Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 30. 11:06 Tech

Levegőtisztító-szűrő lett a Toyota autója

Hat év fejlesztése után a Toyota Európában is bemutatta a Mirai nevű hidrogénüzemű modell megújított változatát. Az autó, amely elődjéhez képest valóban sok újdonságot tartalmaz, legfőképpen azzal hívhatja fel magára a figyelmet, hogy tényleges levegőszűrőként működik a normál utcai használatban is, egészen attól a pillanattól kezdve, amikor beindítják (a benzines és dízelautóknak a legmodernebb katalizátorokkal szerelve is időre van szükségük, amíg elérik az üzemi hőmérsékletet, és nagy hatékonysággal szűrni kezdik a motorból kiáramló káros anyagokat).

A Mirai elsősorban technikai okokból lett ennyire zöld. Az autó elektromos hajtású, de az áramot nem akkumulátorból, hanem a hidrogénnel táplált üzemanyagcellájából szerzi, (vagyis hidrogént tankoló jármű). Mivel az üzemanyagcellába a korábbinál nagyobb hatékonyság érdekében extrán tiszta levegőt kell áramoltatni, az autó elején menet közben beszívott levegőből gyakorlatilag minden káros anyagot ki kell szűrni. Az üzemanyagcella végterméke pedig csupán víz(gőz) és némi hő.

A Mirai egy 1,9 tonnás, 5 méteres szedán, amely egy teljes tank hidrogénnel 650 kilométert képes megtenni, és egy osztrák teszt szerint ott 59 000 euróba (21,3 millió forintba) kerül, ami még mindig elég sok, de a trend nem rossz, mert egyrészt az elődmodell még 79 000 euró volt, másrészt az árat a helyi kedvezményekkel csökkenteni lehet.

A szűk keresztmetszet továbbra is a hidrogénkutak hiánya jelenti, az autó pedig természetesen csak akkor lehet ténylegesen zöld, ha majd olyan hidrogénnel megy, amelyet megújuló forrással állítottak elő (ez ma még nem jellemző, de különösen Európában minden fejlesztés azt célozza, hogy így legyen).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamarosan jön a BMW X5 hidrogénes változataA Mercedes részben leállt a hidrogénes programjával, de a BMW nem követi, és a Toyota üzemanyagcelláját fogja használni, már 2022-től.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA zöld hidrogén a mindent elsöprő megoldás?Új alkalmazásokban biztosíthat szén-dioxid-mentes energiát vagy alapanyagot a zöld hidrogén, de elterjedésének sikere nagyban függ a jövőbeli technológiáktól.

Tech autó hidrogén levegő Mirai Toyota Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Hajdu Miklós
2021. január 13. 16:16 Tech

Terjed a vállalatoknál a távolságtartásra sípolással figyelmeztető karkötő

A viselőik túlzott közelségét sípolással és villogással jelző karkötők egyre elterjedtebbek az ipari és szállítmányozási vállalatok körében.

Fabók Bálint
2021. január 4. 12:48 Tech

A verseny torzítása miatt 2,4 milliárd forintra büntették az Emagot Romániában

A Romániában és Magyarországon is piacvezető webáruház algoritmusai hátrébb sorolták a platform külső kereskedőit.

Bucsky Péter
2020. december 31. 11:06 Podcast, Támogatói tartalom, Tech

Az üzleti digitalizáció nagy lehetőség a magyar technológiai startupoknak

A koronavírus járvány kétségtelen legnagyobb nyertese a technológiai szektor. Legalábbis azok az ismert tech-cégek, amelyeknek  részvényeivel tőzsdén kereskednek. Nem olyan egyértelmű azonban a helyzet, ha összességében a technológiai cégek, különösen a startupok helyzetét vizsgáljuk.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. január 18. 06:32 Közélet

A beoltások felpörgetését tényleg nem a magyar ellátórendszer kapacitásai nehezítik

Ha a számokat nézzük, az ellátórendszer korlátai nem látszanak, a szűk keresztmetszet egyelőre az, hogy nincs elég oltás, és sokan nem is akarják felvenni.

Avatar
2021. január 17. 16:25 Élet

Nemcsak anyagiakban, de boldogságérzetben is egyre jobban szétszakad a társadalom

A jövedelem természetesen befolyásolja a boldogságérzetet, de összességében inkább az számít, hogy milyen az ember társadalmi státusza, és ez is szétszakadóban van.

Kasnyik Márton
2021. január 17. 06:29 Világ

Öt dolog, amit a Trump-korszakból tanultam

Őrült Királyként, saját hazugságaiba gabalyodva fejezi be elnökségét, de már korábban is kemény tanulságokkal szolgált Donald Trump politikai pályafutása.