Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. március 26. 10:38 Tech

Nagyot ugrik előre a biciklitechnológia, idővel elfelejthetjük a váltókábelt

Csaknem két évvel azután, hogy a kerékpáros felszereléseket, főleg váltó- és fékkészleteket gyártó amerikai SRAM piacra dobta az első hétköznapi használatra szánt vezeték nélküli váltóját, a modellnek most megjelent egy jóval olcsóbb változata is. A vezeték, illetve ez esetben inkább kábel nélküli kommunikációt használó bicikliváltó egyáltalán nem újdonság, ám eddig olyan magas volt az ára, hogy a széleskörű elterjedését aligha lehetett elképzelni.

A SRAM új modellje még mindig nem nevezhető olcsónak, a terméket most tesztelő német sajtó szerint ott 620 euró (225 ezer forint) lesz az ára, de ha a másik végéről közelítjük a hírt, akkor 430 eurós árcsökkenést látunk, és a nagyobb vásárlóerővel rendelkező piacokon a magasabb árkategóriájú biciklit használók körében ez már nagy ugrást jelenthet.

A 12 fokozatú új váltót beépített akkumulátor táplálja, amely a gyártó szerint egy töltéssel 25-40 órát használható, és 2-3 évig biztosan nem kell cserélni. A töltöttségi szintet egy színét változtató LED fényforrás jelzi, de a pontos aktuális értéket a szetthez kapcsolható mobilos applikációból is le lehet olvasni.

Az applikációban a váltást több szempontból is személyre lehet szabni, érdekes funkció például, hogy meg lehet határozni, hány fokozatot váltson a hátsó váltó, amikor a kormányon lévő váltókart a biciklis hosszabban elhúzva kitartja. Be lehet például állítani, hogy egy rövid húzásra egyet váltson, hosszabb kitartásra pedig kettőt vagy hármat, esetleg pörgesse végig a láncot a teljes lánckeréksoron.

A népszerű fitneszapplikációkkal együtt használva a felhasználó részletes adatokat kaphat arról, hogy mikor melyik sebességben tekert, vagyis utólag kielemezheti egy-egy útját.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech bicikli SRAM váltó vezeték nélküli Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.