Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. január 4. 12:48 Tech

A verseny torzítása miatt 2,4 milliárd forintra büntették az Emagot Romániában

A román versenyhivatal 32,3 millió lejre (2,4 milliárd forintra) büntette meg a Dante Internationalt erőfölénnyel való visszaélés miatt – írja a Romania Insider. A Dante International a tulajdonosa Románia legnagyobb webáruházának, az Emagnak, amely Magyarországon is piacvezető.

A román versenyhivatal szerint az Emag algoritmusai hátrébb sorolták a külsős kereskedők termékeit 2013 januárja és 2019 júniusa között, tehát az Emag saját termékei láthatóbbak voltak a felhasználók számára.

A Dante International elismerte a felelősségét, és állítása szerint teljes mértékben együttműködött a versenybírósággal, ezért csökkentett bírságot kapott. A webáruház abba is belement, hogy a jövőben teljes körűen tájékoztatja a kereskedőpartnereit az algoritmusok működéséről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrükkösen oldotta meg a versenyhivatal az Emag és az Edigital összeolvadásának feladványátJóváhagyták az összeolvadást, és kihozták, hogy nincs külön online kiskerpiac. De ha lenne, az se lett volna baj a versenyhivatal szerint.

A cég a gyors növekedéssel magyarázta a hibát. „A platform növekedési üteme sokszor gyors megoldásokat követelt, de ezek egy része kiszámíthatatlan volt a többi kereskedő számára” – mondta az Emag vezérigazgatója, Iulian Stanciu.

Stanciu 2009-ben lett a romániai alapítású Emag többségi tulajdonosa. Románia leggazdagabb emberéhez, az általunk nemrég bemutatott Daniel Dineshez hasonlóan Stanciu is informatikát tanult az egyetemen, de negyedévesen otthagyta az iskolát, és egyedül próbált meg fejlődni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsóró programozóból lett Románia leggazdagabb embere, vezetésével munkahelyek százmilliói fognak megszűnniBukaresti garázscégből pár év alatt a világ egyik legfelkapottabb technológiai cége lett a UiPath, amely élen jár az irodai munkahelyek automatizálásában.

A Transindex cikke szerint Stanciu az egyetem utáni években több kisebb vállalkozás indítása mellett értékesítési ügynökként és programozóként is dolgozott, majd számítógépek és tartozékok forgalmazásával foglalkozott egy kétszobás bukaresti lakásban. Stanciu cége 2008-ra egy 100 millió dollárt érő vállalattá nőtte ki magát, ezt követően vásárolta be magát az Emagba.

Stanciu vezetésével 2009 és 2012 között Kelet-Európa legnagyobb online webáruházává nőtte ki magát az Emag. 2012-ben pedig a dél-afrikai Naspers csoport lett az Emagot üzemeltető Dante International többségi tulajdonosa, de Stanciu vezérigazgató maradt. Az Emag magyarországi leánycége tavaly olvadt össze az Extreme Digitallal, így a két legnagyobb webáruház egyesült Magyarországon.

Tech Emag Románia versenyjog Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2022. január 18. 11:14 Tech

Két választásunk van a mesterséges intelligenciával: segít nekünk, vagy magunk ellen fordítjuk

Az újabb kutatások szerint az automatizáció központi szerepet tölt be a jövedelmek közti különbségek növekedésében.

Váczi István
2022. január 14. 13:18 Tech, Vállalat

Több mint 13 milliárd forintért vásárolnak fel egy magyar informatikai céget

Az indiai HCL Technologies felvásárolja a magyar Starschemát, amely különféle adatfeldolgozási szolgáltatásokat nyújt, és partnerei között több is megtalálható a világ legnagyobb forgalmú cégei közül.

Pletser Tamás
2022. január 13. 06:57 Tech

Sokat kell még várni az olcsó elektromos autókra

A növekvő nyersanyagárak megakaszthatják az elektromos autók forradalmát, miközben az akkumulátorok gyártásához szükséges értékláncok kiépítése nagyon hosszú folyamat.

Fontos

Hobot Péter
2022. január 22. 12:58 Élet, Pénz

G7 inflációs kvíz: mennyibe került a banán két éve? És a liszt?

Tudtad követni, hogy mely termékek drágulása járul hozzá a legerősebben az inflációhoz, és hogy melyik társadalmi csoportokat érintette leginkább?

Hajdu Miklós
2022. január 21. 15:59 Adat

Rekordszinten a fertőzöttek száma több visegrádi országban

A járvány ötödik hulláma minden visegrádi országban érzékelhető, kiváltképp Csehországban és Magyarországon, ahol rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak.

Mészáros R. Tamás
2022. január 21. 05:54 Világ

A német gazdaság olyan válságálló gerincre épül, ami nálunk alig van

Az ipari termelés gyengélkedik, de a német ipar gerincét adó kkv-k pénzügyileg stabilak és nyereségesek maradtak a járvány alatt.