Hírlevél feliratkozás
Avatar Straub Ádám
2019. május 19. 16:05 Tech

Nemsokára eltűnik egy a 80-as évek óta velünk élő technológia

Már a laptopokból is csak a legolcsóbbakat szerelik winchesterrel (HDD), az okostelefonok és táblagépek pedig mindig is szilárdtest-memórián tárolták az adatokat. A hamarosan érkező új játékkonzolok is modernebb adattárolásra váltanak, az online streamingszolgáltatások előretörésével pedig végül a tévés beltéri egységekből is eltűnik majd a nyolcvanas évek óta velünk lévő merevlemez, amelyet a kétezres évekbeli, nem felejtő memórián alapuló SSD-meghajtók váltanak le.

Búcsúzhatunk a pörgő tányéroktól (Fotó: tru23 CC-BY)

A kevéssé ismert, de a világ egyik legfontosabb merevlemezmotor-beszállítójának számító japán Nidec legfrissebb üzleti jelentése fontos iparági trendeket leplezett le: a cég a saját terméke iránti kereslet feleződésére számít, vagyis jelentősen csökkenhetnek a korábban szinte egyeduralkodó adattárolók eladásai. Jelentős visszaesésről számolt be a HDD-piac csaknem teljes egészét lefedő két cég, a WD (45,8 százalékos piaci részesedés) és Seagate (40,9 százalék) is.

Miért nem kell már annyi merevlemez?

Bár itthon még csak felszálló ágban van, világszerte már tarolnak a Netflixhez hasonló videostreaming-szolgáltatások, amelyek szükségtelenné teszik, hogy sorozatokat, filmeket töltsünk le és tároljunk otthon. Hasonló igaz a zene esetében a Spotify-ra és társaira, fotóink pedig már automatikusan feltöltődnek a Google Fotókra vagy más tárhelyre.

Így nem meglepő, hogy a winchesterek eladásai 2010 és 2018 között világszerte 43 százalékkal csökkentek: kilenc évvel ezelőtt még évi 650 millió darab fogyott ezekből, tavaly már csupán 375 millió darabot adtak el a gyártók, idénre a Nidec már csupán 305 millió darabos forgalmat jósol, 2020-ra pedig ennél is kevesebbet, 290 milliós darabszámot tart valószínűnek.

A legnagyobb arányban a laptopokban és asztali számítógépekben használatos merevlemezek eladásai esnek vissza: 2013-ban ezekből még 289 millió darab fogyott, tavaly viszont már csupán 124 millió, idénre pedig további drasztikus visszaesést vár a cég, amely 2019-ben csupán 65 milliós eladásokra számít. Bár maga a PC-piac is zsugorodik, a csökkenés legfőbb oka mégsem ez, hanem a szilárdtest-meghajtók, az SSD-k térnyerése.

Nemrég még luxus volt a számítógép Viagrája

Öt-hat éve megbízhatóan a legjobb tipp, amit a laptopok és PC-k tuningjára lehet adni, hogy cseréljék a hagyományos merevlemezt SSD-re. Míg a merevlemez belsejében mágnesezett felületű adattároló lemezek forognak percenként több ezres fordulattal, a nem felejtő memórián alapuló SSD-ben nincs mozgó alkatrész, sokkal gyorsabban képes adatokat rögzíteni és a rögzített adatokat kiolvasni a merevlemeznél. A hallhatóan fel-felkerregő merevlemezzel szemben az SSD értelemszerűen hangtalanul működik, és energiafogyasztása is jóval csekélyebb, ezért laptopba ideális választás. Összességében ugyan egy kicsivel még mindig drágábbak a merevlemezeknél az SSD-k, de a gyorsabb működésük bőven megéri ezt a felárat.

Ez az SSD még súlyos tízezrekbe került, amikor megjelent (Fotó: Laineema CC-BY)

Csupán egy évvel ezelőtti is legfeljebb a 128-250 gigabájtos SSD-k voltak megfizethetők, de ezek is 30-40 ezer forintba kerültek. Mára az árak úgy változtak, hogy a legegyszerűbb, 120 gigabájtos tárolókból már a márkás példányok sem kerülnek jelentősen többe tízezer forintnál. A 250 gigabájtos egységeknél is hasonló áresés tapasztalható. Már 14 ezer forintért lehet ismert – azaz nem no name – gyártótól származó 250 gigabájtos SSD-t vásárolni függetlenül attól, hogy milyen gyors adatátvitelre képes modellt választunk.

A méret növelésével természetesen megjelennek a magasabb árak is. De már 1 terabájtos SSD-t is lehet 40-50 ezer forintért kapni jónevű gyártótól, ami otthoni célra bőséges tárhelyet nyújt. A kisebb igényűek pedig egy feleennyibe kerülő, 512 gigabájtos modellel is beérhetik, főleg akkor, ha nem töltenek le filmeket, hanem videostreaming szolgáltatásokat használnak. Az árzuhanásnak még nincs vége, a DigiTimes és a Trendforce DRAMExchange előrejelzése szerint újabb feleződés előtt állunk. Hamarosan egy terabájtos (azaz 1024 gigabájtos) SSD-t kapunk azért az árért, amiért ma még csak 512 gigabájtosat adnak.

A tévénk mellől is eltűnik a HDD

Természetesen nemcsak számítógépben, hanem például tévés beltéri egységekben, médialejátszókban és játékkonzolokban is található merevlemez. A Nidec prognózisa szerint azonban ezekből is egyre inkább kiszorul: tavaly még 77 millió HDD-t adtak el ilyen eszközökbe, jövőre már csak 70 milliót fognak. Ez nem véletlen, a Netflix és társai mellett a kábeltévés cégek is fokozatosan kezdenek a felhőalapú, otthoni tárolást nem igénylő módszerek felé mozdulni.

Az olcsóbb és nagyobb kapacitású memóriachipek miatt lett megfizethető az SSD (Fotó: Wikipedia/Thomas Springer)

A felhő miatt a konzolokból is kiszorulhat

A jelenleg kapható Xbox One és PlayStation 4 játékgépek belsejében még hagyományos merevlemez dolgozik, bár a kellően lelkes tulajdonosok viszonylag egyszerűen lecserélhetik ezt egy SSD-re. Ugyanakkor az első sajtóhírek szerint a következő években várható PlayStation 5 játékgépet már egy hibrid SSD/merevlemez tárolóval szerelik fel. Vagyis a hagyományos merevlemezes adattárolást annak olcsósága miatt teljesen nem felejtik el a gyártók, a játékkonzolok esetében ugyanis általában nem a hardver, hanem a játékok eladása termel profitot.

A Sony és a Microsoft épp ezen a héten jelentette be, hogy dacára annak, hogy rivális játékgépeket (PlayStation és Xbox) gyártanak, szoros együttműködésre lépnek a felhőalapú játékmegoldások terén. A Google ugyanis nemrég jelentette be, hogy Stadia néven idén ősszel játékstreaming szolgáltatást indít: ennek használatához a Netflixhez hasonlóan nem lesz szükség a játékok letöltésére (így merevlemezes tárolására sem), és a futtatáshoz is elég lesz valamilyen alapszintű eszköz – szemben a viszonylag drága Xboxszal és PlayStationnel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech hdd játékkonzol laptop ssd winchester Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Bucsky Péter
2024. március 8. 14:42 Támogatói tartalom, Tech

Magyar gyártású midibuszokkal tehető népszerűbbé a közösségi közlekedés

A hazai gyártású Mercedes-Benz Sprinterek átvették a vezető szerepet a midibuszok piacán.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.