Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 30. 11:06 Tech

Levegőtisztító-szűrő lett a Toyota autója

Hat év fejlesztése után a Toyota Európában is bemutatta a Mirai nevű hidrogénüzemű modell megújított változatát. Az autó, amely elődjéhez képest valóban sok újdonságot tartalmaz, legfőképpen azzal hívhatja fel magára a figyelmet, hogy tényleges levegőszűrőként működik a normál utcai használatban is, egészen attól a pillanattól kezdve, amikor beindítják (a benzines és dízelautóknak a legmodernebb katalizátorokkal szerelve is időre van szükségük, amíg elérik az üzemi hőmérsékletet, és nagy hatékonysággal szűrni kezdik a motorból kiáramló káros anyagokat).

A Mirai elsősorban technikai okokból lett ennyire zöld. Az autó elektromos hajtású, de az áramot nem akkumulátorból, hanem a hidrogénnel táplált üzemanyagcellájából szerzi, (vagyis hidrogént tankoló jármű). Mivel az üzemanyagcellába a korábbinál nagyobb hatékonyság érdekében extrán tiszta levegőt kell áramoltatni, az autó elején menet közben beszívott levegőből gyakorlatilag minden káros anyagot ki kell szűrni. Az üzemanyagcella végterméke pedig csupán víz(gőz) és némi hő.

A Mirai egy 1,9 tonnás, 5 méteres szedán, amely egy teljes tank hidrogénnel 650 kilométert képes megtenni, és egy osztrák teszt szerint ott 59 000 euróba (21,3 millió forintba) kerül, ami még mindig elég sok, de a trend nem rossz, mert egyrészt az elődmodell még 79 000 euró volt, másrészt az árat a helyi kedvezményekkel csökkenteni lehet.

A szűk keresztmetszet továbbra is a hidrogénkutak hiánya jelenti, az autó pedig természetesen csak akkor lehet ténylegesen zöld, ha majd olyan hidrogénnel megy, amelyet megújuló forrással állítottak elő (ez ma még nem jellemző, de különösen Európában minden fejlesztés azt célozza, hogy így legyen).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamarosan jön a BMW X5 hidrogénes változataA Mercedes részben leállt a hidrogénes programjával, de a BMW nem követi, és a Toyota üzemanyagcelláját fogja használni, már 2022-től.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA zöld hidrogén a mindent elsöprő megoldás?Új alkalmazásokban biztosíthat szén-dioxid-mentes energiát vagy alapanyagot a zöld hidrogén, de elterjedésének sikere nagyban függ a jövőbeli technológiáktól.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech autó hidrogén levegő Mirai Toyota Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Bucsky Péter
2024. március 8. 14:42 Támogatói tartalom, Tech

Magyar gyártású midibuszokkal tehető népszerűbbé a közösségi közlekedés

A hazai gyártású Mercedes-Benz Sprinterek átvették a vezető szerepet a midibuszok piacán.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.