Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. november 10. 18:01 Tech

Mocorognak az okosórák gyártói, de nem jutnak egyről a kettőre

Elment a Google a vásárba fél pénzzel, és jobban bevásárolt, mint a Vikár Béla etnográfus által gyűjtött gyerekdal főhőse. 2,1 milliárd dollárért felvásárolta a Fitbit nevű, okosórákat, fitnesz karkötőket és okosmérlegeket gyártó céget. Az elemzők egy része szerint a piacon már bizonyított okosórákat gyártó céggel a Google-nek végre lesz olyan terméke, amely versenyre kelhet az okosóra-kategóriát uraló Apple Watch-csal.

Fotó: Fitbit

Az üzletnek nem örül mindenki. Fennállásának 12 éve alatt a Fitbit rendkívüli mennyiségű személyes és egészségügyi adatot gyűjtött be a felhasználóitól. A 28 millió felhasználó között pedig bőven vannak olyanok, akik nem szeretnék, hogy a súlyuk, menstruációs ciklusuk vagy az edzési szokásaik alapján szolgáltasson nekik reklámokat a Google. Az aggodalmakra válaszul a cég kiadott egy nyilatkozatot arról, hogy a Fitbit eddig is fontosnak tartotta a felhasználói bizalmát, határozottan védte a magánjellegű adatokat, és ez a jövőben sem fog megváltozni.

Az európai felhasználóknak egyszerűbb dolguk van. Ők a GDPR értelmében kérhetik a Fitbitet, hogy azonnal törölje a róluk gyűjtött adatokat. Az amerikaiak kénytelenek bízni a cég adott szavában.

Jön Kína

A Xiaomi-nak is volt egy novemberi okosórás bejelentése, ráadásul az a termék is az Apple Watchhoz képest határozza meg magát. Kimondva ugyan nincs, de a Mi Watch nevű kütyünek már a formaterve is a konkurens órára hajaz. Kicsit talán kevésbé lekerekített, máshol van az óra koronája, hogy elférjen még egy gomb a készülék oldalán. De sötétben és két sör után már össze lehet keverni a két kütyüt.

Forrás: Xiaomi

A Mi Watch a Google Wear OS-ének kicsit testre szabott verzióját fogja futtatni. A legjelentősebb különbséget az jelenti, hogy a kínai okosórát 185 dollárért, azaz durván 55 ezer forintért meg lehet majd venni. (Később érkezik egy csinosabb, 290 dolláros modell is.) A legolcsóbb Series 3-as Apple Watchot ezzel szemben 78 ezer forintért adják, a csúcsmodellért pedig 145 ezer forintot kell fizetni.

A Mi Watch a cég ígérete szerint 36 órát bírja majd egy feltöltéssel. Rendelkezik wifi- és bluetooth-kapcsolattal, képes lesz eSIM-et kezelni, így saját mobilnetes kapcsolattal is rendelkezhet. Emellett a szokott fitnesz funkciókat is tudja. A szoftver testre szabása pedig azt jelenti, hogy jobban hasonlít az Apple Watch-ra, mint a többi Wear OS-t futtató eszköz. Az óra először a kínai piacon mutatkozik be, európai vagy amerikai bemutatóról még nem esett szó. És mivel nem is kapható egyelőre, így azon sem kell elgondolkodnunk, hogy kínai vagy amerikai szervereken landol-e az óra által gyűjtött adatok garmadája.

Fürge kövületek

November egyelőre legérdekesebb okosórás híre viszont nem a két nagyhoz kötődik, hanem a jóval kisebb Fossil nevű céghez. Ők azzal próbálkoznak meg, amibe sokan belebuktak már: egy óra jellegű órát készíteni. Olyan, amire egy csuklómozdulattal rá lehet nézni, ami mindig mutatja az időt, ami első pillantásra nem is néz ki technológiának. És a fentiek ellenére a belseje okos, a számlapja kijelző is, vannak ászok az ingujjában.

