Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2022. július 21. 15:57 Tech

Félünk az atomerőművektől, pedig a szénnel fűtés sokkal több ember haláláért felelős

A nukleáris energiatermelést a nyugat-európai lakosság nagy része (országtól függően 40-60 százaléka) veszélyesnek tartja, derül ki egy tavaly novemberben végzett nagymintás felmérésből. Az USA-ban is hasonló a vélekedés az atomerőművekről: a lakosság 48 százaléka tartotta veszélyesnek a megoldást 2021-ben. 

Az eredmények nem meglepőek, hiszen a nukleáris energiáról negatív kép alakult ki a nyugati társadalmakban az elmúlt évtizedek alatt. Ennek az az oka, hogy legtöbbször csak akkor szerepelnek atomerőművek a médiában, amikor valamilyen probléma merül fel az üzemeltetésükkel kapcsolatban. 

Kétségtelen, hogy okoztak tragikus eseményeket nukleáris erőművekben bekövetkező balesetek. Ilyen volt az 1986-os csernobili atomerőmű-baleset vagy a 2011-ben történt fukusimai robbanás. Mindkettő komoly környezeti katasztrófával járt, hatásukat máig éreztetik. Azonban mindent összevetve kijelenthető, hogy a nukleáris energia biztonságosnak számít. 

Az Economist cikke szerint még a szélerőművek is több halálesetet okoznak, és alig többért felelősek az atomreaktorok, mint a napelemfarmok. Az alábbi ábrán azt mutatjuk meg, hogy egy terawatt energia előállítása hány halálos áldozatot követelt átlagosan 1990 és 2014 között. 

A fosszilis energiahordozók égetésével előállított áram nagyságrendekkel több halálesettel hozható összefüggésbe, mint a nukleáris erőművek. Ez nem meglepő eredmény, hiszen a globális légköri szennyezés 6-7 millió halálos áldozatot szed évente, és ehhez adódhatnak még a globális felmelegedés áldozatai: a hőhullámokban és a megváltozott klíma miatt elhunytak is.   

Egy nukleáris erőmű száz terawattóra energia előállítása során átlagosan 3 halálesetet okoz, beleértve a katasztrófák direkt és indirekt áldozatait és a munkahelyi baleseteket is. Ez kevesebb, mint a szélerőművek eredménye, amik ugyanennyi energia előállítása során 4 halálesetet okoznak átlagosan. A szélerőművek leggyakrabban azzal szedik áldozataikat, hogy repülők és helikopterek ütköznek nekik, illetve a telepítés során történnek balesetek.   

Bár a nukleáris energiatermelés biztonságosnak mondható, még sok a kérdőjel a fűtőanyagok tárolása körül, ám a jelenlegi energiaválság miatt most ezek a hangok halkabbak lettek. Az EU-s kibocsátáscsökkentési célok és az orosz fosszilis energiahordozók kiváltása nehezen elképzelhető nukleáris erőművek nélkül. 

Ezért is vitatkoznak a politikusok Németországban a nukleáris energia kivezetésének lassításán, és épít ismét atomerőműblokkot Anglia több mint 20 évvel a legutolsó atomerőmű üzembe helyezése után. Úgy tűnik, hogy a gazdaság elektrifikációja, az ukrajnai orosz agresszió és a relatív biztonságosság új lendületet adhat a nukleáris energiatermelésnek Európában.

Tech atomerőmű biztonság energia energiaválság halálesetek katasztrófa nukleáris Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Stubnya Bence
2023. március 25. 04:34 Podcast, Tech

Csak kapkodni fogjuk a fejünket, hogy mi történik – a ChatGPT gazdasági jelentőségét szinte még felbecsülni sem tudjuk

Technológiai forradalom zajlik, de a lehető legjobbkor. Kállai Gábor és Pintér Róbert a G7 Podcast vendégei.

Nagy Zsolt
2023. március 23. 11:39 Tech

Túl gyorsan fejlődik a ChatGPT, a szabályozás csak fut utána

Geopolitikai dilemmák és etikai aggályok sora övezi az utóbbi évek legizgalmasabb technológiai újításának előretörését.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

Váczi István
2023. március 30. 04:34 Vállalat

Másfél éve nem emelt fizetést az Aldi az egyik népszerű munkakörben

Ha most kezd valaki területi értékesítési vezetőként a láncnál, 30 százalékkal kevesebbet ér a bére, mint 2021 őszén. Érdeklődőből így sincs hiány.

Speck Gyula
2023. március 29. 17:36 Világ

Válságosak a magyar-német politikai kapcsolatok, de hiba lenne temetni őket

Megváltozott a német külpolitikai gondolkodás, és ezt Magyarországnak sem szabadna figyelmen kívül hagynia.