Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2022. július 21. 15:57 Tech

Félünk az atomerőművektől, pedig a szénnel fűtés sokkal több ember haláláért felelős

A nukleáris energiatermelést a nyugat-európai lakosság nagy része (országtól függően 40-60 százaléka) veszélyesnek tartja, derül ki egy tavaly novemberben végzett nagymintás felmérésből. Az USA-ban is hasonló a vélekedés az atomerőművekről: a lakosság 48 százaléka tartotta veszélyesnek a megoldást 2021-ben. 

Az eredmények nem meglepőek, hiszen a nukleáris energiáról negatív kép alakult ki a nyugati társadalmakban az elmúlt évtizedek alatt. Ennek az az oka, hogy legtöbbször csak akkor szerepelnek atomerőművek a médiában, amikor valamilyen probléma merül fel az üzemeltetésükkel kapcsolatban. 

Kétségtelen, hogy okoztak tragikus eseményeket nukleáris erőművekben bekövetkező balesetek. Ilyen volt az 1986-os csernobili atomerőmű-baleset vagy a 2011-ben történt fukusimai robbanás. Mindkettő komoly környezeti katasztrófával járt, hatásukat máig éreztetik. Azonban mindent összevetve kijelenthető, hogy a nukleáris energia biztonságosnak számít. 

Az Economist cikke szerint még a szélerőművek is több halálesetet okoznak, és alig többért felelősek az atomreaktorok, mint a napelemfarmok. Az alábbi ábrán azt mutatjuk meg, hogy egy terawatt energia előállítása hány halálos áldozatot követelt átlagosan 1990 és 2014 között. 

A fosszilis energiahordozók égetésével előállított áram nagyságrendekkel több halálesettel hozható összefüggésbe, mint a nukleáris erőművek. Ez nem meglepő eredmény, hiszen a globális légköri szennyezés 6-7 millió halálos áldozatot szed évente, és ehhez adódhatnak még a globális felmelegedés áldozatai: a hőhullámokban és a megváltozott klíma miatt elhunytak is.   

Egy nukleáris erőmű száz terawattóra energia előállítása során átlagosan 3 halálesetet okoz, beleértve a katasztrófák direkt és indirekt áldozatait és a munkahelyi baleseteket is. Ez kevesebb, mint a szélerőművek eredménye, amik ugyanennyi energia előállítása során 4 halálesetet okoznak átlagosan. A szélerőművek leggyakrabban azzal szedik áldozataikat, hogy repülők és helikopterek ütköznek nekik, illetve a telepítés során történnek balesetek.   

Bár a nukleáris energiatermelés biztonságosnak mondható, még sok a kérdőjel a fűtőanyagok tárolása körül, ám a jelenlegi energiaválság miatt most ezek a hangok halkabbak lettek. Az EU-s kibocsátáscsökkentési célok és az orosz fosszilis energiahordozók kiváltása nehezen elképzelhető nukleáris erőművek nélkül. 

Ezért is vitatkoznak a politikusok Németországban a nukleáris energia kivezetésének lassításán, és épít ismét atomerőműblokkot Anglia több mint 20 évvel a legutolsó atomerőmű üzembe helyezése után. Úgy tűnik, hogy a gazdaság elektrifikációja, az ukrajnai orosz agresszió és a relatív biztonságosság új lendületet adhat a nukleáris energiatermelésnek Európában.

Tech atomerőmű biztonság energia energiaválság halálesetek katasztrófa nukleáris Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Fabók Bálint
2022. szeptember 24. 07:51 Tech

G7 Reggel: Goudát beérő trappista és egy spórolós óvónő

A kormány recessziós várakozása, egy szemléletformáló élményről és árdrágítók elleni razzia a mai G7 Reggelben.

Stubnya Bence
2022. szeptember 23. 11:06 Tech

Még a műtőasztalon is képes elterelni a figyelmet a fájdalomról a virtuális valóság

Hatodannyi érzéstelenítőt kértek azok a betegek, akik kézműtét közben megnyugtató virtuális közegbe kerültek, mint azok, akik nem hordtak VR-szemüveget.

Fabók Bálint
2022. szeptember 22. 09:56 Tech

G7 Reggel: Siralomház-hangulat és csökkenő életszínvonal

Borús gazdasági kilátások, az energiaválság dilemmái, egy Sevillába vágyó üzletvezetőrő és Jelcin a mai G7 Reggelben.

Fontos

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Bucsky Péter
2022. szeptember 25. 04:34 Adat, Közélet

Rogán 446 milliót, a legszegényebb államtitkár 4 milliót keresett tavaly

A miniszterek és az államtitkárok vagyoni helyzete között óriási a különbség. Orbán Viktornál 27-en is többet keresnek. A szja-kedvezményekkel százmilliót spórolnak a miniszterek, de Rogán Antal nem él a kedvezménnyel.

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Ne hagyd ki