Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. április 17. 11:56 Tech

Lakni is lehet majd az újgenerációs holdjáróban

A világ autóiparának jelentős része a nagy piacok visszaesése miatt nincs a legjobb formában, de ez nem tántorít el néhány gyártót attól, hogy nagy célokat, például a Hold meghódítását tűzze ki célul. A kínai BAIC-csoport kedden a sanghaji autószalonon jelentette be, hogy az ország holdkutató intézetével társulva laboratóriumot hoz létre a közös fejlesztés érdekében. Ennek egyik célja egy holdjáró megépítése.

Nem csoda, hogy a kínai vállalatok lelkesek, hiszen szeretnének egy-egy szeletet kihasítani az ország évi 8 milliárd dolláros űrkutatási költségvetéséből, amelynél csak az amerikai nagyobb. A kínai vezetés azt a célt tűzte ki, hogy a 2030-as évtizedben embereket juttasson a Holdra. Az ország robottal már most is jelen van az égitesten: a Jáde Nyúl 2 a Hold „sötét” oldalán végez méréseket.

A világ egyik legnagyobb autógyártója, a Toyota sem akar lemaradni, a cég nemrég közölte, hogy az ország űrkutatási ügynökségével közösen egy hatkerekű, önvezető járgányt fejleszt, amely valahogy így nézhet majd ki:

Forrás: Japán Űrkutatási Ügynökség

A tervek szerint az üzemanyagcellákkal meghajtott jármű 10 ezer kilométert tud majd megtenni két emberrel a fedélzetén, akiknek odabent nem kell majd szkafandert viselniük. Demovideó is készült arról, hogyan csapathatják majd a Hold felszínén:

A Japán Űrkutatási Ügynökség oldalán található leírás szerint a jármű tervezett mérete nagyjából két mikrobuszénak felel meg, a lakóterület 13 négyzetméteres lesz, és vész esetén kettő helyett négy embert is be tud fogadni. A tervek szerint az expedíció 2029-ben landol majd a Holdon.

Ekkorra az égitest felszíne egészen zsúfolttá válhat, jegyzi meg a Bloomberg cikke, Mike Pence amerikai alelnök ugyanis azt mondta, hogy öt éven belül az ország ismét embert akar küldeni a Holdra. Részben ezt szolgálhatják az amerikai vállalatok rakétafejlesztései, a Tesla-alapító Elon Musk, az Amazon-tulajdonos Jeff Bezos, valamint a légi- és űriparban is érdekelt Richard Branson cégei egyaránt azon dolgoznak, hogy üzleti alapon kifizetődővé váljon az űrutazás.

Idén nyáron lesz egyébként 50 éve, hogy az Apollo 11 expedíció keretében először lépett ember a Holdra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkŰrállomásról és hiperszonikus utasszállítóról álmodik egy délolasz kisvárosEddig kinevették a délolasz űrkikötőt, ahonnan másfél óra alatt érnének az utasok Kaliforniába. De most már Trump oldalán beszélt róla az olasz miniszterelnök.

Tech BAIC Hold holdjáró Toyota űrkutatás Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2020. június 28. 12:15 Tech

A Nikola lett az új Tesla, már többet ér, mint a Ford, pedig egyetlen járművet sem adott el

Az üzemanyagcellás kamion ígéretével tőzsdére lépő Nikola Motors lett a befektetők új szerelme. A társaság az üzleti életben még semmit sem bizonyított, és az a piac, amelyre be fog törni, a gyakorlatban még nem létezik. Mire akkor a nagy felhajtás?

Avatar
2020. június 27. 17:02 Tech

Meghal az email, de mi marad utána?

Lassan annyi ideje temetik az emailt, mint az Ottomán Birodalmat. Ki fogja leváltani az én@gmail.com-ot?

Straub Ádám
2020. június 13. 17:17 Tech

Hogyan kerestek pénzt a magyar influencerek a járvány alatt?

Durván visszaesett az influencerekre fordított pénz, de aki ügyes volt, akár a korábbi bevételi terveit is túlteljesíthette.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 3. 17:26 Adat

A követhető állami reklámpénzek 84 százaléka NER-cégekhez kerül

Minden harmadik reklámforintot az állam tolja bele a magyar médiába. A Miniszterelnökség közel 14 milliárdot költött a járvánnyal kapcsolatos kommunikációra.

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.