Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. március 14. 12:29 Tech

Véget érhet a javíthatatlan és gyorsan elavuló telefonok kora

Búcsút inthetünk a javíthatatlan mobiltelefonok, ruhák és más hétköznapi tárgyak korszakának, sőt, a csomagolóanyagok, de még az épületek is sokkal tartósabbak lesznek, ha megvalósul az Európai Bizottság új szabályozási terve. A BBC beszámolója szerint a még formálódó előírások alapvetően az uniós klímacélok elérését szolgálják azzal, hogy könnyebben szerelhető, jobb minőségű termékek gyártására kényszerítik a piaci szereplőket.

Az új rendelkezések életbe lépésével például kevesebb gondot okoz majd a mobileszközök elhasználódott akkumulátorainak vagy betört kijelzőinek kicserélése. A gyártók ugyanis kénytelenek lesznek olyan technológiával szerelni a termékeiket, ami lehetővé teszi, hogy javíthatók, és ezáltal hosszú ideig használhatók maradjanak. Technikailag ez olyan változásokat jelent, mint

a csavarozásra való visszatérés az alkatrészek rögzítésekor az egyre elterjedtebb ragasztás helyett.

A szabályok a tervezett avultatás gyakorlata ellen is irányulnak, vagyis a gyártók kevésbé ösztönözhetik majd a fogyasztókat az újabb és újabb modellek megvásárlására a régi darabok szándékosan lekorlátozott élettartamával.

A vállalatok üzletileg is érdekeltté válhatnak a jobb minőségű termékek gyártásában. Az unió ugyanis a körforgásos gazdaság erősítésére vonatkozó akciótervén is dolgozik, aminek fontos része, hogy a fogyasztókat vásárlás helyett inkább lízingszerződésekhez hasonló megállapodások kötésére sarkallják a gyártókkal. A konstrukció velejárója, hogy a cégek a termékeik működéséért azok teljes életciklusa alatt felelnek.

Mindezek mellett a tervben lévő intézkedések a hulladékgazdálkodás és az újrahasznosítás fejlesztését is előírják, ami végső soron a nyersanyagfelhasználás csökkenéséhez vezet majd. Az uniós zöldszervezetek közül több is komoly reményeket fűz a hulladéktermelést és a széndioxid-kibocsátást is mérséklő intézkedéscsomaghoz. Sőt, a Brexit ellenére a britek is várhatóan magukévá teszik az intézkedések nagy részét; igaz, ha a gyártók a kontinentális piacra csak szigorúbb követelményeknek megfelelő termékekkel léphetnek be, valószínűleg a szigetországba amúgy sem fognak silányabb modelleket szállítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tulaj által is szervizelhető, fair trade telefont dob piacra a Vodafone Nyugat-EurópábanA Fairphone civil szervezetként a háborút fenntartó fémek bányászata ellen harcolt, de a sikertelenség miatt gyártásba kezdett. Eddig nem voltak túl sikeresek, de a Vodafone kampányától az eladásaik duplázódását várják.

Tech életciklus fenntarthatóság környezetvédelem right to repair Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2021. január 20. 10:10 Tech

Sosem költött még a világ annyit az energiaátmenetre, mint tavaly

Több mint 500 milliárd dollárt költött a világ megújuló energetikai beruházásokra, elektromos autókra és más olyan technológiákra, amelyek a fosszilis energiaforrásoktól történő elszakadást segítik.

Hajdu Miklós
2021. január 13. 16:16 Tech

Terjed a vállalatoknál a távolságtartásra sípolással figyelmeztető karkötő

A viselőik túlzott közelségét sípolással és villogással jelző karkötők egyre elterjedtebbek az ipari és szállítmányozási vállalatok körében.

Fabók Bálint
2021. január 4. 12:48 Tech

A verseny torzítása miatt 2,4 milliárd forintra büntették az Emagot Romániában

A Romániában és Magyarországon is piacvezető webáruház algoritmusai hátrébb sorolták a platform külső kereskedőit.

Fontos

Stubnya Bence
2021. január 20. 06:54 Vállalat

Már a februári minimálbér-emelést is veszélyezteti a tárgyalási patthelyzet

Közel van egymáshoz a munkaadói és a munkavállalói szervezetek ajánlata, mégsem tudtak eddig megegyezni az emelés mértékéről.

Fabók Bálint
2021. január 19. 06:56 Közélet

Milliárdos cégek tömeges összeomlása mutatja, hogyan lophattak szét egy állami programot

Rendszerszintű visszaélések ritkán válnak annyira egyértelművé, mint a kulturális tao-támogatások esetén. Hogyan uraltak le visszás cégek egy egész szektort?

Hajdu Miklós
2021. január 18. 06:32 Közélet

A beoltások felpörgetését tényleg nem a magyar ellátórendszer kapacitásai nehezítik

Ha a számokat nézzük, az ellátórendszer korlátai nem látszanak, a szűk keresztmetszet egyelőre az, hogy nincs elég oltás, és sokan nem is akarják felvenni.