Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 6. 13:05 Tech

Újabb tabukat dönt le az orosz gázfüggőség csökkentése

Ha az uniós földgázkitermelésről volt szó, az ukrajnai háború kitörése előtt szinte kizárólag annak csökkenéséről, mezők kimerüléséről, bezárásáról lehetett hallani. Az orosz agresszió azonban ezt is megváltoztatta, és most már abban a Németországban sem tabu új gázmezők termelésbe állítása, ahol a zöldpárt a kormánykoalíció egyik tagja.

A Bloomberg a napokban írt arról, hogy az Északi-tengeren hamarosan egy közös német-holland gázkitermelési projektet engedélyezhet Hollandia, valamint az érintett német tartomány, Alsó-Szászország parlamentje. Igaz, az engedélyeztetési eljárás csak ezt követően indul, és ha minden a tervek szerint halad, 2024-ben kezdődhet el a fúrás. A várakozások szerint a mező évi 4 milliárd köbméter gázt ad majd. Összehasonlításképpen, ez a magyar lakossági gázfogyasztás éves mértékének megfelelő mennyiség.

A még tavaly elfogadott német kormányprogram szerint egyébként a kabinet nem támogatja az új gázkitermelést az Északi-tengeren, de a döntést az érintett tartományokra hagyta. A gázmezőhöz közel fekvő szigeteken élők ellenzik a fúrásokat a környezeti hatásoktól tartva, de valószínűleg nem tudják megakasztani a folyamatot.

Több más uniós tagállamhoz hasonlóan Németország számára is az orosz gázról való leválás a legnehezebb. Miközben az orosz szén importját már betiltotta az EU, az olajembargót pedig lassan csak Magyarország ellenzi határozottan, a földgáznál német szempontból már az is eredmény, hogy az orosz import arányát a tavalyi több mint 50 százalékról 35-re szorították le.

A szándék azonban megvan a teljes kiváltására, ezt szolgálja az a tegnapi bejelentés is, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) importjának növelése érdekében Németország négy vízen lebegő LNG-teminált bérel. Ezek együttes kapacitása évente 20 milliárd köbméter, ami a német gázfelhasználás körülbelül ötöde. Ez egyébként szintén nagy váltás, ugyanis míg Németország szomszédai több (fix) LNG-terminált is létesítettek, a német kormányok elutasították ezt a technológiát, mindent a vezetékes szállításra és így az orosz függőségre tettek fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrosz és német exkémek dolgoznak azon, hogy átvegyék az európai gázpiac feletti uralmatMerkel legnagyobb hibája lehetett, hogy ki akarta bekkelni az Északi Áramlat 2-t. Az új gázvezeték éppen Magyarországon emelné a gázárakat, a kormány mégsem tiltakozik.

Hollandia kedvezőbb helyzetben van, a tervek szerint év végére megszünteti az orosz gáz importját. Bár az ország korábban Európa egyik legjelentősebb gázkitermelője volt, a groningeni mezők kimerülése és az általuk okozott földmozgások miatt az utóbbi években gyors ütemben csökkent a felhozatal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa túlélné az orosz gáz hiányát, Oroszország kevésbéAz orosz földgázszállítások lekapcsolása sokkal inkább Oroszország számára lenne katasztrófa, és az idő is ellene dolgozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz gáz hiánya Közép-Európát, közte Magyarországot sújthatja leginkábbA jelenlegi fogyasztásunk mellett nem tudunk meglenni orosz gáz nélkül - írja elemző szerzőnk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb fordulat, újra érkezik az orosz gáz Lengyelországba és BulgáriábaNem volt tartós a leállás, újra érkezik orosz gáz közvetlenül Lengyelországba, és felpörgött a bolgár import is. Az oroszok valószínűleg elérték, amit akartak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech földgáz gázimport Hollandia LNG németország orosz-ukrán háború Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.