Hírlevél feliratkozás
Straub Ádám
2019. október 13. 07:50 Tech

Jobb mozid lehet otthon, mint egy plázában

Nyolcvan colos képátló felett már jobban megéri projektort venni, mint tévét, a nehézkesen telepíthető hangrendszer helyett otthonra a magyarok egyre inkább hangprojektort vásárolnak. A legigényesebbek saját moziszobát építtetnek ki a családi házban: ötmillióból már jobb házimozink lehet egy tipikus magyar filmszínháznál. Bár a minőség UHD Blu-ray lemezről az igazi, a profi házimozisok körében sem ciki Netflixet használni. Magyar házimozi-körkép.

A kereskedelmi statisztikák szerint egyre nagyobb képátlójú tévéket vesznek a magyarok, ami nem meglepő, hiszen az elmúlt tíz évben jócskán csökkent ezek ára: amennyiért tíz éve még csak egy 32 colos tévét kaphattunk, abba az árba ma már egy 50 colos is belefér. Ezzel párhuzamosan azonban a médiafogyasztási szokások is átalakulnak: a Netflixet, az HBO GO-t vagy az Amazon videoszolgáltatását gond nélkül lehet számítógépen vagy mobileszközön is használni, ráadásul ezek igazából jobb kép- és hangminőséget nyújtanak a hagyományos tévénél, így ma már nem számít sznobnak, aki nem vásárol otthonra tévét, és nem fizet elő sem kábeles, sem műholdas tévére.

Még mindig a tévé a menő, de jönnek fel a projektorok is

Ezt a piaci szegmenst már a gyártók is felismerik: a magyar piacon vezetőnek számító Epson például néhány hete kifejezetten átlagos műszaki ismeretekkel rendelkezőknek szánt, egyszerűen kezelhető alapmodellt dobott piacra házimozis projektorából. A cég magyar képviselete szerint három-négy éve a lifestyle termékek irányába mozdult el a projektorok piaca, sok olyan vásárló jelent meg, aki élete első kivetítőjét vette meg, és megelégszik azzal, hogy például vászon helyett a fehér falra vetítsen, külön állvány helyett akár mondjuk a dohányzóasztalról.

Ennek megfelelően a vállalat átlagembereknek szánt EF-100-as projektora alsó- és felsőkategóriás paramétereket egyesít: például a drága típusokból ismert lézeres fényforrást használ, ugyanakkor kompakt és könnyű, és akár beépített hangszóróival is lehet élvezni a filmet, ha nincs külső hangfal, amire rá lehetne kötni.

Viszont csupán HD minőségű képet vetít, ami felbontásban csupán töredéke a mai ultra-HD tévékének. Tekintve, hogy HDMI-csatlakozó található rajta, bármilyen mai eszközt rá lehet kötni a játékgéptől a laptopig vagy a tévéokosító Chromecastig, szellőzőit és csatlakozóit pedig úgy helyezték el, hogy a projektort gond nélkül a hátára lehet dönteni, és a plafonra lehet vetíteni vele anélkül, hogy ettől tönkremenne. Azt azonban az Epsonnál is elismerik, hogy a projektorok egyelőre egy niche terméknek számítanak – itthon éves szinten mintegy 15 ezer darab projektort adnak el, ami töredéke az tévéeladásoknak.

80 col felett már jobb vétel lehet a projektor

Pénzügyi szempontból egyébként nagyjából 80 col vagyis két méter körüli képátló az a méret, amikor olcsóbb lehet projektort vásárolni azonos méretű tévé helyett; ez az a méret, amelyen felül az 50 colos méretig egyébként kifejezetten kedvező árúnak számító televíziók ára drasztikusan megemelkedik – tudtuk meg, a Hazimozistudio.hu munkatársától. A high-end házimozis termékek forgalmazásával, illetve mozi- és médiaszobák építésével foglalkozó társaság szerint, ha valaki tökéletes otthoni moziélményre vágyik, 100-110 colos, tehát 2,5-2,8 méteres átlójú vászonban érdemes gondolkodnia, mert ez az a méret, amely már mozis hatást kölcsönöz a filmeknek.

Bár minden professzionális házimozis rendszert egyedileg kell megtervezni a szoba adottságainak megfelelően, általánosságban elmondható, hogy egy saját moziszobához nagyjából 1-2 millió forintot kell szánni a képre (tehát a projektorra és a vászonra), és hasonló összeget a hangrendszerre. Ugyanakkor nem elég csupán jó minőségű berendezéseket választani, ez csupán a megfelelő hatás mintegy harmadáért felelős, a maradékhoz a jó tervezés, illetve a szoba célszerű akusztikai kialakítása felelős, például a falakat érdemes hangelnyelő akusztikai panelekkel borítani.

