Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2022. július 21. 15:57 Tech

Félünk az atomerőművektől, pedig a szénnel fűtés sokkal több ember haláláért felelős

A nukleáris energiatermelést a nyugat-európai lakosság nagy része (országtól függően 40-60 százaléka) veszélyesnek tartja, derül ki egy tavaly novemberben végzett nagymintás felmérésből. Az USA-ban is hasonló a vélekedés az atomerőművekről: a lakosság 48 százaléka tartotta veszélyesnek a megoldást 2021-ben. 

Az eredmények nem meglepőek, hiszen a nukleáris energiáról negatív kép alakult ki a nyugati társadalmakban az elmúlt évtizedek alatt. Ennek az az oka, hogy legtöbbször csak akkor szerepelnek atomerőművek a médiában, amikor valamilyen probléma merül fel az üzemeltetésükkel kapcsolatban. 

Kétségtelen, hogy okoztak tragikus eseményeket nukleáris erőművekben bekövetkező balesetek. Ilyen volt az 1986-os csernobili atomerőmű-baleset vagy a 2011-ben történt fukusimai robbanás. Mindkettő komoly környezeti katasztrófával járt, hatásukat máig éreztetik. Azonban mindent összevetve kijelenthető, hogy a nukleáris energia biztonságosnak számít. 

Az Economist cikke szerint még a szélerőművek is több halálesetet okoznak, és alig többért felelősek az atomreaktorok, mint a napelemfarmok. Az alábbi ábrán azt mutatjuk meg, hogy egy terawatt energia előállítása hány halálos áldozatot követelt átlagosan 1990 és 2014 között. 

A fosszilis energiahordozók égetésével előállított áram nagyságrendekkel több halálesettel hozható összefüggésbe, mint a nukleáris erőművek. Ez nem meglepő eredmény, hiszen a globális légköri szennyezés 6-7 millió halálos áldozatot szed évente, és ehhez adódhatnak még a globális felmelegedés áldozatai: a hőhullámokban és a megváltozott klíma miatt elhunytak is.   

Egy nukleáris erőmű száz terawattóra energia előállítása során átlagosan 3 halálesetet okoz, beleértve a katasztrófák direkt és indirekt áldozatait és a munkahelyi baleseteket is. Ez kevesebb, mint a szélerőművek eredménye, amik ugyanennyi energia előállítása során 4 halálesetet okoznak átlagosan. A szélerőművek leggyakrabban azzal szedik áldozataikat, hogy repülők és helikopterek ütköznek nekik, illetve a telepítés során történnek balesetek.   

Bár a nukleáris energiatermelés biztonságosnak mondható, még sok a kérdőjel a fűtőanyagok tárolása körül, ám a jelenlegi energiaválság miatt most ezek a hangok halkabbak lettek. Az EU-s kibocsátáscsökkentési célok és az orosz fosszilis energiahordozók kiváltása nehezen elképzelhető nukleáris erőművek nélkül. 

Ezért is vitatkoznak a politikusok Németországban a nukleáris energia kivezetésének lassításán, és épít ismét atomerőműblokkot Anglia több mint 20 évvel a legutolsó atomerőmű üzembe helyezése után. Úgy tűnik, hogy a gazdaság elektrifikációja, az ukrajnai orosz agresszió és a relatív biztonságosság új lendületet adhat a nukleáris energiatermelésnek Európában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech atomerőmű biztonság energia energiaválság halálesetek katasztrófa nukleáris Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.