Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2019. december 11. 12:29 Tech

A tulaj által is szervizelhető, fair trade telefont dob piacra a Vodafone Nyugat-Európában

Németországban, Spanyolországban, Olaszországban, Írországban és az Egyesült Királyságban is piacra dobja a fair trade, és könnyen szervizelhető mobiltelefonokat gyártó holland Fairphone legújabb modelljét a Vodafone – írja a Bloomberg.

A mobiltelefonok az átlagosnál jóval problémásabb termékek, ha a gyártásuk környezeti és társadalmi hatásait nézzük. Tele vannak olyan fémekkel, amiknek a kitermelése háborús állapotok fenntartásához járul hozzá, ráadásul a fémeket kitermelő bányászok munkakörülményei is messze vannak a nyugati világban megszokottól.

A mobilok a gyakori szoftverfrissítések miatt gyorsan elavulnak, de még ha ettől el is tekintünk, a termékek élettartamának meghosszabbítását szervizeléssel sem könnyű meghosszabbítani. Egyrészt a mobilok dizájnja miatt, másrészt pedig azért, mert a gyártók egy idő után nem látják el a szervizeket alkatrészekkel. Emiatt sok szemét termelődik, ami környezeti szempontból fenntarthatatlan.

Az amszterdami Fairphone hat éve próbál ezen változtatni, egyelőre kevés sikerrel. Bár Hollandiában a KPN NV, Franciaországban pedig az Orange is árulta a telefonjaikat, 2013 óta az első két modelljéből 175 ezret adtak el, miközben csak tavaly a teljes globális mobilpiacon 1,6 milliárd mobil kelt el. A Fairphone 2010-ben civil szervezetként jött létre, aminek a háborút fenntartó fémek bányászata elleni harc volt a célja.

Saját elmondásuk alapján annyira frusztrálta őket a harc sikertelensége, hogy inkább saját termék előállításába kezdtek.

A cég vezérigazgatója, Eva Gouwens mindenesetre optimista, szerinte az emberek egyre tudatosabbak, amikor telefont választanak. Az elmúlt időszakban egyre több példa volt a régi fogyasztási mintákkal szakító termékek sikerére, elég csak a fast fashion, a repülés vagy a húsfogyasztás környezeti hatásainak kritikáira reagáló termékekre és szolgáltatásokra gondolni.

A Vodafone döntése ráadásul azért is ígéretes lehetőség a Fairphone számára, mert a telekomcég az említett országokban 80 millió előfizetővel rendelkezik, ráadásul a Fairphone 3 piacra dobása nagyszabású médiakampánnyal jár majd együtt. A cég arra számít, hogy jövőre duplázzák, 150 ezerre növelik az eladásaikat.

A Fairphone 3 nagyjából 150 ezer forintba fog kerülni, és kizárólag fair trade forrásból származó és újrahasznosított anyagokból készül. A vezetőként használt arany Peruból származik, olyan forrásból, ahol nemzetközileg szabályozott bérek és munkakörülmények vannak. Ugandában gyerekmunkamentes övezeteket alakítottak ki, és olyan felszerelést adtak a bányászoknak, ami biztonságosabb teszi a higany bányászását. Ugyanezt a gyakorlatot követték a kobalt és az ón esetében is.

Gouwens szerint ugyanakkor ezen a területen van még tennivaló, ugyanis egy mobil átlagosan 40 anyagból áll össze, és ezek közül soknak egyelőre nincs fenntartható alternatívája. A Bloomberg cikke zárójelben azt is megjegyzi, hogy a cég nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Kínában mennyit keresnek a munkások, akik összeszerelik a termékeiket. Csak annyit árultak el, hogy minden elkészült telefonért kapnak 1,65 dollár, tehát nagyjából 500 forint bónuszt.

A technikai részleteit tekintve az új modell nagyjából olyan, mint egy egy-két éve piacra dobott középkategóriás készülék: a képernyője akkora, mint a Google Pixel 4-é, a processzora középkategóriás, olyasmi, mint a Huawei Honor 8c-é. Az akkumulátora egy napig gond nélkül bírja, az első és hátsó kamerái középkategóriásak, van rajta fejhallgató-bemenet, USB-C port, és Android fut rajta.

Ami nem megszokott, hogy adnak hozzá egy csavarhúzót, aminek segítségével a felhasználó szét tudja szedni a készüléket, és ki tudja cserélni a gondosan különválasztott hét alap alkatrészt. A piacvezető telefonok esetében ez nem lehetséges. Gouwens elmondása alapján

a szoftverfrissítésekre vonatkozó adataikból kiindulva a 2015 óta eladott Fairphone-ok csaknem kétharmada van a mai napig is használatban emiatt.

Az elmúlt években a zöld pártok és környezetvédelmi mozgalmak hatására nőtt a nyomás a környezetszennyező iparágakon. Emellett fogyasztói oldalról is nagyobb a tudatosság: „a fiatalabb vásárlók egyre inkább odafigyelnek arra, hogy fenntartható termékeket vegyenek, ezért meg vagyunk győződve arról, hogy van kereslet az ilyesfajta termékekre” – mondta Ryan Holowka, a Vodafone fenntarthatósági menedzsere.

A mobilgyártók között iparági szinten mindenesetre még mindig nem túl jó a helyzet: „a nagy szereplők eddig nem adták annak a jelét, hogy fenntarthatóbbá akarnák tenni a telefonjaikat” – mondta Christian van de Sand, a német Stiftung Warentest nevű fogyasztóvédelmi szervezet elemzője. A World Economic Forum felmérése alapján a műszaki cikkekből évente több szemét keletkezik, mint az összes eddig épített, polgári légi közlekedésben használt repülőgépből. Ráadásul ennek a szemétnek csak az ötödét lehet újrahasznosítani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech fair trade fairphone mobiltelefon telefon Vodafone Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.