Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. június 8. 17:02 Tech

Fogyókúrázó iTunes, túlsúlyos Word: miért burjánzik el minden program?

A világ egyik legdrágább, egyébként impresszív képességekkel rendelkező PC-jének bemutatása és egy új iPad operációs rendszer bejelentése mellett arra is jutott ideje a hét elején az Apple-nek, hogy az iTunes nyakára tegye a kést.

A funkciókkal teletömött, viszonylag általános közgyűlöletnek örvendő médialejátszó jó apropó arra, hogy a szoftverek elbonyolódásáról beszéljünk.

Amikor az első verzió megjelent, az iTunes még egy rugalmas, egy feladatra kialakított program volt. Az Apple egy SoundJam nevű mp3-lejátszó programot vásárolt meg 2000-ben, hogy azt alaposan átszabva a cég gépeinek médialejátszója legyen. Ugyan hangok és videók lejátszására adott volt a QuickTime is az Apple ökoszisztémában, az iTunes azonban olyat kínált, amit korábban másik program nem: lehetővé tette a könyvtárépítést, a médiakönyvtár katalogizálását. Emellett természetesen CD-t is lehetett írni vele. Ez annyira fontos funkció volt, hogy az első iTunes reklámkampányt e köré szervezték.

A program a mostani monstre méretét azzal érte el, hogy akármit is mutatott be 2001 óta az Apple, az belekerült az iTunes-ba. Zenebolt? Ez még nagyjából logikus is. Filmkölcsönző- és bolt? Ha már egyszer a zenére van egy üzlet, kár lenne másik appot fejleszteni. És mivel mindezeket az iPodokra, majd később az iPhone-okra és iPadekre is fel kellett valamivel másolni, kapott egy újabb funkciót az iTunes. Ha pedig fel tud tölteni a mobileszközökre, miért ne szereljék bele a biztonsági mentések kezelését is. Minden egyes döntés logikus volt a maga korában, de a végére az iTunes egy igazi mindentcsináló programmá vált, amely egyaránt alkalmas egy űrszonda Mars körüli pályára állítására és egy kiskörei néptánckör könyvelésének elvégzésére.

Az iTunes nem szűnik meg teljesen. MacOS-en ugyan három programra bomlik szét, de a Windows verzió sorsa még ismeretlen. Legalább annyira nehéz elképzelni, hogy az Apple megtartja a programszörnyeteget, mint hogy komolyabb, több appot gondozó windowsos szoftverfejlesztővé válik a cég.

Neve is van

Nem az iTunes az egyetlen program, ami a túlbonyolódás útjára sodródott. Annyira elterjedt jelenség, hogy angol neve is van a szakirodalomban: feature creep. Ez a nagyjából funkcióburjánzásként lefordítható kifejezés azt írja le, amikor az egyes frissítésekkel egyre több mindenre tesznek alkalmassá egy programot.

Végre egy új Word funkció – híres, soha ki nem mondott mondatok #13654 (Fotó: Alan Levine CC-BY)

Jó példa rá a Microsoft Word-je, amiben valószínűleg több dolgot lehet megoldani, mint ahány dologra alkalmatlan. A pályafutását szövegszerkesztőként kezdő szoftver tud levelet küldeni, egy kicsit kezel táblázatot, lehet benne képet szerkeszteni, még egy programozási nyelv is van benne, hogy tovább lehessen bővíteni a funkciókat. A programot a legérzékletesebben Charles Stross sci-fi író egyik Word-ellenes kirohanása – a könyvipar szerkesztéssel foglalkozó részének sztenderdje a docx fájl – alatt fogalmazta meg egy kommentelő:

Van egy eszközöd, ami egy bármely felhasználó által megérhető egyszerű programból nőtte ki magát egy minden felhasználó igényeit kielégítő svájci katonai láncfűrészekkel tüzelő forgócsöves vasúti gépágyúvá.

A svájci katonai láncfűrész már önmagában is klasszikus, a Perl programnyelvre szokták ezt mondani rajongói és kritikusai is.

