Hírlevél feliratkozás
Straub Ádám
2020. június 13. 17:17 Tech

Hogyan kerestek pénzt a magyar influencerek a járvány alatt?

Vajon a magyar influencerek bagóért is elvállalnak bármit, hogy meg tudjanak élni? Igaz-e, hogy a videojátékokat streamelő vloggerek degeszre keresték magukat a vészhelyzet alatt? Ez a két legfontosabb legenda, amelyet az influencerekkel kapcsolatban a koronavírus-járvány alatt hallani lehetett, ezért utánajártunk a valóságtartalmuknak.

Csak kreativitással élhetett túl a főállású influencer

A koronavírus-vészhelyzet a leginkább az utazós vloggereket és bloggereket érintette a legsúlyosabban, hiszen a globális határzárak miatt le kellett mondják az útjaikat. Meghiúsult a világ legnagyobb mobilkiállítása, de például a divatmárkák is sorra mondták le az influencereknek rendezett eseményeiket. Ugyanakkor a lifestyle témában alkotók otthoni vagy kerti tippekkel-trükkökkel még ebben az időszakban is elszórakoztathatták követőiket még akkor is, ha a sminktippek az otthon maradók körében nem voltak népszerűek.

Csiszár Gergő, a nemzetközi és hazai piacon egyaránt aktív Post for Rent influencerügynökség vezetője szerint a négy fal közé kényszerült influencereknek kreatív megoldásokkal kellett előrukkolniuk a “túléléshez”, ami végső soron jót tett a tartalmaknak. Arra is van példa, hogy valaki pay-per-view üzleti modellben online követhető HIIT edzéseket hirdetett meg. Az összesen hat internetes órára 687-en vásároltak jegyet, így a véleményvezér nem csupán pótolta, de felül is múlta a járvány előtti bevételeit.

A videojáték-streamelők jobban jártak

Az online közvetített videojátékok nézettsége is jócskán megemelkedett a karantén alatt – mondta el a G7-nek Farkas Dániel, a Star Network influencerügynökség szakmai vezetője. Ő úgy véli, hogy  a legnépszerűbb hazai gaming vloggerek jól is ki tudtak jönni a helyzetből, mivel az ő videóik nézettsége a karantén alatt olyan mértékben megnőtt, hogy a megtekintések után a Google két-háromszor akkora összegű reklámbevételt fizetett ki nekik, mint a járvány előtti időszakban. Ez a bevételegyébként csak a legsikeresebb magyar gamerek esetében jelent több százezres nagyságrendű tételt.

Mogács Dániel Twitch csatornája

Ugyancsak a videojátékos tartalmak nézőszámának növekedéséről számolt be Vigh Attila, a Montwerk Media online marketingügynökség vezetője, szerinte azonban a nézők számának növelése mellett a játékokat streamelő vloggerek száma is nőtt, mivel a karanténból ez egy kézenfekvő megoldásnak tűnt. Például a YouTube-on már jelen lévő Mogács Dániel dumaszínházas humorista is a járvány alatt indított videojátékos csatornát a Twitchen, amelynek tartalmait előfizetés birtokában lehet megnézni.

Ugyanakkor Vigh Attila szerint árnyalja a játékstreamelők rózsás helyzetét, hogy mivel a járvány alatt külön marketingtevékenység nélkül is rendkívül kelendőek voltak a számítógépek és alkatrészeik, a készletek pedig korlátozottak voltak, az amúgy is kicsi magyar piacon a gyártók mérsékelték online szponzorációs költésüket.

Az ellehetetlenülő rendezvények helyett online aktivitásra költöttek a márkák

Márciusban és áprilisban a nemzetközi és a helyi márkák egyaránt behúzták a kéziféket az onlinemarketing-költésben, az eredetileg erre a célra elkülönített összegüket jellemzően stabil működésük fenntartására fordították – mondta Csiszár Gergő. Ez a nemzetközi statisztikákban is jól látszik: a LaunchMetrics kifejezetten divat-, és szépségiparra vonatkozó számai szerint a február közepi 35 százalékról áprilisra mindössze 4 százalékra esett a szponzorált bejegyzések aránya.

