Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. március 17. 14:51 Tech

A nácik kezdték építeni, az amerikaiak fejezték be, most az osztrákok bővítik a „világ legszebb akkumulátorát”

Ausztria legnagyobb közszolgáltató vállalata még az idén elkezdi bővíteni a Kaprun közelében lévő szivattyús tározós erőművét. A Verbund AG vezérigazgatója ma beszélt arról, hogy egy 480 millió eurós (több mint 175 milliárd forint) beruházás keretében kiépítenek egy harmadik alagutat a víz számára, amely a lezúdulásakor 480 megawattos turbinákat hajt majd meg.

A szivattyús tározós erőművek lényege, hogy amikor túltermelés van áramból – például mert süt a nap és fúj a szél, miközben a fogyasztás viszonylag alacsony –, akkor az olcsóságát kihasználva vizet szivattyúznak fel magasan fekvő hegyvidéki tározókba. Amikor pedig szükség van pluszenergiára – és ilyenkor az ára is magasabb – a vizet ráeresztik a turbinákra, így áramot termelve.

Ezt az energiatárolási módszert sok évtizede alkalmazzák, és manapság is a világ összes ilyen kapacitásának a 94 százalékát teszi ki. Gazdaságossági problémák miatt az utóbbi tíz évben a technológia visszaszorulni látszott, de mivel a megújuló energiaforrások gyakran csak jelentős kilengéssel és nem akkor állnak rendelkezésre, amikor a legnagyobb az energiaigény, ezért napjainkban újra előtérbe kerül.

A Limburg III névre keresztelt rendszert még az idei első félévben elkezdik megépíteni. A már most is meglévő – a Bloomberg által korábban a világ legszebb akkumulátorának nevezett – 70 éves létesítmény jelenlegi kapacitása 830 megawatt, és a magasban lévő víz formájában annyi energiát tárol, amennyi százezer háztartás számára egy hétig elegendő.

Az eredeti létesítmény egyébként annyira patinás, hogy – Ausztria annektálása után – még a német nemzetiszocialista rendszer kezdte építeni; igaz, csak a háború után, az amerikaik fejezték be, a Marshall-segély forrásaiból. Fekvésének köszönhetően turistalátványosságnak sem utolsó, a járvány előtti évek nyarain mintegy 125 ezer látogatója volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA jövő aligha alapulhat kizárólag megújuló energiatermelésenTovábbi technikai áttörések kellenek ahhoz, hogy végleg megszabaduljunk a fosszilis energiahordozók égetésétől.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech ausztria energiatárolás energiatermelés megújuló energia vízerőmű Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Bucsky Péter
2024. július 3. 05:56 Tech, Vállalat

Magyar cég dobta piacra a világ első teljes körű kvantumtitkosítási megoldását

A kvantumszámítógépek elavulttá teszik a mai titkosításokat, de van már olyan megoldás, amely szövegek és fájlok mellett a hang- és konferenciahívásokat is védi.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.