Egyszer volt egy email

Nem csak a programokat lehet utólag rájuk fejlesztett funkcionalitással agyonnyomni. Bármely szolgáltatás belefojtható a feladatokba. A szolgáltatás hajnalán az email, amit a szó a mai napig rejt, elektronikus levelezést jelentett. Ez egészen sokáig sértetlen maradt, hiába jelentek meg a csatolmányok, illetve lett alkalmas a Gmaillel népszerűvé váló óriás postafiókok miatt a fájlküldésre is, a lényege nem változott. (Minősített eset, amikor egyetemi szemináriumi csoportok egy közös email címre küldték a jegyzeteiket a dropboxos megosztás helyett.)

Azzal azonban, hogy a weboldalakba, netes szolgáltatásokba való regisztrációhoz emailt kellett megadni az eszköz az identitás része is lett. A postafiók elérése, az oda érkező levelek olvasásának képessége miatt cserélhetünk jelszót, őrizhetjük meg különböző felhasználói fiókjainkat. A levélben érkező regisztrációs link lekattintása, a belépéshez használt “mágikus link” megnyitása azonosít minket.

A szolgáltatásokkal pedig érkeztek a figyelmeztető mailek, a hírlevelek és mindenféle zaj. A jelenséget dokumentálják a levelesláda rendezésére tett kísérletek. Először a spam fogalma született meg, aztán a mappákra osztás, címkézés, majd a nem spam, de nem is fontos üzenetre kitalált bacn fogalom, végül a Google megpróbálta a több kategóriás automata rendezést is. A csatának még nincs vége, de a háború valószínűleg elveszett. Ma népszerűbb megoldás a közös chatszobára alapozott kommunikáció – ilyen a vállalati chat, a Slack például – mint a levelezés.

Lopakodó csapásmérő

A túlburjánzó szoftverek utolsó, talán legcselesebb kategóriája az a program, amin nem is látszik, hogy túlburjánzott. Kívülről aranyos kismacskának tűnik, de valójában… talán mégsem illő lelőni a Marvel Kapitány poénját. (Spoiler itt.) Ilyen szoftver a böngésző. Aki nem hiszi, nézze meg, hogy a Chrome-ja – statisztikailag valószínűleg azt használ olvasóink többsége – mennyi erőforrást köt le a számítógép memóriájából és processzorából.

Igazi lopakodó, nincs rajta annyi számítógép, amin elfutna a Chrome (Fotó: Amy Felce CC-BY)

Újságíróként nem úgy használom a számítógépem, mint egy átlagos felhasználó. Böngészőfülek százai vannak nyitva állandó jelleggel, ami miatt bővítettem már a gépet csak azért, hogy legyen elég memóriája a böngészőnek. De ha tanácsért fordulnak hozzám, akkor sem tudok már választ adni arra, hogy milyen PC-t kell venni, ha “csak netezni” kell. Rengeteg funkció költözött fel jól-rosszul a felhőbe. A Wordtől a Photoshopig majd mindennek van netes verziója. Ezekhez viszont egy robosztus böngészőre is szükség van, ami mellesleg kezel titkosítást a böngészéshez, kezel másolásvédelmet (a Netflix és társai miatt), tárol jelszavakat, ellenőriz helyesírást, és végül weblapokat is megjelenít.

James Zawinski, a Netscape ősböngésző egyik programozója, aki még időben kiszállt a netes üzletből, és inkább San Francisco egyik legmenőbb night clubját üzemelteti, 2000-ben figyelte meg a róla elnevezett szoftverfejlesztési törvényt:

Minden program addig próbál nőni, míg nem tud emailt is fogadni. Azok a programok, amelyek képtelenek idáig fejlődni, átadják a helyüket olyanoknak, amelyek képesek.

Ez történt az iTunes-szal is, csak az Apple, évekkel a program szavatosságának lejárta után úgy döntött, hogy meg kell állítani a burjánzást. Jár a dícséret a cégnek. A Facebook elég látványosan nem képes ugyanezt megtenni a mindenre (is) használható Messengerrel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzáműznék az Excelt, de hol lennénk ma, ha nem jött volna létre?Teljesen felforgatta a világot a táblázatkezelő programok megjelenése az 1980-as években: leradírozta a könyvelőállások felét, de létrehozott kétszer annyi még jobban fizető újat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Apple itunes Microsoft word Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.