Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. március 14. 12:29 Tech

Véget érhet a javíthatatlan és gyorsan elavuló telefonok kora

Búcsút inthetünk a javíthatatlan mobiltelefonok, ruhák és más hétköznapi tárgyak korszakának, sőt, a csomagolóanyagok, de még az épületek is sokkal tartósabbak lesznek, ha megvalósul az Európai Bizottság új szabályozási terve. A BBC beszámolója szerint a még formálódó előírások alapvetően az uniós klímacélok elérését szolgálják azzal, hogy könnyebben szerelhető, jobb minőségű termékek gyártására kényszerítik a piaci szereplőket.

Az új rendelkezések életbe lépésével például kevesebb gondot okoz majd a mobileszközök elhasználódott akkumulátorainak vagy betört kijelzőinek kicserélése. A gyártók ugyanis kénytelenek lesznek olyan technológiával szerelni a termékeiket, ami lehetővé teszi, hogy javíthatók, és ezáltal hosszú ideig használhatók maradjanak. Technikailag ez olyan változásokat jelent, mint

a csavarozásra való visszatérés az alkatrészek rögzítésekor az egyre elterjedtebb ragasztás helyett.

A szabályok a tervezett avultatás gyakorlata ellen is irányulnak, vagyis a gyártók kevésbé ösztönözhetik majd a fogyasztókat az újabb és újabb modellek megvásárlására a régi darabok szándékosan lekorlátozott élettartamával.

A vállalatok üzletileg is érdekeltté válhatnak a jobb minőségű termékek gyártásában. Az unió ugyanis a körforgásos gazdaság erősítésére vonatkozó akciótervén is dolgozik, aminek fontos része, hogy a fogyasztókat vásárlás helyett inkább lízingszerződésekhez hasonló megállapodások kötésére sarkallják a gyártókkal. A konstrukció velejárója, hogy a cégek a termékeik működéséért azok teljes életciklusa alatt felelnek.

Mindezek mellett a tervben lévő intézkedések a hulladékgazdálkodás és az újrahasznosítás fejlesztését is előírják, ami végső soron a nyersanyagfelhasználás csökkenéséhez vezet majd. Az uniós zöldszervezetek közül több is komoly reményeket fűz a hulladéktermelést és a széndioxid-kibocsátást is mérséklő intézkedéscsomaghoz. Sőt, a Brexit ellenére a britek is várhatóan magukévá teszik az intézkedések nagy részét; igaz, ha a gyártók a kontinentális piacra csak szigorúbb követelményeknek megfelelő termékekkel léphetnek be, valószínűleg a szigetországba amúgy sem fognak silányabb modelleket szállítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tulaj által is szervizelhető, fair trade telefont dob piacra a Vodafone Nyugat-EurópábanA Fairphone civil szervezetként a háborút fenntartó fémek bányászata ellen harcolt, de a sikertelenség miatt gyártásba kezdett. Eddig nem voltak túl sikeresek, de a Vodafone kampányától az eladásaik duplázódását várják.

Tech életciklus fenntarthatóság környezetvédelem right to repair Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Fabók Bálint
2020. október 20. 10:21 Tech

A napenergia a valaha volt legolcsóbb energiaforrás lett

Jóval nagyobb mértékben fog terjedni a napenergia az IEA szerint, mint azt két évvel ezelőtt becsülték.

Bucsky Péter
2020. október 12. 14:58 Támogatói tartalom, Tech

Az e-sportra érdemes fogadni

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb nyerte az e-sport lett, de így sem futott fel az összes videojáték-fejlesztő forgalma.

Stubnya Bence
2020. október 11. 15:18 Közélet, Tech

„Régi vágású felfogást tükröz, amit Orbán az európai innovációról írt”

Nem az a lényeg, hogy katonai alapokra épül-e a k+f, a tehetséges magyar kutatók megtartásához pedig világos célokra van szükség - mondta a G7-nek adott interjúban Mariana Mazzucato olasz-amerikai közgazdász.

Fontos

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.

Stubnya Bence
2020. október 16. 06:47 Közélet

Készültek az új korszakra, de most ismét minden megváltozik a lakáspiacon

Az országos 5 százalékos lakásáfa kigolyózhatja a rozsdaövezeti projekteket. Nincs még minden veszve, de olyan népszerűek nem lesznek, mint amire eddig számíthattunk.