Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. november 20. 12:15 Tech

Azzal is tehetsz a klímaváltozás ellen, hogy a megfelelő keresőoldalt használod

Ahogy nő a globális felmelegedéssel kapcsolatos tudatosság, egyre több cég igyekszik ellentételezni a termékei vagy a szolgáltatásai nyomán fellépő környezetkárosodást. Erre törekszik – mások mellett, ugyanis az ötlettel egyáltalán nincs egyedül – a berlini alapítású Ecosia is, az internetes keresők piacán kínálva olyan megoldást, aminek használata nem jár szén-dioxid-kibocsátással, sőt, a keresésekkel a cég faültetési akcióját is támogatják a felhasználók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy Google-keresés is hozzájárul a globális klímaváltozáshozBár kevesekben merülhet fel, hogy egy macskás videó elsivatagosíthatja Magyarországot, az internet annyira szennyező, mint a légi közlekedés.

A német cég ugyanis kizárólag megújuló energiaforrásokból látja el árammal a szervereit, miközben nyereségének mintegy 80 százalékát fák ültetésére fordítja. Christian Kroll, a vállalkozás vezetője szerint az erdősítés a legolcsóbb és a leggyorsabb módja a klímaváltozás elleni fellépésnek, ha a megfelelő térségekben – leginkább Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában és Délkelet-Ázsiában – történik meg. A Bloomberg által idézett adatok szerint pedig

már akár 45 kereséssel összejön egy fa ültetésére elegendő profit a cégnél.

Az Ecosia ráadásul az erdőtüzek ellen is igyekszik fellépni, a cég Brazíliában a tűzoltók támogatásával és a lakosság tájékoztatásával próbálja elejét venni a tűzvészeknek.

A tíz éve működő cég várhatóan egyre nagyobb léptékű környezetvédelmi programokba foghat, a felhasználók köre ugyanis folyamatosan nő. A mára már több mint 8 millió aktív felhasználónak köszönhetően a cég közel 75 millió fa telepítésén van túl, de ez a szám várhatóan egyre meredekebben emelkedik majd. Az előző évhez képest átlagosan 82 százalékkal nőtt meg az oldal forgalma, de amikor hirtelen a klímaváltozásra terelődik az emberek figyelme – például egy-egy jelentősebb tüntetés vagy esemény nyomán – akár meg is tízszereződik a Ecosián folyó keresések száma.

Krollék nemcsak a környezetvédelmi tevékenységek színesítésén dolgoznak, hanem új termékek bevezetésén is. Többek között a keresőmotorjukat alakítják olyan módon, hogy a találatokat a fenntarthatóság figyelembevételével rangsorolja a rendszer, illetve egy környezettudatos digitális személyi asszisztens kifejlesztését is fontolgatják. Az Ecosia vezetője szerint az egyik legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venniük, hogy a felhasználók számára ne legyen túlságosan bosszantó a zöld szempontok érvényesülése a termékeik működése során.

Tech ecosia globális felmelegedés internetes kereső klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Fabók Bálint
2020. október 20. 10:21 Tech

A napenergia a valaha volt legolcsóbb energiaforrás lett

Jóval nagyobb mértékben fog terjedni a napenergia az IEA szerint, mint azt két évvel ezelőtt becsülték.

Bucsky Péter
2020. október 12. 14:58 Támogatói tartalom, Tech

Az e-sportra érdemes fogadni

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb nyerte az e-sport lett, de így sem futott fel az összes videojáték-fejlesztő forgalma.

Stubnya Bence
2020. október 11. 15:18 Közélet, Tech

„Régi vágású felfogást tükröz, amit Orbán az európai innovációról írt”

Nem az a lényeg, hogy katonai alapokra épül-e a k+f, a tehetséges magyar kutatók megtartásához pedig világos célokra van szükség - mondta a G7-nek adott interjúban Mariana Mazzucato olasz-amerikai közgazdász.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.