Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. augusztus 9. 10:08 Tech

A nyomtató miatt lophatják el a legféltettebb céges titkokat

Ha valaki dolgozott már pár évet irodai környezetben, szinte biztosan vannak sztorijai arról, hogyan keserítette meg az életét egy maszatoló, elakadó, papírt elnyelő vagy egyszerűen csak rosszkor kifogyó nyomtató. A jelentőségük ugyan már sokkal kisebb, mint öt-tíz évvel ezelőtt, de ettől még ugyanúgy ott vannak minden irodában.

Az azonban még az informatikusok közül is keveseknek jut eszébe, hogy a nyomtató kiberbiztonsági kockázatot jelent, pedig ez a helyzet. Az NCC Group két kutatója azzal az eredménnyel állt elő csütörtökön, miszerint lényegében az összes nagy nyomtatógyártó berendezéseiben talált biztonsági hiányosságokat. Egyaránt érintett a Xerox, a HP, a Lexmark, a Kyocera, a Brother és a Ricoh.

Daniel Romero Perez és Mario Rivas Vivar a részleteket a holnapi Las Vegas-i Def-con hackerkonferencián ismerteti, de pár dolgot már elmondott a Mashable-nek.

„Ezek a hibák lehetővé teszik a bűnözők számára, hogy akár éveken keresztül észrevétlenül ki-be járjanak vállalatok rendszereibe, és érzékeny adatokat lophassanak el. Hozzáférhetnek minden kinyomtatott dokumentumhoz, ezeket elküldhetik akár saját maguk vagy mások számára”

– írta a portának az NCC Group. Mivel azonban a két kutató nem a feketepiacnak dolgozik, felvette a kapcsolatot az összes érintett gyártóval, és a legtöbb felfedezett hiányosságot azóta már kijavították. Megjegyezték ugyanakkor, hogy volt köztük néhány vállalat, amellyel hónapokig tartott, mire kapcsolatba tudtak lépni.

Ez közel sem jelenti azonban azt, hogy most már minden rendben lenne. „Néhány hiányosság felfedezése után nem kutattunk tovább. Valószínűleg ezeknél több van” – jegyezték meg.

Erre a jelenségre már csak azért is oda kell figyelnie az informatikusoknak, mert a hackerek is tudatában vannak a nyomtatók sebezhetőségének. Áprilisban például egy orosz csoport akart vállalati titkokat megszerezni azt kihasználva, hogy sok helyen nem változtatták meg a nyomtatók jelszavainak gyári alapbeállításait.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBudapesten nyitott k+f központot a 3D nyomtatás unikornisaEgyre több területen használnak 3D nyomtatókat, amelyek piacán a magyar kötődésű Formlabs a leggyorsabban növekvő szereplő. Pár hete ötfős csapattal indultak Budapesten, és a szoftverfejlesztés jelentős részét is ideköltöztetnék Amerikából.

Tech hackerek kiberbiztonság nyomtató Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Straub Ádám
2019. október 13. 07:50 Tech

Jobb mozid lehet otthon, mint egy plázában

Nyolcvan colos képátló felett már jobban megéri projektort venni, mint tévét, de ha tökéletes hangzást és képminőséget szeretnénk, sok más felszerelésre is költeni kell.

Váczi István
2019. október 11. 12:50 Tech

Papírból készült „sörösüveggel” állt elő az egyik nagy gyártó

Az új csomagolás nagy része farostból készült, amelyet belülről egy vékony PET- vagy PEF-réteg választ el a sörtől.

Avatar
2019. október 10. 17:33 Tech

Harminc centiméteren múlik a sorsunk, vigyázni kéne rá

A talaj nemcsak azért fontos, mert ellát minket élelemmel, hanem azért is, mert hatalmas mennyiségű szenet raktároz, így a klímaváltozást is fékezheti.

Fontos

Hajdu Miklós
2019. október 15. 15:19 Közélet

Borkai botrányára valóban felfigyeltek az emberek, és épp a fővárosban szólt nagyot

Valószínű, hogy a szexvideóval, korrupcióval és kábítószerezéssel tarkított botrány tényleg jelentős szerepet játszott a kormánypártok vasárnapi fővárosi kudarcában.

Bucsky Péter
2019. október 15. 06:52 Közélet

Akár akarjuk, akár nem, stadionok nélkül is elkölt a kormány 138 milliárdot sporteseményekre

Ötévente kifizetjük egy olimpia árát, érdektelen sportrendezvényekre.

Jandó Zoltán
2019. október 14. 17:50 Közélet

Fontos döntéseket hoztak a BMW-gyárról az önkormányzati választások előtt

Kormányközeli cég kapott több százmilliós megbízást is a leendő BMW-gyárnak helyet adó ipari parkban, amire 160 milliárd mehet el nehezen átláthatóan.