Már felettünk is hangfalak vannak

Ha valaki nem engedheti meg magának a legújabb rendszereket, érdemes egy olcsóbb, full-HD felbontású, 5.1-es hangzású alaprendszert kiépíteni. Persze a legújabb felső kategóriás kivetítők már 4K-ban vetítenek, de ennél is fontosabb, hogy képesek jó minőségben felskálázni az ennél gyengébb minőségű forrásokat, így akár a tévében sugárzott focimeccset is. Keményebb dió a legújabb Dolby Atmos hangrendszerek beépítése, ezek ugyanis a center, illetve az első és hátsó hangfalak mellett már kettő vagy több (akár hat) mennyezeti hangszórót is használnak, amik megdobják a moziszoba költségeit. Nagyjából ötmilliós keretből már jobb minőséget is el lehet érni, mint egy tipikus hazai filmszínházban – bár ez részben a magyar mozik műszaki állapotát is jellemzi.

A Hazimozistudio.hu szakértője szerint bár sok száz filmet meg lehet vásárolni remek minőségben, Blu-ray lemezen, nem tartja szentségtörésnek az online szolgáltatások használatát sem, pontosan azért, mert a prémium kivetítőkön a legújabb netflixes sorozat is szépen mutat. Ha pedig valaki építtet egy ilyen szobát magának, az nemcsak a filmtörténet klasszikusaira vágyik, hanem a hétköznapi kedvencekre is. Azért a magyar realitás a moziszobák, teljes házimozis rendszerek megrendelésével kapcsolatban is megmutatkozik. Száz érdeklődő közül nagyjából tizenötből lesz vásárló, ami havi szinten nagyjából egy-két megrendelést jelent, bár ezek cserébe általában nagyobb értékűek.

A hazai eladási statisztikákból kiderül, hogy az átlagmagyar nem igazán szán milliókat házimozira: a GfK szerint idén a legnagyobb darabszámban a 40 ezer forint alatti modellek fogytak hangprojektorból, a legnagyobb bevételeket pedig a 40-80 ezer forint közötti árú típusok generálták. Ha a házimozizásra alkalmatlan, 32 colos tévéket nem vesszük figyelembe, a magyarok átlagosan 141 ezer forintért vesznek tévét, méghozzá átlagosan 47 colos méretűt.

Száműzik a sok hangfalat a nappaliból a magyarok

A nappaliba szánt hangrendszerekből is másfajta típusokat keresnek a magyarok: már nem igazán mennek a nehezen felszerelhető 5.1-es vagy 7.1-es rendszerek, a vásárlók inkább az egyszerűen elhelyezhető hangprojektorokat részesítik előnyben – a Samsung például jóformán csak ilyen hangrendszereket árul itthon. (Bár a dél-koreai gyártó időközben megvett vagy hat high-end házimozis gyártót is, amelyek továbbra is saját márkanevükön működnek.)

A hangprojektorokból a különálló mélysugárzóval felszerelt típusok a legnépszerűbbek, ezek teszik ki az eladások 74 százalékát a GfK számai szerint. Hangprojektorból idén már Dolby Atmos hangzású modellt is árul a dél-koreai gyártó, amely a plafonról visszaverődő hanghullámokkal helyettesíti a néző fölé szerelt hangfalakat. Egy általunk megkérdezett házimozis szakértő szerint ez a megoldás azért jóval gyengébb hangzást nyújt, mint ha valódi hangfal lenne felettünk. A hangprojektorok legfontosabb hátránya, hogy egy-két, a tévé előtt ülő ember számára tudnak csak jó hangzást nyújtani, ha már többen ülnek a nappaliban, nem mindenki fogja élvezni a filmes hanghatásokat.

Összességében: ha valaki nagy méretben szeretné élvezni kedvenc filmjeit, viszont nem maximalista a vizualitás és a hangzás kapcsán, egy projektorral nagyon jó vásárt csinálhat. Ha viszont elvárás a tökéletes hangzás és képminőség, a kivetítő mellett egy sor egyéb felszerelésre is költeni kell, amelyekért muszáj mélyen a zsebbe nyúlni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegéri lemondani a kábeltévé-előfizetést?Az amerikaiak 35 százalékának már nincs kábeltévé-előfizetése, itthon azonban még nem olyan egyértelmű, hogy jó döntés csak a streamingszolgáltatókra hagyatkozni.

Tech epson hangfal házimozi projektor Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Fabók Bálint
2020. október 20. 10:21 Tech

A napenergia a valaha volt legolcsóbb energiaforrás lett

Jóval nagyobb mértékben fog terjedni a napenergia az IEA szerint, mint azt két évvel ezelőtt becsülték.

Bucsky Péter
2020. október 12. 14:58 Támogatói tartalom, Tech

Az e-sportra érdemes fogadni

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb nyerte az e-sport lett, de így sem futott fel az összes videojáték-fejlesztő forgalma.

Stubnya Bence
2020. október 11. 15:18 Közélet, Tech

„Régi vágású felfogást tükröz, amit Orbán az európai innovációról írt”

Nem az a lényeg, hogy katonai alapokra épül-e a k+f, a tehetséges magyar kutatók megtartásához pedig világos célokra van szükség - mondta a G7-nek adott interjúban Mariana Mazzucato olasz-amerikai közgazdász.

Fontos

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.