Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 6. 13:05 Tech

Újabb tabukat dönt le az orosz gázfüggőség csökkentése

Ha az uniós földgázkitermelésről volt szó, az ukrajnai háború kitörése előtt szinte kizárólag annak csökkenéséről, mezők kimerüléséről, bezárásáról lehetett hallani. Az orosz agresszió azonban ezt is megváltoztatta, és most már abban a Németországban sem tabu új gázmezők termelésbe állítása, ahol a zöldpárt a kormánykoalíció egyik tagja.

A Bloomberg a napokban írt arról, hogy az Északi-tengeren hamarosan egy közös német-holland gázkitermelési projektet engedélyezhet Hollandia, valamint az érintett német tartomány, Alsó-Szászország parlamentje. Igaz, az engedélyeztetési eljárás csak ezt követően indul, és ha minden a tervek szerint halad, 2024-ben kezdődhet el a fúrás. A várakozások szerint a mező évi 4 milliárd köbméter gázt ad majd. Összehasonlításképpen, ez a magyar lakossági gázfogyasztás éves mértékének megfelelő mennyiség.

A még tavaly elfogadott német kormányprogram szerint egyébként a kabinet nem támogatja az új gázkitermelést az Északi-tengeren, de a döntést az érintett tartományokra hagyta. A gázmezőhöz közel fekvő szigeteken élők ellenzik a fúrásokat a környezeti hatásoktól tartva, de valószínűleg nem tudják megakasztani a folyamatot.

Több más uniós tagállamhoz hasonlóan Németország számára is az orosz gázról való leválás a legnehezebb. Miközben az orosz szén importját már betiltotta az EU, az olajembargót pedig lassan csak Magyarország ellenzi határozottan, a földgáznál német szempontból már az is eredmény, hogy az orosz import arányát a tavalyi több mint 50 százalékról 35-re szorították le.

A szándék azonban megvan a teljes kiváltására, ezt szolgálja az a tegnapi bejelentés is, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) importjának növelése érdekében Németország négy vízen lebegő LNG-teminált bérel. Ezek együttes kapacitása évente 20 milliárd köbméter, ami a német gázfelhasználás körülbelül ötöde. Ez egyébként szintén nagy váltás, ugyanis míg Németország szomszédai több (fix) LNG-terminált is létesítettek, a német kormányok elutasították ezt a technológiát, mindent a vezetékes szállításra és így az orosz függőségre tettek fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrosz és német exkémek dolgoznak azon, hogy átvegyék az európai gázpiac feletti uralmatMerkel legnagyobb hibája lehetett, hogy ki akarta bekkelni az Északi Áramlat 2-t. Az új gázvezeték éppen Magyarországon emelné a gázárakat, a kormány mégsem tiltakozik.

Hollandia kedvezőbb helyzetben van, a tervek szerint év végére megszünteti az orosz gáz importját. Bár az ország korábban Európa egyik legjelentősebb gázkitermelője volt, a groningeni mezők kimerülése és az általuk okozott földmozgások miatt az utóbbi években gyors ütemben csökkent a felhozatal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa túlélné az orosz gáz hiányát, Oroszország kevésbéAz orosz földgázszállítások lekapcsolása sokkal inkább Oroszország számára lenne katasztrófa, és az idő is ellene dolgozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz gáz hiánya Közép-Európát, közte Magyarországot sújthatja leginkábbA jelenlegi fogyasztásunk mellett nem tudunk meglenni orosz gáz nélkül - írja elemző szerzőnk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb fordulat, újra érkezik az orosz gáz Lengyelországba és BulgáriábaNem volt tartós a leállás, újra érkezik orosz gáz közvetlenül Lengyelországba, és felpörgött a bolgár import is. Az oroszok valószínűleg elérték, amit akartak.

Tech földgáz gázimport Hollandia LNG németország orosz-ukrán háború Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Stubnya Bence
2023. március 25. 04:34 Podcast, Tech

Csak kapkodni fogjuk a fejünket, hogy mi történik – a ChatGPT gazdasági jelentőségét szinte még felbecsülni sem tudjuk

Technológiai forradalom zajlik, de a lehető legjobbkor. Kállai Gábor és Pintér Róbert a G7 Podcast vendégei.

Nagy Zsolt
2023. március 23. 11:39 Tech

Túl gyorsan fejlődik a ChatGPT, a szabályozás csak fut utána

Geopolitikai dilemmák és etikai aggályok sora övezi az utóbbi évek legizgalmasabb technológiai újításának előretörését.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.