Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. április 10. 16:45 Tech

Kiderült, hogy néznek ki a fekete lyukak

A fekete lyukak olyan extrém kozmikus jelenségek, amelyekben elképzelhetetlenül nagy tömeg sűrűsödik össze nagyon kis területen, és ennek következtében hihetetlen mértékben görbítik el a téridőt. Ezt nagyjából úgy lehet elképzelni, mintha egy trambulin rugalmas ponyvájának közepébe olyan súlyt raknánk, amely nem szakítja szét az anyagot, de olyan nagy mélyedést hoz létre, hogy bármilyen tárgyat rakunk a ponyva szélére, az azonnal a lyuk felé kezd sodródni, körkörös mozgással, egyre gyorsabban.

A fekete lyukak a közelükbe jutó anyagokat több milliárd fokra hevítik, és olyan erős gravitációs terük van, hogy belőlük semmi sem képes kiszabadulni. Maradva a hasonlatnál: mintha a ponyva belsejében annyira erős lenne a mindent lefelé húzó erő, hogy onnan semmit sem lehetne többé kiemelni.

Mivel a fekete lyukból a fény sem tud kiszabadulni (a jelenség elnevezése is erre utal), a kutatóknak azt a kérdést kellett megválaszolniuk, hogy hogyan lehetne lefényképezni azt, amiről nem juthat fény a fényképezőgépek optikájába. A megoldás az lett, hogy a fekete lyuk peremén, a végső beesés előtt közel fénysebességgel körkörösen mozgó, óriási mértékben felhevült anyag sugárzását fogták el, és abból alkottak képet.

A fotón látható fekete lyuk 55 millió fényév távolságra van a Földtől, és a Messier 87 galaxisban található. Az onnan hozzánk érkező sugárzás érzékeléséhez körülbelül olyan teleszkópokra volt szükség, amelyekkel ki lehet szúrni a Hold felszínén egy zsemle nagyságú tárgyat. A fotó létrejöttéhez világszerte mintegy 200 kutató munkája is kellett.

Vigyázat, nagyon ijesztő videó:

A rádiósugárzásból származó nagy mennyiségű adat feldolgozását egyébként egy olyan algoritmus végezte, amelynek fejlesztését az amerikai MIT egyetem egy fiatal hallgatója, Katie Bouman vezette, aki egyben a projekt ötletadója is volt.

A fekete lyukak létezését egyébként Einstein relativitáselmélete jósolta meg először. Bár kezdetben maga Einstein is kételkedett abban, hogy az elmélet a valóságban is létezik, jó ideje megfigyelések és kísérletek sora következtében tudjuk, hogy így van. Képet azonban eddig még nem sikerült készíteni ilyen objektumról.

Tech csillagászat fekete lyuk fizika fotó Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2020. augusztus 1. 16:17 Tech

Először próbálkozik meg a repüléssel egy másik égitesten az emberiség

Kőzetmintagyűjtés, meteorológiai mérések, és annak kiderítése, hogy lehet-e helyben oxigént előállítani - csak néhány a napokban útnak indított marsjáró feladatai közül.

Váczi István
2020. július 30. 10:25 Tech

Új életre kelhet a szovjet haditechnika egyik különös fejlesztése

Irán hat darab ekranoplánt vásárolt egy orosz vállalattól – számolt be a RIA Novosztyi hírügynökség alapján a BNE Intellinews.

Straub Ádám
2020. július 25. 07:22 Tech

Hogyan szabadulhatunk meg a jelszavak bepötyögésétől?

Bemutatunk néhány megoldást, amivel el lehet kerülni a modern élet legidegesítőbb memóriajátékát.

Fontos

G7.hu
2020. augusztus 5. 07:55 Élet

Nem kell rosszra gondolni: főszerkesztőváltás a G7-nél

Kasnyik Mártont Váczi István váltja a főszerkesztői pozícióban, de egyébként semmi nem változik.

Tóth István János
2020. augusztus 4. 06:30 Vállalat

A magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., első rész

Ganz öntöde, Láng gépgyár, Weiss konzervgyár, Richter gyógyszergyár? Külföldön sikeresek voltak, mégis elbújhatnak Mészáros Lőrinc cégének exponenciális, gazdaságtörténeti jelentőségű növekedése mellett.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 3. 15:55 Vállalat

Aktualizálni kellene a paksi atomerőmű leszerelési tervét, de elsőre nem sikerült

Százmilliárdokba kerül majd a leszerelés, aminek a tervét most aktualizálták volna. A munkára azonban nem jelentkezett az egyetlen cég, amely elvégezhetné.