Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. április 17. 11:56 Tech

Lakni is lehet majd az újgenerációs holdjáróban

A világ autóiparának jelentős része a nagy piacok visszaesése miatt nincs a legjobb formában, de ez nem tántorít el néhány gyártót attól, hogy nagy célokat, például a Hold meghódítását tűzze ki célul. A kínai BAIC-csoport kedden a sanghaji autószalonon jelentette be, hogy az ország holdkutató intézetével társulva laboratóriumot hoz létre a közös fejlesztés érdekében. Ennek egyik célja egy holdjáró megépítése.

Nem csoda, hogy a kínai vállalatok lelkesek, hiszen szeretnének egy-egy szeletet kihasítani az ország évi 8 milliárd dolláros űrkutatási költségvetéséből, amelynél csak az amerikai nagyobb. A kínai vezetés azt a célt tűzte ki, hogy a 2030-as évtizedben embereket juttasson a Holdra. Az ország robottal már most is jelen van az égitesten: a Jáde Nyúl 2 a Hold „sötét” oldalán végez méréseket.

A világ egyik legnagyobb autógyártója, a Toyota sem akar lemaradni, a cég nemrég közölte, hogy az ország űrkutatási ügynökségével közösen egy hatkerekű, önvezető járgányt fejleszt, amely valahogy így nézhet majd ki:

Forrás: Japán Űrkutatási Ügynökség

A tervek szerint az üzemanyagcellákkal meghajtott jármű 10 ezer kilométert tud majd megtenni két emberrel a fedélzetén, akiknek odabent nem kell majd szkafandert viselniük. Demovideó is készült arról, hogyan csapathatják majd a Hold felszínén:

A Japán Űrkutatási Ügynökség oldalán található leírás szerint a jármű tervezett mérete nagyjából két mikrobuszénak felel meg, a lakóterület 13 négyzetméteres lesz, és vész esetén kettő helyett négy embert is be tud fogadni. A tervek szerint az expedíció 2029-ben landol majd a Holdon.

Ekkorra az égitest felszíne egészen zsúfolttá válhat, jegyzi meg a Bloomberg cikke, Mike Pence amerikai alelnök ugyanis azt mondta, hogy öt éven belül az ország ismét embert akar küldeni a Holdra. Részben ezt szolgálhatják az amerikai vállalatok rakétafejlesztései, a Tesla-alapító Elon Musk, az Amazon-tulajdonos Jeff Bezos, valamint a légi- és űriparban is érdekelt Richard Branson cégei egyaránt azon dolgoznak, hogy üzleti alapon kifizetődővé váljon az űrutazás.

Idén nyáron lesz egyébként 50 éve, hogy az Apollo 11 expedíció keretében először lépett ember a Holdra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkŰrállomásról és hiperszonikus utasszállítóról álmodik egy délolasz kisvárosEddig kinevették a délolasz űrkikötőt, ahonnan másfél óra alatt érnének az utasok Kaliforniába. De most már Trump oldalán beszélt róla az olasz miniszterelnök.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech BAIC Hold holdjáró Toyota űrkutatás Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.