Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. december 3. 11:35 Tech

Szép csillagos az ég? Lassan minden tizenötödik fénypont egy műhold

Az esti felhőtlen égboltot kémlelve gyakran érezhetjük magunkat megtévesztve, a csillagfény helyett ugyanis sokszor csak a műholdakról visszaverődő napfényt látjuk – a jelenség nem új keletű, egy csillagász, Samantha Lawler azonban arra figyelmeztet a ScienceAlert hasábjain, hogy egyre többször fordulhat elő a kiábrándító ráismerés az égen átcikázó műholdakra.

A szakember becslése szerint, hacsak nem történik valamiféle szabályozói beavatkozás, a közeljövőben

minden tizenötödik fénypont az égen egy-egy műholdat jelez majd.

A jelenség leginkább az északi és a déli féltekék ötvenedik szélességi fokát övező térségekben érzékelhető, ehhez egyébként képest Magyarország sem esik távol (viszonyításképp a Lánchíd középpontja az északi szélesség 47,5 fokára esik), de ma már nincs olyan szeglete a Földnek, ahonnan műholdmentes égboltra tekintethetnénk fel.

A műholdak növekvő számát többek között a pandémiának is köszönhetjük, sokuk ugyanis az internetszolgáltatást biztosítja a kevésbé sűrűn lakott helyeken, kiváltképp az Egyesült Államok területén. Történetesen Lawler is ilyen vidéken él, és a szomszédjai közül egyre többen váltottak műholdas internetszolgáltatásra, miután a távmunka és távoktatás miatt kulcsfontosságúvá vált a megbízható, stabil kapcsolat.

Az elmúlt évtized egyik, ha nem a legnagyobb távközlési projektjébe, a műholdak hálózatával biztosított internetszolgáltatásba világszerte számos vállalat vágott bele. A problémával jórészt ők is tisztában vannak, az Elon Musk érdekeltségébe tartozó Starlink például már az indulása óta igyekszik minél kevesebb fényt visszatükröző berendezéseket felküldeni az űrbe, de a legtöbb Starlink műhold ennek ellenére is szabad szemmel látható maradt.

A jelenség nemcsak a hullócsillagokban gyönyörködők örömét rontja el, hanem a csillagászok munkáját is egyre jobban zavarja. A fényszennyezésen túl további jelentős károsanyag-kibocsátással jár a műholdak fellövése, az elhasznált rakétákból és az üzemidejükön túleső műholdakból továbbá űrszemét képződik, amelynek egy része a Földre is visszahullhat, míg a maradék az atmoszféra felsőbb rétegeiben kering. A műholdak sűrűsödése ráadásul az üzembiztonságot is fenyegeti, tavasszal épp a Starlink és egy másik hasonló szolgáltató, a OneWeb berendezései majdnem karamboloztak.

Tech fényszennyezés műhold műholdak SpaceX Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Pálos Máté
2022. augusztus 10. 09:44 Tech

A gyártókon kívül senkinek sem jó, hogy három év után ki kell dobni a telefont, mégis nehéz változtatni

A nagy márkák többsége jelenleg még azt sem teszi meg, hogy elárulja a termékével kapcsolatban a betervezett életciklust.

Avatar
2022. augusztus 7. 04:34 Tech

2035-től ugyan villanyautóké lenne a főszerep Európában, de odáig eljutni nagyon nehéz lesz

2035-től nem lehet olyan új autót forgalomba helyezni az EU-ban, amit fosszilis üzemanyag hajt. A szabályozás elég szigorú, és a szakértők attól tartanak, hogy komoly véráldozatokkal fog járni.

Fontos

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.