Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. március 4. 15:50 Tech

Leszámol az autósok szemetelésével egy angol város

Sokan nem veszik a fáradságot, hogy az autóban összegyűlt szemetet egy köztéri vagy az otthoni kukába dobják ki, hanem kihajítják az útra vagy az út mellé. Ezzel a jelenséggel nem is nagyon lehet mit kezdeni, hiszen a tettenérés nagyon ritka.

A délkelet-angliai Kent grófság székhelyén, Maidstone-ban azonban megunták ezt a jelenséget, és úgy döntöttek, hogy a köztéri kamerákat mesterséges intelligenciával megerősítve használják. A szoftver magától felismeri, ha valaki szemetet dob ki az autójából, és miután ezt összepárosítja a rendszámmal, már mehet is a 90 vagy akár 120 fontos (nagyjából 38-50 ezer forint) büntetés.

Ahogy a BBC írja, a rendszer biztosan sok vitát fog kiváltani, és egyelőre csak a tesztüzeme kezdődik el a városban, de máris arra számítanak, hogy más helyhatóságok is üzembe akarják majd állítani. A rövid videós tudósítás szerint a kamera-szoftver együttes annyira érzékeny, hogy azt is észreveszi, ha valaki egy cigarettacsikket hajít ki a kocsi ablakán. Egy önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy ez igazán nem nagy feladat mondjuk egy jármű Marsra juttatásához képest.

A rendszer szolgálatba állítása már csak azért is időszerű, mert a településen a koronavírus-járvány kitörése óta a köztéri szemét mennyisége 250 százalékkal nőtt. Ez még akkor is megdöbbentő szám, ha ez nem mind az autósok számlájára írható.

Egy hasonló rendszernek idehaza is lenne dolga, noha ez a probléma jellemzően be sem kerül a hírekbe. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai már akkor is boldogak lennének, ha az utak menti nagyobb illegális hulladéklerakókat képesek lennének felszámolni. De ezek persze nem az autókból kidobált palackokból és zacskókból állnak össze, hanem nagyobb szemétfuvarok eredményei.

Tech Anglia autó hulladéklerakás közút szemét Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2022. január 18. 11:14 Tech

Két választásunk van a mesterséges intelligenciával: segít nekünk, vagy magunk ellen fordítjuk

Az újabb kutatások szerint az automatizáció központi szerepet tölt be a jövedelmek közti különbségek növekedésében.

Váczi István
2022. január 14. 13:18 Tech, Vállalat

Több mint 13 milliárd forintért vásárolnak fel egy magyar informatikai céget

Az indiai HCL Technologies felvásárolja a magyar Starschemát, amely különféle adatfeldolgozási szolgáltatásokat nyújt, és partnerei között több is megtalálható a világ legnagyobb forgalmú cégei közül.

Pletser Tamás
2022. január 13. 06:57 Tech

Sokat kell még várni az olcsó elektromos autókra

A növekvő nyersanyagárak megakaszthatják az elektromos autók forradalmát, miközben az akkumulátorok gyártásához szükséges értékláncok kiépítése nagyon hosszú folyamat.

Fontos

Váczi István
2022. január 24. 13:41 Világ

Mire mennek az ukránok az új, nyugati fegyvereikkel az oroszok ellen?

Egyre több nyugati páncéltörő fegyvert kap Ukrajna, de kérdéses, hogy egy esetleges háborúban ezek mennyire lesznek hatékonyan alkalmazhatók.

Hajdu Miklós
2022. január 23. 16:57 Pénz

Nincs két egyforma inflációs időszak, de adódott már a mostanihoz hasonló helyzet a történelemben

A termelési láncok második világháború alatti megakadása, majd a békekötés után a kereslet gyors élénkülése a mostanihoz hasonló inflációhoz vezetett.

Debreczeni Anna
2022. január 23. 07:32 Közélet

Zöld címkét kaphatnak idén a földgáz- és nukleáris projektek az EU-tól

Örök vita maradhat, hogy az atomerőmű, és főleg a földgáz bármilyen felhasználása mennyire zöld, és ezt várhatóan az új európai szabályozás sem fogja csitítani.