Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. augusztus 9. 10:08 Tech

A nyomtató miatt lophatják el a legféltettebb céges titkokat

Ha valaki dolgozott már pár évet irodai környezetben, szinte biztosan vannak sztorijai arról, hogyan keserítette meg az életét egy maszatoló, elakadó, papírt elnyelő vagy egyszerűen csak rosszkor kifogyó nyomtató. A jelentőségük ugyan már sokkal kisebb, mint öt-tíz évvel ezelőtt, de ettől még ugyanúgy ott vannak minden irodában.

Az azonban még az informatikusok közül is keveseknek jut eszébe, hogy a nyomtató kiberbiztonsági kockázatot jelent, pedig ez a helyzet. Az NCC Group két kutatója azzal az eredménnyel állt elő csütörtökön, miszerint lényegében az összes nagy nyomtatógyártó berendezéseiben talált biztonsági hiányosságokat. Egyaránt érintett a Xerox, a HP, a Lexmark, a Kyocera, a Brother és a Ricoh.

Daniel Romero Perez és Mario Rivas Vivar a részleteket a holnapi Las Vegas-i Def-con hackerkonferencián ismerteti, de pár dolgot már elmondott a Mashable-nek.

„Ezek a hibák lehetővé teszik a bűnözők számára, hogy akár éveken keresztül észrevétlenül ki-be járjanak vállalatok rendszereibe, és érzékeny adatokat lophassanak el. Hozzáférhetnek minden kinyomtatott dokumentumhoz, ezeket elküldhetik akár saját maguk vagy mások számára”

– írta a portának az NCC Group. Mivel azonban a két kutató nem a feketepiacnak dolgozik, felvette a kapcsolatot az összes érintett gyártóval, és a legtöbb felfedezett hiányosságot azóta már kijavították. Megjegyezték ugyanakkor, hogy volt köztük néhány vállalat, amellyel hónapokig tartott, mire kapcsolatba tudtak lépni.

Ez közel sem jelenti azonban azt, hogy most már minden rendben lenne. „Néhány hiányosság felfedezése után nem kutattunk tovább. Valószínűleg ezeknél több van” – jegyezték meg.

Erre a jelenségre már csak azért is oda kell figyelnie az informatikusoknak, mert a hackerek is tudatában vannak a nyomtatók sebezhetőségének. Áprilisban például egy orosz csoport akart vállalati titkokat megszerezni azt kihasználva, hogy sok helyen nem változtatták meg a nyomtatók jelszavainak gyári alapbeállításait.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBudapesten nyitott k+f központot a 3D nyomtatás unikornisaEgyre több területen használnak 3D nyomtatókat, amelyek piacán a magyar kötődésű Formlabs a leggyorsabban növekvő szereplő. Pár hete ötfős csapattal indultak Budapesten, és a szoftverfejlesztés jelentős részét is ideköltöztetnék Amerikából.

Tech hackerek kiberbiztonság nyomtató Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 19. 09:25 Tech

Osztrák háttérrel elindult a Lime rollerek budapesti kihívója

Breezy néven itt az újabb e-roller szolgáltató a fővárosban, a jelek szerint egy osztrák rendszert szabtak magyar viszonyokra.

Avatar
2019. augusztus 17. 17:42 Tech

Drágám, mit keres egy router a lábadban?

Nem csak punk pólós hekkerek szórakozása, hogy kiborggá alakítsák magukat. Egyre nagyobb lehetőségeket hoz, hogy félig robottá alakuljunk, de súlyos kérdések is felmerülnek.

Hajdu Miklós
2019. augusztus 14. 13:03 Tech

Tényleg lehallgatta és leíratta a Facebook a messengeres telefonbeszélgetéseidet

Állítólag csak a mesterséges intelligenciájukat akarták tökéletesíteni a beszédrészletek elemzésével.

Fontos

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 18. 07:08 Élet

Vegetarianizmus, természetes étel és klímavédelem: ez nehéz lesz egyszerre

Tudatos vásárlóként hiába szeretnél egyszerre sok mindent elérni, egyelőre úgy néz ki, hogy ez ma még maradéktalanul nem sikerülhet. Melyik ujjunkba harapjunk?

Stubnya Bence
2019. augusztus 17. 07:24 Világ

Három éve a feje tetejére állt világpolitika. De valójában miért?

Hirtelen szexista és rasszista lett a fehér munkásosztály, vagy rájöttek, hogy cserben hagyták őket a munkaerőpiacon? Nem csak a következő választásokat, hanem a globalizáció sorsát is eldöntheti a válasz.

Bucsky Péter
2019. augusztus 16. 06:52 Közélet

Autósportokban erősít a Szijjártó család, az állami pénzek követik őket

Jelentős állami pénzek kerültek a külügytől a külügyminiszter testvére által vezetett kamionversenyes céghez.