Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 6. 13:05 Tech

Újabb tabukat dönt le az orosz gázfüggőség csökkentése

Ha az uniós földgázkitermelésről volt szó, az ukrajnai háború kitörése előtt szinte kizárólag annak csökkenéséről, mezők kimerüléséről, bezárásáról lehetett hallani. Az orosz agresszió azonban ezt is megváltoztatta, és most már abban a Németországban sem tabu új gázmezők termelésbe állítása, ahol a zöldpárt a kormánykoalíció egyik tagja.

A Bloomberg a napokban írt arról, hogy az Északi-tengeren hamarosan egy közös német-holland gázkitermelési projektet engedélyezhet Hollandia, valamint az érintett német tartomány, Alsó-Szászország parlamentje. Igaz, az engedélyeztetési eljárás csak ezt követően indul, és ha minden a tervek szerint halad, 2024-ben kezdődhet el a fúrás. A várakozások szerint a mező évi 4 milliárd köbméter gázt ad majd. Összehasonlításképpen, ez a magyar lakossági gázfogyasztás éves mértékének megfelelő mennyiség.

A még tavaly elfogadott német kormányprogram szerint egyébként a kabinet nem támogatja az új gázkitermelést az Északi-tengeren, de a döntést az érintett tartományokra hagyta. A gázmezőhöz közel fekvő szigeteken élők ellenzik a fúrásokat a környezeti hatásoktól tartva, de valószínűleg nem tudják megakasztani a folyamatot.

Több más uniós tagállamhoz hasonlóan Németország számára is az orosz gázról való leválás a legnehezebb. Miközben az orosz szén importját már betiltotta az EU, az olajembargót pedig lassan csak Magyarország ellenzi határozottan, a földgáznál német szempontból már az is eredmény, hogy az orosz import arányát a tavalyi több mint 50 százalékról 35-re szorították le.

A szándék azonban megvan a teljes kiváltására, ezt szolgálja az a tegnapi bejelentés is, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) importjának növelése érdekében Németország négy vízen lebegő LNG-teminált bérel. Ezek együttes kapacitása évente 20 milliárd köbméter, ami a német gázfelhasználás körülbelül ötöde. Ez egyébként szintén nagy váltás, ugyanis míg Németország szomszédai több (fix) LNG-terminált is létesítettek, a német kormányok elutasították ezt a technológiát, mindent a vezetékes szállításra és így az orosz függőségre tettek fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrosz és német exkémek dolgoznak azon, hogy átvegyék az európai gázpiac feletti uralmatMerkel legnagyobb hibája lehetett, hogy ki akarta bekkelni az Északi Áramlat 2-t. Az új gázvezeték éppen Magyarországon emelné a gázárakat, a kormány mégsem tiltakozik.

Hollandia kedvezőbb helyzetben van, a tervek szerint év végére megszünteti az orosz gáz importját. Bár az ország korábban Európa egyik legjelentősebb gázkitermelője volt, a groningeni mezők kimerülése és az általuk okozott földmozgások miatt az utóbbi években gyors ütemben csökkent a felhozatal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa túlélné az orosz gáz hiányát, Oroszország kevésbéAz orosz földgázszállítások lekapcsolása sokkal inkább Oroszország számára lenne katasztrófa, és az idő is ellene dolgozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz gáz hiánya Közép-Európát, közte Magyarországot sújthatja leginkábbA jelenlegi fogyasztásunk mellett nem tudunk meglenni orosz gáz nélkül - írja elemző szerzőnk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb fordulat, újra érkezik az orosz gáz Lengyelországba és BulgáriábaNem volt tartós a leállás, újra érkezik orosz gáz közvetlenül Lengyelországba, és felpörgött a bolgár import is. Az oroszok valószínűleg elérték, amit akartak.

Tech földgáz gázimport Hollandia LNG németország orosz-ukrán háború Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2022. július 2. 17:32 Élet, Tech

Az erkélyre rakható egyszerű napelemes rendszer Magyarországon szabályellenes

Ami Németországban egy elég egyszerű rezsicsökkentő eszköz, az nálunk szerződésszegéssel ér fel.

Váczi István
2022. június 29. 12:16 Tech, Világ

Megbénulhat az orosz gazdaság a nyugati vállalatok informatikai kivonulása miatt

A nyugati ipari szoftverek az orosz gazdaság meghatározó ágazatait tartják működésben az agráriumtól az acéliparon keresztül az energiaszektorig.

Torontáli Zoltán
2022. június 27. 09:58 Tech

Enyhíti a fájdalmat, ha egy gép az elhunyt családtag hangját utánozza?

Elég egyetlen perc korábban felvett minta, és az Amazon Alexa asszisztense átveszi a hangot.

Fontos

Avatar
2022. július 4. 12:08 Világ

A Kreml új kommunikációs taktikát alkalmaz, hogy fogást találjon a nyugati szankciókon

Emberek milliói függnek az Oroszországból és Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékektől, ám ezek nem jutnak el hozzájuk az orosz blokádok miatt.

Jandó Zoltán
2022. július 3. 17:04 Vállalat

Egy 34 méteres jacht és több ezer hektó ecet maradt a magyar ásványvízkirály birodalmából

Találtak még 2750 hektoliter ecetet annál a cégnél, amelyből az értékes vagyontárgyakat Mészáros Lőrinc vásárolta ki tavaly, illetve egy jacht is előkerült időközben.

Pálos Máté
2022. július 3. 04:34 Élet, Közélet

Az egyszerűbb meddőségi kezeléseket a megyei kórházakra bízhatja a kormány

Az egységesen magas színvonalú ellátás feltétele a teljes átláthatóság, központi irányítás és felügyelet az állami meddőségi programot koordináló Humánreprodukciós Igazgatóság szerint.