Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. november 10. 18:01 Tech

Mocorognak az okosórák gyártói, de nem jutnak egyről a kettőre

Elment a Google a vásárba fél pénzzel, és jobban bevásárolt, mint a Vikár Béla etnográfus által gyűjtött gyerekdal főhőse. 2,1 milliárd dollárért felvásárolta a Fitbit nevű, okosórákat, fitnesz karkötőket és okosmérlegeket gyártó céget. Az elemzők egy része szerint a piacon már bizonyított okosórákat gyártó céggel a Google-nek végre lesz olyan terméke, amely versenyre kelhet az okosóra-kategóriát uraló Apple Watch-csal.

Fotó: Fitbit

Az üzletnek nem örül mindenki. Fennállásának 12 éve alatt a Fitbit rendkívüli mennyiségű személyes és egészségügyi adatot gyűjtött be a felhasználóitól. A 28 millió felhasználó között pedig bőven vannak olyanok, akik nem szeretnék, hogy a súlyuk, menstruációs ciklusuk vagy az edzési szokásaik alapján szolgáltasson nekik reklámokat a Google. Az aggodalmakra válaszul a cég kiadott egy nyilatkozatot arról, hogy a Fitbit eddig is fontosnak tartotta a felhasználói bizalmát, határozottan védte a magánjellegű adatokat, és ez a jövőben sem fog megváltozni.

Az európai felhasználóknak egyszerűbb dolguk van. Ők a GDPR értelmében kérhetik a Fitbitet, hogy azonnal törölje a róluk gyűjtött adatokat. Az amerikaiak kénytelenek bízni a cég adott szavában.

Jön Kína

A Xiaomi-nak is volt egy novemberi okosórás bejelentése, ráadásul az a termék is az Apple Watchhoz képest határozza meg magát. Kimondva ugyan nincs, de a Mi Watch nevű kütyünek már a formaterve is a konkurens órára hajaz. Kicsit talán kevésbé lekerekített, máshol van az óra koronája, hogy elférjen még egy gomb a készülék oldalán. De sötétben és két sör után már össze lehet keverni a két kütyüt.

Forrás: Xiaomi

A Mi Watch a Google Wear OS-ének kicsit testre szabott verzióját fogja futtatni. A legjelentősebb különbséget az jelenti, hogy a kínai okosórát 185 dollárért, azaz durván 55 ezer forintért meg lehet majd venni. (Később érkezik egy csinosabb, 290 dolláros modell is.) A legolcsóbb Series 3-as Apple Watchot ezzel szemben 78 ezer forintért adják, a csúcsmodellért pedig 145 ezer forintot kell fizetni.

A Mi Watch a cég ígérete szerint 36 órát bírja majd egy feltöltéssel. Rendelkezik wifi- és bluetooth-kapcsolattal, képes lesz eSIM-et kezelni, így saját mobilnetes kapcsolattal is rendelkezhet. Emellett a szokott fitnesz funkciókat is tudja. A szoftver testre szabása pedig azt jelenti, hogy jobban hasonlít az Apple Watch-ra, mint a többi Wear OS-t futtató eszköz. Az óra először a kínai piacon mutatkozik be, európai vagy amerikai bemutatóról még nem esett szó. És mivel nem is kapható egyelőre, így azon sem kell elgondolkodnunk, hogy kínai vagy amerikai szervereken landol-e az óra által gyűjtött adatok garmadája.

Fürge kövületek

November egyelőre legérdekesebb okosórás híre viszont nem a két nagyhoz kötődik, hanem a jóval kisebb Fossil nevű céghez. Ők azzal próbálkoznak meg, amibe sokan belebuktak már: egy óra jellegű órát készíteni. Olyan, amire egy csuklómozdulattal rá lehet nézni, ami mindig mutatja az időt, ami első pillantásra nem is néz ki technológiának. És a fentiek ellenére a belseje okos, a számlapja kijelző is, vannak ászok az ingujjában.

Forrás: Fossil

A szerdától előrendelhető Fossil HR első ránézésre kronométernek tűnik. Nagy számlapos kerek férfi óra, az oldalán több gombbal, vaskos mutatókkal. A számlap azonban kis energiaigényű monokróm kijelző, amire további számlapokat, riasztásokat vagy szívritmust és megtett távot lehet kiíratni. A 195 dolláros, közel 60 ezer forintos óra két hétig bírja egy töltéssel annak ellenére, hogy a kijelző tényleg folyamatosan működik.

