Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. március 30. 11:20 Tech

A boltoknak a március az új karácsony

Az online kiskereskedelmi forgalom 2019-ben 781 milliárd forint volt, tavaly azonban a járvány miatt nagyon felgyorsult a netes értékesítés bővülése. A Reacty Digital piackutató erre vonatkozó 2020-as felmérése még folyamatban van, Pintér Róbert üzletfejlesztési igazgató azonban egy webináron azt mondta, becslésük szerint a tavalyi eredmény 1000 milliárd forint felett lesz, ami azt jelenti, hogy

a teljes magyar kiskereskedelmen belül a netes értékesítés elérte a 10 százalékot.

A tavalyi és az idei boltbezárások, illetve korlátozások miatt a kereskedők jelentős részének az internetes rendelés és kiszállítás lett csaknem az egyetlen menekülési útvonala, és mivel a járvány első és harmadik hulláma egyaránt márciusban hozta meg a lezárást, az év harmadik hónapja gyakorlatilag az új karácsony lett.

A készpénz használatának visszaszorulása is felgyorsult, míg 2019-ben a vevők 15 százaléka preferálta a készpénzt, 2020-ban már csak 5 százalék volt az arány, ez már azt jelenti, hogy a netes rendeléseknél közel kerültünk ahhoz, hogy megszűnjön a készpénzes vásárlás.

Azok a fogyasztók, akiknek a járványban nem szűnt meg, vagy nem esett vissza érdemben a keresete, nagyon ki vannak éhezve az igazi bolti vásárlásokra, és ha a korlátozások enyhülnek, akkor ők várhatóan nagy keresletnövekedést fognak okozni

– mondta Pintér Róbert.

Ennél érdekesebb fejlemény lehet azonban, hogy különösen a 30 év alatti felnőtt vásárlók között egészen nagy arányban lehetnek olyanok, akik a hétköznapi szokások szintjén már nem szoknak vissza az online környezetből a hagyományos boltokhoz.

Mivel a fiatalok jelentős része a járvány hatására végleg az online térbe vándorolt, egyre nagyobb kényszer alatt állnak majd a kereskedők, hogy a netes jelenlétüket erősítsék – vagy sok esetben eleve megjelenjenek ott.

Az online megjelenést azonban általában nem lehet egyszerre gyorsan és jó minőségben házon belül megoldani, ezért a piacon arra számítanak, hogy a kereskedők a logisztika egyre nagyobb részét szervezik ki, azaz veszik igénybe szolgáltatásként, így az ilyen megoldásokat kínáló cégek forgalma és szerepe is erősödhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMikor vásárolunk többet online, mint hagyományos boltokban?Nem is olyan rég még elképzelhetetlen volt, de idén a kínaiak már többet vásárolhatnak az interneten, mint offline. Mi várható idehaza?

Tech e-kereskedelem fiatalok járvány kiskereskedelem Reacty Digital vásárlók Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2021. április 13. 18:02 Tech

Magyarország Közép-Kelet-Európa gázkereskedelmi központjává válhat

Míg korábban csak két jelentős beszállítási kapacitású vezetékrendszere volt az országnak, néhány éven belül hét oda-vissza szállításra alkalmas hálózata lesz.

Torontáli Zoltán
2021. április 9. 14:47 Tech

Nincs elég kínai munkás Kínában, a fiatalok már ott sem akarnak gyárakban robotolni

Fel kell pörgetni a kínai gyárak digitalizálását, ha az ország meg akarja tartani az alacsony gyártási költségeken alapuló versenyelőnyét.

Stubnya Bence
2021. április 9. 10:01 Tech

Európa ráeszmélt a lemaradására, rákapcsolna az akkumulátorgyártásra

2030-ra a globális gyártás 30 százalékát adhatják az európai akkumulátorgyártók a BloombergNEF előrejelzése alapján.

Fontos

Fabók Bálint
2021. április 15. 14:41 Adat, Közélet

A fideszes szavazók 89 százaléka, az ellenzékiek 58 százaléka nincs tisztában a valós járványhelyzettel

Magyarország helyzete rendkívüli a járványban: halálozásban és átoltottságban is a top 10-ben vagyunk. A lakosság többsége azonban csak az egyikkel van tisztában.

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2021. április 15. 06:48 Pénz

Jól hangzik az 50 százalékos állami támogatás napelemre, csak nem biztos, hogy megéri igénybe venni

Roham indult a napelemes ingyenpénzért, de ha elkezd valaki alaposan számolni, akkor hamar rájön, hogy hosszú távon a konstrukcióval nem feltétlenül jár jól.

Váczi István
2021. április 14. 17:15 Adat

Szinte már az összes kínai vakcinát beadták Magyarországon

A Pfizer és a Moderna beadási aránya a Sinopharménál is magasabb, de ez nem meglepő. Az utóbbi napok híreinek hatása akkor lesz lemérhető, amikor újabb szállítmányok érkeznek majd a kínai vakcinából.