Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. január 13. 16:16 Tech

Terjed a vállalatoknál a távolságtartásra sípolással figyelmeztető karkötő

A sport területén már sikeresen alkalmazott távolságtartásra sarkalló karkötők használatát egyre több vállalat vezetheti be. Az eszközök azonnal jelzik, ha viselőik túl közel kerülnek egymáshoz – jórészt ennek is köszönhető, hogy a technológiát használó, zömmel amerikai sportligákban szereplő csapatok körében sikerült megúszni a tömeges megbetegedéseket.

A New York Times cikke szerint a kosárlabda liga, az NBA-csapatainak csuklópántjait gyártó Kinexon a vállalati szférában is sikereket ér el a termékeivel. Ezek ugyanis vélhetően nem csak az edzéseken, hanem a gyártósorokon, raktárakban, szállítmányozási központokban is jól használhatók, amit már nagyvállalati példák is igazolnak. A Henkel például már a Covid-19 megjelenése előtt kipróbálta a müncheni startup eszközeinek egy korábbi, a targoncák és a dolgozók baleseteinek elkerülésére hivatott változatát, a pandémia tavaszi kitörését követően pedig a járványvédelmi távolság betartását segítő csuklópántokat is tesztelte a szerbiai és lengyelországi üzemeiben.

A tapasztalatok szerint a szenzorok viseléséhez némi ódzkodás után hamar hozzászoktak a dolgozók. Persze akadtak váratlan helyzetek, például a wc-fülkék elválasztói túlságosan vékonyak ahhoz, hogy falként érzékeljék őket az eszközök, és ha egy helyiségbe valaki benyit, nem tudhatja előre, ha hirtelen egy kollégája közelébe kerül, ami váratlan sípszót generál. A vegyipari cégóriás szerbiai leányvállalata azonban megtapasztalta azt is, hogy mivel jár, ha a gyárban járványgóc alakul ki: nagyjából egy tucat munkás megbetegedése miatt két hétre leállt a termelés, ami több millió dollár veszteséget okozott.

A rendszer képes rögzíteni, hogy ki kihez került közel a műszakja során, vagyis a dolgozói interakciókat is nyomonkövethetővé teszi. Ez hasznos lehet egy fertőzéslánc felderítésekor, ugyanakkor a megfigyelés tudata ellenérzéseket válthat ki a munkavállalókból. A Henkel emiatt külön hangsúlyt fordított az alkalmazottak meggyőzésére, hogy az adatokat kizárólag a járvány hatékony megfékezése érdekében használja fel, és csak akkor, ha a szükség úgy hozza.

A Kinexon mostanra már több jelentős német feldolgozóipari és szállítmányozási cégnek is értékesítette a szenzoronként 100-200 dollárba kerülő termékét, az ügyfelei között tudhatja például a Continentalt, és a fejlesztést segítő Henkel is egyre több üzemében tervezi bevezetni a karkötőket. Sőt, az eszközök iránt az Egyesült Államokból is egyre nagyobb az érdeklődés, aminek köszönhetően mostanra világszerte több mint kétszáz cég alkalmazza őket, és már a hétköznapi viselésére is van példa: a bécsi korcsolyapályára való belépéskor a látogatók hasonló csuklópántokat kapnak.

Kérdés, hogy ha egyszer túljut a világ a járványon, mi lesz a technológia sorsa, de a Henkel egyik menedzsere szerint a targoncák okozta balesetek elkerülésében akkor is hasznosak lesznek a karkötők.

Tech henkel járvány kinexon koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Fabók Bálint
2021. január 4. 12:48 Tech

A verseny torzítása miatt 2,4 milliárd forintra büntették az Emagot Romániában

A Romániában és Magyarországon is piacvezető webáruház algoritmusai hátrébb sorolták a platform külső kereskedőit.

Bucsky Péter
2020. december 31. 11:06 Podcast, Támogatói tartalom, Tech

Az üzleti digitalizáció nagy lehetőség a magyar technológiai startupoknak

A koronavírus járvány kétségtelen legnagyobb nyertese a technológiai szektor. Legalábbis azok az ismert tech-cégek, amelyeknek  részvényeivel tőzsdén kereskednek. Nem olyan egyértelmű azonban a helyzet, ha összességében a technológiai cégek, különösen a startupok helyzetét vizsgáljuk.

Fabók Bálint
2020. december 27. 07:43 Tech, Vállalat

Csóró programozóból lett Románia leggazdagabb embere, vezetésével munkahelyek százmilliói fognak megszűnni

Bukaresti garázscégből pár év alatt a világ egyik legfelkapottabb technológiai cége lett a UiPath, amely élen jár az irodai munkahelyek automatizálásában.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. január 15. 06:33 Közélet, Vállalat

Újabb százmilliókkal tömték ki a 2017-es vizes vb-t szervező, azóta csak botrányokat halmozó céget

Az évek óta botrányos körülmények között vergődő vállalatot a harmadik nekifutásra sem sikerült megszüntetni, újabb százmilliókat emésztett fel a működése.

Hajdu Miklós
2021. január 14. 16:32 Adat

Csehország és Szlovákia harmadik hullámot kapott a nyakába, mert az ünnepek előtt lazított

Az óvintézkedések korai lazítása azonnal és drámaian érezteti a hatását a járványgörbéken.

Stubnya Bence
2021. január 14. 05:51 Közélet

Olyan lemaradást okoz az iskolákban a távoktatás, amit hosszú évek alatt lehet csak ledolgozni

Minél szegényebb és fiatalabb egy diák, annál komolyabb lemaradást okozhat neki a távoktatás.