Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. március 26. 10:38 Tech

Nagyot ugrik előre a biciklitechnológia, idővel elfelejthetjük a váltókábelt

Csaknem két évvel azután, hogy a kerékpáros felszereléseket, főleg váltó- és fékkészleteket gyártó amerikai SRAM piacra dobta az első hétköznapi használatra szánt vezeték nélküli váltóját, a modellnek most megjelent egy jóval olcsóbb változata is. A vezeték, illetve ez esetben inkább kábel nélküli kommunikációt használó bicikliváltó egyáltalán nem újdonság, ám eddig olyan magas volt az ára, hogy a széleskörű elterjedését aligha lehetett elképzelni.

A SRAM új modellje még mindig nem nevezhető olcsónak, a terméket most tesztelő német sajtó szerint ott 620 euró (225 ezer forint) lesz az ára, de ha a másik végéről közelítjük a hírt, akkor 430 eurós árcsökkenést látunk, és a nagyobb vásárlóerővel rendelkező piacokon a magasabb árkategóriájú biciklit használók körében ez már nagy ugrást jelenthet.

A 12 fokozatú új váltót beépített akkumulátor táplálja, amely a gyártó szerint egy töltéssel 25-40 órát használható, és 2-3 évig biztosan nem kell cserélni. A töltöttségi szintet egy színét változtató LED fényforrás jelzi, de a pontos aktuális értéket a szetthez kapcsolható mobilos applikációból is le lehet olvasni.

Az applikációban a váltást több szempontból is személyre lehet szabni, érdekes funkció például, hogy meg lehet határozni, hány fokozatot váltson a hátsó váltó, amikor a kormányon lévő váltókart a biciklis hosszabban elhúzva kitartja. Be lehet például állítani, hogy egy rövid húzásra egyet váltson, hosszabb kitartásra pedig kettőt vagy hármat, esetleg pörgesse végig a láncot a teljes lánckeréksoron.

A népszerű fitneszapplikációkkal együtt használva a felhasználó részletes adatokat kaphat arról, hogy mikor melyik sebességben tekert, vagyis utólag kielemezheti egy-egy útját.

Tech bicikli SRAM váltó vezeték nélküli Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Hajdu Miklós
2021. július 28. 11:28 Tech

Nem jó a szakmunkásképzés, már a robotok betanítására kellene oktatni a fiatalokat

Hiába a szaktudás, ha néhány éven belül a gyári munkákat már nem kell elvégezni, csak meg kell mutatni a robotoknak, hogy hogyan csinálják.

Mészáros R. Tamás
2021. július 25. 07:05 Tech, Világ

Annyi adatot gyűjöttek, hogy a Kínai Kommunista Párt is megijedt tőle

A világ legnagyobb közlekedési adatbázisával rendelkező cége Amerikában ment tőzsdére, a kínai hatóságok szerint ezt nem kellett volna.

Avatar
2021. július 22. 11:29 Tech

Drágulnak az okostelefonok, mert a gyártóikat is elérte a chiphiány

Stabilabb beszállítói kapcsolataiknak köszönhetően az okostelefonok gyártói elég sokáig megúszták komolyabb gond nélkül a globális chiphiányt, mostanra azonban náluk is elfogytak a korábban lekötött készletek.

Fontos

Torontáli Zoltán
2021. július 29. 16:15 Élet

Száz év és egy nap kellett ahhoz, hogy a világ egyik legfontosabb gyógyszerének piacán árverseny induljon

Melyik inzulint kéri, a drágábbat vagy az olcsóbbat? - ezt a kérdést eddig nem tehette fel a patikus, de most már nem kizárt, hogy egyszer ilyen is lesz.

Hajdu Miklós Kasnyik Márton
2021. július 29. 05:19 Közélet

A melegellenes retorikával akár új szavazókat is próbálhat szerezni magának a Fidesz

A magyar szavazók 15 százaléka nem fideszes, de ellenzi a melegek jogegyenlőségét. Ők és a hezitáló fideszesek lehetnek az LMBTQ-ellenes fordulat precíziós célpontjai.

Avatar
2021. július 28. 16:11 Világ

Most már az EU is azt mondja, hogy a klímaválságra nincs csodaszer, alkalmazkodnunk kell

Az unió nemrég elfogadott adaptációs stratégiája ambiciózus, de kérdés, hogy elég ambiciózus-e? A Green Policy Center elemzése erre keresi a választ.