Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. március 14. 12:29 Tech

Véget érhet a javíthatatlan és gyorsan elavuló telefonok kora

Búcsút inthetünk a javíthatatlan mobiltelefonok, ruhák és más hétköznapi tárgyak korszakának, sőt, a csomagolóanyagok, de még az épületek is sokkal tartósabbak lesznek, ha megvalósul az Európai Bizottság új szabályozási terve. A BBC beszámolója szerint a még formálódó előírások alapvetően az uniós klímacélok elérését szolgálják azzal, hogy könnyebben szerelhető, jobb minőségű termékek gyártására kényszerítik a piaci szereplőket.

Az új rendelkezések életbe lépésével például kevesebb gondot okoz majd a mobileszközök elhasználódott akkumulátorainak vagy betört kijelzőinek kicserélése. A gyártók ugyanis kénytelenek lesznek olyan technológiával szerelni a termékeiket, ami lehetővé teszi, hogy javíthatók, és ezáltal hosszú ideig használhatók maradjanak. Technikailag ez olyan változásokat jelent, mint

a csavarozásra való visszatérés az alkatrészek rögzítésekor az egyre elterjedtebb ragasztás helyett.

A szabályok a tervezett avultatás gyakorlata ellen is irányulnak, vagyis a gyártók kevésbé ösztönözhetik majd a fogyasztókat az újabb és újabb modellek megvásárlására a régi darabok szándékosan lekorlátozott élettartamával.

A vállalatok üzletileg is érdekeltté válhatnak a jobb minőségű termékek gyártásában. Az unió ugyanis a körforgásos gazdaság erősítésére vonatkozó akciótervén is dolgozik, aminek fontos része, hogy a fogyasztókat vásárlás helyett inkább lízingszerződésekhez hasonló megállapodások kötésére sarkallják a gyártókkal. A konstrukció velejárója, hogy a cégek a termékeik működéséért azok teljes életciklusa alatt felelnek.

Mindezek mellett a tervben lévő intézkedések a hulladékgazdálkodás és az újrahasznosítás fejlesztését is előírják, ami végső soron a nyersanyagfelhasználás csökkenéséhez vezet majd. Az uniós zöldszervezetek közül több is komoly reményeket fűz a hulladéktermelést és a széndioxid-kibocsátást is mérséklő intézkedéscsomaghoz. Sőt, a Brexit ellenére a britek is várhatóan magukévá teszik az intézkedések nagy részét; igaz, ha a gyártók a kontinentális piacra csak szigorúbb követelményeknek megfelelő termékekkel léphetnek be, valószínűleg a szigetországba amúgy sem fognak silányabb modelleket szállítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tulaj által is szervizelhető, fair trade telefont dob piacra a Vodafone Nyugat-EurópábanA Fairphone civil szervezetként a háborút fenntartó fémek bányászata ellen harcolt, de a sikertelenség miatt gyártásba kezdett. Eddig nem voltak túl sikeresek, de a Vodafone kampányától az eladásaik duplázódását várják.

Tech életciklus fenntarthatóság környezetvédelem right to repair Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Hajdu Miklós
2020. július 11. 16:38 Tech

Akkor lenne olcsóbb a mobilinternet, ha többet használnánk

Hatszázszoros a különbség a legolcsóbb és a legdrágább mobilinternet-csomag között. Kanada és Csád iszonyú drága, India és Izrael nagyon olcsó. Miért?

Debreczeni Anna
2020. július 6. 18:42 Támogatói tartalom, Tech

A felhő lassan, de biztosan eléri a stratégiai szinteket a vállalatoknál, és ennek egyik fő katalizátora a járvány volt

Sok cégvezető kényszerült átgondolni vállalkozása jövőjét az utóbbi hónapokban, és jutott szinte szektortól függetlenül hasonló eredményre. Szembesültek azzal a kiszolgáltatottsággal, ami a rugalmatlan céges folyamataikból ered, így például a tradicionális informatikai eszközeikkel nem tudtak elég gyorsan reagálni a piaci változásokra. Voltak azonban olyan vállalatok is, akik megtapasztalhatták, hogy kiszámíthatatlan környezetben a digitalizáció és a felhő biztonságot adhat, mivel rugalmasságot és skálázhatóságot biztosít.

Hajdu Miklós
2020. július 6. 11:57 Tech

Tíz év is kevés volt, hogy az autóipar megoldja az okostelefonos zenelejátszás problémáját

Az új autók tulajdonosai már egy évtizede nem az autó problémái, hanem a navigáció és zenelejátszás miatt szentségelnek.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 10. 06:25 Közélet

Egyetlen ígért új nagyvállalati munkahely átlagosan 16 millió forintba került tavaly az adófizetőknek

52 cég kapott 105 milliárdot. Ebből 18,6 milliárd olyan cégekhez került, ahol csökkent a munkavállalók száma.

Fabók Bálint
2020. július 8. 06:31 Élet

“Mindennapos őrlődés volt, hogy tudod, hogy fogy a pénz, és baromira nem tudod, mikor lesz ennek vége”

A taxis diszpécsernek 500 forintja maradt. A felszolgáló már nem akar robotként élni. A fodrászt megőrjítette a járvány. Mi lett azokkal, akik elvesztették a munkájukat?

Váczi István
2020. július 7. 17:13 Vállalat

A legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrel

A hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.