Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. szeptember 3. 17:07 Tech

Magyar céggel csaltak el tízmilliókat az első európai hanghamisításos átverésnél

Képeket vagy videókat korábban is lehetett manipulálni a mesterséges intelligencia (AI) felhasználásával, azonban jelentős ugrást jelentett a deepfake-nek nevezett technológia feltűnése 2017-ben. Ez a digitális trükkökkel való hamisítástól abban különbözik, hogy az érdemi munkát a mesterséges intelligencia (IA) végzi.

Az ilyen módszerek egyre nagyobb veszélyt jelentenek társadalmi és gazdasági szempontból. Erre mutat be példát a Wall Street Journal cikke, amelyben egy szokatlan bűncselekményről számol be.

Idén márciusban egy brit energetikai cég vezérigazgatója hívást kapott főnökétől, a német anyacég vezérigazgatójától. Legalábbis ezt hitte a másik fél akcentusa és hangja alapján. Az állítólagos német vezérigazgató azt kérte a brit cég vezetőjétől, hogy sürgősen, egy órán belül utaljon el pénzt egy magyar beszállító magyar bankszámlájára. A csalók megígérték, hogy az anyacég fogja kiegyenlíteni ezt a brit leány felé.

Miután a brit cég vezérigazgatója átutalt 220 ezer eurót (72 millió forintot), a csalók ismét telefonáltak, és újabb utalást kértek. Mivel a német anyacégtől ígért pénz még nem érkezett meg, és a harmadik hívás egy osztrák számról érkezett, a brit cég vezetőjének gyanús lett a kérés, és nem utalt több pénzt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA társadalomnak kell eldöntenie, mit kezd a hamis pornóvalA képfelismerési és képmódosítási technológia gyorsan fejlődik és beépült a mindennapjainkba, de lehet, hogy valahogy határt kell szabni a használatának.

Az esetről az energetikai vállalatcsoport biztosítja, a Euler Hermes Group számolt be a Wall Street Journalnak, de nem árult el cégneveket. A magyar szállal kapcsolatban mindössze annyi derült még ki, hogy a magyar számlára érkező pénzt azonnal átutalták egy mexikóira. Rendőrségi nyomozás indult (az a cikkből nem derül ki, hogy mely hatóság által), de nem sikerült feltárnia az ügyet, amelyet már le is zártak.

A rendőrség és AI-szakértők szerint is mesterséges intelligencia segítségével vágták át a brit vezérigazgatót. A Wall Street Journalnak több hatósági alkalmazott is azt állította, hogy Európában még nem hallottak olyan bűncselekményről, ahol hangot hamisítottak. Az Europol is megerősítette, hogy hasonló esetről még nem tettek bejelentést. A cikk szerint a piacon több olyan szoftver is kapható, amellyel utánozni lehet más ember hangját, nem kell ehhez “matematika Phd-vel rendelezni”.

Tech deepfake mesterséges intelligencia Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Debreczeni Anna
2019. szeptember 17. 11:43 Tech

Nagyot nyerhet a német gyökerű szoftvercég a generációváltással

Ezért is jó, ha nélkülözhetetlenné teszi magát egy vállalat: elég egyszer eladnia a termékét, utána csak frissítenie kell a legújabb trendek szerint.

Avatar
2019. szeptember 15. 17:08 Tech

Retró elektromos autókkal száguldhatunk a jövőbe

Lassan már minden gyártó megjelenik egy tisztességes elektromos autóval, és ezek formavilága gyakran több évtizeddel ezelőtti modellekét idézi meg.

Andersen Dávid
2019. szeptember 8. 07:35 Tech

Hamarosan tényleg intelligens robotok fognak öltöztetni minket, és ebben nagy pénz van

A divat, a technológia és a tudomány vívmányait egyesítő fashiontech cégek hatalmasat mennek napjainkban, de vajon meddig tart még az öröm?

Fontos

Avatar
2019. szeptember 17. 15:09 Élet

Lehet demokratikus és piaci választ adni a klímaváltozásra?

Lehet, hogy hiába várunk erre, ha nem hozunk létre olyan intézményeket, amelyek hatékonyan vezetnék ezt a folyamatot. Hozzászólás az extrapoláció-vitához.

Stubnya Bence
2019. szeptember 17. 07:02 Adat, Vállalat

Nem támogatja tovább a vendégmunkások állásait a kormány, de rejtély, hogy miért nem évekkel ezelőtt döntött így

Nem célja többé az egyedi kormánydöntéssel adott nagyvállalati támogatásoknak, hogy munkahelyeket hozzanak létre. A kérdés már csak az, hogy miért pont most döntöttek így.

Kasnyik Márton
2019. szeptember 16. 10:39 Világ

Néhány drónnal szétbombázták a kőolaj világpiacát

Kiesett a világ kőolaj-termelésének az öt százaléka, amire húsz százalékot ugrott az olajár. Újra megjelent a veszély a Közel-Keleten.