Hírlevél feliratkozás
Galácz Ábel
2022. január 27. 10:24 Támogatói tartalom, Tech

Tíz év alatt hússzorosára nőtt a technológiai startupok értéke a régióban, főleg az USA fektetne be

(A cikk szerzője Galácz Ábel, a scale-up befektetésekre szakosodott Lead Ventures vezérigazgatója)

A régiós technológiai startupok értéke csaknem meghússzorozódott 2010 óta, miután a nyugat-európai és a tengerentúli befektetők is egyre nagyobb fantáziát látnak a scale-upok és az érett technológiai cégek finanszírozásában. A magyar célpontok iránt főként svéd, finn és francia érdeklődés mutatkozik, de az amerikai befektetők is megjelentek nálunk, amelyek a térség egészében már a legdominánsabbak.

A 2010-es 10 milliárd euróról 2021-re 186 milliárdra nőtt, tehát közel meghússzorozódott Kelet-Közép-Európa technológiai startupjainak értéke. Míg az előző évtized indulásakor a kisebb ügyletek domináltak, 2017-től kezdődően egyre meghatározóbbá váltak a 100 millió euró feletti tranzakciók. A tavalyi év első felében már a tranzakciók összértékének 55 százalékát nagy volumenű dealek adták, amelyek jellemzően a scale-upokat érintenek. A scale-upokról bővebben a csillagra (*Miközben a startup kategóriába az induló, tehát az ötletük kidolgozását épp csak megkezdő cégek tartoznak, a scale-up már „felső tagozatos” vállalkozásnak számít: olyannak, amelyik már letett valamit az asztalra, bebizonyította életképességét, és abban a fázisban van, hogy célirányos finanszírozással a nemzetközi piacokon is jó eséllyel vesse meg a lábát. Az ötlet skálázhatósága egyébként már a startupokba fektetőknek is fontos szempont, hiszen ez alapozza meg az induló cég hosszú távú növekedési kilátásait is.) kattintva lehet tájékozódni.

Miközben az induló startupok finanszírozásában a hazai, tehát a régióból érkező befektetők számítanak partnernek, a scale-upok és az érett technológiai cégek finanszírozásában egyre nagyobb előszeretettel vesznek részt nyugat-európai és/vagy amerikai befektetők. A scale-up fázisban gyakorta magasabb tőkeigény jellemző, mint az induláskor, és ez a fejlettebb országokból érkező befektetők ingerküszöbét is eléri. Ezeknek a vállalkozásoknak ráadásul már van története, kézzelfogható eredményeik, korábbi befektetőik, és ezek mind erősítik a távolról érkezett finanszírozók bizalmát.

Ami egyre nagyobb, hiszen a 2020-as visszaesés után tavaly már a 2019-es értékeket meghaladó, 5,4 milliárd euró értékű kockázati tőke érkezett ezekbe a cégekbe, amelyek között egyre több unikornis, azaz legalább 1 milliárd dollárt érő társaság tűnt fel 2015-öt követően. Ilyen a számítógépekhez távoli elérést biztosító magyar LogMeIn vagy a cseh Rohlik online szupermarket.

A technológiai cégek finanszírozásának klasszikus útja korai fázisú hazai hátterű finanszírozással veszi kezdetét. Ezt hazai vagy külföldi hátterű scale-up befektetők belépése követi, amilyen a magyar Lead Ventures vagy a lengyel OTB Ventures. Ezek a szereplők sok esetben áthidaló finanszírozást nyújtanak a régiós scale-upoknak, mielőtt felfedeznék őket a nyugat-európai vagy amerikai befektetők. Az érett cégeket már jellemzően utóbbiak finanszírozzák, amíg azok felvásárlási célpontokká nem válnak vagy tőzsdére nem mennek. Ehhez persze – már a nyitólépéshez is – fejlett kockázatitőke-ökoszisztémára van szükség. Ahol ez hiányzik – például Romániában vagy Ukrajnában -, ott a vezető scale-upok fejlettebb piacokra helyezik át a székhelyüket, ahol könnyebben tudnak finanszírozást bevonni.

A fentebb leírt, a kirívóan magas eseti tranzakciók térnyerését hozó trend azzal is jár, hogy a régió lokális befektetőinek részesedése a 2015-ös 25 százalékról tavalyra 10 százalék alá esett, ha a finanszírozott összegek volumenét vesszük alapul. Ezen a téren már egyértelműen az amerikai befektetők dominálnak: 50 százalék feletti a részesedésük, míg a Nyugat-Európából érkezőké 20 százalék körüli.

A magyar piac viszont másképp fest: nálunk a svéd Creandum, a finn Inventure és francia Partech számít a legaktívabb külföldi scale-up befektetőnek. Ezek közül az előbbi a kollaboratív íráshoz eszközt fejlesztő Craft, a csalásmegelőző megoldást kitaláló Seon, valamint a számítógépes tervezéshez intuitív és felhasználóbarát megoldást nyújtó Shapr3D finanszírozásában vett részt. A régióban négy befektetéssel is büszkélkedő Inventure az autóipari kommunikációs platformot és okosváros-megoldásokat fejlesztő Commsigniába, valamint az önjáró autókhoz rendszereket építő AImotive-ba invesztált. A francia cég a magyar szereplők közül szintén benne van a Commsigniában, továbbá a mobilalkalmazások fejlesztőinek platformot létrehozó Bitrise-ban, és ezeken kívül öt másik régiós cégbe is beszállt.

A Bitrise egyébként 60 millió dolláros befektetési körével – megelőzve a 32 millió eurót összegyűjtő AiMotive-ot – elvitte a legnagyobb scale-up tranzakciónak járó pálmát Magyarországon, ahová az év elején megérkezett az Accel is. Az amerikai kockázatitőke-befektető újonnan kialakított, biológiára és technológiára fókuszáló portfóliójának első befektetése a Turbine AI volt: a magyar startup mesterséges intelligencián alapuló, saját szoftveres platformjával teszi hatékonyabbá és gazdaságosabbá a gyógyszerfejlesztést.

Az anyag elkészítéséhez felhasznált források a csillagra (*Invest Europe CEE 2020 report, Dealroom CEE report és a Lead Ventures saját kutatásai) kattintva érhetők el.

A cikk megjelenését a Lead Ventures támogatta.

Támogatói tartalom Tech Olvasson tovább a kategóriában

Támogatói tartalom

A Partizán letiltásától a kényelmes rendelésig: áldás vagy átok az üzleti ökoszisztéma?

Egyre fogy a bizalom a nagy technológiai vállalatokkal szemben, a hasonló elven felépülő szolgáltatók nélkül azonban sokan már el se tudnák képzelni az életüket.

Debreczeni Anna
2022. április 1. 12:13 Támogatói tartalom

Aranyat olcsóbb már bányászni, mint bitcoint

A kriptopénzzel való kereskedés annak való, akinek acélidegei vannak, és ki tudja várni az 5-10 éves befektetési időtávot - mondák a szakértők a Magenta podcastban.

Debreczeni Anna
2022. március 31. 15:54 Támogatói tartalom

Egyre több élelmiszert veszünk online, ezért megnéztük, mi mennyibe kerül most négy áruházban

Magyarországon már minden tizedik forintjukat online költik el az emberek, ennek apropóján megnéztük, hogy egy főleg alapélelmiszereket tartalmazó, átlagosnak mondható bevásárlás mennyibe kerülne négy online láncnál.

Fontos

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.

Jandó Zoltán
2022. május 18. 04:34 Pénz, Vállalat

Háromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlag

Egyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól valóban eléggé elzárt Litvánia.