Hírlevél feliratkozás
Straub Ádám
2019. június 29. 16:40 Tech

Egymillió forintot is könnyen el lehet szórni esküvői fotókra és videóra

Előfordult már veled, hogy egy kiránduláson meg akartál örökíteni valamit, de kiderült, hogy nem tudsz fotózni, mert a véletlenül bekapcsolva hagyott gép lemerült, netán a memóriakártya maradt otthon? Nos, vannak olyan helyzetek, amikor ilyesmi egyáltalán nem tolerálható: egy esküvőn. Nem véletlen, hogy ma már két ember házasságkötése műszaki szempontból is kiemelt eseménynek számít. Bár azt hihetnénk, hogy az analóg fényképezéssel szakítva az esküvőfotózás már nem jelenthet kihívást, valójában a digitális gépekből is fejlett modellekre van szükség a jó minőség érdekében.

Fotós és videós felszerelés

Ehhez fejlett képérzékelő szenzorral, legalább három-négy jó minőségű objektívekkel kell rendelkeznie az esküvőfotósnak: más típusú objektívvel lehet szép képeket készíteni például a násznépről, de más való a házasulandókról készülő portrék elkészítéséhez, hogy az arcvonások is szépek maradjanak. Egy jó minőségű vakura is szükség lehet – leginkább a lagzi megörökítéséhez, persze okosan használva, nem kizárólag direktben rávillantva az emberekre, mint az amatőrök, mert úgy a szemek könnyen vörösek, az arcok fehérek lesznek.

A vakut leszámítva az esküvői videósok gyakran hasonló felszerelést használnak, mint a fotósok, tehát MILC*Tükör nélküli, így kisebb méretű, de cserélhető objektíves típusok.-et vagy tükörreflexes gépet videokamera helyett, így csak azért, mert nem óriás méretű kamerával dolgoznak, nem gagyi a felszerelésük. Az esküvői videósok jelentős része használ gimbalt, vagyis az operatőr kezének remegését kompenzáló stabilizátort, és egyesek a stabil svenkelést biztosító sínrendszert is bevetnek például a szertartás megörökítéséhez. 

A lagzi folyamán még a ledes világítás is felkerülhet a kamerára, ha ugyanis nincs elegendő fény, a videón sem lesznek szépen a színek. Még kellhetnek állványok, illetve előfordul, hogy egy egyedül dolgozó videós is több kamerával dolgozik, amelyek közül az egyiket fixen, a másikat pedig egy állványon rögzíti a vágóképek készítéséhez. Jól jöhet még egy sor különböző mikrofon is, a gépre rögzíthető mellett például vezeték nélküli, vagy a pár és az anyakönyvvezető közelébe helyezhető sztereó hangrögzítő, ami nem azonos egy diktafonnal.

Az általunk megkérdezett 12 fotós mindegyike úgy nyilatkozott, hogy a drónozás pár éve számított extrának, akkoriban még előfordult, hogy külön drónfotóst, -videóst hívtak az esküvőre. Ma ez már ritka: a fotósok kevésbé használják, inkább a videósok alkalmazzák a kamerás drónt, hogy a helyszínről készítsenek néhány felvételt, amit aztán jól fel tudnak használni az összevágott verzióban. Mivel a hivatalos drónhasználat sok macerával jár – eseti légtérhasználati engedélyt kell kérni repülési terv benyújtásával, és speciális biztosításokat is kell kötni a gépre -, ma is gyakori, hogy illegálisan reptetik ezeket. Mivel többnyire csak pár perces légi fotózásról van szó (hiszen csak néhány snittre van szükség), általában ez nem szúr szemet a hatóságoknak, de ettől még kockázatos.

Hány megapixeles legyen az esküvői fotó?

Az esküvői fotó ugyebár az utókornak készül, ezért még régen, az analóg fotózás fénykorában is figyelni kellett a nyersanyagra, hogy jó felvételek szülessenek, most pedig a képérzékelő szenzorok, zajszűrő algoritmusok és az optikák tulajdonságai határozzák meg a végeredményt. Na meg persze a digitális utómunka, amely során optimálisra állítják a színeket, a fényerőt, eltüntetnek esetleg kisebb hibákat, módosítják a képkivágást, esetleg egy kicsit el is forgatják a fotót.

Körkérdésünk során kiderült, hogy bár még mindig sok esküvői fotós és videós használ tükörreflexes gépet, az elmúlt egy-két évben rengetegen átváltottak MILC, tehát tükör nélküli, így jóval kisebb méretű és tömegű, de ugyanúgy profi gépre. Vannak olyan „hírhedt” esküvői helyszínek, amelyek különösen fejlett eszközöket igényelnek, ilyen például a budapesti Mátyás-templom vagy a gellérthegyi Sziklakápolna, ahol nagy érzékenységű gép szükséges, ami csekély fénymennyiség mellett is alacsony zajjal és nagy dinamikatartomány mellett képes dolgozni. Erre azért van szükség, hogy a házasulandók, a násznép, valamint a különleges helyszín is jól látszódjon a fotókon, a háttér ne csupán sötétség legyen, ugyanakkor az emberek is szépen rajzolódjanak ki előtte – magyarázta a G7-nek Agárdi Gábor, a műtermi és esküvői fotózással foglalkozó Digilab alapítója.

