Hírlevél feliratkozás
Avatar Straub Ádám
2019. május 19. 16:05 Tech

Nemsokára eltűnik egy a 80-as évek óta velünk élő technológia

Már a laptopokból is csak a legolcsóbbakat szerelik winchesterrel (HDD), az okostelefonok és táblagépek pedig mindig is szilárdtest-memórián tárolták az adatokat. A hamarosan érkező új játékkonzolok is modernebb adattárolásra váltanak, az online streamingszolgáltatások előretörésével pedig végül a tévés beltéri egységekből is eltűnik majd a nyolcvanas évek óta velünk lévő merevlemez, amelyet a kétezres évekbeli, nem felejtő memórián alapuló SSD-meghajtók váltanak le.

Búcsúzhatunk a pörgő tányéroktól (Fotó: tru23 CC-BY)

A kevéssé ismert, de a világ egyik legfontosabb merevlemezmotor-beszállítójának számító japán Nidec legfrissebb üzleti jelentése fontos iparági trendeket leplezett le: a cég a saját terméke iránti kereslet feleződésére számít, vagyis jelentősen csökkenhetnek a korábban szinte egyeduralkodó adattárolók eladásai. Jelentős visszaesésről számolt be a HDD-piac csaknem teljes egészét lefedő két cég, a WD (45,8 százalékos piaci részesedés) és Seagate (40,9 százalék) is.

Miért nem kell már annyi merevlemez?

Bár itthon még csak felszálló ágban van, világszerte már tarolnak a Netflixhez hasonló videostreaming-szolgáltatások, amelyek szükségtelenné teszik, hogy sorozatokat, filmeket töltsünk le és tároljunk otthon. Hasonló igaz a zene esetében a Spotify-ra és társaira, fotóink pedig már automatikusan feltöltődnek a Google Fotókra vagy más tárhelyre.

Így nem meglepő, hogy a winchesterek eladásai 2010 és 2018 között világszerte 43 százalékkal csökkentek: kilenc évvel ezelőtt még évi 650 millió darab fogyott ezekből, tavaly már csupán 375 millió darabot adtak el a gyártók, idénre a Nidec már csupán 305 millió darabos forgalmat jósol, 2020-ra pedig ennél is kevesebbet, 290 milliós darabszámot tart valószínűnek.

A legnagyobb arányban a laptopokban és asztali számítógépekben használatos merevlemezek eladásai esnek vissza: 2013-ban ezekből még 289 millió darab fogyott, tavaly viszont már csupán 124 millió, idénre pedig további drasztikus visszaesést vár a cég, amely 2019-ben csupán 65 milliós eladásokra számít. Bár maga a PC-piac is zsugorodik, a csökkenés legfőbb oka mégsem ez, hanem a szilárdtest-meghajtók, az SSD-k térnyerése.

Nemrég még luxus volt a számítógép Viagrája

Öt-hat éve megbízhatóan a legjobb tipp, amit a laptopok és PC-k tuningjára lehet adni, hogy cseréljék a hagyományos merevlemezt SSD-re. Míg a merevlemez belsejében mágnesezett felületű adattároló lemezek forognak percenként több ezres fordulattal, a nem felejtő memórián alapuló SSD-ben nincs mozgó alkatrész, sokkal gyorsabban képes adatokat rögzíteni és a rögzített adatokat kiolvasni a merevlemeznél. A hallhatóan fel-felkerregő merevlemezzel szemben az SSD értelemszerűen hangtalanul működik, és energiafogyasztása is jóval csekélyebb, ezért laptopba ideális választás. Összességében ugyan egy kicsivel még mindig drágábbak a merevlemezeknél az SSD-k, de a gyorsabb működésük bőven megéri ezt a felárat.

Ez az SSD még súlyos tízezrekbe került, amikor megjelent (Fotó: Laineema CC-BY)

Csupán egy évvel ezelőtti is legfeljebb a 128-250 gigabájtos SSD-k voltak megfizethetők, de ezek is 30-40 ezer forintba kerültek. Mára az árak úgy változtak, hogy a legegyszerűbb, 120 gigabájtos tárolókból már a márkás példányok sem kerülnek jelentősen többe tízezer forintnál. A 250 gigabájtos egységeknél is hasonló áresés tapasztalható. Már 14 ezer forintért lehet ismert – azaz nem no name – gyártótól származó 250 gigabájtos SSD-t vásárolni függetlenül attól, hogy milyen gyors adatátvitelre képes modellt választunk.

