Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. március 17. 14:51 Tech

A nácik kezdték építeni, az amerikaiak fejezték be, most az osztrákok bővítik a „világ legszebb akkumulátorát”

Ausztria legnagyobb közszolgáltató vállalata még az idén elkezdi bővíteni a Kaprun közelében lévő szivattyús tározós erőművét. A Verbund AG vezérigazgatója ma beszélt arról, hogy egy 480 millió eurós (több mint 175 milliárd forint) beruházás keretében kiépítenek egy harmadik alagutat a víz számára, amely a lezúdulásakor 480 megawattos turbinákat hajt majd meg.

A szivattyús tározós erőművek lényege, hogy amikor túltermelés van áramból – például mert süt a nap és fúj a szél, miközben a fogyasztás viszonylag alacsony –, akkor az olcsóságát kihasználva vizet szivattyúznak fel magasan fekvő hegyvidéki tározókba. Amikor pedig szükség van pluszenergiára – és ilyenkor az ára is magasabb – a vizet ráeresztik a turbinákra, így áramot termelve.

Ezt az energiatárolási módszert sok évtizede alkalmazzák, és manapság is a világ összes ilyen kapacitásának a 94 százalékát teszi ki. Gazdaságossági problémák miatt az utóbbi tíz évben a technológia visszaszorulni látszott, de mivel a megújuló energiaforrások gyakran csak jelentős kilengéssel és nem akkor állnak rendelkezésre, amikor a legnagyobb az energiaigény, ezért napjainkban újra előtérbe kerül.

A Limburg III névre keresztelt rendszert még az idei első félévben elkezdik megépíteni. A már most is meglévő – a Bloomberg által korábban a világ legszebb akkumulátorának nevezett – 70 éves létesítmény jelenlegi kapacitása 830 megawatt, és a magasban lévő víz formájában annyi energiát tárol, amennyi százezer háztartás számára egy hétig elegendő.

Az eredeti létesítmény egyébként annyira patinás, hogy – Ausztria annektálása után – még a német nemzetiszocialista rendszer kezdte építeni; igaz, csak a háború után, az amerikaik fejezték be, a Marshall-segély forrásaiból. Fekvésének köszönhetően turistalátványosságnak sem utolsó, a járvány előtti évek nyarain mintegy 125 ezer látogatója volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA jövő aligha alapulhat kizárólag megújuló energiatermelésenTovábbi technikai áttörések kellenek ahhoz, hogy végleg megszabaduljunk a fosszilis energiahordozók égetésétől.

Tech ausztria energiatárolás energiatermelés megújuló energia vízerőmű Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Stubnya Bence
2021. szeptember 23. 17:01 Tech

Ha van chip a karácsonyi ajándékban, amit kinéztél, akkor azonnal rendeld meg

A termékhiány és a késés idén nagyon benne van a pakliban.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 23. 14:06 Tech

Mire az unió dűlőre jut az egységes mobiltöltő kábelekről, már alig lesznek kábelek

Kötelező lesz az USB-C, de pár év múlva már vezeték nélküli töltők fogják uralni a piacot.

Váczi István
2021. szeptember 21. 09:19 Támogatói tartalom, Tech

Villany-hibrid mozdonyokkal lép új szintre a magyar vasúti árufuvarozás

Klímavédelmi okokból növelni kellene a vasút árufuvarozási részarányát, de ez nehéz a nem villamosított pályahálózaton. Erre a problémára nyújt megoldást a villany-hibrid technológia.

Fontos

Avatar
2021. szeptember 24. 16:33 Közélet

Már szinte zsebben van az szja-visszatérítés, de ebben semmi meglepő nincs

A magyar gazdaságnak a földbe kellene állnia, hogy ne teljesüljön a gyerekes családoknak egyszeri pénzesőt hozó kritérium - írja elemző szerzőnk.

Váczi István
2021. szeptember 24. 06:33 Közélet

Bécsben főpályaudvar is kijött annyiból, mint amennyiért Budapesten Mészáros Lőrinc pár kilométer vasutat fejleszt

Nemzetközi példák alapján nehéz belátni, miért kerül annyiba a Déli Körvasút egyik szakasza, mint amennyit az állam a teljes magyar vasúti rendszerre költ egy évben.

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2021. szeptember 23. 05:58 Vállalat

Az Auchan, a Tesco és a Penny Market magyarításával érheti el a kormány a nagy álmát

Az Auchan kisebbségi része nem elég a piac többségének magyar kézbe kerüléséhez, de úgy tudjuk, a másik kettőről is tárgyalnak.