Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. január 4. 12:48 Tech

A verseny torzítása miatt 2,4 milliárd forintra büntették az Emagot Romániában

A román versenyhivatal 32,3 millió lejre (2,4 milliárd forintra) büntette meg a Dante Internationalt erőfölénnyel való visszaélés miatt – írja a Romania Insider. A Dante International a tulajdonosa Románia legnagyobb webáruházának, az Emagnak, amely Magyarországon is piacvezető.

A román versenyhivatal szerint az Emag algoritmusai hátrébb sorolták a külsős kereskedők termékeit 2013 januárja és 2019 júniusa között, tehát az Emag saját termékei láthatóbbak voltak a felhasználók számára.

A Dante International elismerte a felelősségét, és állítása szerint teljes mértékben együttműködött a versenybírósággal, ezért csökkentett bírságot kapott. A webáruház abba is belement, hogy a jövőben teljes körűen tájékoztatja a kereskedőpartnereit az algoritmusok működéséről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrükkösen oldotta meg a versenyhivatal az Emag és az Edigital összeolvadásának feladványátJóváhagyták az összeolvadást, és kihozták, hogy nincs külön online kiskerpiac. De ha lenne, az se lett volna baj a versenyhivatal szerint.

A cég a gyors növekedéssel magyarázta a hibát. „A platform növekedési üteme sokszor gyors megoldásokat követelt, de ezek egy része kiszámíthatatlan volt a többi kereskedő számára” – mondta az Emag vezérigazgatója, Iulian Stanciu.

Stanciu 2009-ben lett a romániai alapítású Emag többségi tulajdonosa. Románia leggazdagabb emberéhez, az általunk nemrég bemutatott Daniel Dineshez hasonlóan Stanciu is informatikát tanult az egyetemen, de negyedévesen otthagyta az iskolát, és egyedül próbált meg fejlődni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsóró programozóból lett Románia leggazdagabb embere, vezetésével munkahelyek százmilliói fognak megszűnniBukaresti garázscégből pár év alatt a világ egyik legfelkapottabb technológiai cége lett a UiPath, amely élen jár az irodai munkahelyek automatizálásában.

A Transindex cikke szerint Stanciu az egyetem utáni években több kisebb vállalkozás indítása mellett értékesítési ügynökként és programozóként is dolgozott, majd számítógépek és tartozékok forgalmazásával foglalkozott egy kétszobás bukaresti lakásban. Stanciu cége 2008-ra egy 100 millió dollárt érő vállalattá nőtte ki magát, ezt követően vásárolta be magát az Emagba.

Stanciu vezetésével 2009 és 2012 között Kelet-Európa legnagyobb online webáruházává nőtte ki magát az Emag. 2012-ben pedig a dél-afrikai Naspers csoport lett az Emagot üzemeltető Dante International többségi tulajdonosa, de Stanciu vezérigazgató maradt. Az Emag magyarországi leánycége tavaly olvadt össze az Extreme Digitallal, így a két legnagyobb webáruház egyesült Magyarországon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Emag Románia versenyjog Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.