Hírlevél feliratkozás
Avatar Straub Ádám
2019. május 19. 16:05 Tech

Nemsokára eltűnik egy a 80-as évek óta velünk élő technológia

Már a laptopokból is csak a legolcsóbbakat szerelik winchesterrel (HDD), az okostelefonok és táblagépek pedig mindig is szilárdtest-memórián tárolták az adatokat. A hamarosan érkező új játékkonzolok is modernebb adattárolásra váltanak, az online streamingszolgáltatások előretörésével pedig végül a tévés beltéri egységekből is eltűnik majd a nyolcvanas évek óta velünk lévő merevlemez, amelyet a kétezres évekbeli, nem felejtő memórián alapuló SSD-meghajtók váltanak le.

Búcsúzhatunk a pörgő tányéroktól (Fotó: tru23 CC-BY)

A kevéssé ismert, de a világ egyik legfontosabb merevlemezmotor-beszállítójának számító japán Nidec legfrissebb üzleti jelentése fontos iparági trendeket leplezett le: a cég a saját terméke iránti kereslet feleződésére számít, vagyis jelentősen csökkenhetnek a korábban szinte egyeduralkodó adattárolók eladásai. Jelentős visszaesésről számolt be a HDD-piac csaknem teljes egészét lefedő két cég, a WD (45,8 százalékos piaci részesedés) és Seagate (40,9 százalék) is.

Miért nem kell már annyi merevlemez?

Bár itthon még csak felszálló ágban van, világszerte már tarolnak a Netflixhez hasonló videostreaming-szolgáltatások, amelyek szükségtelenné teszik, hogy sorozatokat, filmeket töltsünk le és tároljunk otthon. Hasonló igaz a zene esetében a Spotify-ra és társaira, fotóink pedig már automatikusan feltöltődnek a Google Fotókra vagy más tárhelyre.

Így nem meglepő, hogy a winchesterek eladásai 2010 és 2018 között világszerte 43 százalékkal csökkentek: kilenc évvel ezelőtt még évi 650 millió darab fogyott ezekből, tavaly már csupán 375 millió darabot adtak el a gyártók, idénre a Nidec már csupán 305 millió darabos forgalmat jósol, 2020-ra pedig ennél is kevesebbet, 290 milliós darabszámot tart valószínűnek.

A legnagyobb arányban a laptopokban és asztali számítógépekben használatos merevlemezek eladásai esnek vissza: 2013-ban ezekből még 289 millió darab fogyott, tavaly viszont már csupán 124 millió, idénre pedig további drasztikus visszaesést vár a cég, amely 2019-ben csupán 65 milliós eladásokra számít. Bár maga a PC-piac is zsugorodik, a csökkenés legfőbb oka mégsem ez, hanem a szilárdtest-meghajtók, az SSD-k térnyerése.

Nemrég még luxus volt a számítógép Viagrája

Öt-hat éve megbízhatóan a legjobb tipp, amit a laptopok és PC-k tuningjára lehet adni, hogy cseréljék a hagyományos merevlemezt SSD-re. Míg a merevlemez belsejében mágnesezett felületű adattároló lemezek forognak percenként több ezres fordulattal, a nem felejtő memórián alapuló SSD-ben nincs mozgó alkatrész, sokkal gyorsabban képes adatokat rögzíteni és a rögzített adatokat kiolvasni a merevlemeznél. A hallhatóan fel-felkerregő merevlemezzel szemben az SSD értelemszerűen hangtalanul működik, és energiafogyasztása is jóval csekélyebb, ezért laptopba ideális választás. Összességében ugyan egy kicsivel még mindig drágábbak a merevlemezeknél az SSD-k, de a gyorsabb működésük bőven megéri ezt a felárat.

Ez az SSD még súlyos tízezrekbe került, amikor megjelent (Fotó: Laineema CC-BY)

Csupán egy évvel ezelőtti is legfeljebb a 128-250 gigabájtos SSD-k voltak megfizethetők, de ezek is 30-40 ezer forintba kerültek. Mára az árak úgy változtak, hogy a legegyszerűbb, 120 gigabájtos tárolókból már a márkás példányok sem kerülnek jelentősen többe tízezer forintnál. A 250 gigabájtos egységeknél is hasonló áresés tapasztalható. Már 14 ezer forintért lehet ismert – azaz nem no name – gyártótól származó 250 gigabájtos SSD-t vásárolni függetlenül attól, hogy milyen gyors adatátvitelre képes modellt választunk.