Forrás: Fossil

A szerdától előrendelhető Fossil HR első ránézésre kronométernek tűnik. Nagy számlapos kerek férfi óra, az oldalán több gombbal, vaskos mutatókkal. A számlap azonban kis energiaigényű monokróm kijelző, amire további számlapokat, riasztásokat vagy szívritmust és megtett távot lehet kiíratni. A 195 dolláros, közel 60 ezer forintos óra két hétig bírja egy töltéssel annak ellenére, hogy a kijelző tényleg folyamatosan működik.

A HR nem a cég első hibrid – azaz mutatós és kijelzős – órája, de eddig a mutatókat másra használta a cég. Annak az azonosítására szolgáltak, melyik app próbálja magához ragadni a viselő figyelmét. Hasonló megoldással élt a Withings Activité nevű, kijelző nélküli, információk megjelenítésére azonban alkalmas elegáns okosóra is. A Nokia által felvásárolt, majd az alapító vezérigazgató által 2018-ban visszavásárolt Withings azóta már egy apró kijelzőt is szerel a számlapra.

Mondd, te mit választanál?

A Fossil órájának az a hátránya, hogy nem támogat minden Wear OS-funkciót. Teljes képernyős navigációt nehezen lehet fejleszteni egy olyan eszközre, aminek a kijelzője elé belógnak a mutatók. Igaz, egy nyíllal és a következő célba veendő utca megnevezésével egy a szokásos térképes logikát újra cserélő megoldást már meg lehetne valósítani. Az energiatakarékosság miatt azonban GPS sincs az órában, sőt a Google Pay fizetési megoldást sem támogatja.

A kizárólag kijelzővel rendelkező „okosóra küllemű” berendezések viszont energiaéhesek. Egy-két-háromnapos üzemidőt ki lehet facsarni modern akkumulátorokból, ennél többet azonban jellemzően nem sikerül. Így az óra csatlakozik azoknak a tamagocsiknak a sorához, amelyeknek jólétét – de legalábbis töltöttségét – a felhasználónak figyelemmel kell kísérnie.

Fotó: Saeed KHAN / AFP

Az akku pedig csak egy a problémák közül. A Fossil úgy vágja ketté a gordiuszi csomót, hogy funkciókat spórol ki a készülékből. Olyan funckiókat, amikkel az Apple Watch rendelkezik. A teljes kijelzős órák esetében viszont a problémát az akkuidővel, processzorteljesítménnyel és memóriával való egyensúlyozással lehet megoldani. A The Verge kritikája szerint ráadásul a rendelkezésre álló processzorok egyike sem elég gyors ahhoz, hogy igazán jó készülékek készüljenek. Ezért lehet, hogy még a Fitbit felvásárlása sem fog segíteni a Google-nek beérni az Apple-t – írja a The Verge.

Az iparági szenvedés nem kell, hogy érdekelje a felhasználókat. Viszont jobban teszik, ha vásárlás előtt egy boltban alaposan kipróbálják az okosórát, ami megtetszett. Egy lassú és ennek ellenére gyorsan merülő eszközzel pokol együtt élni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA termék, ami hat év késéssel lett menőIszonyatos lendületben vannak a csuklón hordható apró számítógépek, azaz az okosórák. A technológia sok ideje készen van, de most már arra is rájöttek, mivel lehet eladni őket.

Tech Apple fitbit google okosóra Xiaomi Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Fabók Bálint
2020. október 20. 10:21 Tech

A napenergia a valaha volt legolcsóbb energiaforrás lett

Jóval nagyobb mértékben fog terjedni a napenergia az IEA szerint, mint azt két évvel ezelőtt becsülték.

Bucsky Péter
2020. október 12. 14:58 Támogatói tartalom, Tech

Az e-sportra érdemes fogadni

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb nyerte az e-sport lett, de így sem futott fel az összes videojáték-fejlesztő forgalma.

Stubnya Bence
2020. október 11. 15:18 Közélet, Tech

„Régi vágású felfogást tükröz, amit Orbán az európai innovációról írt”

Nem az a lényeg, hogy katonai alapokra épül-e a k+f, a tehetséges magyar kutatók megtartásához pedig világos célokra van szükség - mondta a G7-nek adott interjúban Mariana Mazzucato olasz-amerikai közgazdász.

Fontos

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.