Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. május 20. 17:01 Tech

222 méter átmérőjű szélturbinát épít a Siemens

Két évtizednyi szakadatlan növekedés után az idén várhatóan csökken a megújuló energetikai beruházások összege a világon, ám a technikai fejlesztések így sem állnak le. A német konszern többségi tulajdonában lévő, spanyolországi székhelyű vállalat, a Siemens Gamesa arra készül, hogy 14 megawattos tengeri szélturbinát épít, amelynek rotorátmérője 222 méteres lesz, míg a lapátok 108 méter hosszúak. Ha elkészül, akkor az előbbi két mutatóban felülmúlja majd az amerikai GE jelenleg csúcstartó termékét.

Első ránézésre ez a vetélkedés presztízsalapúnak tűnik, ahol a gazdaságossági szempontok könnyen háttérbe szorulhatnak, ám itt elsősorban nem erről van szó, mert a tengeri szélerőműveknél szoros összefüggés van a méret és a hatékonyság között. Mióta a GE 2018 márciusában bemutatta a jelenleg rekordtartó, alapvetően 12 megawattos Haliade-X névre keresztelt turbináját – amelynél a rotorátmérő 220 méter –, számos megrendelést nyert el, egyebek mellett az Anglia partjainál megvalósítani tervezett, rekordméretűnek ígérkező szélerőmű-farmon.

Ez érthetően nem tetszik a Siemens Gamesának, amely a szóban forgó új termékkel igyekszik megőrizni vagy növelni a jelenleg több mint 50 százalékos*a tengeri (offshore) turbináknál piaci részesedését – írja a Bloomberg. Ha minden jól megy, a főbb paraméterekről SG 14-222 DD névre elkeresztelt turbina prototípusa már jövőre kész lesz, a leendő felhasználók pedig 2024-től vehetik majd birtokba. A német-spanyol vállalat vezérigazgatója szerint máris nagy az érdeklődés a gépezet iránt, az első megrendeléseket már várhatóan idén bejelenthetik.

A Siemens Gamesa jelenlegi legnagyobb turbinájához (amely 11 megawattos, a rotorátmérő pedig 200 méter) képest az új szerkezet 25 százalékkal több energia előállítására lesz képes, de az nem világos, hogy ezzel is rekorder lesz-e. A GE turbinájából ugyanis 14 megawattot is ki lehet hozni, míg a riválisnál értelemszerűen még csak ígéret, hogy 15 megawattra is képes lesz némi tuningolással. Az alapkapacitás egyébként 18 ezer átlagos európai háztartás energiaigényét képes fedezni.

Elvileg nincs akadálya, hogy még ezeknél is nagyobb tengeri szélerőműveket építsenek, de a beszállítók ezzel már nehezen tudnák tartani a lépést, és emellett az összeszerelést végző hajók mérete is egyre inkább gondot okozhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnnyira lement a nap- és a szélenergia ára, hogy már állami támogatás nélkül is megériA naperőműfarmok bekerülési költsége 85 százalékkal csökkent 2010 óta, és a szélenergetikai beruházások is jelentősen olcsóbbak lettek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech GE megújuló energia Siemens szélenergia szélerőmű Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.