Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. november 4. 13:22 Tech

Megoldást találtak a napenergia tárolására

A megújuló forrásból származó energia tárolása az egyik legjelentősebb kihívás a klímaváltozás elleni küzdelemben. Az egyre olcsóbbá váló nap- és szélenergia termelése természetéből fakadóan nem egyenletes. Amikor süt a nap és fúj a szél, sok áramot lehet előállítani, szélcsendben és éjszaka viszont nem eleget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk15 módszer, amellyel meg lehetne fékezni a klímaváltozástAz emberiség rendelkezik azzal a tudományos, technikai és ipari háttérrel, amelynek segítségével 50 év alatt megbirkózhat a problémával.

Kutatók évtizedek óta dolgoznak azon, hogy az ideális időjárási viszonyok között megtermelt napenergia feleslege akkor hasznosulhasson, amikor nincs elég napsütés vagy szél. Svéd tudósok most azt állítják, hogy sikerült megoldást találniuk a problémára. A göteborgi Chalmers Egyetem kutatói olyan megoldást találtak a Bloomberg cikke szerint, amellyel a nap sugarainak energiáját akár évtizedekkel később is fel tudják használni hő formájában.

Az általuk kifejlesztett rendszer alapja egy olyan molekula, amely szénből, hidrogénből és nitrogénből áll (bár a Bloomberg-cikk folyékonynak nevezte a molekulát, helyesebb megfogalmazás, hogy – sok más vegyszerhez hasonlóan – egy oldatban létezik). A nap sugarainak energiáját ennek a molekulának a segítségével tudják tárolni. A Bloomberg szerint világszinten több vezető kutató elismerését is kivívta a fejlesztés. 

Az energiát raktározó molekulákból többrétegű, átlátszó bevonatot készítettek, amelyet a fejlesztők szerint például ablakokra és ruhákra lehet felvinni. Amikor a hőenergiát valamifajta katalizátor hatására kibocsátja magából, az ugyebár fűtéssel egyenértékű, így csökkenthető az épületek vagy autók felmelegítéséhez szükséges energiamennyiség.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy kifejezetten büdös anyag is az energiatárolás befutója lehetA Siemens Angliában beindítja a kísérleti ammóniaüzemét.

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy elektromos áramot is elő lehet-e állítani az eljárással, de a tudósok szerint erre is van esély, de további kutatások szükségesek hozzá. A kutatók közel egy évtized alatt fejlesztették ki a találmányukat, amelyre eddig 2,5 millió dollárt (735 millió forintot) költöttek.

A további fejlesztéshez és a technológia elterjesztéséhez pénzre van szükségük a kutatóknak, akik jelenleg is tárgyalnak kockázati tőke befektetőkkel. A tervek szerint a hő tárolására alkalmas burkolatot három éven belül hozhatják kereskedelmi forgalomba, míg magát a tároló egységet hat éven belül. Utóbbival kapcsolatban azt ígérik, hogy tovább marad használható, mint a mai, tipikusan 5-10 évet bíró lítium-ion akkumulátorok. Az előállítás költségeiről egyelőre csak becslések vannak, de várhatóan nem lesz különösen drága, mivel nem szükséges hozzá semmilyen ritka vagy drága hozzávaló.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnnyira lement a nap- és a szélenergia ára, hogy már állami támogatás nélkül is megériA naperőműfarmok bekerülési költsége 85 százalékkal csökkent 2010 óta, és a szélenergetikai beruházások is jelentősen olcsóbbak lettek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech energi energiatárolás napenergia Svédország Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.