Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. november 20. 12:15 Tech

Azzal is tehetsz a klímaváltozás ellen, hogy a megfelelő keresőoldalt használod

Ahogy nő a globális felmelegedéssel kapcsolatos tudatosság, egyre több cég igyekszik ellentételezni a termékei vagy a szolgáltatásai nyomán fellépő környezetkárosodást. Erre törekszik – mások mellett, ugyanis az ötlettel egyáltalán nincs egyedül – a berlini alapítású Ecosia is, az internetes keresők piacán kínálva olyan megoldást, aminek használata nem jár szén-dioxid-kibocsátással, sőt, a keresésekkel a cég faültetési akcióját is támogatják a felhasználók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy Google-keresés is hozzájárul a globális klímaváltozáshozBár kevesekben merülhet fel, hogy egy macskás videó elsivatagosíthatja Magyarországot, az internet annyira szennyező, mint a légi közlekedés.

A német cég ugyanis kizárólag megújuló energiaforrásokból látja el árammal a szervereit, miközben nyereségének mintegy 80 százalékát fák ültetésére fordítja. Christian Kroll, a vállalkozás vezetője szerint az erdősítés a legolcsóbb és a leggyorsabb módja a klímaváltozás elleni fellépésnek, ha a megfelelő térségekben – leginkább Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában és Délkelet-Ázsiában – történik meg. A Bloomberg által idézett adatok szerint pedig

már akár 45 kereséssel összejön egy fa ültetésére elegendő profit a cégnél.

Az Ecosia ráadásul az erdőtüzek ellen is igyekszik fellépni, a cég Brazíliában a tűzoltók támogatásával és a lakosság tájékoztatásával próbálja elejét venni a tűzvészeknek.

A tíz éve működő cég várhatóan egyre nagyobb léptékű környezetvédelmi programokba foghat, a felhasználók köre ugyanis folyamatosan nő. A mára már több mint 8 millió aktív felhasználónak köszönhetően a cég közel 75 millió fa telepítésén van túl, de ez a szám várhatóan egyre meredekebben emelkedik majd. Az előző évhez képest átlagosan 82 százalékkal nőtt meg az oldal forgalma, de amikor hirtelen a klímaváltozásra terelődik az emberek figyelme – például egy-egy jelentősebb tüntetés vagy esemény nyomán – akár meg is tízszereződik a Ecosián folyó keresések száma.

Krollék nemcsak a környezetvédelmi tevékenységek színesítésén dolgoznak, hanem új termékek bevezetésén is. Többek között a keresőmotorjukat alakítják olyan módon, hogy a találatokat a fenntarthatóság figyelembevételével rangsorolja a rendszer, illetve egy környezettudatos digitális személyi asszisztens kifejlesztését is fontolgatják. Az Ecosia vezetője szerint az egyik legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venniük, hogy a felhasználók számára ne legyen túlságosan bosszantó a zöld szempontok érvényesülése a termékeik működése során.

Tech ecosia globális felmelegedés internetes kereső klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2020. augusztus 1. 16:17 Tech

Először próbálkozik meg a repüléssel egy másik égitesten az emberiség

Kőzetmintagyűjtés, meteorológiai mérések, és annak kiderítése, hogy lehet-e helyben oxigént előállítani - csak néhány a napokban útnak indított marsjáró feladatai közül.

Váczi István
2020. július 30. 10:25 Tech

Új életre kelhet a szovjet haditechnika egyik különös fejlesztése

Irán hat darab ekranoplánt vásárolt egy orosz vállalattól – számolt be a RIA Novosztyi hírügynökség alapján a BNE Intellinews.

Straub Ádám
2020. július 25. 07:22 Tech

Hogyan szabadulhatunk meg a jelszavak bepötyögésétől?

Bemutatunk néhány megoldást, amivel el lehet kerülni a modern élet legidegesítőbb memóriajátékát.

Fontos

Fabók Bálint
2020. augusztus 1. 07:42 Élet

Így szabadulhatunk meg ingyen a szemetünk harmadától Budapesten

Minimális energiabefektetéssel sokat tehetünk a környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, milyen támogatást kaphatunk ehhez a budapesti önkormányzatoktól.

Stubnya Bence
2020. július 31. 06:52 Pénz

Erős versenytársa lett az aranynak a járvány alatt

Úgy menekültek a társadalmilag tudatos befektetési eszközökbe a járvány alatt, mint ahogy az aranyba szoktak, és sokan ezek további fellendülésére számítanak.

Kasnyik Márton
2020. július 30. 06:53 Adat

2018 volt az az év, amikor elkezdtek lecsúszni a nyugdíjasok

Most már látszik az adatokban, hogy a nyugdíjakat maguk mögött hagyták az utóbbi években gyorsan emelkedő bérek. Ebből kellemetlen és szinte megoldhatatlan feszültség lehet.