Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. július 6. 17:24 Tech

Nem a legdrágább, gyári alkatrész nyert a német autóklub féktesztjén

Rengeteg autós számára okoz fejtörést, ha pótalkatrészek között kell választani, különösen, ha a biztonságot befolyásoló részegységről van szó. Laikusként nagyon nehéz eldönteni, hogy érdemes-e megvenni a gyárit, esetleg más, drágább alkatrészt, vagy ezek nem tudnak sokkal többet, mint az olcsóbb alternatívák.

Szerencsére az alkatrészeket időnként hozzáértők is tesztelik, így tett nemrég a német ADAC autóklub a fékszettekkel, amelyeket egy előző (7-es) sorozatú Volkswagen Golfon tett próbára. A gyári pótalkatrész mellett Brembo sportféket, egy Zimmermann korrózióvédő bevonattal ellátott fékszettet, egy ATE kerámiaszettet, az olcsóbbak közül pedig egy Bosch és egy Ridex fékszettet teszteltek. A fékeket a biztonság, az élettartam és környezeti szempontok alapján hasonlították össze.

Az ADAC tesztjében két különböző fékezési ciklust vizsgált – egyet átlagos, egyet pedig nagyobb terhelés mellett -, ami alapján meghatározta a fékteljesítményt és a kopást. Ennek azért van jelentősége, mert habár a teszt minden terméke megfelel az európai (UN-R-90) szabványnak, a kopás miatt változhat a fékteljesítmény, és nem mindegyik fék bírja ugyanolyan hosszú ideig. A szabvány ezzel együtt persze fontos, ez az oka annak is, hogy a legrosszabb fékteljesítmény (fékút) csak egy méterrel marad el a legjobbtól.

Sokszor hallani, hogy a gyári alkatrészeknél az esetek többségében nem talál az ember jobbat, ez azonban ezen a teszten nem igazolódott be. Az első helyet az ATE 250 eurós (88 ezer forint) fékszettje szerezte meg, mert bár a VW gyári alkatrésze a fékezési értékei alapján felülmúlja, de sokkal kevésbé tartós, ráadásul jóval drágább. A legjobb fékteljesítményt a Brembo alkatrészei érték el, de az előnyt elveszítik a tartósságnál, mivel nagyon gyorsan kopnak.

Tisztességes értékeivel a Bosch fék jó alternatíva az olyan árérzékeny sofőrök számára, akik ritkán vezetnek meredek lejtőkön vagy nagy terheléssel. A Ridex fékje viszont csalódást okoz a fékteljesítmény és a kopás szempontjából is, ezt a féket ajánlja legkevésbé az oldal.

A végső sorrend így néz ki az összesített pontszámok alapján, a német szokásoknak megfelelően az alacsonyabb pontérték jelenti a jobb teljesítményt:

Helyezés Termék Összpontszám Ár (euró)
1. ATE 1,7 250
2. VW gyári fék 2,3 432
3. Brembo Xtra line 2,3 291
4. Zimmermann CoatZ 2,5 239
5. Bosch 2,5 117
6. Ridex 3,5 100

Részletesebb értékelésért érdemes felkeresni az ADAC honlapját vagy az adatokat feldolgozó auto-motor-und-sport.de cikkét. Az összkép mindenesetre az, hogy a gyári alkatrész technikailag jól szerepelt, de ár-érték arányban mégis rosszabb választás, mint több versenytárs, amelyek közül a minőségét tekintve egyedül a Ridex lógott ki lefelé, még éppen beleférve az elfogadható kategóriába.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyorshajtásnál idegesítően pittyeg vagy elveszi a gázt minden új autó 2022-tőlAz biztos, hogy az unióban 14 hónap múlva már csak olyan autót lehet eladni, amely technikailag megpróbálja meggátolni a gyorshajtást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech autó autógyártó teszt tesztelés Volkswagen Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.