Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. március 14. 12:29 Tech

Véget érhet a javíthatatlan és gyorsan elavuló telefonok kora

Búcsút inthetünk a javíthatatlan mobiltelefonok, ruhák és más hétköznapi tárgyak korszakának, sőt, a csomagolóanyagok, de még az épületek is sokkal tartósabbak lesznek, ha megvalósul az Európai Bizottság új szabályozási terve. A BBC beszámolója szerint a még formálódó előírások alapvetően az uniós klímacélok elérését szolgálják azzal, hogy könnyebben szerelhető, jobb minőségű termékek gyártására kényszerítik a piaci szereplőket.

Az új rendelkezések életbe lépésével például kevesebb gondot okoz majd a mobileszközök elhasználódott akkumulátorainak vagy betört kijelzőinek kicserélése. A gyártók ugyanis kénytelenek lesznek olyan technológiával szerelni a termékeiket, ami lehetővé teszi, hogy javíthatók, és ezáltal hosszú ideig használhatók maradjanak. Technikailag ez olyan változásokat jelent, mint

a csavarozásra való visszatérés az alkatrészek rögzítésekor az egyre elterjedtebb ragasztás helyett.

A szabályok a tervezett avultatás gyakorlata ellen is irányulnak, vagyis a gyártók kevésbé ösztönözhetik majd a fogyasztókat az újabb és újabb modellek megvásárlására a régi darabok szándékosan lekorlátozott élettartamával.

A vállalatok üzletileg is érdekeltté válhatnak a jobb minőségű termékek gyártásában. Az unió ugyanis a körforgásos gazdaság erősítésére vonatkozó akciótervén is dolgozik, aminek fontos része, hogy a fogyasztókat vásárlás helyett inkább lízingszerződésekhez hasonló megállapodások kötésére sarkallják a gyártókkal. A konstrukció velejárója, hogy a cégek a termékeik működéséért azok teljes életciklusa alatt felelnek.

Mindezek mellett a tervben lévő intézkedések a hulladékgazdálkodás és az újrahasznosítás fejlesztését is előírják, ami végső soron a nyersanyagfelhasználás csökkenéséhez vezet majd. Az uniós zöldszervezetek közül több is komoly reményeket fűz a hulladéktermelést és a széndioxid-kibocsátást is mérséklő intézkedéscsomaghoz. Sőt, a Brexit ellenére a britek is várhatóan magukévá teszik az intézkedések nagy részét; igaz, ha a gyártók a kontinentális piacra csak szigorúbb követelményeknek megfelelő termékekkel léphetnek be, valószínűleg a szigetországba amúgy sem fognak silányabb modelleket szállítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tulaj által is szervizelhető, fair trade telefont dob piacra a Vodafone Nyugat-EurópábanA Fairphone civil szervezetként a háborút fenntartó fémek bányászata ellen harcolt, de a sikertelenség miatt gyártásba kezdett. Eddig nem voltak túl sikeresek, de a Vodafone kampányától az eladásaik duplázódását várják.

Tech életciklus fenntarthatóság környezetvédelem right to repair Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Hajdu Miklós
2020. április 2. 09:20 Tech

Egyáltalán nem biztonságos a karantén nagy nyertese, a Zoom

Érdemes óvatosnak lenni a hirtelen népszerűvé vált Zoom használatával, akár váratlan vendégek is csatlakozhatnak a beszélgetéseinkhez.

Hajdu Miklós
2020. április 1. 12:23 Tech

Nincs elég tudós, aki ellenőrizni tudná a rengeteg koronavírusos kutatást

Elöntik a tudományos lapokat a koronavírussal kapcsolatos cikkek, sok eredmény ellenőrizetlenül jut nyilvánosságra. Ez nem csak a hétköznapi embereket, de a döntéshozókat is félrevezetheti.

Avatar
2020. március 29. 18:34 Tech

Az internet bírja, de így is duplázódott a vonalas telefonforgalom

Megtanulhatjuk a különbséget az ígért és a garantált sávszélesség között, de a gerinchálózat vagy a külföldi kapcsolat várhatóan nem lesz szűk keresztmetszet.

Fontos

Fabók Bálint
2020. április 2. 06:36 Élet

“Elvette tőlem a járvány, amiért tíz éve küzdök” – munkájukat elvesztők beszélnek a kilátástalanságról

Elzálogosított telefon, zéró tartalék, összetört álmok. A járvány miatt munkájukat elvesztők beszélnek arról, hogy fordult fel az életük néhány hét alatt.

Váczi István
2020. április 1. 16:59 Pénz

Sosem zuhant még ekkorát a forint Fidesz-kormány alatt, közbelépett a jegybank

Rákapcsolt a gyengülésre a forint, utoljára 2009 elején esett ilyen sokat ilyen rövid idő alatt, és ezt már az MNB sem nézte tétlenül.

Torontáli Zoltán
2020. április 1. 15:26 Vállalat

Béna kacsaként nézzük, ahogy a lengyelek és a románok megszerzik a magyar fuvarpiac jelentős részét

A járvány után újra fogják osztani a lapokat az európai fuvarpiacon, és a helyezkedés máris elkezdődött. Mivel Magyarország egyelőre nem nyújt hathatós segítséget a cégeinek, pillanatok alatt óriási hátrányba került.