Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. április 10. 16:45 Tech

Kiderült, hogy néznek ki a fekete lyukak

A fekete lyukak olyan extrém kozmikus jelenségek, amelyekben elképzelhetetlenül nagy tömeg sűrűsödik össze nagyon kis területen, és ennek következtében hihetetlen mértékben görbítik el a téridőt. Ezt nagyjából úgy lehet elképzelni, mintha egy trambulin rugalmas ponyvájának közepébe olyan súlyt raknánk, amely nem szakítja szét az anyagot, de olyan nagy mélyedést hoz létre, hogy bármilyen tárgyat rakunk a ponyva szélére, az azonnal a lyuk felé kezd sodródni, körkörös mozgással, egyre gyorsabban.

A fekete lyukak a közelükbe jutó anyagokat több milliárd fokra hevítik, és olyan erős gravitációs terük van, hogy belőlük semmi sem képes kiszabadulni. Maradva a hasonlatnál: mintha a ponyva belsejében annyira erős lenne a mindent lefelé húzó erő, hogy onnan semmit sem lehetne többé kiemelni.

Mivel a fekete lyukból a fény sem tud kiszabadulni (a jelenség elnevezése is erre utal), a kutatóknak azt a kérdést kellett megválaszolniuk, hogy hogyan lehetne lefényképezni azt, amiről nem juthat fény a fényképezőgépek optikájába. A megoldás az lett, hogy a fekete lyuk peremén, a végső beesés előtt közel fénysebességgel körkörösen mozgó, óriási mértékben felhevült anyag sugárzását fogták el, és abból alkottak képet.

A fotón látható fekete lyuk 55 millió fényév távolságra van a Földtől, és a Messier 87 galaxisban található. Az onnan hozzánk érkező sugárzás érzékeléséhez körülbelül olyan teleszkópokra volt szükség, amelyekkel ki lehet szúrni a Hold felszínén egy zsemle nagyságú tárgyat. A fotó létrejöttéhez világszerte mintegy 200 kutató munkája is kellett.

Vigyázat, nagyon ijesztő videó:

A rádiósugárzásból származó nagy mennyiségű adat feldolgozását egyébként egy olyan algoritmus végezte, amelynek fejlesztését az amerikai MIT egyetem egy fiatal hallgatója, Katie Bouman vezette, aki egyben a projekt ötletadója is volt.

A fekete lyukak létezését egyébként Einstein relativitáselmélete jósolta meg először. Bár kezdetben maga Einstein is kételkedett abban, hogy az elmélet a valóságban is létezik, jó ideje megfigyelések és kísérletek sora következtében tudjuk, hogy így van. Képet azonban eddig még nem sikerült készíteni ilyen objektumról.

Tech csillagászat fekete lyuk fizika fotó Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Hajdu Miklós
2020. február 23. 17:51 Tech

Nem kell ahhoz programozónak lenni, hogy zsarolóvírust szabadítsunk a főnökünkre

Virágzik a zsarolóvírus-kereskedelem az internet sötétebb zugjaiban. Kis szerencsével egy amatőr is sikeresen zsarolhat meg bárkit, de azért vannak kockázatok és buktatók.

Andersen Dávid
2020. február 22. 18:29 Tech

Hamarosan felforgatja az idősek életét a technológia

Sok dologban segíthetnek, de sok bonyodalmat is okozhatnak a célzottan az időseknek fejlesztett technológiák. De biztosan nagy pénz van a dologban.

Straub Ádám
2020. február 15. 17:21 Tech

Bemutatták a csodamobilokat, amiket aztán nem is veszünk meg

Pár éve az ezerdolláros telefon még kiverte a biztosítékot, manapság viszont már a félmillió forintos készülék sem számít rendkívülinek.

Fontos

Fabók Bálint
2020. február 24. 06:50 Vállalat

Nincs csücsülés 250 ezerért a kasszában, csak állandó loholás – mennyire facsarja ki dolgozóit az Aldi és a Lidl?

Van, akit lelkileg, de van, akit fizikailag terhel meg a diszkontos munka. Az olcsó termékekért és a magas fizetésekért súlyos árat fizetnek a dolgozók.

Bucsky Péter
2020. február 23. 07:12 Adat

Térképre raktuk az összes játszóteret Európában, Magyarország egész jól áll – FRISSÍTVE

Az országon belül nagyok a különbségek, és bár a fideszes településeken egy leheletnyivel több a játszótér, erre a kérdésre nem sok hatása van a családpolitikának.

Kasnyik Márton
2020. február 22. 07:16 Podcast

Palócz Éva: A fiatal generáció hadra fogható része elveszett az ország számára

G7 Podcast! A vendégünk a Kopint-Tárki vezérigazgatója, aki szerint a magasabb bérek két úton is termelékenyebbé tehetik a magyar cégeket: a gyengébbek lehúzzák a rolót, a jobbak előremenekülnek.