Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. június 13. 11:46 Tech

A világ legrosszabb autójának egyre nagyobb a rajongótábora

A hasznaltauto.hu-n, Magyarország legnagyobb használt autókat kínáló piacterén jelenleg egyetlen Yugo modellt kínálnak vételre, és ha lehet hinni a kilométerórának, akkor a közel 31 éves autó 67 ezer kilométert futott, 1180 kilós tömegét pedig egy 1116 köbcentis motor próbálja lendületben tartani, szerénynek mondható 54 lóerős maximális teljesítménnyel.

Az egykori Jugoszláviában gyártott márkát ma már nem könnyű beszerezni, és az idő múlásával valószínűleg egyre nehezebb lesz. Hasonló a helyzet az Egyesült Államokban is, ahol más keleti autókkal ellentétben egykor forgalmazták ezeket a kocsikat, de ott még az is rájátszik a kereslet-kínálat felborulására, hogy a Yugónak egyre érdekesebb kultusza kezd kialakulni.

A New York Times hosszas cikket szentelt az amerikai Yugo-jelenségnek, és bemutat néhány lelkes gyűjtőt is, akik maguk hozzák rendbe az elmúlt 30-35 évben erősen leromlott állapotba került kocsikat. „Egy Yugót meg lehet javítani egy vajkéssel és egy gumiszalaggal” – mondta a lapnak egy amerikai gyűjtő, aki már a negyedik kocsit vette meg, és nyilvánvalóan arra utalt, hogy ezeket az autókat még meg lehet bütykölni, ha elromlanak. Márpedig erre gyakran szükség is van, mondhatni, hogy az öreg Yugóknak az elromlás már alapjellemzője.

Az egész jelenség mögött az önirónia húzódik meg, ami elsősorban abból táplálkozik, hogy a Yugónak mindig is kegyetlenül rossz híre volt Amerikában, Jay Leno a híres Tonight Show egyik adásában úgy kifigurázta, hogy köznevetség tárgyává tette, 2010-ben pedig egy könyv címe a világ legrosszabb autójának, illetve „igazán aljas kis autónak” nevezte. (Kelet-európai olvasóként persze egészen más az optikája mindennek, hiszen az amerikai közvéleménynek nem lehet annyi benyomása a szocialista blokk egykori autóiparáról, mint például nekünk, a modellek döntő többségét pedig soha nem is forgalmazták a tengerentúlon.)

A Yugo 1985-ös amerikai megjelenésekor borzasztóan olcsó volt, négyezer dollár alatti ára ma körülbelül 10 ezer dollárnak, azaz 2,8 millió forintnak felel meg, ami az Egyesült Államok árszintjéhez képest lényegében aprópénz. A legolcsóbb akkori Chevrolet majdnem kétszer annyiba került, mint a Yugo, és ahogy az egykori importőr cég vezetője meséli, egy ideig nem is ment rosszul a biznisz. Sőt, a probléma kezdetben pont az lett, hogy sok autót elkapkodtak a vevők, és a kereskedők nem tudtak időben felkészülni arra a váratlan panaszáradatra, ami a felfutás után rögtön rájuk zúdult. Jobban kellett volna kommunikálni, hogy ez nem egy olyan autó, mint a többi, hanem amerikai felfogás szerint inkább csak egy olcsó és praktikus közlekedési eszköz, némi kompromisszummal.

A jugoszláv autó ugyanis az ottani versenytársaihoz képest tényleg sokkal alacsonyabb színvonalat képviselt, amit a vevők döntő része csapásként élt meg. Ám furcsa módon pont ez lett a mai reneszánsz hajtóereje, a Yugo-tulajdonosok most pont azért az érzésért tartják az autót, hogy egy olyan tárgyat szerethetnek, amit mindenki utál, és amelynek az üzletét Jay Leno egyetlen este alatt tönkre is tette.

A Yugo nagyon okos lopásgátlót fejlesztett ki. Nagyobbra vették rajta a feliratot

– hangzott például Leno egyik vicce.

A műsor után a kereslet visszaesett, az importőr szerint egyértelműen azért, mert senki sem akart beülni egy köznevetség tárgyát képező autóba.

A gúnyból azonban önirónia lett, a Yugo-viccek egyre csak éltetik a szubkultúrát.

Hogyan lehet megduplázni egy Yugo értékét? Úgy, hogy teletankolod – ha nem folyik a tartály.

Számos amerikai ma viccből vesz Yugót, és kiállításokra jár vele, ahol bezsebeli a különdíjakat. Az egyik gyűjtő azt mesélte, hogy talált egy 20 éve be nem indított modellt, amelyet teljesen benőtt már a moha. Az autó ennek ellenére elindult, működőképes ma is, és miután a mohát leszedte róla, az egész olyan lett, mintha direkt mattra festette volna. Egy másik gyűjtő pedig azt mondja, neki az a stratégiája, hogy az autókiállításon a legdrágább modell közelébe tolja a Yugóját, és elnyeri a legjobb túlélő autónak járó különdíjat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA városi terepjárók lefogytak, a normál autók meghíztak, a két kategória összeértKözel állunk ahhoz, hogy az SUV-k népszerűsége megszüntesse azt az okot, ami miatt a kategória a nevét kapta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Amerika autó autógyűjtők üzlet Yugo Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Bucsky Péter
2024. március 8. 14:42 Támogatói tartalom, Tech

Magyar gyártású midibuszokkal tehető népszerűbbé a közösségi közlekedés

A hazai gyártású Mercedes-Benz Sprinterek átvették a vezető szerepet a midibuszok piacán.

Fontos

Fabók Bálint
2024. március 19. 04:34 Adat, Közélet

Valóban fontos összetevőnek tűnik a Fidesz sikerességében a munkalapú társadalom

Adatok is azt mutatják, hogy van összefüggés a foglalkoztatási ráta növekedése és a Fideszre való szavazási hajlandóság között.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.