Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. január 7. 15:27 Tech

Ez az a szókirakó játék, amire most a fél világ rá van kattanva

Magyarországon nem nagyon népszerű közösségi oldal a Twitter, de ha mégis ránézel néha, alighanem szembejött már veled is egy-két ehhez hasonló, színes négyzetekből álló poszt.

Fotó: Twitter

Ez a Wordle nevű szókirakó játék, amely az elmúlt pár hétben szélvész gyorsan kezdte meghódítani a világot – mellesleg pedig akár angol szótanulásra is hasznos lehet annak, akinek már van megfelelő alapszókincse hozzá.

A játékszabályok nagyon egyszerűek, a Wordle oldalán naponta egyszer mindenkinek megjelenik egy 5×6 négyzetből álló pálya. Ez egy öt betűs angol szót rejt, amit legfeljebb hat próbálkozással kell kitalálni (ez a hat sora a pályának).

Ha a fenti ábrán végigmegyünk, látszik, hogy a játékos először a WORDS szót írta be az első sorba (ehhez az oldal alján lévő, billentyűzet formájú betűkészletet lehet használni, egy betűt többször is).

A program sárgával jelölte meg az R betűt, ami azt jelenti, hogy a keresett szóban szerepel, de nem azon a helyen, ahol éppen van. A következő próbálkozás a BELIE volt, ebből a játékos rájöhetett, hogy az I és az E betű is benne van a keresett szóban, de ezek sincsenek jó helyen.

A program zöld színnel jelöli a pontos találatot, vagyis azt, hogy a beírt betű szerepel a szóban és még jó helyen is van – a fenti példában a TIGER megfejtés ötödik próbálkozásra sikerült.

A játékot Josh Wardle amerikai szoftvermérnök találta ki és programozta le a szójátékokat imádó feleségének, és hónapokig játszottak vele, mielőtt nyilvánossá tették. A Wordle a böngészőben fut, nem kell hozzá semmi más, és jelenleg még ingyenes. A legjobb pedig az benne, hogy naponta csak egy játékot enged.

Tech játék online játék szójáték Wordle Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Pálos Máté
2022. augusztus 10. 09:44 Tech

A gyártókon kívül senkinek sem jó, hogy három év után ki kell dobni a telefont, mégis nehéz változtatni

A nagy márkák többsége jelenleg még azt sem teszi meg, hogy elárulja a termékével kapcsolatban a betervezett életciklust.

Avatar
2022. augusztus 7. 04:34 Tech

2035-től ugyan villanyautóké lenne a főszerep Európában, de odáig eljutni nagyon nehéz lesz

2035-től nem lehet olyan új autót forgalomba helyezni az EU-ban, amit fosszilis üzemanyag hajt. A szabályozás elég szigorú, és a szakértők attól tartanak, hogy komoly véráldozatokkal fog járni.

Fontos

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.