Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 6. 13:05 Tech

Újabb tabukat dönt le az orosz gázfüggőség csökkentése

Ha az uniós földgázkitermelésről volt szó, az ukrajnai háború kitörése előtt szinte kizárólag annak csökkenéséről, mezők kimerüléséről, bezárásáról lehetett hallani. Az orosz agresszió azonban ezt is megváltoztatta, és most már abban a Németországban sem tabu új gázmezők termelésbe állítása, ahol a zöldpárt a kormánykoalíció egyik tagja.

A Bloomberg a napokban írt arról, hogy az Északi-tengeren hamarosan egy közös német-holland gázkitermelési projektet engedélyezhet Hollandia, valamint az érintett német tartomány, Alsó-Szászország parlamentje. Igaz, az engedélyeztetési eljárás csak ezt követően indul, és ha minden a tervek szerint halad, 2024-ben kezdődhet el a fúrás. A várakozások szerint a mező évi 4 milliárd köbméter gázt ad majd. Összehasonlításképpen, ez a magyar lakossági gázfogyasztás éves mértékének megfelelő mennyiség.

A még tavaly elfogadott német kormányprogram szerint egyébként a kabinet nem támogatja az új gázkitermelést az Északi-tengeren, de a döntést az érintett tartományokra hagyta. A gázmezőhöz közel fekvő szigeteken élők ellenzik a fúrásokat a környezeti hatásoktól tartva, de valószínűleg nem tudják megakasztani a folyamatot.

Több más uniós tagállamhoz hasonlóan Németország számára is az orosz gázról való leválás a legnehezebb. Miközben az orosz szén importját már betiltotta az EU, az olajembargót pedig lassan csak Magyarország ellenzi határozottan, a földgáznál német szempontból már az is eredmény, hogy az orosz import arányát a tavalyi több mint 50 százalékról 35-re szorították le.

A szándék azonban megvan a teljes kiváltására, ezt szolgálja az a tegnapi bejelentés is, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) importjának növelése érdekében Németország négy vízen lebegő LNG-teminált bérel. Ezek együttes kapacitása évente 20 milliárd köbméter, ami a német gázfelhasználás körülbelül ötöde. Ez egyébként szintén nagy váltás, ugyanis míg Németország szomszédai több (fix) LNG-terminált is létesítettek, a német kormányok elutasították ezt a technológiát, mindent a vezetékes szállításra és így az orosz függőségre tettek fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrosz és német exkémek dolgoznak azon, hogy átvegyék az európai gázpiac feletti uralmatMerkel legnagyobb hibája lehetett, hogy ki akarta bekkelni az Északi Áramlat 2-t. Az új gázvezeték éppen Magyarországon emelné a gázárakat, a kormány mégsem tiltakozik.

Hollandia kedvezőbb helyzetben van, a tervek szerint év végére megszünteti az orosz gáz importját. Bár az ország korábban Európa egyik legjelentősebb gázkitermelője volt, a groningeni mezők kimerülése és az általuk okozott földmozgások miatt az utóbbi években gyors ütemben csökkent a felhozatal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa túlélné az orosz gáz hiányát, Oroszország kevésbéAz orosz földgázszállítások lekapcsolása sokkal inkább Oroszország számára lenne katasztrófa, és az idő is ellene dolgozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz gáz hiánya Közép-Európát, közte Magyarországot sújthatja leginkábbA jelenlegi fogyasztásunk mellett nem tudunk meglenni orosz gáz nélkül - írja elemző szerzőnk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb fordulat, újra érkezik az orosz gáz Lengyelországba és BulgáriábaNem volt tartós a leállás, újra érkezik orosz gáz közvetlenül Lengyelországba, és felpörgött a bolgár import is. Az oroszok valószínűleg elérték, amit akartak.

Tech földgáz gázimport Hollandia LNG németország orosz-ukrán háború Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2022. december 1. 12:00 Tech

Több millió Iphone hiányzik majd a piacról a kínai óriásgyárban kitört zavargások miatt

Az Apple kulcsfontosságú gyártási központjában, Csengcsouban a tervezettnél valószínűleg közel 6 millióval kevesebb Iphone Pro telefont fognak legyártani – írja a Bloomberg egy meg nem nevezett bennfentesre hivatkozva.

Bőgel György
2022. november 29. 16:29 Tech

Úgy tűnik, nem egy újabb dotkomlufi durran a techszektorban, de attól még fájni fog

Két évtizeddel ezelőtt alapjaiban remegett meg a tech-szektor. A mostani válság újult erővel esik neki, de a visszaesés okai korántsem azok, mint a dotkomlufi idején.

Kabos Eszter
2022. november 26. 14:34 Tech, Világ

A legnagyobb nyertesek között vannak a magyarok a roamingdíjak eltörlése nyomán

Az európai fogyasztók nyertek a roamingárak letörésével, a magyar felhasználók a legnagyobb nyertesek közé tartoznak.

Fontos

Forint Ferenc
2022. december 3. 07:25 Élet, Támogatói tartalom

Lakáshitel: vége felé közeledhet a kamatemelkedés?

Végre megcsillan a fény az alagút végén, ugyanis a hitelkamatokat befolyásoló egyes pénzpiaci mutatók már csökkenésnek indultak.

Stubnya Bence
2022. december 2. 17:25 Adat, Pénz

Orbán bejelentése elgáncsolta a tárgyalásokat a legalacsonyabb keresetűek fizetésének emeléséről

Közel voltak a felek egy inflációkövető emelés elfogadásához, de a munkaadók ebbe csak járulékcsökkentéssel együtt mentek volna bele.

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.