Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. július 6. 17:24 Tech

Nem a legdrágább, gyári alkatrész nyert a német autóklub féktesztjén

Rengeteg autós számára okoz fejtörést, ha pótalkatrészek között kell választani, különösen, ha a biztonságot befolyásoló részegységről van szó. Laikusként nagyon nehéz eldönteni, hogy érdemes-e megvenni a gyárit, esetleg más, drágább alkatrészt, vagy ezek nem tudnak sokkal többet, mint az olcsóbb alternatívák.

Szerencsére az alkatrészeket időnként hozzáértők is tesztelik, így tett nemrég a német ADAC autóklub a fékszettekkel, amelyeket egy előző (7-es) sorozatú Volkswagen Golfon tett próbára. A gyári pótalkatrész mellett Brembo sportféket, egy Zimmermann korrózióvédő bevonattal ellátott fékszettet, egy ATE kerámiaszettet, az olcsóbbak közül pedig egy Bosch és egy Ridex fékszettet teszteltek. A fékeket a biztonság, az élettartam és környezeti szempontok alapján hasonlították össze.

Az ADAC tesztjében két különböző fékezési ciklust vizsgált – egyet átlagos, egyet pedig nagyobb terhelés mellett -, ami alapján meghatározta a fékteljesítményt és a kopást. Ennek azért van jelentősége, mert habár a teszt minden terméke megfelel az európai (UN-R-90) szabványnak, a kopás miatt változhat a fékteljesítmény, és nem mindegyik fék bírja ugyanolyan hosszú ideig. A szabvány ezzel együtt persze fontos, ez az oka annak is, hogy a legrosszabb fékteljesítmény (fékút) csak egy méterrel marad el a legjobbtól.

Sokszor hallani, hogy a gyári alkatrészeknél az esetek többségében nem talál az ember jobbat, ez azonban ezen a teszten nem igazolódott be. Az első helyet az ATE 250 eurós (88 ezer forint) fékszettje szerezte meg, mert bár a VW gyári alkatrésze a fékezési értékei alapján felülmúlja, de sokkal kevésbé tartós, ráadásul jóval drágább. A legjobb fékteljesítményt a Brembo alkatrészei érték el, de az előnyt elveszítik a tartósságnál, mivel nagyon gyorsan kopnak.

Tisztességes értékeivel a Bosch fék jó alternatíva az olyan árérzékeny sofőrök számára, akik ritkán vezetnek meredek lejtőkön vagy nagy terheléssel. A Ridex fékje viszont csalódást okoz a fékteljesítmény és a kopás szempontjából is, ezt a féket ajánlja legkevésbé az oldal.

A végső sorrend így néz ki az összesített pontszámok alapján, a német szokásoknak megfelelően az alacsonyabb pontérték jelenti a jobb teljesítményt:

Helyezés Termék Összpontszám Ár (euró)
1. ATE 1,7 250
2. VW gyári fék 2,3 432
3. Brembo Xtra line 2,3 291
4. Zimmermann CoatZ 2,5 239
5. Bosch 2,5 117
6. Ridex 3,5 100

Részletesebb értékelésért érdemes felkeresni az ADAC honlapját vagy az adatokat feldolgozó auto-motor-und-sport.de cikkét. Az összkép mindenesetre az, hogy a gyári alkatrész technikailag jól szerepelt, de ár-érték arányban mégis rosszabb választás, mint több versenytárs, amelyek közül a minőségét tekintve egyedül a Ridex lógott ki lefelé, még éppen beleférve az elfogadható kategóriába.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyorshajtásnál idegesítően pittyeg vagy elveszi a gázt minden új autó 2022-tőlAz biztos, hogy az unióban 14 hónap múlva már csak olyan autót lehet eladni, amely technikailag megpróbálja meggátolni a gyorshajtást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech autó autógyártó teszt tesztelés Volkswagen Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2023. november 24. 09:19 Tech, Vállalat

Sokkal olcsóbbá válhatnak az e-autók a következő pár évben

A Goldman Sachs kutatói szerint két év múlva már azonos költségszintre kerülnek az elektromos autók a benzinesekkel és a dízelekkel.

Torontáli Zoltán
2023. november 23. 12:17 Közélet, Tech

Nem volt életszerűen kitalálva a napelemes támogatási program, máris módosítják

A jelek szerint a szakmának sikerült meggyőznie a minisztériumot, hogy a piaci körülményeknek megfelelően alakítsa a feltételeket.

Torontáli Zoltán
2023. november 23. 04:37 Élet, Tech

Később szabadulunk meg a bolti papírnyugtától, de kapunk több hasznos funkciót

Jövő július volt a terv, az adótörvény módosításában azonban már 2025 szerepel, de legalább megágyaztak az okos megoldások lehetőségének is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.