Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. március 20. 12:11 Tech

Gyerekfejhallgatók 20 ezer forint alatt: van, amibe bele lehet süketülni

Összesen 19 gyerekefejhallgatót vizsgált meg a német Stiftung Warentest, és teljes mértékben egyikkel sem volt megelégedve. A vizsgálatba 14 és 50 euró közötti fejhallgatókat vontak be, vagyis a felső határ a jelenlegi árfolyamon átszámolva valamivel több mint 18 ezer forint felett volt (ez a 27 százalékos európai rekorder áfa miatt nálunk némileg magasabb is lehet), a többség azonban inkább a sáv alsó végéhez állt közelebb.

A teszt két legfontosabb szempontja az anyagminőség és a hangerő, illetve utóbbin belül a hangminőség volt. Az anyagválasztásban egy terméknél, egy Trust Sonin Kids modellnél túl nagy mennyiségű naftalint (egy egyszerű felépítésű aromás szénhidrogént) azonosítottak, ami azért fontos, mert pont a fejhallgató párnás részén volt, amely közvetlenül érintkezik a gyerek fülével, a naftalin pedig (nagyobb dózisban) rákkeltő hatású anyag.

A hangminőséget általában csapnivalónak minősítette a Stiftung Warentest, ám ennél sokkal fontosabb, hogy a 19-ből három fejhallgató nemcsak ricsajos, de borzasztóan hangos is volt. A tudományos konszenzus szerint egy gyereknél heti 40 órás fejhallgató-használatot feltételezve nem szabadna 85 decibelnél hangosabbnak lennie az eszközöknek, de a 19-ből három nem teljesítette ezt az alapvető feltételt. Ha nem figyel oda a szülő, akkor a gyerek hosszabb távon halláskárosodást szenvedhet ezek túlzott mértékű használatával.

Egyetlen fejhallgató sem kapott „elfogadhatónál” jobb minősítést, de ezen belül a relatív győztes a JBL egyik modellje (JR300, ára Magyarországon jelenleg 15 ezer forint körül van) lett, a dobogóra pedig a Tonies és az eKids egy-egy terméke fért még fel (előbbi 30, utóbbi 25 euróba kerül Németországban).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLenyomta a drága márkákat egy teszten a Lidl és a Penny saját gyártású naptejeA magyar diszkontokban is kapható olyan naptej, ami jobb értékelést kapott egy fogyasztóvédelmi teszten Németországban, mint a drágább márkás termékek.

Tech fejhallgató németország Stiftung Warentest teszt Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2022. január 18. 11:14 Tech

Két választásunk van a mesterséges intelligenciával: segít nekünk, vagy magunk ellen fordítjuk

Az újabb kutatások szerint az automatizáció központi szerepet tölt be a jövedelmek közti különbségek növekedésében.

Váczi István
2022. január 14. 13:18 Tech, Vállalat

Több mint 13 milliárd forintért vásárolnak fel egy magyar informatikai céget

Az indiai HCL Technologies felvásárolja a magyar Starschemát, amely különféle adatfeldolgozási szolgáltatásokat nyújt, és partnerei között több is megtalálható a világ legnagyobb forgalmú cégei közül.

Pletser Tamás
2022. január 13. 06:57 Tech

Sokat kell még várni az olcsó elektromos autókra

A növekvő nyersanyagárak megakaszthatják az elektromos autók forradalmát, miközben az akkumulátorok gyártásához szükséges értékláncok kiépítése nagyon hosszú folyamat.

Fontos

Váczi István
2022. január 24. 13:41 Világ

Mire mennek az ukránok az új, nyugati fegyvereikkel az oroszok ellen?

Egyre több nyugati páncéltörő fegyvert kap Ukrajna, de kérdéses, hogy egy esetleges háborúban ezek mennyire lesznek hatékonyan alkalmazhatók.

Hajdu Miklós
2022. január 23. 16:57 Pénz

Nincs két egyforma inflációs időszak, de adódott már a mostanihoz hasonló helyzet a történelemben

A termelési láncok második világháború alatti megakadása, majd a békekötés után a kereslet gyors élénkülése a mostanihoz hasonló inflációhoz vezetett.

Debreczeni Anna
2022. január 23. 07:32 Közélet

Zöld címkét kaphatnak idén a földgáz- és nukleáris projektek az EU-tól

Örök vita maradhat, hogy az atomerőmű, és főleg a földgáz bármilyen felhasználása mennyire zöld, és ezt várhatóan az új európai szabályozás sem fogja csitítani.