A méret növelésével természetesen megjelennek a magasabb árak is. De már 1 terabájtos SSD-t is lehet 40-50 ezer forintért kapni jónevű gyártótól, ami otthoni célra bőséges tárhelyet nyújt. A kisebb igényűek pedig egy feleennyibe kerülő, 512 gigabájtos modellel is beérhetik, főleg akkor, ha nem töltenek le filmeket, hanem videostreaming szolgáltatásokat használnak. Az árzuhanásnak még nincs vége, a DigiTimes és a Trendforce DRAMExchange előrejelzése szerint újabb feleződés előtt állunk. Hamarosan egy terabájtos (azaz 1024 gigabájtos) SSD-t kapunk azért az árért, amiért ma még csak 512 gigabájtosat adnak.

A tévénk mellől is eltűnik a HDD

Természetesen nemcsak számítógépben, hanem például tévés beltéri egységekben, médialejátszókban és játékkonzolokban is található merevlemez. A Nidec prognózisa szerint azonban ezekből is egyre inkább kiszorul: tavaly még 77 millió HDD-t adtak el ilyen eszközökbe, jövőre már csak 70 milliót fognak. Ez nem véletlen, a Netflix és társai mellett a kábeltévés cégek is fokozatosan kezdenek a felhőalapú, otthoni tárolást nem igénylő módszerek felé mozdulni.

Az olcsóbb és nagyobb kapacitású memóriachipek miatt lett megfizethető az SSD (Fotó: Wikipedia/Thomas Springer)

A felhő miatt a konzolokból is kiszorulhat

A jelenleg kapható Xbox One és PlayStation 4 játékgépek belsejében még hagyományos merevlemez dolgozik, bár a kellően lelkes tulajdonosok viszonylag egyszerűen lecserélhetik ezt egy SSD-re. Ugyanakkor az első sajtóhírek szerint a következő években várható PlayStation 5 játékgépet már egy hibrid SSD/merevlemez tárolóval szerelik fel. Vagyis a hagyományos merevlemezes adattárolást annak olcsósága miatt teljesen nem felejtik el a gyártók, a játékkonzolok esetében ugyanis általában nem a hardver, hanem a játékok eladása termel profitot.

A Sony és a Microsoft épp ezen a héten jelentette be, hogy dacára annak, hogy rivális játékgépeket (PlayStation és Xbox) gyártanak, szoros együttműködésre lépnek a felhőalapú játékmegoldások terén. A Google ugyanis nemrég jelentette be, hogy Stadia néven idén ősszel játékstreaming szolgáltatást indít: ennek használatához a Netflixhez hasonlóan nem lesz szükség a játékok letöltésére (így merevlemezes tárolására sem), és a futtatáshoz is elég lesz valamilyen alapszintű eszköz – szemben a viszonylag drága Xboxszal és PlayStationnel.

Tech hdd játékkonzol laptop ssd winchester Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Pálos Máté
2022. augusztus 10. 09:44 Tech

A gyártókon kívül senkinek sem jó, hogy három év után ki kell dobni a telefont, mégis nehéz változtatni

A nagy márkák többsége jelenleg még azt sem teszi meg, hogy elárulja a termékével kapcsolatban a betervezett életciklust.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 19. 04:34 Közélet

Trükkös játék indult a napelemekre felvehető állami támogatás kijátszására

Kész is van a rendszer, meg nem is, a magas rezsitől félő ügyfél és a kivitelező a szürke zónába csúszik, okosba megold mindent.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 18. 07:36 Világ

Épp a szárazság miatt fenyegeti árvíz Hollandiát

Veszélyben vannak az ország gátjai, öntözéssel kell óvni őket a kiszáradástól.

Pletser Tamás
2022. augusztus 18. 04:34 Közélet

Tovább kell-e emelni a már megemelt rezsiárakat?

Az emelkedő energiapiaci árak a forint gyengülésével kombinálva már erős nyomás alá helyezik a kormányt.