A méret növelésével természetesen megjelennek a magasabb árak is. De már 1 terabájtos SSD-t is lehet 40-50 ezer forintért kapni jónevű gyártótól, ami otthoni célra bőséges tárhelyet nyújt. A kisebb igényűek pedig egy feleennyibe kerülő, 512 gigabájtos modellel is beérhetik, főleg akkor, ha nem töltenek le filmeket, hanem videostreaming szolgáltatásokat használnak. Az árzuhanásnak még nincs vége, a DigiTimes és a Trendforce DRAMExchange előrejelzése szerint újabb feleződés előtt állunk. Hamarosan egy terabájtos (azaz 1024 gigabájtos) SSD-t kapunk azért az árért, amiért ma még csak 512 gigabájtosat adnak.

A tévénk mellől is eltűnik a HDD

Természetesen nemcsak számítógépben, hanem például tévés beltéri egységekben, médialejátszókban és játékkonzolokban is található merevlemez. A Nidec prognózisa szerint azonban ezekből is egyre inkább kiszorul: tavaly még 77 millió HDD-t adtak el ilyen eszközökbe, jövőre már csak 70 milliót fognak. Ez nem véletlen, a Netflix és társai mellett a kábeltévés cégek is fokozatosan kezdenek a felhőalapú, otthoni tárolást nem igénylő módszerek felé mozdulni.

Az olcsóbb és nagyobb kapacitású memóriachipek miatt lett megfizethető az SSD (Fotó: Wikipedia/Thomas Springer)

A felhő miatt a konzolokból is kiszorulhat

A jelenleg kapható Xbox One és PlayStation 4 játékgépek belsejében még hagyományos merevlemez dolgozik, bár a kellően lelkes tulajdonosok viszonylag egyszerűen lecserélhetik ezt egy SSD-re. Ugyanakkor az első sajtóhírek szerint a következő években várható PlayStation 5 játékgépet már egy hibrid SSD/merevlemez tárolóval szerelik fel. Vagyis a hagyományos merevlemezes adattárolást annak olcsósága miatt teljesen nem felejtik el a gyártók, a játékkonzolok esetében ugyanis általában nem a hardver, hanem a játékok eladása termel profitot.

A Sony és a Microsoft épp ezen a héten jelentette be, hogy dacára annak, hogy rivális játékgépeket (PlayStation és Xbox) gyártanak, szoros együttműködésre lépnek a felhőalapú játékmegoldások terén. A Google ugyanis nemrég jelentette be, hogy Stadia néven idén ősszel játékstreaming szolgáltatást indít: ennek használatához a Netflixhez hasonlóan nem lesz szükség a játékok letöltésére (így merevlemezes tárolására sem), és a futtatáshoz is elég lesz valamilyen alapszintű eszköz – szemben a viszonylag drága Xboxszal és PlayStationnel.

Tech hdd játékkonzol laptop ssd winchester Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2020. június 28. 12:15 Tech

A Nikola lett az új Tesla, már többet ér, mint a Ford, pedig egyetlen járművet sem adott el

Az üzemanyagcellás kamion ígéretével tőzsdére lépő Nikola Motors lett a befektetők új szerelme. A társaság az üzleti életben még semmit sem bizonyított, és az a piac, amelyre be fog törni, a gyakorlatban még nem létezik. Mire akkor a nagy felhajtás?

Avatar
2020. június 27. 17:02 Tech

Meghal az email, de mi marad utána?

Lassan annyi ideje temetik az emailt, mint az Ottomán Birodalmat. Ki fogja leváltani az én@gmail.com-ot?

Straub Ádám
2020. június 13. 17:17 Tech

Hogyan kerestek pénzt a magyar influencerek a járvány alatt?

Durván visszaesett az influencerekre fordított pénz, de aki ügyes volt, akár a korábbi bevételi terveit is túlteljesíthette.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.

Bucsky Péter
2020. június 30. 06:51 Közélet

A fideszes településeknek is fájhat az önkormányzati megszorítás

Főleg a települések adottságaitól függ, hogy mennyire sújtják a kormányzati elvonások, amelyek várható mértékét az összes város és falu esetében térképre vittük.