Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. augusztus 9. 10:08 Tech

A nyomtató miatt lophatják el a legféltettebb céges titkokat

Ha valaki dolgozott már pár évet irodai környezetben, szinte biztosan vannak sztorijai arról, hogyan keserítette meg az életét egy maszatoló, elakadó, papírt elnyelő vagy egyszerűen csak rosszkor kifogyó nyomtató. A jelentőségük ugyan már sokkal kisebb, mint öt-tíz évvel ezelőtt, de ettől még ugyanúgy ott vannak minden irodában.

Az azonban még az informatikusok közül is keveseknek jut eszébe, hogy a nyomtató kiberbiztonsági kockázatot jelent, pedig ez a helyzet. Az NCC Group két kutatója azzal az eredménnyel állt elő csütörtökön, miszerint lényegében az összes nagy nyomtatógyártó berendezéseiben talált biztonsági hiányosságokat. Egyaránt érintett a Xerox, a HP, a Lexmark, a Kyocera, a Brother és a Ricoh.

Daniel Romero Perez és Mario Rivas Vivar a részleteket a holnapi Las Vegas-i Def-con hackerkonferencián ismerteti, de pár dolgot már elmondott a Mashable-nek.

„Ezek a hibák lehetővé teszik a bűnözők számára, hogy akár éveken keresztül észrevétlenül ki-be járjanak vállalatok rendszereibe, és érzékeny adatokat lophassanak el. Hozzáférhetnek minden kinyomtatott dokumentumhoz, ezeket elküldhetik akár saját maguk vagy mások számára”

– írta a portának az NCC Group. Mivel azonban a két kutató nem a feketepiacnak dolgozik, felvette a kapcsolatot az összes érintett gyártóval, és a legtöbb felfedezett hiányosságot azóta már kijavították. Megjegyezték ugyanakkor, hogy volt köztük néhány vállalat, amellyel hónapokig tartott, mire kapcsolatba tudtak lépni.

Ez közel sem jelenti azonban azt, hogy most már minden rendben lenne. „Néhány hiányosság felfedezése után nem kutattunk tovább. Valószínűleg ezeknél több van” – jegyezték meg.

Erre a jelenségre már csak azért is oda kell figyelnie az informatikusoknak, mert a hackerek is tudatában vannak a nyomtatók sebezhetőségének. Áprilisban például egy orosz csoport akart vállalati titkokat megszerezni azt kihasználva, hogy sok helyen nem változtatták meg a nyomtatók jelszavainak gyári alapbeállításait.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBudapesten nyitott k+f központot a 3D nyomtatás unikornisaEgyre több területen használnak 3D nyomtatókat, amelyek piacán a magyar kötődésű Formlabs a leggyorsabban növekvő szereplő. Pár hete ötfős csapattal indultak Budapesten, és a szoftverfejlesztés jelentős részét is ideköltöztetnék Amerikából.

Tech hackerek kiberbiztonság nyomtató Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Fabók Bálint
2020. október 20. 10:21 Tech

A napenergia a valaha volt legolcsóbb energiaforrás lett

Jóval nagyobb mértékben fog terjedni a napenergia az IEA szerint, mint azt két évvel ezelőtt becsülték.

Bucsky Péter
2020. október 12. 14:58 Támogatói tartalom, Tech

Az e-sportra érdemes fogadni

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb nyerte az e-sport lett, de így sem futott fel az összes videojáték-fejlesztő forgalma.

Stubnya Bence
2020. október 11. 15:18 Közélet, Tech

„Régi vágású felfogást tükröz, amit Orbán az európai innovációról írt”

Nem az a lényeg, hogy katonai alapokra épül-e a k+f, a tehetséges magyar kutatók megtartásához pedig világos célokra van szükség - mondta a G7-nek adott interjúban Mariana Mazzucato olasz-amerikai közgazdász.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. október 25. 16:09 Adat

Többen élnek rosszabbul a járvány miatt, mint azt az adatokból elsőre gondolnánk

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha ugyanannyian dolgoznának, mint a járvány előtti időben. De a változatlan számok mögött rosszabb minőségű munkahelyek vannak.

Fabók Bálint
2020. október 24. 17:09 Adat

Aggódunk a környezetért, csak fizetni ne kelljen érte

A klímaváltozás nincs az ország legfontosabb problémái között a magyarok többsége szerint, és kevesebben fizetnék meg a környezetvédelem árát, mint a 90-es években.

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.