Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. március 26. 10:38 Tech

Nagyot ugrik előre a biciklitechnológia, idővel elfelejthetjük a váltókábelt

Csaknem két évvel azután, hogy a kerékpáros felszereléseket, főleg váltó- és fékkészleteket gyártó amerikai SRAM piacra dobta az első hétköznapi használatra szánt vezeték nélküli váltóját, a modellnek most megjelent egy jóval olcsóbb változata is. A vezeték, illetve ez esetben inkább kábel nélküli kommunikációt használó bicikliváltó egyáltalán nem újdonság, ám eddig olyan magas volt az ára, hogy a széleskörű elterjedését aligha lehetett elképzelni.

A SRAM új modellje még mindig nem nevezhető olcsónak, a terméket most tesztelő német sajtó szerint ott 620 euró (225 ezer forint) lesz az ára, de ha a másik végéről közelítjük a hírt, akkor 430 eurós árcsökkenést látunk, és a nagyobb vásárlóerővel rendelkező piacokon a magasabb árkategóriájú biciklit használók körében ez már nagy ugrást jelenthet.

A 12 fokozatú új váltót beépített akkumulátor táplálja, amely a gyártó szerint egy töltéssel 25-40 órát használható, és 2-3 évig biztosan nem kell cserélni. A töltöttségi szintet egy színét változtató LED fényforrás jelzi, de a pontos aktuális értéket a szetthez kapcsolható mobilos applikációból is le lehet olvasni.

Az applikációban a váltást több szempontból is személyre lehet szabni, érdekes funkció például, hogy meg lehet határozni, hány fokozatot váltson a hátsó váltó, amikor a kormányon lévő váltókart a biciklis hosszabban elhúzva kitartja. Be lehet például állítani, hogy egy rövid húzásra egyet váltson, hosszabb kitartásra pedig kettőt vagy hármat, esetleg pörgesse végig a láncot a teljes lánckeréksoron.

A népszerű fitneszapplikációkkal együtt használva a felhasználó részletes adatokat kaphat arról, hogy mikor melyik sebességben tekert, vagyis utólag kielemezheti egy-egy útját.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech bicikli SRAM váltó vezeték nélküli Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Bucsky Péter
2024. július 3. 05:56 Tech, Vállalat

Magyar cég dobta piacra a világ első teljes körű kvantumtitkosítási megoldását

A kvantumszámítógépek elavulttá teszik a mai titkosításokat, de van már olyan megoldás, amely szövegek és fájlok mellett a hang- és konferenciahívásokat is védi.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.