Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. január 7. 15:27 Tech

Ez az a szókirakó játék, amire most a fél világ rá van kattanva

Magyarországon nem nagyon népszerű közösségi oldal a Twitter, de ha mégis ránézel néha, alighanem szembejött már veled is egy-két ehhez hasonló, színes négyzetekből álló poszt.

Fotó: Twitter

Ez a Wordle nevű szókirakó játék, amely az elmúlt pár hétben szélvész gyorsan kezdte meghódítani a világot – mellesleg pedig akár angol szótanulásra is hasznos lehet annak, akinek már van megfelelő alapszókincse hozzá.

A játékszabályok nagyon egyszerűek, a Wordle oldalán naponta egyszer mindenkinek megjelenik egy 5×6 négyzetből álló pálya. Ez egy öt betűs angol szót rejt, amit legfeljebb hat próbálkozással kell kitalálni (ez a hat sora a pályának).

Ha a fenti ábrán végigmegyünk, látszik, hogy a játékos először a WORDS szót írta be az első sorba (ehhez az oldal alján lévő, billentyűzet formájú betűkészletet lehet használni, egy betűt többször is).

A program sárgával jelölte meg az R betűt, ami azt jelenti, hogy a keresett szóban szerepel, de nem azon a helyen, ahol éppen van. A következő próbálkozás a BELIE volt, ebből a játékos rájöhetett, hogy az I és az E betű is benne van a keresett szóban, de ezek sincsenek jó helyen.

A program zöld színnel jelöli a pontos találatot, vagyis azt, hogy a beírt betű szerepel a szóban és még jó helyen is van – a fenti példában a TIGER megfejtés ötödik próbálkozásra sikerült.

A játékot Josh Wardle amerikai szoftvermérnök találta ki és programozta le a szójátékokat imádó feleségének, és hónapokig játszottak vele, mielőtt nyilvánossá tették. A Wordle a böngészőben fut, nem kell hozzá semmi más, és jelenleg még ingyenes. A legjobb pedig az benne, hogy naponta csak egy játékot enged.

Tech játék online játék szójáték Wordle Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2022. január 18. 11:14 Tech

Két választásunk van a mesterséges intelligenciával: segít nekünk, vagy magunk ellen fordítjuk

Az újabb kutatások szerint az automatizáció központi szerepet tölt be a jövedelmek közti különbségek növekedésében.

Váczi István
2022. január 14. 13:18 Tech, Vállalat

Több mint 13 milliárd forintért vásárolnak fel egy magyar informatikai céget

Az indiai HCL Technologies felvásárolja a magyar Starschemát, amely különféle adatfeldolgozási szolgáltatásokat nyújt, és partnerei között több is megtalálható a világ legnagyobb forgalmú cégei közül.

Pletser Tamás
2022. január 13. 06:57 Tech

Sokat kell még várni az olcsó elektromos autókra

A növekvő nyersanyagárak megakaszthatják az elektromos autók forradalmát, miközben az akkumulátorok gyártásához szükséges értékláncok kiépítése nagyon hosszú folyamat.

Fontos

Miklós László
2022. január 20. 16:04 Közélet

A rezsicsökkentés megtartása csapda, bemutatunk egy ésszerű kiutat

A jelenlegi árak tartása óriásira duzzasztja a közterheket, de ha rezsicsökkentés alatt a hatósági ármeghatározás eszközét értjük, akkor méltányos módszerek kínálkoznak.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2022. január 20. 06:33 Közélet

A boltokkal akarják megfizettetni az árstopot, valójában az összes vásárló fogja összedobni

Olyan a jogi csomag, hogy az üzletek ne terhelhessék át a beszállítókra a kieső bevételt. A vásárlókra azonban át fogják.

Pálos Máté
2022. január 19. 17:10 Élet

Pedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkar

Akárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.