Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. augusztus 12. 14:02 Élet, Tech

Átlépte az 1 milliárd megtekintést az internet talán legszélesebb körben ismert szívatása

Rick Astley Never Gonna Give You Up című világslágere nem mindig volt internetes mém, amikor a szám 1987-ben befutott, csak egy közepesen ismert sztár nemzetközi áttörése volt. A szám megjelenése után húsz év kellett ahhoz, hogy ez a státusz visszafordíthatatlanul átalakuljon: a Youtube videó szívatásból való egymásnak küldözgetése 2007-ben elkezdődött.

A koncepció egyszerű: egy barátunk küld egy linket, azt mondja, hogy egy vicces videó , és miután a kíváncsiság teljesen átveszi az irányítást az agyunkban, elfelejtjük, hogy mit tanultunk az egymásnak küldött linkekről. Miután teljesen figyelmen kívül hagytuk a kiberbiztonsági szakértők tanácsát, hogy ne kattintsunk olyan linkre, amelyet nem ismerünk, rákattintunk, és beindulnak a jól ismert dobok, megjelenik Rick Astley, táncával kísértve minket a túlvilágig.

Ez a Rickrolling.

Közel 15 éve ismert része az internetnek a Rickrolling, és ez már önmagában egy nagy dolog. Az internet korában kifejezetten nehéz időtálló tartalmat létrehozni, de ez a szívatás úgy tűnik, örök.

A mémnek eredetét az esetek többségében szinte lehetetlen visszanyomozni, és ez alól nem kivétel a Rickrolling jelensége sem, de azért van pár információ a forrásról. Eric Helwig youtuber állítja, hogy ő volt az első ember, aki elsütötte a poént. Elmondása szerint még 2006-ban Michigan állam egyik kisvárosi rádióműsorába telefonált be, és ahelyett, hogy egy hétköznapi beszélgetésben vett volna részt, bejátszotta a számot.

Erről a műsorról van szó, a kérdéses rész pedig 25 perc 50 másodpercnél indul.


A zeneválasztás mögött nem áll túl sok furfangos gondolat: egyszerűen tetszett neki az örökzöld sláger.

Egy évvel később indult be igazán a dolog, amikor a 19 éves Shawn Cotter kitalálta, hogy a szívatást nagyüzemben beindítja. Korának egyik legjobban várt videójátéka a Grand Theft Auto 4 előzetese teremtett erre jó lehetőséget, a játék előzetesét ugyanis annyira sokan akarták megnézni egyszerre, hogy a szerverek összeomlottak az óriási adatforgalom miatt. Shawn Cotter posztolt egy linket, azt állítva, hogy az a játék előzeteséről egy másik verzió. Az óriási érdeklődés közepette senki sem gondolta volna, hogy a link valójában Rick Astley-hez fog vezetni. Ekkor robbant igazán be a Rickrolling.

Egyre többen kezdték küldözgetni a videót a mit sem sejtő áldozatoknak. Létrehoztak olyan oldalakat is, ahol a Rickhez vezető URL álcázva van egy teljesen más linkké. Így még a körültekintőbb internethasználókat is meg lehet téveszteni – akik amúgy megnézik, hogy milyen linket nyitnak meg.

Volt, hogy április elsején a Youtube ezt a videót állította be kezdőlapjának, tréfát űzve a felhasználóiból. Idővel annyira népszerűvé vált a koncepció, hogy április elsején egy nap alatt 2.3 millió ember nézte meg a klipet. Ez mai szemmel nézve nem tűnik nagy elérésnek, tekintve, hogy néhány zeneszám videoklipje pár óra alatt hoz ekkora számokat, viszont fontos leszögezni, hogy ez még a Youtube hőskorában történt, amikor kevesebbek számára volt elérhető a platform, így ez a szám akkor még kiugrónak minősült.

Ami Rick Astleyt illeti, az énekes nem tudja komolyan venni a koncepciót. Bár azt nyilatkozta, örül annak, hogy az újabb generációk is felveszik a fonalat a régi idők zenéivel, nem tudja komolyan saját sikerének érezni ezt a teljesítményt. Az énekes próbál minél kevesebb jelentőséget tulajdonítani a nézettségnek, mivel szerinte bármelyik számból ugyanígy lehetett volna internetes szenzáció.

Arra azért elég volt ez a siker, hogy néhány későbbi koncertet bevállaljon (Astley viszonylag hamar visszavonult, mert nem bírta a szórakoztatóiparból adódó folyamatos stresszt). Őszintén bevallotta, hogy annyi megkeresés érkezett hozzá, és olyan magas összegekkel kecsegtették, hogy a visszavonulása ellenére néhányszor még színpadra lépett.

Ma már azonban érezhető, hogy a módszernek kopnak a lehetőségei, mivel a Youtube rengeteg reklámot játszik le a videók indítása előtt.Így viszont simán idő előtt fény derülhet arra, hogy mi a videó címe.
Ruck Astley-nek ezért van esélye arra, hogy ne ostromolják meg vele a legnézettebb Youtube videók csúcsát, hiszen hiába lépte át most az 1 milliárdos nézettséget, a top30-ba még messze nem fér be.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Tech megtekintés mém Rick Astley Rickrolling YouTube zene Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.