Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. december 3. 11:35 Tech

Szép csillagos az ég? Lassan minden tizenötödik fénypont egy műhold

Az esti felhőtlen égboltot kémlelve gyakran érezhetjük magunkat megtévesztve, a csillagfény helyett ugyanis sokszor csak a műholdakról visszaverődő napfényt látjuk – a jelenség nem új keletű, egy csillagász, Samantha Lawler azonban arra figyelmeztet a ScienceAlert hasábjain, hogy egyre többször fordulhat elő a kiábrándító ráismerés az égen átcikázó műholdakra.

A szakember becslése szerint, hacsak nem történik valamiféle szabályozói beavatkozás, a közeljövőben

minden tizenötödik fénypont az égen egy-egy műholdat jelez majd.

A jelenség leginkább az északi és a déli féltekék ötvenedik szélességi fokát övező térségekben érzékelhető, ehhez egyébként képest Magyarország sem esik távol (viszonyításképp a Lánchíd középpontja az északi szélesség 47,5 fokára esik), de ma már nincs olyan szeglete a Földnek, ahonnan műholdmentes égboltra tekintethetnénk fel.

A műholdak növekvő számát többek között a pandémiának is köszönhetjük, sokuk ugyanis az internetszolgáltatást biztosítja a kevésbé sűrűn lakott helyeken, kiváltképp az Egyesült Államok területén. Történetesen Lawler is ilyen vidéken él, és a szomszédjai közül egyre többen váltottak műholdas internetszolgáltatásra, miután a távmunka és távoktatás miatt kulcsfontosságúvá vált a megbízható, stabil kapcsolat.

Az elmúlt évtized egyik, ha nem a legnagyobb távközlési projektjébe, a műholdak hálózatával biztosított internetszolgáltatásba világszerte számos vállalat vágott bele. A problémával jórészt ők is tisztában vannak, az Elon Musk érdekeltségébe tartozó Starlink például már az indulása óta igyekszik minél kevesebb fényt visszatükröző berendezéseket felküldeni az űrbe, de a legtöbb Starlink műhold ennek ellenére is szabad szemmel látható maradt.

A jelenség nemcsak a hullócsillagokban gyönyörködők örömét rontja el, hanem a csillagászok munkáját is egyre jobban zavarja. A fényszennyezésen túl további jelentős károsanyag-kibocsátással jár a műholdak fellövése, az elhasznált rakétákból és az üzemidejükön túleső műholdakból továbbá űrszemét képződik, amelynek egy része a Földre is visszahullhat, míg a maradék az atmoszféra felsőbb rétegeiben kering. A műholdak sűrűsödése ráadásul az üzembiztonságot is fenyegeti, tavasszal épp a Starlink és egy másik hasonló szolgáltató, a OneWeb berendezései majdnem karamboloztak.

Tech fényszennyezés műhold műholdak SpaceX Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2022. január 18. 11:14 Tech

Két választásunk van a mesterséges intelligenciával: segít nekünk, vagy magunk ellen fordítjuk

Az újabb kutatások szerint az automatizáció központi szerepet tölt be a jövedelmek közti különbségek növekedésében.

Váczi István
2022. január 14. 13:18 Tech, Vállalat

Több mint 13 milliárd forintért vásárolnak fel egy magyar informatikai céget

Az indiai HCL Technologies felvásárolja a magyar Starschemát, amely különféle adatfeldolgozási szolgáltatásokat nyújt, és partnerei között több is megtalálható a világ legnagyobb forgalmú cégei közül.

Pletser Tamás
2022. január 13. 06:57 Tech

Sokat kell még várni az olcsó elektromos autókra

A növekvő nyersanyagárak megakaszthatják az elektromos autók forradalmát, miközben az akkumulátorok gyártásához szükséges értékláncok kiépítése nagyon hosszú folyamat.

Fontos

Váczi István
2022. január 24. 13:41 Világ

Mire mennek az ukránok az új, nyugati fegyvereikkel az oroszok ellen?

Egyre több nyugati páncéltörő fegyvert kap Ukrajna, de kérdéses, hogy egy esetleges háborúban ezek mennyire lesznek hatékonyan alkalmazhatók.

Hajdu Miklós
2022. január 23. 16:57 Pénz

Nincs két egyforma inflációs időszak, de adódott már a mostanihoz hasonló helyzet a történelemben

A termelési láncok második világháború alatti megakadása, majd a békekötés után a kereslet gyors élénkülése a mostanihoz hasonló inflációhoz vezetett.

Debreczeni Anna
2022. január 23. 07:32 Közélet

Zöld címkét kaphatnak idén a földgáz- és nukleáris projektek az EU-tól

Örök vita maradhat, hogy az atomerőmű, és főleg a földgáz bármilyen felhasználása mennyire zöld, és ezt várhatóan az új európai szabályozás sem fogja csitítani.