A HR nem a cég első hibrid – azaz mutatós és kijelzős – órája, de eddig a mutatókat másra használta a cég. Annak az azonosítására szolgáltak, melyik app próbálja magához ragadni a viselő figyelmét. Hasonló megoldással élt a Withings Activité nevű, kijelző nélküli, információk megjelenítésére azonban alkalmas elegáns okosóra is. A Nokia által felvásárolt, majd az alapító vezérigazgató által 2018-ban visszavásárolt Withings azóta már egy apró kijelzőt is szerel a számlapra.

Mondd, te mit választanál?

A Fossil órájának az a hátránya, hogy nem támogat minden Wear OS-funkciót. Teljes képernyős navigációt nehezen lehet fejleszteni egy olyan eszközre, aminek a kijelzője elé belógnak a mutatók. Igaz, egy nyíllal és a következő célba veendő utca megnevezésével egy a szokásos térképes logikát újra cserélő megoldást már meg lehetne valósítani. Az energiatakarékosság miatt azonban GPS sincs az órában, sőt a Google Pay fizetési megoldást sem támogatja.

A kizárólag kijelzővel rendelkező „okosóra küllemű” berendezések viszont energiaéhesek. Egy-két-háromnapos üzemidőt ki lehet facsarni modern akkumulátorokból, ennél többet azonban jellemzően nem sikerül. Így az óra csatlakozik azoknak a tamagocsiknak a sorához, amelyeknek jólétét – de legalábbis töltöttségét – a felhasználónak figyelemmel kell kísérnie.

Fotó: Saeed KHAN / AFP

Az akku pedig csak egy a problémák közül. A Fossil úgy vágja ketté a gordiuszi csomót, hogy funkciókat spórol ki a készülékből. Olyan funckiókat, amikkel az Apple Watch rendelkezik. A teljes kijelzős órák esetében viszont a problémát az akkuidővel, processzorteljesítménnyel és memóriával való egyensúlyozással lehet megoldani. A The Verge kritikája szerint ráadásul a rendelkezésre álló processzorok egyike sem elég gyors ahhoz, hogy igazán jó készülékek készüljenek. Ezért lehet, hogy még a Fitbit felvásárlása sem fog segíteni a Google-nek beérni az Apple-t – írja a The Verge.

Az iparági szenvedés nem kell, hogy érdekelje a felhasználókat. Viszont jobban teszik, ha vásárlás előtt egy boltban alaposan kipróbálják az okosórát, ami megtetszett. Egy lassú és ennek ellenére gyorsan merülő eszközzel pokol együtt élni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA termék, ami hat év késéssel lett menőIszonyatos lendületben vannak a csuklón hordható apró számítógépek, azaz az okosórák. A technológia sok ideje készen van, de most már arra is rájöttek, mivel lehet eladni őket.

Tech Apple fitbit google okosóra Xiaomi Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2020. augusztus 1. 16:17 Tech

Először próbálkozik meg a repüléssel egy másik égitesten az emberiség

Kőzetmintagyűjtés, meteorológiai mérések, és annak kiderítése, hogy lehet-e helyben oxigént előállítani - csak néhány a napokban útnak indított marsjáró feladatai közül.

Váczi István
2020. július 30. 10:25 Tech

Új életre kelhet a szovjet haditechnika egyik különös fejlesztése

Irán hat darab ekranoplánt vásárolt egy orosz vállalattól – számolt be a RIA Novosztyi hírügynökség alapján a BNE Intellinews.

Straub Ádám
2020. július 25. 07:22 Tech

Hogyan szabadulhatunk meg a jelszavak bepötyögésétől?

Bemutatunk néhány megoldást, amivel el lehet kerülni a modern élet legidegesítőbb memóriajátékát.

Fontos

Avatar
2020. augusztus 6. 16:03 Pénz

Prés alatt az olajipar: szennyeznek, de még nyereséget sem termelnek

Nem bűnbakot kell csinálni a szektorból, hiszen ők lehetnek alkalmasak arra, hogy megvalósítsák technológiai átmenetet.

Tóth István János
2020. augusztus 6. 06:29 Vállalat

A magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., második rész

Vajon mi magyarázza, hogy választások előtt mindig készpénzben úszik a Mészáros és Mészáros, és hogy legnagyobb vevőik - közöttük a magyar állam - előre utalják a tízmilliárdokat?

G7.hu
2020. augusztus 5. 07:55 Élet

Nem kell rosszra gondolni: főszerkesztőváltás a G7-nél

Kasnyik Mártont Váczi István váltja a főszerkesztői pozícióban, de egyébként semmi nem változik.