A LaunchMetrics például a mikro-, középszintű, mega-, és all-star: a nemzetközi influencerek re. 100 ezer követővel itthon már bárki nagymenőnek számít!

Idővel azonban az internetes marketing szempontjából kedvezőbb lett a helyzet, mert a járványhelyzet elhúzódása miatt teljesen ellehetetlenülő rendezvényekre elkülönített kereteket csoportosították át online aktivitásokra, hiszen ez hatékony kommunikációs platformnak bizonyult. A hazai márkák közül a Magyar Telekom például gyerekfoglalkoztató tartalmakkal állt elő a YouTube-on, a Microsoft pedig egy csaknem teljes hónapig zajló online videós fesztivállal népszerűsítette havidíjas játékszolgáltatását, vloggerek bevonásával, péntekenként interneten közvetített koncertekkel.

Inkább kivártak, de nem engedtek az árból az influencerek

Farkas Dániel tapasztalatai szerint a járvány alatt legfeljebb a harmadával lehetett olcsóbban együttműködési szerződést kötni a magyar véleményvezérekkel, mint korábban.  

Vigh Attila szerint sem volt jellemző, hogy a vloggerek bagóért elvállaltak volna a vészhelyzet alatt a munkákat. Ez szerinte nem is meglepő, hiszen ebben a szakmában teljesen megszokott, hogy olykor hónapokig nem érkezik nagy összegű megbízás, így a rutinos vloggerek már eleve tartalékoltak az ilyen időszakokra, így a koronavírus három hónapját is átvészelhették.

Már látszik az alagút vége?

Mindhárom megkérdezett szakember szerint júniusban kezdődött meg az aktivitások újraindulása, a tavasszal a vírus miatt lemondott kampányok közül sokat június közepétől indítanak útjára. A lokális márkák kampányai gyorsabban, a világmárkáké a hosszabb átfutás miatt kis késéssel indulnak újra.

Business Insider cikke rámutat, hogy a karantén alatt az influencerek otthon is képesek voltak legyártani a márkák megbízásából készült tartalmakat, mialatt a profi fotó-, és videóstúdiók közül sokan ideiglenesen bezártak, és a különleges helyzetben a házi gyártású tartalmak alkalmazása sem volt ciki a márkákra nézve.

De mi lesz az influencerek jövője?

Csiszár Gergő egyébként kifejezetten optimistán látja a folytatást. Szerinte a koronavírus-vészhelyzet alatt sok olyan cég is nyitott az influencer marketing felé, amely korábban nem élt ezzel az eszközzel. Hasonló megállapítások olvashatók a  Launchmetrics jelentésében is, mely szerint koronavírus nyomán átalakul ez a piac, a nagy, globális márkák a korábbinál aktívabban fogják használni a digitális csatornákat. Mivel a fizikai rendezvények háttérbe szorulnak, az élő online közvetítések kerülnek majd előtérbe.

Ehhez a jelenleginél precízebb, okosabb mérések alkalmazására is  szükség lesz a Launchmetrics szerint: önmagában a magas követőszám már rég nem releváns, hanem az engagementet, a felhasználói interakciókat mérik. De a tanácsadó cég szerint ez sem elég megbízható, a hirdető márka befektetésének megtérülését kimutató ROI mutatókat is kínáló megoldásokra van szükség. 

A jelentés készítői szerint az influencerek által készített tartalmak kevésbé fognak direktben egy-egy márka termékére fókuszálni, és ezzel párhuzamosan átalakul majd a működési modell is. Inkább a márkák fognak a termékeikhez passzoló tartalmakat előállító véleményvezéreket keresni, míg jelenleg inkább az influencerek igazodnak egy-egy márka kéréseihez a tartalomgyártás során. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech blogger influencer vlogger Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Bucsky Péter
2024. március 8. 14:42 Támogatói tartalom, Tech

Magyar gyártású midibuszokkal tehető népszerűbbé a közösségi közlekedés

A hazai gyártású Mercedes-Benz Sprinterek átvették a vezető szerepet a midibuszok piacán.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.