaptak ilyen jellegű vizuális ingereket.

A kutatók azonban azt is elismerik, hogy elképzelhető, hogy a VR-szemüveges csoport már abban a tudatban vett részt a műtéten, hogy a VR-szemüveg hatékony lesz, ezért ezt a placeboeffektust a jövőben érdemes lesz még vizsgálni.

Az érzéstelenítő szerek mennyiségének csökkentése lerövidítheti a kórházi tartózkodás hosszát, csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát, és pénzt takaríthat meg a beavatkozást végző kórháznak. A kutatócsoport a kísérletek folytatását tervezi csípő- és térdműtéten áteső betegeken.

Brenda Wiederhold, a Virtuális Valóság Egészségközpont (Virtual Reality Medical Center) társalapítója szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy a technológia hatékony műtéti segédeszköz lehet, bár arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes betegeknél a VR-szemüveg használatának lehetnek káros mellékhatásai. Szerinte a VR-szemüvegek sokféle beavatkozásnál lehetnek még hasznosak, megemlítve például a császármetszéseket és a szívműtétekhez kapcsolódó beavatkozásokat, de a bevatkozások utáni felépülési folyamat során is van potenciál a technológia használatában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech érzéstelenítő kísérlet műtét orvostudomány vr-szemüveg Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2023. november 24. 09:19 Tech, Vállalat

Sokkal olcsóbbá válhatnak az e-autók a következő pár évben

A Goldman Sachs kutatói szerint két év múlva már azonos költségszintre kerülnek az elektromos autók a benzinesekkel és a dízelekkel.

Torontáli Zoltán
2023. november 23. 12:17 Közélet, Tech

Nem volt életszerűen kitalálva a napelemes támogatási program, máris módosítják

A jelek szerint a szakmának sikerült meggyőznie a minisztériumot, hogy a piaci körülményeknek megfelelően alakítsa a feltételeket.

Torontáli Zoltán
2023. november 23. 04:37 Élet, Tech

Később szabadulunk meg a bolti papírnyugtától, de kapunk több hasznos funkciót

Jövő július volt a terv, az adótörvény módosításában azonban már 2025 szerepel, de legalább megágyaztak az okos megoldások lehetőségének is.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 6. 09:41 Világ

Egy ideig működött, de mostanra hatástalanná vált az ársapka az orosz nyersolajon

Egy friss jelentés szerint az orosz olajszállítmányok csaknem felét olyan tankereken szállították az elmúlt egy évben, amelyen nem szállíthatták volna.

Stubnya Bence
2023. december 6. 08:48 Támogatói tartalom

A sokkon túlestünk, de a balegyenesekhez is hozzászoktunk – így változtak egy év alatt a munkavállalói preferenciák

Az elmúlt évek egymást követő válságai a munkavállalói preferenciákra is hatással voltak, ahogy az idei reálbércsökkenés is. Reguly Mártával, a PwC Magyarország HR tanácsadási csoportjának vezetőjével ezekről a változásokról beszélgettünk.

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.