Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. április 10. 16:45 Tech

Kiderült, hogy néznek ki a fekete lyukak

A fekete lyukak olyan extrém kozmikus jelenségek, amelyekben elképzelhetetlenül nagy tömeg sűrűsödik össze nagyon kis területen, és ennek következtében hihetetlen mértékben görbítik el a téridőt. Ezt nagyjából úgy lehet elképzelni, mintha egy trambulin rugalmas ponyvájának közepébe olyan súlyt raknánk, amely nem szakítja szét az anyagot, de olyan nagy mélyedést hoz létre, hogy bármilyen tárgyat rakunk a ponyva szélére, az azonnal a lyuk felé kezd sodródni, körkörös mozgással, egyre gyorsabban.

A fekete lyukak a közelükbe jutó anyagokat több milliárd fokra hevítik, és olyan erős gravitációs terük van, hogy belőlük semmi sem képes kiszabadulni. Maradva a hasonlatnál: mintha a ponyva belsejében annyira erős lenne a mindent lefelé húzó erő, hogy onnan semmit sem lehetne többé kiemelni.

Mivel a fekete lyukból a fény sem tud kiszabadulni (a jelenség elnevezése is erre utal), a kutatóknak azt a kérdést kellett megválaszolniuk, hogy hogyan lehetne lefényképezni azt, amiről nem juthat fény a fényképezőgépek optikájába. A megoldás az lett, hogy a fekete lyuk peremén, a végső beesés előtt közel fénysebességgel körkörösen mozgó, óriási mértékben felhevült anyag sugárzását fogták el, és abból alkottak képet.

A fotón látható fekete lyuk 55 millió fényév távolságra van a Földtől, és a Messier 87 galaxisban található. Az onnan hozzánk érkező sugárzás érzékeléséhez körülbelül olyan teleszkópokra volt szükség, amelyekkel ki lehet szúrni a Hold felszínén egy zsemle nagyságú tárgyat. A fotó létrejöttéhez világszerte mintegy 200 kutató munkája is kellett.

Vigyázat, nagyon ijesztő videó:

A rádiósugárzásból származó nagy mennyiségű adat feldolgozását egyébként egy olyan algoritmus végezte, amelynek fejlesztését az amerikai MIT egyetem egy fiatal hallgatója, Katie Bouman vezette, aki egyben a projekt ötletadója is volt.

A fekete lyukak létezését egyébként Einstein relativitáselmélete jósolta meg először. Bár kezdetben maga Einstein is kételkedett abban, hogy az elmélet a valóságban is létezik, jó ideje megfigyelések és kísérletek sora következtében tudjuk, hogy így van. Képet azonban eddig még nem sikerült készíteni ilyen objektumról.

Tech csillagászat fekete lyuk fizika fotó Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2019. június 18. 12:21 Tech, Vállalat

Zuckerberg a világ bankára lenne, a Facebooknak tényleg saját pénze lesz

Jön a Libra nevű fizetőeszköz, és azt ígérik, hogy nem lesz belőle bitcoin. A kritikusok szerint most már tényleg darabokra kellene szabdalni a Facebookot.

Straub Ádám
2019. június 16. 07:44 Tech

Olyan csúcstévéket veszünk, amiket alig tudunk kihasználni

Honfitársaink számára nagyon fontos, hogy a lehető legjobb tévéjük legyen otthon, pedig Magyarországon még nem érhető el egyetlen csatorna sem UHD felbontásban.

Avatar
2019. június 8. 17:02 Tech

Fogyókúrázó iTunes, túlsúlyos Word: miért burjánzik el minden program?

Az utolsó csatáknak még nincs vége, de a háború már elveszett. Ha nem állítják meg időben a burjánzást, minden sikeres program szoftverszörnnyé válik.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. június 17. 06:50 Vállalat

Szinte munkások nélkül kaszálnak tízmilliárdokat a kormány kedvenc építői

Összeszedtünk néhány adatot, amelyek elég jól megmutatják, hogy lényegében „üzletszerzési jutalékot” szednek az állami tendereken rendszeresen arató cégek.

Hajdu Miklós
2019. június 16. 16:57 Adat

Most jön a neheze, ha Magyarország is tenni akar a klímakatasztrófa ellen

Bár az üvegházhatású gázok kibocsátását összességében sikerült visszafogni hazánkban és az EU-ban is, vannak olyan ágazatok, amelyek egyre jobban szennyezik a levegőt.

Fabók Bálint
2019. június 14. 06:41 Élet, Közélet

Visszaélések ellen hirdetett harcot a kormány, leszámolás lett belőle

Hiába ígérte a kormány, hogy a nem csaló színházak nem járnak rosszul a tao-rendszer megszüntetésével, durván bezuhant a legtöbb független színház állami támogatása.