Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. augusztus 13. 11:46 Tech

Van egy ország, ahol napi négy órát lógnak a Facebookon

Talán megtorpanhat a közösségi oldalakon eltöltött idő növekedése a GlobalWebIndex nemrégiben közzétett jelentése szerint. Az idén az internetezők globális átlagban naponta 2 óra 23 percet szántak különböző tevékenységekre a közösségi felületeken, ami mindössze egy perccel több a 2018-as átlagnál. A felmérésbe bevont 45 ország közül húszban csökkent, vagy stagnált ez a mutató, ami trendfordulót jelenthet, hiszen a korábbi évekre dinamikus növekedés volt jellemző. Hét évvel ezelőtt például átlagosan mindössze másfél órát, azaz a jelenleginél 52 perccel kevesebbet töltöttek naponta a közösségi oldalakon a megkérdezettek.

 

Az elemzés készítői szerint a fordulat magyarázata, hogy az emberek próbálják tartalmasabban eltölteni a napi képernyőidejüket. Ennek eredményeként egyébként a közösségi oldalak is egyre inkább szórakoztató platformokká válnak, és már nem csak hagyományos értelemben vett közösségi tevékenységeket biztosítanak, hanem sokkal inkább a tartalomfogyasztásra koncentrálnak. A felmérésben a megkérdezettek 60 százaléka nyilatkozott például úgy, hogy az elmúlt egy hónapban nézett videót valamelyik közösségi oldalon.

Azok is egyre többen vannak, akik ismerősi körükön túllépve követnek dolgokat. Márkákat és előadókat a megkérdezettek harmada kísér figyelemmel, míg humoristákat, sportolókat és bloggereket nagyjából a negyedük.

Ugyanakkor – különösen a fiatalabb korosztályban – a közösségi média használata már nem feltétlenül olyan tevékenység, amely teljes egészében leköti a figyelmüket. Az ilyen oldalakon átlagosan napi 3 órát eltöltő

16 és 24 év közöttiek közel háromnegyede például tévézés közben is a Facebookon lóg.

A közösségimédia-függőség mértékében az egyes országok között elég komoly eltérések vannak. A legtöbbet a Fülöp-szigeteken élők töltik ilyen oldalakon: bár az országban csökkent tavaly óta az erre szánt idő, még így is napi négy óra felett járnak. Általánosságban elmondható, hogy a feltörekvő államokban sokkal többet lógnak a felhasználók a közösségi oldalakon, mint a fejlettekben: a lista első tizenöt helyezettje közé csak közel- és távol-keleti, afrikai és latin-amerikai országok kerültek be.

 

A rangsorban az első európai ország Románia, ahol napi két és fél órát töltenek az emberek a közösségi hálón. Magyarország sajnos nem került be a felmérésbe (Kelet-Európából a románokon kívül csak a lengyeleket vonták be), de a korábbi elemzések szerint számottevően valószínűleg nem lógunk ki az európai sorból. Egy 2016-os felmérés alapján a magyarok átlagban 203 percet töltöttek internet előtt, és ennek nagyjából 60 százalékát valamilyen közösségi oldalon. Ez napi 2 órát jelent, ami picit több, mint az Egyesült Államokban, Svédországban vagy éppen Lengyelországban, de kevesebb, mint Portugáliában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech facebook Fülöp-szigetek közösségi média Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.