Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. szeptember 3. 17:07 Tech

Magyar céggel csaltak el tízmilliókat az első európai hanghamisításos átverésnél

Képeket vagy videókat korábban is lehetett manipulálni a mesterséges intelligencia (AI) felhasználásával, azonban jelentős ugrást jelentett a deepfake-nek nevezett technológia feltűnése 2017-ben. Ez a digitális trükkökkel való hamisítástól abban különbözik, hogy az érdemi munkát a mesterséges intelligencia (IA) végzi.

Az ilyen módszerek egyre nagyobb veszélyt jelentenek társadalmi és gazdasági szempontból. Erre mutat be példát a Wall Street Journal cikke, amelyben egy szokatlan bűncselekményről számol be.

Idén márciusban egy brit energetikai cég vezérigazgatója hívást kapott főnökétől, a német anyacég vezérigazgatójától. Legalábbis ezt hitte a másik fél akcentusa és hangja alapján. Az állítólagos német vezérigazgató azt kérte a brit cég vezetőjétől, hogy sürgősen, egy órán belül utaljon el pénzt egy magyar beszállító magyar bankszámlájára. A csalók megígérték, hogy az anyacég fogja kiegyenlíteni ezt a brit leány felé.

Miután a brit cég vezérigazgatója átutalt 220 ezer eurót (72 millió forintot), a csalók ismét telefonáltak, és újabb utalást kértek. Mivel a német anyacégtől ígért pénz még nem érkezett meg, és a harmadik hívás egy osztrák számról érkezett, a brit cég vezetőjének gyanús lett a kérés, és nem utalt több pénzt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA társadalomnak kell eldöntenie, mit kezd a hamis pornóvalA képfelismerési és képmódosítási technológia gyorsan fejlődik és beépült a mindennapjainkba, de lehet, hogy valahogy határt kell szabni a használatának.

Az esetről az energetikai vállalatcsoport biztosítja, a Euler Hermes Group számolt be a Wall Street Journalnak, de nem árult el cégneveket. A magyar szállal kapcsolatban mindössze annyi derült még ki, hogy a magyar számlára érkező pénzt azonnal átutalták egy mexikóira. Rendőrségi nyomozás indult (az a cikkből nem derül ki, hogy mely hatóság által), de nem sikerült feltárnia az ügyet, amelyet már le is zártak.

A rendőrség és AI-szakértők szerint is mesterséges intelligencia segítségével vágták át a brit vezérigazgatót. A Wall Street Journalnak több hatósági alkalmazott is azt állította, hogy Európában még nem hallottak olyan bűncselekményről, ahol hangot hamisítottak. Az Europol is megerősítette, hogy hasonló esetről még nem tettek bejelentést. A cikk szerint a piacon több olyan szoftver is kapható, amellyel utánozni lehet más ember hangját, nem kell ehhez “matematika Phd-vel rendelezni”.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech deepfake mesterséges intelligencia Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Bucsky Péter
2024. március 8. 14:42 Támogatói tartalom, Tech

Magyar gyártású midibuszokkal tehető népszerűbbé a közösségi közlekedés

A hazai gyártású Mercedes-Benz Sprinterek átvették a vezető szerepet a midibuszok piacán.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.