Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. január 4. 12:48 Tech

A verseny torzítása miatt 2,4 milliárd forintra büntették az Emagot Romániában

A román versenyhivatal 32,3 millió lejre (2,4 milliárd forintra) büntette meg a Dante Internationalt erőfölénnyel való visszaélés miatt – írja a Romania Insider. A Dante International a tulajdonosa Románia legnagyobb webáruházának, az Emagnak, amely Magyarországon is piacvezető.

A román versenyhivatal szerint az Emag algoritmusai hátrébb sorolták a külsős kereskedők termékeit 2013 januárja és 2019 júniusa között, tehát az Emag saját termékei láthatóbbak voltak a felhasználók számára.

A Dante International elismerte a felelősségét, és állítása szerint teljes mértékben együttműködött a versenybírósággal, ezért csökkentett bírságot kapott. A webáruház abba is belement, hogy a jövőben teljes körűen tájékoztatja a kereskedőpartnereit az algoritmusok működéséről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrükkösen oldotta meg a versenyhivatal az Emag és az Edigital összeolvadásának feladványátJóváhagyták az összeolvadást, és kihozták, hogy nincs külön online kiskerpiac. De ha lenne, az se lett volna baj a versenyhivatal szerint.

A cég a gyors növekedéssel magyarázta a hibát. „A platform növekedési üteme sokszor gyors megoldásokat követelt, de ezek egy része kiszámíthatatlan volt a többi kereskedő számára” – mondta az Emag vezérigazgatója, Iulian Stanciu.

Stanciu 2009-ben lett a romániai alapítású Emag többségi tulajdonosa. Románia leggazdagabb emberéhez, az általunk nemrég bemutatott Daniel Dineshez hasonlóan Stanciu is informatikát tanult az egyetemen, de negyedévesen otthagyta az iskolát, és egyedül próbált meg fejlődni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsóró programozóból lett Románia leggazdagabb embere, vezetésével munkahelyek százmilliói fognak megszűnniBukaresti garázscégből pár év alatt a világ egyik legfelkapottabb technológiai cége lett a UiPath, amely élen jár az irodai munkahelyek automatizálásában.

A Transindex cikke szerint Stanciu az egyetem utáni években több kisebb vállalkozás indítása mellett értékesítési ügynökként és programozóként is dolgozott, majd számítógépek és tartozékok forgalmazásával foglalkozott egy kétszobás bukaresti lakásban. Stanciu cége 2008-ra egy 100 millió dollárt érő vállalattá nőtte ki magát, ezt követően vásárolta be magát az Emagba.

Stanciu vezetésével 2009 és 2012 között Kelet-Európa legnagyobb online webáruházává nőtte ki magát az Emag. 2012-ben pedig a dél-afrikai Naspers csoport lett az Emagot üzemeltető Dante International többségi tulajdonosa, de Stanciu vezérigazgató maradt. Az Emag magyarországi leánycége tavaly olvadt össze az Extreme Digitallal, így a két legnagyobb webáruház egyesült Magyarországon.

Tech Emag Románia versenyjog Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2021. január 22. 12:19 Tech

A jövő aligha alapulhat kizárólag megújuló energiatermelésen

További technikai áttörések kellenek ahhoz, hogy végleg megszabaduljunk a fosszilis energiahordozók égetésétől.

Váczi István
2021. január 20. 10:10 Tech

Sosem költött még a világ annyit az energiaátmenetre, mint tavaly

Több mint 500 milliárd dollárt költött a világ megújuló energetikai beruházásokra, elektromos autókra és más olyan technológiákra, amelyek a fosszilis energiaforrásoktól történő elszakadást segítik.

Hajdu Miklós
2021. január 13. 16:16 Tech

Terjed a vállalatoknál a távolságtartásra sípolással figyelmeztető karkötő

A viselőik túlzott közelségét sípolással és villogással jelző karkötők egyre elterjedtebbek az ipari és szállítmányozási vállalatok körében.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. január 27. 16:42 Adat, Élet

Úgy tűnik, a korlátozásokkal sikerült elkerülnünk a fertőzések újabb hullámát

A legtöbb járványmutató ott tart most, ahol október közepe és november eleje között mozgott.

Torontáli Zoltán
2021. január 27. 06:27 Élet

Az unió odacsaphat a vegánoknak

Brüsszelben olyan szabálymódosítás van az asztalon, amely totálisan ellentmond a hétköznapoknak.

Jandó Zoltán
2021. január 26. 13:24 Vállalat

Ilyen, amikor megmentenek egy céget Mészáros Lőrincnek a külföldi befektetőktől, áron alul

Ha Mészáros Lőrinc meg akar venni féláron és verseny nélkül egy nagy üzemet, akkor megveszi. Részletesen bemutatjuk egy példán, hogyan működik a folyamat szabályosan, olajozottan.