Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. szeptember 3. 17:07 Tech

Magyar céggel csaltak el tízmilliókat az első európai hanghamisításos átverésnél

Képeket vagy videókat korábban is lehetett manipulálni a mesterséges intelligencia (AI) felhasználásával, azonban jelentős ugrást jelentett a deepfake-nek nevezett technológia feltűnése 2017-ben. Ez a digitális trükkökkel való hamisítástól abban különbözik, hogy az érdemi munkát a mesterséges intelligencia (IA) végzi.

Az ilyen módszerek egyre nagyobb veszélyt jelentenek társadalmi és gazdasági szempontból. Erre mutat be példát a Wall Street Journal cikke, amelyben egy szokatlan bűncselekményről számol be.

Idén márciusban egy brit energetikai cég vezérigazgatója hívást kapott főnökétől, a német anyacég vezérigazgatójától. Legalábbis ezt hitte a másik fél akcentusa és hangja alapján. Az állítólagos német vezérigazgató azt kérte a brit cég vezetőjétől, hogy sürgősen, egy órán belül utaljon el pénzt egy magyar beszállító magyar bankszámlájára. A csalók megígérték, hogy az anyacég fogja kiegyenlíteni ezt a brit leány felé.

Miután a brit cég vezérigazgatója átutalt 220 ezer eurót (72 millió forintot), a csalók ismét telefonáltak, és újabb utalást kértek. Mivel a német anyacégtől ígért pénz még nem érkezett meg, és a harmadik hívás egy osztrák számról érkezett, a brit cég vezetőjének gyanús lett a kérés, és nem utalt több pénzt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA társadalomnak kell eldöntenie, mit kezd a hamis pornóvalA képfelismerési és képmódosítási technológia gyorsan fejlődik és beépült a mindennapjainkba, de lehet, hogy valahogy határt kell szabni a használatának.

Az esetről az energetikai vállalatcsoport biztosítja, a Euler Hermes Group számolt be a Wall Street Journalnak, de nem árult el cégneveket. A magyar szállal kapcsolatban mindössze annyi derült még ki, hogy a magyar számlára érkező pénzt azonnal átutalták egy mexikóira. Rendőrségi nyomozás indult (az a cikkből nem derül ki, hogy mely hatóság által), de nem sikerült feltárnia az ügyet, amelyet már le is zártak.

A rendőrség és AI-szakértők szerint is mesterséges intelligencia segítségével vágták át a brit vezérigazgatót. A Wall Street Journalnak több hatósági alkalmazott is azt állította, hogy Európában még nem hallottak olyan bűncselekményről, ahol hangot hamisítottak. Az Europol is megerősítette, hogy hasonló esetről még nem tettek bejelentést. A cikk szerint a piacon több olyan szoftver is kapható, amellyel utánozni lehet más ember hangját, nem kell ehhez “matematika Phd-vel rendelezni”.

Tech deepfake mesterséges intelligencia Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Stubnya Bence
2019. november 17. 17:39 Tech

Láthatatlan vonalkóddal tennék automatikussá az újrahasznosítást

2021-től kezdve már ilyen ultrahatékony módon szelektálhatnák a szemetet Európában. A technológia az önkiszolgáló vásárlást is jelentősen meggyorsítaná.

Andersen Dávid
2019. november 16. 16:14 Tech

Annyira nem okos, hogy az okosotthonokkal behívjuk a hekkereket a nappaliba

Óriási növekedés áll az internethez csatlakoztatott otthoni eszközök előtt, de egyelőre nem túl biztonságos a technológia.

Hajdu Miklós
2019. november 13. 13:18 Tech

Megint az emberek titkos megfigyelésével égeti magát a Facebook

Az iPhone-os Facebook alkalmazás időnként akkor is bekapcsolja a telefon kameráját, amikor az egyáltalán nem indokolt.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. november 15. 15:46 Közélet

Rejtőzködő harcostárs szállt be Mészárosék családi cégébe

A második legismertebb tiszakécskei milliárdos, Varga Károly, akinek korábban is volt üzleti kapcsolata Mészáros Lőrinccel, egy követelésért cserébe 2 százalékos részesedést kapott a Talentis Zrt-ben.

Váczi István
2019. november 15. 06:52 Adat, Vállalat

Lejtőre került az autóipari foglalkoztatás a legfontosabb megyében

Dübörög a járműipar termelése Győr-Moson-Sopron megyében, a legnagyobb cégek létszáma viszont fogyni kezdett. Országosan a rendelésállomány is apad.

Torontáli Zoltán Jandó Zoltán
2019. november 14. 16:44 Vállalat

Van értelme, hogy több évnyi bérre elég pénzt ad a kormány a munkahelyteremtőknek?

Rengeteg pénzt, 13,3 millió forintot adunk minden egyes új munkahelyért, miközben évek óta munkaerőhiánnyal küzd a gazdaság. Nem tűnik logikusnak a rendszer.