Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. augusztus 9. 10:08 Tech

A nyomtató miatt lophatják el a legféltettebb céges titkokat

Ha valaki dolgozott már pár évet irodai környezetben, szinte biztosan vannak sztorijai arról, hogyan keserítette meg az életét egy maszatoló, elakadó, papírt elnyelő vagy egyszerűen csak rosszkor kifogyó nyomtató. A jelentőségük ugyan már sokkal kisebb, mint öt-tíz évvel ezelőtt, de ettől még ugyanúgy ott vannak minden irodában.

Az azonban még az informatikusok közül is keveseknek jut eszébe, hogy a nyomtató kiberbiztonsági kockázatot jelent, pedig ez a helyzet. Az NCC Group két kutatója azzal az eredménnyel állt elő csütörtökön, miszerint lényegében az összes nagy nyomtatógyártó berendezéseiben talált biztonsági hiányosságokat. Egyaránt érintett a Xerox, a HP, a Lexmark, a Kyocera, a Brother és a Ricoh.

Daniel Romero Perez és Mario Rivas Vivar a részleteket a holnapi Las Vegas-i Def-con hackerkonferencián ismerteti, de pár dolgot már elmondott a Mashable-nek.

„Ezek a hibák lehetővé teszik a bűnözők számára, hogy akár éveken keresztül észrevétlenül ki-be járjanak vállalatok rendszereibe, és érzékeny adatokat lophassanak el. Hozzáférhetnek minden kinyomtatott dokumentumhoz, ezeket elküldhetik akár saját maguk vagy mások számára”

– írta a portának az NCC Group. Mivel azonban a két kutató nem a feketepiacnak dolgozik, felvette a kapcsolatot az összes érintett gyártóval, és a legtöbb felfedezett hiányosságot azóta már kijavították. Megjegyezték ugyanakkor, hogy volt köztük néhány vállalat, amellyel hónapokig tartott, mire kapcsolatba tudtak lépni.

Ez közel sem jelenti azonban azt, hogy most már minden rendben lenne. „Néhány hiányosság felfedezése után nem kutattunk tovább. Valószínűleg ezeknél több van” – jegyezték meg.

Erre a jelenségre már csak azért is oda kell figyelnie az informatikusoknak, mert a hackerek is tudatában vannak a nyomtatók sebezhetőségének. Áprilisban például egy orosz csoport akart vállalati titkokat megszerezni azt kihasználva, hogy sok helyen nem változtatták meg a nyomtatók jelszavainak gyári alapbeállításait.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBudapesten nyitott k+f központot a 3D nyomtatás unikornisaEgyre több területen használnak 3D nyomtatókat, amelyek piacán a magyar kötődésű Formlabs a leggyorsabban növekvő szereplő. Pár hete ötfős csapattal indultak Budapesten, és a szoftverfejlesztés jelentős részét is ideköltöztetnék Amerikából.

Tech hackerek kiberbiztonság nyomtató Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2020. augusztus 1. 16:17 Tech

Először próbálkozik meg a repüléssel egy másik égitesten az emberiség

Kőzetmintagyűjtés, meteorológiai mérések, és annak kiderítése, hogy lehet-e helyben oxigént előállítani - csak néhány a napokban útnak indított marsjáró feladatai közül.

Váczi István
2020. július 30. 10:25 Tech

Új életre kelhet a szovjet haditechnika egyik különös fejlesztése

Irán hat darab ekranoplánt vásárolt egy orosz vállalattól – számolt be a RIA Novosztyi hírügynökség alapján a BNE Intellinews.

Straub Ádám
2020. július 25. 07:22 Tech

Hogyan szabadulhatunk meg a jelszavak bepötyögésétől?

Bemutatunk néhány megoldást, amivel el lehet kerülni a modern élet legidegesítőbb memóriajátékát.

Fontos

Fabók Bálint
2020. augusztus 1. 07:42 Élet

Így szabadulhatunk meg ingyen a szemetünk harmadától Budapesten

Minimális energiabefektetéssel sokat tehetünk a környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, milyen támogatást kaphatunk ehhez a budapesti önkormányzatoktól.

Stubnya Bence
2020. július 31. 06:52 Pénz

Erős versenytársa lett az aranynak a járvány alatt

Úgy menekültek a társadalmilag tudatos befektetési eszközökbe a járvány alatt, mint ahogy az aranyba szoktak, és sokan ezek további fellendülésére számítanak.

Kasnyik Márton
2020. július 30. 06:53 Adat

2018 volt az az év, amikor elkezdtek lecsúszni a nyugdíjasok

Most már látszik az adatokban, hogy a nyugdíjakat maguk mögött hagyták az utóbbi években gyorsan emelkedő bérek. Ebből kellemetlen és szinte megoldhatatlan feszültség lehet.