Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. január 13. 16:16 Tech

Terjed a vállalatoknál a távolságtartásra sípolással figyelmeztető karkötő

A sport területén már sikeresen alkalmazott távolságtartásra sarkalló karkötők használatát egyre több vállalat vezetheti be. Az eszközök azonnal jelzik, ha viselőik túl közel kerülnek egymáshoz – jórészt ennek is köszönhető, hogy a technológiát használó, zömmel amerikai sportligákban szereplő csapatok körében sikerült megúszni a tömeges megbetegedéseket.

A New York Times cikke szerint a kosárlabda liga, az NBA-csapatainak csuklópántjait gyártó Kinexon a vállalati szférában is sikereket ér el a termékeivel. Ezek ugyanis vélhetően nem csak az edzéseken, hanem a gyártósorokon, raktárakban, szállítmányozási központokban is jól használhatók, amit már nagyvállalati példák is igazolnak. A Henkel például már a Covid-19 megjelenése előtt kipróbálta a müncheni startup eszközeinek egy korábbi, a targoncák és a dolgozók baleseteinek elkerülésére hivatott változatát, a pandémia tavaszi kitörését követően pedig a járványvédelmi távolság betartását segítő csuklópántokat is tesztelte a szerbiai és lengyelországi üzemeiben.

A tapasztalatok szerint a szenzorok viseléséhez némi ódzkodás után hamar hozzászoktak a dolgozók. Persze akadtak váratlan helyzetek, például a wc-fülkék elválasztói túlságosan vékonyak ahhoz, hogy falként érzékeljék őket az eszközök, és ha egy helyiségbe valaki benyit, nem tudhatja előre, ha hirtelen egy kollégája közelébe kerül, ami váratlan sípszót generál. A vegyipari cégóriás szerbiai leányvállalata azonban megtapasztalta azt is, hogy mivel jár, ha a gyárban járványgóc alakul ki: nagyjából egy tucat munkás megbetegedése miatt két hétre leállt a termelés, ami több millió dollár veszteséget okozott.

A rendszer képes rögzíteni, hogy ki kihez került közel a műszakja során, vagyis a dolgozói interakciókat is nyomonkövethetővé teszi. Ez hasznos lehet egy fertőzéslánc felderítésekor, ugyanakkor a megfigyelés tudata ellenérzéseket válthat ki a munkavállalókból. A Henkel emiatt külön hangsúlyt fordított az alkalmazottak meggyőzésére, hogy az adatokat kizárólag a járvány hatékony megfékezése érdekében használja fel, és csak akkor, ha a szükség úgy hozza.

A Kinexon mostanra már több jelentős német feldolgozóipari és szállítmányozási cégnek is értékesítette a szenzoronként 100-200 dollárba kerülő termékét, az ügyfelei között tudhatja például a Continentalt, és a fejlesztést segítő Henkel is egyre több üzemében tervezi bevezetni a karkötőket. Sőt, az eszközök iránt az Egyesült Államokból is egyre nagyobb az érdeklődés, aminek köszönhetően mostanra világszerte több mint kétszáz cég alkalmazza őket, és már a hétköznapi viselésére is van példa: a bécsi korcsolyapályára való belépéskor a látogatók hasonló csuklópántokat kapnak.

Kérdés, hogy ha egyszer túljut a világ a járványon, mi lesz a technológia sorsa, de a Henkel egyik menedzsere szerint a targoncák okozta balesetek elkerülésében akkor is hasznosak lesznek a karkötők.

Tech henkel járvány kinexon koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2021. január 22. 12:19 Tech

A jövő aligha alapulhat kizárólag megújuló energiatermelésen

További technikai áttörések kellenek ahhoz, hogy végleg megszabaduljunk a fosszilis energiahordozók égetésétől.

Váczi István
2021. január 20. 10:10 Tech

Sosem költött még a világ annyit az energiaátmenetre, mint tavaly

Több mint 500 milliárd dollárt költött a világ megújuló energetikai beruházásokra, elektromos autókra és más olyan technológiákra, amelyek a fosszilis energiaforrásoktól történő elszakadást segítik.

Fabók Bálint
2021. január 4. 12:48 Tech

A verseny torzítása miatt 2,4 milliárd forintra büntették az Emagot Romániában

A Romániában és Magyarországon is piacvezető webáruház algoritmusai hátrébb sorolták a platform külső kereskedőit.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. január 26. 13:24 Vállalat

Ilyen, amikor megmentenek egy céget Mészáros Lőrincnek a külföldi befektetőktől, áron alul

Ha Mészáros Lőrinc meg akar venni féláron és verseny nélkül egy nagy üzemet, akkor megveszi. Részletesen bemutatjuk egy példán, hogyan működik a folyamat szabályosan, olajozottan.

Bucsky Péter
2021. január 26. 06:34 Adat, Közélet

Visszaesett a bevándorlás Magyarországra a koronavírus-járvány miatt

Az új munkavállalási engedélyek száma 8 százalékkal csökkent, de a nem uniós külföldi munkavállalók száma alig változott. Az itt tanuló diákok száma viszont közel ötödével eshetett.

Avatar
2021. január 25. 16:37 Adat, Közélet

Hiába termelünk többet, az ipar szerkezete és a forint gyengülése fékezi a felzárkózásunkat

Harminc éve dolgozunk azon, hogy elérjük az uniós átlagot, de lehet, hogy ehhez még harminc év kell.