Hírlevél feliratkozás
Straub Ádám
2019. október 13. 07:50 Tech

Jobb mozid lehet otthon, mint egy plázában

Nyolcvan colos képátló felett már jobban megéri projektort venni, mint tévét, a nehézkesen telepíthető hangrendszer helyett otthonra a magyarok egyre inkább hangprojektort vásárolnak. A legigényesebbek saját moziszobát építtetnek ki a családi házban: ötmillióból már jobb házimozink lehet egy tipikus magyar filmszínháznál. Bár a minőség UHD Blu-ray lemezről az igazi, a profi házimozisok körében sem ciki Netflixet használni. Magyar házimozi-körkép.

A kereskedelmi statisztikák szerint egyre nagyobb képátlójú tévéket vesznek a magyarok, ami nem meglepő, hiszen az elmúlt tíz évben jócskán csökkent ezek ára: amennyiért tíz éve még csak egy 32 colos tévét kaphattunk, abba az árba ma már egy 50 colos is belefér. Ezzel párhuzamosan azonban a médiafogyasztási szokások is átalakulnak: a Netflixet, az HBO GO-t vagy az Amazon videoszolgáltatását gond nélkül lehet számítógépen vagy mobileszközön is használni, ráadásul ezek igazából jobb kép- és hangminőséget nyújtanak a hagyományos tévénél, így ma már nem számít sznobnak, aki nem vásárol otthonra tévét, és nem fizet elő sem kábeles, sem műholdas tévére.

Még mindig a tévé a menő, de jönnek fel a projektorok is

Ezt a piaci szegmenst már a gyártók is felismerik: a magyar piacon vezetőnek számító Epson például néhány hete kifejezetten átlagos műszaki ismeretekkel rendelkezőknek szánt, egyszerűen kezelhető alapmodellt dobott piacra házimozis projektorából. A cég magyar képviselete szerint három-négy éve a lifestyle termékek irányába mozdult el a projektorok piaca, sok olyan vásárló jelent meg, aki élete első kivetítőjét vette meg, és megelégszik azzal, hogy például vászon helyett a fehér falra vetítsen, külön állvány helyett akár mondjuk a dohányzóasztalról.

Ennek megfelelően a vállalat átlagembereknek szánt EF-100-as projektora alsó- és felsőkategóriás paramétereket egyesít: például a drága típusokból ismert lézeres fényforrást használ, ugyanakkor kompakt és könnyű, és akár beépített hangszóróival is lehet élvezni a filmet, ha nincs külső hangfal, amire rá lehetne kötni.

Viszont csupán HD minőségű képet vetít, ami felbontásban csupán töredéke a mai ultra-HD tévékének. Tekintve, hogy HDMI-csatlakozó található rajta, bármilyen mai eszközt rá lehet kötni a játékgéptől a laptopig vagy a tévéokosító Chromecastig, szellőzőit és csatlakozóit pedig úgy helyezték el, hogy a projektort gond nélkül a hátára lehet dönteni, és a plafonra lehet vetíteni vele anélkül, hogy ettől tönkremenne. Azt azonban az Epsonnál is elismerik, hogy a projektorok egyelőre egy niche terméknek számítanak – itthon éves szinten mintegy 15 ezer darab projektort adnak el, ami töredéke az tévéeladásoknak.

80 col felett már jobb vétel lehet a projektor

Pénzügyi szempontból egyébként nagyjából 80 col vagyis két méter körüli képátló az a méret, amikor olcsóbb lehet projektort vásárolni azonos méretű tévé helyett; ez az a méret, amelyen felül az 50 colos méretig egyébként kifejezetten kedvező árúnak számító televíziók ára drasztikusan megemelkedik – tudtuk meg, a Hazimozistudio.hu munkatársától. A high-end házimozis termékek forgalmazásával, illetve mozi- és médiaszobák építésével foglalkozó társaság szerint, ha valaki tökéletes otthoni moziélményre vágyik, 100-110 colos, tehát 2,5-2,8 méteres átlójú vászonban érdemes gondolkodnia, mert ez az a méret, amely már mozis hatást kölcsönöz a filmeknek.

Bár minden professzionális házimozis rendszert egyedileg kell megtervezni a szoba adottságainak megfelelően, általánosságban elmondható, hogy egy saját moziszobához nagyjából 1-2 millió forintot kell szánni a képre (tehát a projektorra és a vászonra), és hasonló összeget a hangrendszerre. Ugyanakkor nem elég csupán jó minőségű berendezéseket választani, ez csupán a megfelelő hatás mintegy harmadáért felelős, a maradékhoz a jó tervezés, illetve a szoba célszerű akusztikai kialakítása felelős, például a falakat érdemes hangelnyelő akusztikai panelekkel borítani.

