Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. december 16. 10:26 Tech

Egy hét múlva karácsony, a népszerűbb bluetooth hangszórókból is alig van már az online boltokban

Alsó- és középkategóriás mobilok és tabletek, bluetooth hangszórók, új generációs játékkonzolok: akik ezekből a termékkategóriákból terveztek ajándékot vásárolni karácsonyra, könnyen lehet, hogy elkezdhetnek alternatívát keresni. Több kiskereskedelmi szereplőnél is komoly termékhiány van ugyanis ezekből az árucikkekből.

Arról már szeptemberben is írtunk, hogy a járvány okozta globális készlethiány és logisztikai problémák a chipet, alaplapot vagy félvezetőt tartalmazó termékeknél késést, drágulást, szélsőséges esetben pedig akár áruhiányt is okoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa van chip a karácsonyi ajándékban, amit kinéztél, akkor azonnal rendeld megA termékhiány és a késés idén nagyon benne van a pakliban.

Az általunk megkérdezett kereskedők válaszai alapján a helyzet nem javult, sőt olyan termékkörökben is tapasztalhatók ezek a jelenségek, ahol eddig nem voltak jellemzőek.

A G7 megkeresésére a mobilok kínálatáról az Edigitallal 2019 végén egyesült Emagtól azt írták, a belépő- és a középkategóriában a nagy márkák ellátása akadozik, a felső szegmensbe tartozó készülékek jobban hozzáférhetőek, de a kereslet abban az árkategóriában alacsonyabb.

Ugyanakkor pozitívum, hogy kifejezett drágulás még decemberben nem látszik a mobilszektorban

– írták.

Az Emag/Edigitalhoz hasonlóan online és hagyományos üzletekkel is rendelkező Euronicsnál (Vöröskő Kft.) szintén azt tapasztalják, hogy a felső kategóriás telefonok jobban elérhetőek. Emögött feltételezésük szerint az állhat, hogy a chiphiány és a valószínűsíthetően ehhez tartozó áremelkedés mellett a gyártóknak ez a termékkategória marad relatíve nagyobb mértékben rentábilis.

Azt az Euronics és az Emag/Edigital is megerősítette, hogy

mostanra már a bluetooth hangszórókat is érinti a chiphiány.

Az Emag/Edigitalnál a legnépszerűbb gyártók modelljei hiánycikknek számítanak, és az Euronicsnál is szűkebb a kínálat, és hiányosak a készletek a legnépszerűbb gyártók termékei esetében, de igyekeznek ezt új márkák és termékek beszerzésével ellensúlyozni. Az Emagnál és az Edigitalnál a tévékhez kapcsolható hangprojektorból is érezhetően szűkült a kínálat, az Euronicsnál viszont ebben a termékkörben nincs áruhiány.

Aki nem a legújabb generációs konzolokat (pl. PS4, Xbox One, Nintendo Switch) rakna a fa alá, az nem fog akadályokba ütközni. Viszont azt mindkét kereskedő elárulta, hogy az új generációkból (PS5, Xbox One Series X) globálisan, így itthon is korlátozottak a készletek, és még az előrendelt termékek esetében is kiszámíthatatlan, hogy mikor érkezik meg az áru.

Az Emagnál úgy látják a gyártói visszajelzések alapján, hogy a készlethiányos állapot még velünk marad a jövő év első feléig, és csak utána várható a helyzet normalizálódása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDrágulnak az okostelefonok, mert a gyártóikat is elérte a chiphiányStabilabb beszállítói kapcsolataiknak köszönhetően az okostelefonok gyártói elég sokáig megúszták komolyabb gond nélkül a globális chiphiányt, mostanra azonban náluk is elfogytak a korábban lekötött készletek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ pénze sem oldja meg a magyar autóipart fojtogató csiphiánytA kereslet túl nagy, a gyártás töredezett, a beruházások lassúak, és a gépek is elfogytak: bár világszerte súlyos gazdasági károkat okoz, a mikrocsip-hiányra nincs gyors megoldás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech chip Edigital Emag euronics hangszóró játékkonzol kiskereskedelem mobil Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.