Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. június 27. 09:58 Tech

Enyhíti a fájdalmat, ha egy gép az elhunyt családtag hangját utánozza?

Az Amazon fejlesztéseinek részeként az Alexa virtuális asszisztenst a jövőben képessé teszik arra, hogy egy legalább egyperces hangminta alapján elhunyt emberek hangján tudjon beszélni. Ahogy például a brit Telegraph beszámol róla, a cég élő tesztben be is mutatta a funkciót. Amikor az unoka azt mondta a gépnek, „Alexa, nagymama be tudná fejezni nekem az Óz, a csodák csodája olvasását?”, akkor Alexa először a saját hangján visszaigazolta, hogy vette a kérést, majd az elhunyt nagymama hangjára váltott, és olvasni kezdett.

A technológia hétköznapi használata rengeteg kérdést vet fel, az Amazon fejlesztési vezetője szerint a mesterséges intelligencia csökkentheti az elvesztett rokonok miatti fájdalmat, és segíthet megőrizni a szeretett családtagok emlékét.

Technológiai értelemben az újdonság egyébként nem az, hogy egy gép utánozni tud egy embert, hanem az, hogy a cég állítása szerint ehhez most már nem kell több órás mintákat elemezni, hanem elég lehet akár egyetlen perc eredeti hanganyag is.

Hasonló megoldást tavaly a Microsoft is szabadalmaztatott már, a cég szerint azonban a kereskedelmi használatot nagyon szigorú szabályok közé kell majd szorítani. Sokan tartanak attól, hogy ha egy gép bármilyen hangmintából képes megtestesíteni a személyt, akkor az egészen újfajta visszaélésekre ad lehetőséget. A hangfelismerésen alapuló biztonsági megoldások például könnyen kijátszhatóvá válnak.

A Telegraph emlékeztet arra, hogy egy brit energetikai vállalat 2019-ben például 200 ezer fontot vesztett, amikor csalók a cégvezető hangját géppel utánozva arra utasítottak egy menedzsert, hogy a pénzt utalja el egy külföldi bankszámlára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Partizán letiltásától a kényelmes rendelésig: áldás vagy átok az üzleti ökoszisztéma?Egyre fogy a bizalom a nagy technológiai vállalatokkal szemben, a hasonló elven felépülő szolgáltatók nélkül azonban sokan már el se tudnák képzelni az életüket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon úgy tűnik, hogy az Amazon kinyírt egy női nevetAz amerikai cég elnevezte Alexának a virtuális asszisztensét, és a szülők világszerte úgy döntöttek, inkább más nevet választanak a lányuknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ leggazdagabb embere változott, a vagyon forrása nemHosszú évek óta a technológiai vállalkozók uralják a leggazdagabbak listáját, és ez most sem alakult másként.

Tech Alexa amazon elhunyt rokon hang hangasszisztens hangfelismerés Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Pálos Máté
2022. augusztus 10. 09:44 Tech

A gyártókon kívül senkinek sem jó, hogy három év után ki kell dobni a telefont, mégis nehéz változtatni

A nagy márkák többsége jelenleg még azt sem teszi meg, hogy elárulja a termékével kapcsolatban a betervezett életciklust.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2022. augusztus 16. 04:34 Világ

Adóslázadás rengette meg a kifulladó kínai ingatlanpiacot

Az utóbbi bő egy évben számos kínai ingatlanfejlesztő jutott csődközelbe, rengeteg beruházás leállt, az eladások erősen csökkennek. Most a félkész lakásokat előre megvásárló emberek azzal fenyegetnek, hogy nem fizetik tovább hiteleiket, amire a kormány is kénytelen reagálni.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.

Avatar
2022. augusztus 14. 04:34 Világ

Hivatalosan is előbújt Putyin árnyékhadserege, már plakátokon toboroznak Oroszországban

Egyre fájóbbak az orosz veszteségek Ukrajnában, a rejtélyes Wagner-csoport is kénytelen a hagyományos toborzóeszközökhöz nyúlni.