Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. június 27. 09:58 Tech

Enyhíti a fájdalmat, ha egy gép az elhunyt családtag hangját utánozza?

Az Amazon fejlesztéseinek részeként az Alexa virtuális asszisztenst a jövőben képessé teszik arra, hogy egy legalább egyperces hangminta alapján elhunyt emberek hangján tudjon beszélni. Ahogy például a brit Telegraph beszámol róla, a cég élő tesztben be is mutatta a funkciót. Amikor az unoka azt mondta a gépnek, „Alexa, nagymama be tudná fejezni nekem az Óz, a csodák csodája olvasását?”, akkor Alexa először a saját hangján visszaigazolta, hogy vette a kérést, majd az elhunyt nagymama hangjára váltott, és olvasni kezdett.

A technológia hétköznapi használata rengeteg kérdést vet fel, az Amazon fejlesztési vezetője szerint a mesterséges intelligencia csökkentheti az elvesztett rokonok miatti fájdalmat, és segíthet megőrizni a szeretett családtagok emlékét.

Technológiai értelemben az újdonság egyébként nem az, hogy egy gép utánozni tud egy embert, hanem az, hogy a cég állítása szerint ehhez most már nem kell több órás mintákat elemezni, hanem elég lehet akár egyetlen perc eredeti hanganyag is.

Hasonló megoldást tavaly a Microsoft is szabadalmaztatott már, a cég szerint azonban a kereskedelmi használatot nagyon szigorú szabályok közé kell majd szorítani. Sokan tartanak attól, hogy ha egy gép bármilyen hangmintából képes megtestesíteni a személyt, akkor az egészen újfajta visszaélésekre ad lehetőséget. A hangfelismerésen alapuló biztonsági megoldások például könnyen kijátszhatóvá válnak.

A Telegraph emlékeztet arra, hogy egy brit energetikai vállalat 2019-ben például 200 ezer fontot vesztett, amikor csalók a cégvezető hangját géppel utánozva arra utasítottak egy menedzsert, hogy a pénzt utalja el egy külföldi bankszámlára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Partizán letiltásától a kényelmes rendelésig: áldás vagy átok az üzleti ökoszisztéma?Egyre fogy a bizalom a nagy technológiai vállalatokkal szemben, a hasonló elven felépülő szolgáltatók nélkül azonban sokan már el se tudnák képzelni az életüket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon úgy tűnik, hogy az Amazon kinyírt egy női nevetAz amerikai cég elnevezte Alexának a virtuális asszisztensét, és a szülők világszerte úgy döntöttek, inkább más nevet választanak a lányuknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ leggazdagabb embere változott, a vagyon forrása nemHosszú évek óta a technológiai vállalkozók uralják a leggazdagabbak listáját, és ez most sem alakult másként.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Alexa amazon elhunyt rokon hang hangasszisztens hangfelismerés Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2023. november 24. 09:19 Tech, Vállalat

Sokkal olcsóbbá válhatnak az e-autók a következő pár évben

A Goldman Sachs kutatói szerint két év múlva már azonos költségszintre kerülnek az elektromos autók a benzinesekkel és a dízelekkel.

Torontáli Zoltán
2023. november 23. 12:17 Közélet, Tech

Nem volt életszerűen kitalálva a napelemes támogatási program, máris módosítják

A jelek szerint a szakmának sikerült meggyőznie a minisztériumot, hogy a piaci körülményeknek megfelelően alakítsa a feltételeket.

Torontáli Zoltán
2023. november 23. 04:37 Élet, Tech

Később szabadulunk meg a bolti papírnyugtától, de kapunk több hasznos funkciót

Jövő július volt a terv, az adótörvény módosításában azonban már 2025 szerepel, de legalább megágyaztak az okos megoldások lehetőségének is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.