Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. június 13. 11:46 Tech

A világ legrosszabb autójának egyre nagyobb a rajongótábora

A hasznaltauto.hu-n, Magyarország legnagyobb használt autókat kínáló piacterén jelenleg egyetlen Yugo modellt kínálnak vételre, és ha lehet hinni a kilométerórának, akkor a közel 31 éves autó 67 ezer kilométert futott, 1180 kilós tömegét pedig egy 1116 köbcentis motor próbálja lendületben tartani, szerénynek mondható 54 lóerős maximális teljesítménnyel.

Az egykori Jugoszláviában gyártott márkát ma már nem könnyű beszerezni, és az idő múlásával valószínűleg egyre nehezebb lesz. Hasonló a helyzet az Egyesült Államokban is, ahol más keleti autókkal ellentétben egykor forgalmazták ezeket a kocsikat, de ott még az is rájátszik a kereslet-kínálat felborulására, hogy a Yugónak egyre érdekesebb kultusza kezd kialakulni.

A New York Times hosszas cikket szentelt az amerikai Yugo-jelenségnek, és bemutat néhány lelkes gyűjtőt is, akik maguk hozzák rendbe az elmúlt 30-35 évben erősen leromlott állapotba került kocsikat. „Egy Yugót meg lehet javítani egy vajkéssel és egy gumiszalaggal” – mondta a lapnak egy amerikai gyűjtő, aki már a negyedik kocsit vette meg, és nyilvánvalóan arra utalt, hogy ezeket az autókat még meg lehet bütykölni, ha elromlanak. Márpedig erre gyakran szükség is van, mondhatni, hogy az öreg Yugóknak az elromlás már alapjellemzője.

Az egész jelenség mögött az önirónia húzódik meg, ami elsősorban abból táplálkozik, hogy a Yugónak mindig is kegyetlenül rossz híre volt Amerikában, Jay Leno a híres Tonight Show egyik adásában úgy kifigurázta, hogy köznevetség tárgyává tette, 2010-ben pedig egy könyv címe a világ legrosszabb autójának, illetve „igazán aljas kis autónak” nevezte. (Kelet-európai olvasóként persze egészen más az optikája mindennek, hiszen az amerikai közvéleménynek nem lehet annyi benyomása a szocialista blokk egykori autóiparáról, mint például nekünk, a modellek döntő többségét pedig soha nem is forgalmazták a tengerentúlon.)

A Yugo 1985-ös amerikai megjelenésekor borzasztóan olcsó volt, négyezer dollár alatti ára ma körülbelül 10 ezer dollárnak, azaz 2,8 millió forintnak felel meg, ami az Egyesült Államok árszintjéhez képest lényegében aprópénz. A legolcsóbb akkori Chevrolet majdnem kétszer annyiba került, mint a Yugo, és ahogy az egykori importőr cég vezetője meséli, egy ideig nem is ment rosszul a biznisz. Sőt, a probléma kezdetben pont az lett, hogy sok autót elkapkodtak a vevők, és a kereskedők nem tudtak időben felkészülni arra a váratlan panaszáradatra, ami a felfutás után rögtön rájuk zúdult. Jobban kellett volna kommunikálni, hogy ez nem egy olyan autó, mint a többi, hanem amerikai felfogás szerint inkább csak egy olcsó és praktikus közlekedési eszköz, némi kompromisszummal.

A jugoszláv autó ugyanis az ottani versenytársaihoz képest tényleg sokkal alacsonyabb színvonalat képviselt, amit a vevők döntő része csapásként élt meg. Ám furcsa módon pont ez lett a mai reneszánsz hajtóereje, a Yugo-tulajdonosok most pont azért az érzésért tartják az autót, hogy egy olyan tárgyat szerethetnek, amit mindenki utál, és amelynek az üzletét Jay Leno egyetlen este alatt tönkre is tette.

A Yugo nagyon okos lopásgátlót fejlesztett ki. Nagyobbra vették rajta a feliratot

– hangzott például Leno egyik vicce.

A műsor után a kereslet visszaesett, az importőr szerint egyértelműen azért, mert senki sem akart beülni egy köznevetség tárgyát képező autóba.

A gúnyból azonban önirónia lett, a Yugo-viccek egyre csak éltetik a szubkultúrát.

Hogyan lehet megduplázni egy Yugo értékét? Úgy, hogy teletankolod – ha nem folyik a tartály.

Számos amerikai ma viccből vesz Yugót, és kiállításokra jár vele, ahol bezsebeli a különdíjakat. Az egyik gyűjtő azt mesélte, hogy talált egy 20 éve be nem indított modellt, amelyet teljesen benőtt már a moha. Az autó ennek ellenére elindult, működőképes ma is, és miután a mohát leszedte róla, az egész olyan lett, mintha direkt mattra festette volna. Egy másik gyűjtő pedig azt mondja, neki az a stratégiája, hogy az autókiállításon a legdrágább modell közelébe tolja a Yugóját, és elnyeri a legjobb túlélő autónak járó különdíjat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA városi terepjárók lefogytak, a normál autók meghíztak, a két kategória összeértKözel állunk ahhoz, hogy az SUV-k népszerűsége megszüntesse azt az okot, ami miatt a kategória a nevét kapta.

Tech Amerika autó autógyűjtők üzlet Yugo Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2022. január 18. 11:14 Tech

Két választásunk van a mesterséges intelligenciával: segít nekünk, vagy magunk ellen fordítjuk

Az újabb kutatások szerint az automatizáció központi szerepet tölt be a jövedelmek közti különbségek növekedésében.

Váczi István
2022. január 14. 13:18 Tech, Vállalat

Több mint 13 milliárd forintért vásárolnak fel egy magyar informatikai céget

Az indiai HCL Technologies felvásárolja a magyar Starschemát, amely különféle adatfeldolgozási szolgáltatásokat nyújt, és partnerei között több is megtalálható a világ legnagyobb forgalmú cégei közül.

Pletser Tamás
2022. január 13. 06:57 Tech

Sokat kell még várni az olcsó elektromos autókra

A növekvő nyersanyagárak megakaszthatják az elektromos autók forradalmát, miközben az akkumulátorok gyártásához szükséges értékláncok kiépítése nagyon hosszú folyamat.

Fontos

Hobot Péter
2022. január 22. 12:58 Élet, Pénz

G7 inflációs kvíz: mennyibe került a banán két éve? És a liszt?

Tudtad követni, hogy mely termékek drágulása járul hozzá a legerősebben az inflációhoz, és hogy melyik társadalmi csoportokat érintette leginkább?

Stubnya Bence
2022. január 22. 07:20 Podcast

Fedő van a vidéki Magyarország lángoló konfliktusain, de a problémák nem oldódtak meg

A mélyszegények fegyelmezését szolgáló közmunkaprogram alapvetően alakult át a 2010-es évek második felére. Az e heti G7 Podcastban erről az átalakulásról beszélgettünk Szombati Kristóffal.

Hajdu Miklós
2022. január 21. 15:59 Adat

Rekordszinten a fertőzöttek száma több visegrádi országban

A járvány ötödik hulláma minden visegrádi országban érzékelhető, kiváltképp Csehországban és Magyarországon, ahol rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak.