Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. augusztus 9. 10:08 Tech

A nyomtató miatt lophatják el a legféltettebb céges titkokat

Ha valaki dolgozott már pár évet irodai környezetben, szinte biztosan vannak sztorijai arról, hogyan keserítette meg az életét egy maszatoló, elakadó, papírt elnyelő vagy egyszerűen csak rosszkor kifogyó nyomtató. A jelentőségük ugyan már sokkal kisebb, mint öt-tíz évvel ezelőtt, de ettől még ugyanúgy ott vannak minden irodában.

Az azonban még az informatikusok közül is keveseknek jut eszébe, hogy a nyomtató kiberbiztonsági kockázatot jelent, pedig ez a helyzet. Az NCC Group két kutatója azzal az eredménnyel állt elő csütörtökön, miszerint lényegében az összes nagy nyomtatógyártó berendezéseiben talált biztonsági hiányosságokat. Egyaránt érintett a Xerox, a HP, a Lexmark, a Kyocera, a Brother és a Ricoh.

Daniel Romero Perez és Mario Rivas Vivar a részleteket a holnapi Las Vegas-i Def-con hackerkonferencián ismerteti, de pár dolgot már elmondott a Mashable-nek.

„Ezek a hibák lehetővé teszik a bűnözők számára, hogy akár éveken keresztül észrevétlenül ki-be járjanak vállalatok rendszereibe, és érzékeny adatokat lophassanak el. Hozzáférhetnek minden kinyomtatott dokumentumhoz, ezeket elküldhetik akár saját maguk vagy mások számára”

– írta a portának az NCC Group. Mivel azonban a két kutató nem a feketepiacnak dolgozik, felvette a kapcsolatot az összes érintett gyártóval, és a legtöbb felfedezett hiányosságot azóta már kijavították. Megjegyezték ugyanakkor, hogy volt köztük néhány vállalat, amellyel hónapokig tartott, mire kapcsolatba tudtak lépni.

Ez közel sem jelenti azonban azt, hogy most már minden rendben lenne. „Néhány hiányosság felfedezése után nem kutattunk tovább. Valószínűleg ezeknél több van” – jegyezték meg.

Erre a jelenségre már csak azért is oda kell figyelnie az informatikusoknak, mert a hackerek is tudatában vannak a nyomtatók sebezhetőségének. Áprilisban például egy orosz csoport akart vállalati titkokat megszerezni azt kihasználva, hogy sok helyen nem változtatták meg a nyomtatók jelszavainak gyári alapbeállításait.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBudapesten nyitott k+f központot a 3D nyomtatás unikornisaEgyre több területen használnak 3D nyomtatókat, amelyek piacán a magyar kötődésű Formlabs a leggyorsabban növekvő szereplő. Pár hete ötfős csapattal indultak Budapesten, és a szoftverfejlesztés jelentős részét is ideköltöztetnék Amerikából.

Tech hackerek kiberbiztonság nyomtató Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2020. január 28. 14:51 Tech

Álzöld-e a villanybusz?

Elektromos buszt venni drágább, de hosszabb távon gazdaságosabb, főleg, ha a kipufogógáz és a zaj okozta megbetegedések, halálozások és környezeti károk költségét is számba vesszük.

Straub Ádám
2020. január 25. 17:20 Tech

Jó az nekünk, ha robotok készítenek rádióműsort?

Az írott sajtó hamarosan összemosódik a rádióval: gépek segítenek hanggá alakítani a szöveget. Nemsokára a G7 cikkeit is meg lehet hallgatni.

Avatar
2020. január 19. 17:20 Tech

Már ötezer forintból elkezdhetünk okosotthont építeni

A telefonról is vezérelhető világítás lehet a kapudrog a nem informatikus tömegek számára, legalábbis az Ikea ebben bízik.

Fontos

Torontáli Zoltán
2020. január 28. 06:56 Élet, Világ

Jó lenne, de rövid távon lehetetlen a műanyag csomagolások uniós betiltása

Mint elefánt a porcelánboltba, úgy lépett be az új környezetvédelmi uniós biztos a hivatalába. A műanyagok elleni harc radikális képviselőjének tűnik a litván politikus.

Hajdu Miklós
2020. január 27. 06:51 Közélet

Ki fog derülni, mennyire káros volt leépíteni az oktatást

Eddig a munkavállalókért versenyeztek a cégek, és ez elfedte az oktatási rendszer már ismert, időközben egyre súlyosabbá vált problémáit. Ez hamarosan megváltozhat.

Fabók Bálint
2020. január 25. 07:29 Élet, Világ

Európát ellepték a hulladékhegyek, miután már nem tolhat át minden ganét Kínába

Kína megelégelte, hogy a nyugat évtizedeken át hulladéklerakóként használta. Világszintű válságban van az újrahasznosítás, Magyarország is érintett.