Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. március 14. 12:29 Tech

Véget érhet a javíthatatlan és gyorsan elavuló telefonok kora

Búcsút inthetünk a javíthatatlan mobiltelefonok, ruhák és más hétköznapi tárgyak korszakának, sőt, a csomagolóanyagok, de még az épületek is sokkal tartósabbak lesznek, ha megvalósul az Európai Bizottság új szabályozási terve. A BBC beszámolója szerint a még formálódó előírások alapvetően az uniós klímacélok elérését szolgálják azzal, hogy könnyebben szerelhető, jobb minőségű termékek gyártására kényszerítik a piaci szereplőket.

Az új rendelkezések életbe lépésével például kevesebb gondot okoz majd a mobileszközök elhasználódott akkumulátorainak vagy betört kijelzőinek kicserélése. A gyártók ugyanis kénytelenek lesznek olyan technológiával szerelni a termékeiket, ami lehetővé teszi, hogy javíthatók, és ezáltal hosszú ideig használhatók maradjanak. Technikailag ez olyan változásokat jelent, mint

a csavarozásra való visszatérés az alkatrészek rögzítésekor az egyre elterjedtebb ragasztás helyett.

A szabályok a tervezett avultatás gyakorlata ellen is irányulnak, vagyis a gyártók kevésbé ösztönözhetik majd a fogyasztókat az újabb és újabb modellek megvásárlására a régi darabok szándékosan lekorlátozott élettartamával.

A vállalatok üzletileg is érdekeltté válhatnak a jobb minőségű termékek gyártásában. Az unió ugyanis a körforgásos gazdaság erősítésére vonatkozó akciótervén is dolgozik, aminek fontos része, hogy a fogyasztókat vásárlás helyett inkább lízingszerződésekhez hasonló megállapodások kötésére sarkallják a gyártókkal. A konstrukció velejárója, hogy a cégek a termékeik működéséért azok teljes életciklusa alatt felelnek.

Mindezek mellett a tervben lévő intézkedések a hulladékgazdálkodás és az újrahasznosítás fejlesztését is előírják, ami végső soron a nyersanyagfelhasználás csökkenéséhez vezet majd. Az uniós zöldszervezetek közül több is komoly reményeket fűz a hulladéktermelést és a széndioxid-kibocsátást is mérséklő intézkedéscsomaghoz. Sőt, a Brexit ellenére a britek is várhatóan magukévá teszik az intézkedések nagy részét; igaz, ha a gyártók a kontinentális piacra csak szigorúbb követelményeknek megfelelő termékekkel léphetnek be, valószínűleg a szigetországba amúgy sem fognak silányabb modelleket szállítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tulaj által is szervizelhető, fair trade telefont dob piacra a Vodafone Nyugat-EurópábanA Fairphone civil szervezetként a háborút fenntartó fémek bányászata ellen harcolt, de a sikertelenség miatt gyártásba kezdett. Eddig nem voltak túl sikeresek, de a Vodafone kampányától az eladásaik duplázódását várják.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech életciklus fenntarthatóság környezetvédelem right to repair Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2023. május 30. 10:02 Tech, Világ

Teljesen eltűnt a szem elől az ukrajnai háború első sztárfegyvere

Ha egyetlen fegyvert kellene kiemelni az ukrajnai háború első heteiből, az egészen biztosan a Bayraktar TB2-es drón lenne. De miért áldozott le a dicsősége?

Pintér Róbert
2023. május 29. 13:17 Tech

Négy tanács ahhoz, hogy ne vegye el a munkánkat a mesterséges intelligencia

Az autóval sem akarunk versenyt futni, ebben az esetben is az visz előre, ha azt tanuljuk meg, hogy hogyan tudjuk jól irányítani az új technológiát.

Váczi István
2023. május 22. 11:43 Tech, Világ

Százéves sufnifegyverrel megtoldva lettek még veszélyesebbek az orosz katonákra vadászó drónok

Zajlik a védő és a támadó közötti fegyverkezési verseny az ukrajnai lövészárkok fölött.

Fontos

Stubnya Bence
2023. június 8. 11:53 Adat

Májusban újra lassult az infláció, reális az év végi egyszámjegyű adat

2020 novemberében volt utoljára olyan, mint idén májusban: az előző hónaphoz képest csökkentek az árak.

Mészáros R. Tamás
2023. június 8. 04:34 Világ

Kína még nem, Tajvan és Dél-Korea már megszenvedte a csipháborút

A folyamatok megmutatják az amerika-kína csipháború korlátjait is.

Torontáli Zoltán
2023. június 7. 04:34 Adat, Élet

Ha úgy vásárolsz, mint mi, akkor február óta 1800 forintot foghattál egy nagy bevásárláson

Nem tudjuk, meddig megy ez, de megint jóval olcsóbb lett a kosarunk értéke, az inflációt most már csak 27,4 százalékosnak mértük.