Az általunk megkeresett fotósok zöme 20-25 megapixeles digitális fényképezőgéppel dolgozik, ám lehet, hogy az átadott képek ennél kisebbek, mert a kompozíció érdekében megvágják őket. Ez nem probléma, hiszen egy 10-15 megapixeles felbontású, .jpg képből már tökéletes minőségű nagyítást lehet készíttetni értelmezhető méretben, és ez a felbontás a mai 4K/UHD tévékhez is elegendő, hiszen azoknak a felbontása alig több 8 megapixelesnél. Bár gyakorlatilag otthon semmire nem lehet használni, ma már 8K-s tévét is lehet venni, és ha valaki pár év múlva ilyenen szeretné megnézni az esküvői képeit, 30 megapixel feletti felbontású géppel rendelkező fotóst kell keresnie. Videóból ma még a legtöbben 1920×1080 pixeles, full-HD felbontásút adnak a megrendelőnek .mp4 formátumban, de némi felárért 4K/UHD felvételt is lehet kérni, viszont 8K felbontású videót még nem igazán fog biztosítani senki.

DVD-n már senki nem kéri a fotót, papíron is alig

Ma már az általunk megkérdezett esküvői fotósok szerint tízből hét pár nem kér papírnyomtatot a fotókból, ugyanakkor hasonló arányban kérnek fotókönyvet helyette – ezt sokszor külföldről rendelik meg vagy a fotósok, vagy a párok, mert egyes erre szakosodott cégek olyan szintű testre szabást tesznek lehetővé, amit a hazaiak nem feltétlenül.

DVD-n már szinte senki nem kéri a fotókat, az viszont gyakori, hogy valamilyen gravírozott vagy egyéb módon „esküvőivé” tett pendrive-on kapják meg a felvételeket. Az sem ritka, hogy a fotós valamilyen online tárhelyen teszi ezeket letölthetővé, de van olyan fotós is, aki hozott adathordozóra másolja a fájlokat.

Miért nem adják át a nyersanyagot a fotósok?

Van egy örök vita a fotósok és a megrendelők között: át kell-e adni a kevésbé jól sikerült fotókat is vagy csak a szépeket? Nos, a megkérdezett fotósok döntő többsége egyaránt úgy nyilatkozott, hogy mivel rendszerint így is több száz fotót adnak át a megrendelőnek, a kevésbé jól sikerült képeket nem továbbítják. Ennek egyszerű az oka: nem szeretnék, ha később a suta felvételekkel azonosítanák őket a közösségi médiában. Mindössze egy-két fotós említette, hogy egy nagyobb, 300-400 ezer forintos csomag esetében már átadja a nem utómunkázott, nyers képeket is.

Egyes esetekben a vevők a digitális negatívokat is kérik a fotósoktól, de ezt gyakorlatilag egyik fotós sem adja át. A digitális negatívok nagyméretű fájlok, amiket a Windowsban vagy MacOS-ben alapból nem lehet megnyitni, csak képszerkesztő szoftverben. Ezekkel a fájlokkal végzik az akár 5-10 napot is kitevő utómunkát, amelynek végterméket egyszerű, kisebb méretű .jpg fájlban adják át.

Mennyi a valós ára egy esküvői fotósnak?

A Digilab blogján egy 3500 tagú, esküvői Facebook-csoportban végzett (tehát nem reprezentatív), önbevalláson alapuló felmérés eredményeit is közölték a különböző esküvői szolgáltatások árairól. Ezek alapján egy tipikus magyar esküvői fotós vagy videós 200-210 ezer forint körüli összeget kér el tízórányi esküvői fotózásért/videózásért. Ehhez képest a nekünk nyilatkozó fotósok között akadt olyan, aki már 120 ezer forint körüli összegért 70-80 képet szállít, de ennyiért csak a ceremónián van jelen, a lagzin már nem, és a pár külön kreatív fotózását sem tartalmazza ez az ár. Érdekesség, hogy Agárdi Gábor szerint az esküvői fotósok és videósok tarifái nem regionálisan, hanem a felszereltségtől függően változnak, tehát mondjuk Somogy megyében sem dolgozik olcsóbban egy profi, mint mondjuk Budapesten vagy Győrben (ahol sok osztrák is tartja a lagziját).

Egy 200-300 ezer forintos közepes csomagban általában 200-500, vagy akár ennél is több kép is járhat, és éjjel egy óráig a lagzit is megörökíti a fényképész. Az ezt követő időtartamra a nekünk nyilatkozó fotósok többsége 25 ezer forint körüli óradíjat számít fel, de sok esetben ilyenkor már amúgy sem lehet túl sok szép fotót készíteni a fáradt, esetleg ittas násznépről. Mit tartalmaz egy fullos esküvői fotós csomag? Még több helyszínen még több fotót: bár egy második fotós munkájáért általában csak másfélszeres felárat számolnak fel a vállalkozások, az  ezernél is több, utómunkázott fotóért akár 800 ezer, egymillió forintot is elkérhetnek.

A videós árak is 120 ezer forint körülről indulnak, a szertartást, lagzit, az előkészületeket és drónfelvételt is tartalmazó csomag azonban már 200-300 ezer forintot is kitehet, ami két operatőr esetén félmillió forintra is bővülhet. Ezért cserébe egy Facebookon, YouTube-on egyszerűen megosztható 4-5 perces összefoglaló videó, illetve egy negyedórás hosszú verzió is jár, zenével, feliratokkal és vágással, illetve egyórányi „vágatlan” anyaggal, amelyben a jelenetek kronologikus sorrendben követik egymást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech esküvő esküvői fotózás esküvői videó Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.