Már felettünk is hangfalak vannak

Ha valaki nem engedheti meg magának a legújabb rendszereket, érdemes egy olcsóbb, full-HD felbontású, 5.1-es hangzású alaprendszert kiépíteni. Persze a legújabb felső kategóriás kivetítők már 4K-ban vetítenek, de ennél is fontosabb, hogy képesek jó minőségben felskálázni az ennél gyengébb minőségű forrásokat, így akár a tévében sugárzott focimeccset is. Keményebb dió a legújabb Dolby Atmos hangrendszerek beépítése, ezek ugyanis a center, illetve az első és hátsó hangfalak mellett már kettő vagy több (akár hat) mennyezeti hangszórót is használnak, amik megdobják a moziszoba költségeit. Nagyjából ötmilliós keretből már jobb minőséget is el lehet érni, mint egy tipikus hazai filmszínházban – bár ez részben a magyar mozik műszaki állapotát is jellemzi.

A Hazimozistudio.hu szakértője szerint bár sok száz filmet meg lehet vásárolni remek minőségben, Blu-ray lemezen, nem tartja szentségtörésnek az online szolgáltatások használatát sem, pontosan azért, mert a prémium kivetítőkön a legújabb netflixes sorozat is szépen mutat. Ha pedig valaki építtet egy ilyen szobát magának, az nemcsak a filmtörténet klasszikusaira vágyik, hanem a hétköznapi kedvencekre is. Azért a magyar realitás a moziszobák, teljes házimozis rendszerek megrendelésével kapcsolatban is megmutatkozik. Száz érdeklődő közül nagyjából tizenötből lesz vásárló, ami havi szinten nagyjából egy-két megrendelést jelent, bár ezek cserébe általában nagyobb értékűek.

A hazai eladási statisztikákból kiderül, hogy az átlagmagyar nem igazán szán milliókat házimozira: a GfK szerint idén a legnagyobb darabszámban a 40 ezer forint alatti modellek fogytak hangprojektorból, a legnagyobb bevételeket pedig a 40-80 ezer forint közötti árú típusok generálták. Ha a házimozizásra alkalmatlan, 32 colos tévéket nem vesszük figyelembe, a magyarok átlagosan 141 ezer forintért vesznek tévét, méghozzá átlagosan 47 colos méretűt.

Száműzik a sok hangfalat a nappaliból a magyarok

A nappaliba szánt hangrendszerekből is másfajta típusokat keresnek a magyarok: már nem igazán mennek a nehezen felszerelhető 5.1-es vagy 7.1-es rendszerek, a vásárlók inkább az egyszerűen elhelyezhető hangprojektorokat részesítik előnyben – a Samsung például jóformán csak ilyen hangrendszereket árul itthon. (Bár a dél-koreai gyártó időközben megvett vagy hat high-end házimozis gyártót is, amelyek továbbra is saját márkanevükön működnek.)

A hangprojektorokból a különálló mélysugárzóval felszerelt típusok a legnépszerűbbek, ezek teszik ki az eladások 74 százalékát a GfK számai szerint. Hangprojektorból idén már Dolby Atmos hangzású modellt is árul a dél-koreai gyártó, amely a plafonról visszaverődő hanghullámokkal helyettesíti a néző fölé szerelt hangfalakat. Egy általunk megkérdezett házimozis szakértő szerint ez a megoldás azért jóval gyengébb hangzást nyújt, mint ha valódi hangfal lenne felettünk. A hangprojektorok legfontosabb hátránya, hogy egy-két, a tévé előtt ülő ember számára tudnak csak jó hangzást nyújtani, ha már többen ülnek a nappaliban, nem mindenki fogja élvezni a filmes hanghatásokat.

Összességében: ha valaki nagy méretben szeretné élvezni kedvenc filmjeit, viszont nem maximalista a vizualitás és a hangzás kapcsán, egy projektorral nagyon jó vásárt csinálhat. Ha viszont elvárás a tökéletes hangzás és képminőség, a kivetítő mellett egy sor egyéb felszerelésre is költeni kell, amelyekért muszáj mélyen a zsebbe nyúlni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegéri lemondani a kábeltévé-előfizetést?Az amerikaiak 35 százalékának már nincs kábeltévé-előfizetése, itthon azonban még nem olyan egyértelmű, hogy jó döntés csak a streamingszolgáltatókra hagyatkozni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech epson hangfal házimozi projektor Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.