Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. június 10. 10:16 Tech

Óriási gazdasági károkat okozhat, ha nem változtatunk az internet működésén

Az internetes forgalom jelentős része mindössze néhány vállalathoz kötődik, aminek következtében az online szolgáltatások fenntartói és felhasználói meglehetősen kiszolgáltatottakká váltak. A jelenség súlyát jól szemlélteti a keddi leállás, aminek következtében átmenetileg elérhetetlenek voltak a hírportáloktól kezdve a webáruházakon keresztül a kormányzati portálokig mindenféle oldalak szerte a világon. A tegnapelőtt szintén akadozó The Guardian összefoglalója szerint a tartalomközvetítői rendszer működési modelljében keresendő a problémák forrása.

Az elmúlt évtizedben ugyanis egyre inkább jellemzővé vált, hogy tartalomközvetítő vagy -elosztó hálózatok (CDN) helyileg hozzánk közel eső szervereihez csatlakozva érhetünk el olyan weboldalakat, amelyeket egyébként tőlünk meglehetősen távol, akár más kontinensen üzemeltetnek. Ennek köszönhetően az online szolgáltatók oldalait a világ minden pontjáról gyorsan elérhetik a látogatók, miközben a saját szervereik terhelése is mérséklődik. A CDN-szolgáltatóknál erősen érvényesül a méretgazdaságosság, vagyis akkor működnek igazán hatékonyan, ha sok forgalmat bonyolítanak le. Nem meglepő tehát, hogy a piacon mindössze három kulcsszereplő tevékenykedik: a Cloudfare, az Amazonhoz köthető CloudFront és a tegnapelőtt leálló Fastly.

A brit lapnak nyilatkozó szakértők szerint a fokozódó központosodást eredményező modell amellett, hogy szembemegy a világháló kezdeti, decentralizációra – azaz sok, egymástól független szereplő bevonására –, irányuló alapelveivel, egyre súlyosabb kockázatokat is eredményez az oldalak üzembiztos működésére nézve, nagyon kevés vállalat biztosítja ugyanis az infrastruktúrát milliónyi fontos és népszerű weblap eléréséhez szerte a világon. E kiszolgáltatottság csökkentését most már a politikusoknak is időszerű a napirendjükre tűzni, az államnak a kibertámadások elhárítása mellett az online szolgáltatások stabilitására is egyre inkább ügyelnie kell.

A CDN-szolgáltatók mulasztásai óriási gazdasági károkat is okozhatnak, amelyekért ugyan felelősségre vonhatók, de a veszteségek egészét aligha fogják fedezni. A Guardian cikkében idézett becslés szerint a Fastly tipikus ügyfelei nem valószínű, hogy 1000 dollárt meghaladó kárpótlást kapnának a leállás miatt, holott a kimaradások óránként 250 ezer dollárnyi kárral is járhatnak. A keddihez hasonló hiba ráadásul nem egyedi, az elmúlt egy évben az Amazon és a Cloudfare szolgáltatásaiban szintén előfordultak fennakadások.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMa egy vezeték, holnap pár húsüzem - kulcsrakészen, franchise-rendszerben terjednek a zsarolóvírusos támadásokAz utóbbi évben jelentősen nőtt a zsarolóvírusos támadások mértéke és értéke, amit az otthoni munkavégzés és a zsarolóvírus-fejlesztés iparosodása is segít.

Tech fastly hiba internet tartalomközvetítő technikai hiba Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2021. június 17. 10:48 Támogatói tartalom, Tech

Fogyasztói igényekre kell szabni a céges informatikát, akár néhány nap alatt

A pénzügyi vezetők az olcsóbb költségek, a marketingesek a sokkal rövidebb termékfejlesztés miatt szeretik a felhő alapú informatikát.

Mit hoz az ipar 4.0 a magyar gyárakba?

Az ipar 4.0 lehet felzárkózási lehetőség, ugyanakkor felnagyítja az innovációs hiányosságokat, a robotizáció pedig fokozza a munkaerőpiaci kockázatokat.

Torontáli Zoltán
2021. június 13. 11:46 Tech

A világ legrosszabb autójának egyre nagyobb a rajongótábora

Nem a Trabantról van szó, hanem az Amerikában egykor forgalmazott Yugóról, amelynek jellegzetesen önironikus reneszánsza alakult ki.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.