Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. június 27. 09:58 Tech

Enyhíti a fájdalmat, ha egy gép az elhunyt családtag hangját utánozza?

Az Amazon fejlesztéseinek részeként az Alexa virtuális asszisztenst a jövőben képessé teszik arra, hogy egy legalább egyperces hangminta alapján elhunyt emberek hangján tudjon beszélni. Ahogy például a brit Telegraph beszámol róla, a cég élő tesztben be is mutatta a funkciót. Amikor az unoka azt mondta a gépnek, „Alexa, nagymama be tudná fejezni nekem az Óz, a csodák csodája olvasását?”, akkor Alexa először a saját hangján visszaigazolta, hogy vette a kérést, majd az elhunyt nagymama hangjára váltott, és olvasni kezdett.

A technológia hétköznapi használata rengeteg kérdést vet fel, az Amazon fejlesztési vezetője szerint a mesterséges intelligencia csökkentheti az elvesztett rokonok miatti fájdalmat, és segíthet megőrizni a szeretett családtagok emlékét.

Technológiai értelemben az újdonság egyébként nem az, hogy egy gép utánozni tud egy embert, hanem az, hogy a cég állítása szerint ehhez most már nem kell több órás mintákat elemezni, hanem elég lehet akár egyetlen perc eredeti hanganyag is.

Hasonló megoldást tavaly a Microsoft is szabadalmaztatott már, a cég szerint azonban a kereskedelmi használatot nagyon szigorú szabályok közé kell majd szorítani. Sokan tartanak attól, hogy ha egy gép bármilyen hangmintából képes megtestesíteni a személyt, akkor az egészen újfajta visszaélésekre ad lehetőséget. A hangfelismerésen alapuló biztonsági megoldások például könnyen kijátszhatóvá válnak.

A Telegraph emlékeztet arra, hogy egy brit energetikai vállalat 2019-ben például 200 ezer fontot vesztett, amikor csalók a cégvezető hangját géppel utánozva arra utasítottak egy menedzsert, hogy a pénzt utalja el egy külföldi bankszámlára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Partizán letiltásától a kényelmes rendelésig: áldás vagy átok az üzleti ökoszisztéma?Egyre fogy a bizalom a nagy technológiai vállalatokkal szemben, a hasonló elven felépülő szolgáltatók nélkül azonban sokan már el se tudnák képzelni az életüket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon úgy tűnik, hogy az Amazon kinyírt egy női nevetAz amerikai cég elnevezte Alexának a virtuális asszisztensét, és a szülők világszerte úgy döntöttek, inkább más nevet választanak a lányuknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ leggazdagabb embere változott, a vagyon forrása nemHosszú évek óta a technológiai vállalkozók uralják a leggazdagabbak listáját, és ez most sem alakult másként.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Alexa amazon elhunyt rokon hang hangasszisztens hangfelismerés Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.