Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. március 17. 14:51 Tech

A nácik kezdték építeni, az amerikaiak fejezték be, most az osztrákok bővítik a „világ legszebb akkumulátorát”

Ausztria legnagyobb közszolgáltató vállalata még az idén elkezdi bővíteni a Kaprun közelében lévő szivattyús tározós erőművét. A Verbund AG vezérigazgatója ma beszélt arról, hogy egy 480 millió eurós (több mint 175 milliárd forint) beruházás keretében kiépítenek egy harmadik alagutat a víz számára, amely a lezúdulásakor 480 megawattos turbinákat hajt majd meg.

A szivattyús tározós erőművek lényege, hogy amikor túltermelés van áramból – például mert süt a nap és fúj a szél, miközben a fogyasztás viszonylag alacsony –, akkor az olcsóságát kihasználva vizet szivattyúznak fel magasan fekvő hegyvidéki tározókba. Amikor pedig szükség van pluszenergiára – és ilyenkor az ára is magasabb – a vizet ráeresztik a turbinákra, így áramot termelve.

Ezt az energiatárolási módszert sok évtizede alkalmazzák, és manapság is a világ összes ilyen kapacitásának a 94 százalékát teszi ki. Gazdaságossági problémák miatt az utóbbi tíz évben a technológia visszaszorulni látszott, de mivel a megújuló energiaforrások gyakran csak jelentős kilengéssel és nem akkor állnak rendelkezésre, amikor a legnagyobb az energiaigény, ezért napjainkban újra előtérbe kerül.

A Limburg III névre keresztelt rendszert még az idei első félévben elkezdik megépíteni. A már most is meglévő – a Bloomberg által korábban a világ legszebb akkumulátorának nevezett – 70 éves létesítmény jelenlegi kapacitása 830 megawatt, és a magasban lévő víz formájában annyi energiát tárol, amennyi százezer háztartás számára egy hétig elegendő.

Az eredeti létesítmény egyébként annyira patinás, hogy – Ausztria annektálása után – még a német nemzetiszocialista rendszer kezdte építeni; igaz, csak a háború után, az amerikaik fejezték be, a Marshall-segély forrásaiból. Fekvésének köszönhetően turistalátványosságnak sem utolsó, a járvány előtti évek nyarain mintegy 125 ezer látogatója volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA jövő aligha alapulhat kizárólag megújuló energiatermelésenTovábbi technikai áttörések kellenek ahhoz, hogy végleg megszabaduljunk a fosszilis energiahordozók égetésétől.

Tech ausztria energiatárolás energiatermelés megújuló energia vízerőmű Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2021. május 5. 09:38 Tech

Háztartási hidrogénerőművet fejleszt az egyik vezető német kutatóintézet

Az ötlet technológiai szempontból nem új, de a háztartási méretben való megvalósításhoz rengeteg fejlesztésre van szükség.

Hajdu Miklós
2021. május 2. 12:33 Tech

Alaposan megfigyelt irodákba térhetnek vissza a dolgozók a járvány után

A kereskedelmi ingatlanpiac ugyan nincs valami jó helyzetben, az irodák fejlesztésével foglalkozó tech-cégek mégsem panaszkodhatnak.

Stubnya Bence
2021. április 29. 18:10 Tech

Csaknem duplázódtak az e-autó-eladások a világban az év első három hónapjában

Csökkent az állami támogatások hozzájárulása a teljes forgalomhoz, ami azt jelenti, hogy piaci alapon is közelednek árban az elektromos modellek a hagyományosakhoz.

Fontos

Stubnya Bence
2021. május 8. 07:34 Podcast

Miért fogadták el csendben az ápolók, hogy az orvosok helyzete javult, miközben az övék még romlott is?

Hosszú távon a magyar betegek érdeke is az, hogy az egészségügyi reformból kihagyott ápolók összefogjanak a helyzetük javításáért - Szabó Imrével és Fabók Bálinttal erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.