Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. december 16. 10:26 Tech

Egy hét múlva karácsony, a népszerűbb bluetooth hangszórókból is alig van már az online boltokban

Alsó- és középkategóriás mobilok és tabletek, bluetooth hangszórók, új generációs játékkonzolok: akik ezekből a termékkategóriákból terveztek ajándékot vásárolni karácsonyra, könnyen lehet, hogy elkezdhetnek alternatívát keresni. Több kiskereskedelmi szereplőnél is komoly termékhiány van ugyanis ezekből az árucikkekből.

Arról már szeptemberben is írtunk, hogy a járvány okozta globális készlethiány és logisztikai problémák a chipet, alaplapot vagy félvezetőt tartalmazó termékeknél késést, drágulást, szélsőséges esetben pedig akár áruhiányt is okoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa van chip a karácsonyi ajándékban, amit kinéztél, akkor azonnal rendeld megA termékhiány és a késés idén nagyon benne van a pakliban.

Az általunk megkérdezett kereskedők válaszai alapján a helyzet nem javult, sőt olyan termékkörökben is tapasztalhatók ezek a jelenségek, ahol eddig nem voltak jellemzőek.

A G7 megkeresésére a mobilok kínálatáról az Edigitallal 2019 végén egyesült Emagtól azt írták, a belépő- és a középkategóriában a nagy márkák ellátása akadozik, a felső szegmensbe tartozó készülékek jobban hozzáférhetőek, de a kereslet abban az árkategóriában alacsonyabb.

Ugyanakkor pozitívum, hogy kifejezett drágulás még decemberben nem látszik a mobilszektorban

– írták.

Az Emag/Edigitalhoz hasonlóan online és hagyományos üzletekkel is rendelkező Euronicsnál (Vöröskő Kft.) szintén azt tapasztalják, hogy a felső kategóriás telefonok jobban elérhetőek. Emögött feltételezésük szerint az állhat, hogy a chiphiány és a valószínűsíthetően ehhez tartozó áremelkedés mellett a gyártóknak ez a termékkategória marad relatíve nagyobb mértékben rentábilis.

Azt az Euronics és az Emag/Edigital is megerősítette, hogy

mostanra már a bluetooth hangszórókat is érinti a chiphiány.

Az Emag/Edigitalnál a legnépszerűbb gyártók modelljei hiánycikknek számítanak, és az Euronicsnál is szűkebb a kínálat, és hiányosak a készletek a legnépszerűbb gyártók termékei esetében, de igyekeznek ezt új márkák és termékek beszerzésével ellensúlyozni. Az Emagnál és az Edigitalnál a tévékhez kapcsolható hangprojektorból is érezhetően szűkült a kínálat, az Euronicsnál viszont ebben a termékkörben nincs áruhiány.

Aki nem a legújabb generációs konzolokat (pl. PS4, Xbox One, Nintendo Switch) rakna a fa alá, az nem fog akadályokba ütközni. Viszont azt mindkét kereskedő elárulta, hogy az új generációkból (PS5, Xbox One Series X) globálisan, így itthon is korlátozottak a készletek, és még az előrendelt termékek esetében is kiszámíthatatlan, hogy mikor érkezik meg az áru.

Az Emagnál úgy látják a gyártói visszajelzések alapján, hogy a készlethiányos állapot még velünk marad a jövő év első feléig, és csak utána várható a helyzet normalizálódása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDrágulnak az okostelefonok, mert a gyártóikat is elérte a chiphiányStabilabb beszállítói kapcsolataiknak köszönhetően az okostelefonok gyártói elég sokáig megúszták komolyabb gond nélkül a globális chiphiányt, mostanra azonban náluk is elfogytak a korábban lekötött készletek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ pénze sem oldja meg a magyar autóipart fojtogató csiphiánytA kereslet túl nagy, a gyártás töredezett, a beruházások lassúak, és a gépek is elfogytak: bár világszerte súlyos gazdasági károkat okoz, a mikrocsip-hiányra nincs gyors megoldás.

Tech chip Edigital Emag euronics hangszóró játékkonzol kiskereskedelem mobil Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Forint Ferenc
2022. május 24. 14:15 Fizetett hirdetés, Tech, Világ

Nincs lehetetlen – a Porsche Exclusive Manufaktur minden kívánságot teljesít

Nem fér kétség hozzá, hogy ilyen autónk csak nekünk lesz.

Torontáli Zoltán
2022. május 22. 17:04 Tech, Vállalat

Jön a napelemes rendszer, amelyet bárki összerakhat otthon, és engedélyeztetni sem kell

Felcsíptetik az erkélykorlátra, bedugják a konnektorba, és azonnal nyomja az áramot például a hűtőnek vagy a villanybojlernek.

Váczi István
2022. május 20. 14:14 Tech

Kiváltható az étolaj, de ennek eszköze még jobban megdrágult

A forró levegős sütőkbe lényegében nem kell étolaj, de három év alatt átlagosan több mint 60 százalékot drágultak a piacvezető magyar e-kereskedő cég szerint.

Fontos

Török Zoltán
2022. május 26. 15:39 Adat

Önámítás-e az energia tekintetében önellátó Magyarország képe?

Az önellátás gondolata ugyanis tökéletesen szembe megy a klasszikus közgazdaságtan alaptételeivel, melyek a kereskedelem előnyeiről szólnak.

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Avatar
2022. május 25. 15:25 Pénz

Valójában nincs plafon az idei államháztartási hiánynál

Mire számíthat Magyarország, ha mégis maradnak a maastrichti kritériumok?