Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. október 11. 12:50 Tech

Papírból készült „sörösüveggel” állt elő az egyik nagy gyártó

Azt követően, hogy elhagyta a hatos csomagolást összefogó műanyag hálót, újabb, a keletkező hulladék mennyiségét csökkentő újítással jelentkezett a Carlsberg: olyan söröspalackokkal, amelyek nagyrészt farostból, tulajdonképpen papírból készültek.

A klímavédelem mellett elkötelezett városok polgármestereinek koppenhágai találkozójára időzített bejelentés szerint kétféle prototípus palackot kísérleteztek ki. Mindkettőről azt állítja a dániai központú sörgyártó, hogy teljes mértékben újrahasznosítható, a különbséget köztük az a réteg adja, amely a palack belsejében elválasztja a sört a papírtól. Az egyikben egy vékony PET-réteg szigetel, a másikban pedig PEF szolgál ugyanerre a célra.

A cég közleménye szerint a következő időszak egyik feladata annak tesztelése, hogy melyik válik be jobban a célra. A PET ugyebár gyakran kőolajszármazék*Bár biomasszából is előállítható, a Carlsberg esetében újrahasznosított anyagról van szó., így klímavédelmi szempontból nem ideális, de az iparnak hatalmas tapasztalata van már vele kapcsolatban. A PEF-et általában erdészeti és mezőgazdasági biomasszából állítják elő, és több szempontból előnyösebb tulajdonságokkal rendelkezik, mint a PET, a gyártási folyamat idő- és energiaigénye azonban sokáig gátolta az elterjedését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLebomló változatot készítettek a környezetszennyezés egyik szimbólumábólEgy tévéshow-ban robbantott a német Rezemo, az alapítók nem értik, hogy miért nem találta ki senki előttük ugyanezt.

A sörgyártó multi egy együttműködés keretében 2015-ben kezdett bele a kutatási projektbe, ennek eredménye a két prototípus, valamint egy csomagoló- és egy palackgyártó céggel közös vállalat. Ez a társaság pedig a Coca Colával, a L’Oreállal és az Absolut vodka gyártójával fog össze további fenntartható csomagolások kifejlesztése érdekében.

Ami kifejezetten a klímavédelmet illeti, a Carlsberg azt a célt tűzte ki, hogy a sörfőzdéi 2030-ban már ne bocsássanak ki üvegházhatású gázokat, a teljes értékláncának szénlábnyoma pedig 30 százalékkal csökkenjen.

Kérdés persze, hogy mennyire környezetbarát a rengetegszer újratölthető üveget papírra cserélni. Ennek eldöntéséhez minden lépés energiaigényét figyelembe kellene venni az előállítástól kezdve az újratöltésig vagy újrahasznosításig, ráadásul a helyi energiatermelési megoszlással számolva. Igaz, legalább a törött sörösüvegek problémája megszűnne, ha esetleg a papírpalackok teljesen átvennék az uralmat a boltok polcain.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAlumíniumra váltják az üdítők csomagolását, de ez is csak egy picivel jobbJön a sörösdobozos ásványvíz, de jó ez valamire?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Carlsberg csomagolás sörösüveg újrahasznosítás Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Bucsky Péter
2024. március 8. 14:42 Támogatói tartalom, Tech

Magyar gyártású midibuszokkal tehető népszerűbbé a közösségi közlekedés

A hazai gyártású Mercedes-Benz Sprinterek átvették a vezető szerepet a midibuszok piacán.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.