Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. április 10. 16:45 Tech

Kiderült, hogy néznek ki a fekete lyukak

A fekete lyukak olyan extrém kozmikus jelenségek, amelyekben elképzelhetetlenül nagy tömeg sűrűsödik össze nagyon kis területen, és ennek következtében hihetetlen mértékben görbítik el a téridőt. Ezt nagyjából úgy lehet elképzelni, mintha egy trambulin rugalmas ponyvájának közepébe olyan súlyt raknánk, amely nem szakítja szét az anyagot, de olyan nagy mélyedést hoz létre, hogy bármilyen tárgyat rakunk a ponyva szélére, az azonnal a lyuk felé kezd sodródni, körkörös mozgással, egyre gyorsabban.

A fekete lyukak a közelükbe jutó anyagokat több milliárd fokra hevítik, és olyan erős gravitációs terük van, hogy belőlük semmi sem képes kiszabadulni. Maradva a hasonlatnál: mintha a ponyva belsejében annyira erős lenne a mindent lefelé húzó erő, hogy onnan semmit sem lehetne többé kiemelni.

Mivel a fekete lyukból a fény sem tud kiszabadulni (a jelenség elnevezése is erre utal), a kutatóknak azt a kérdést kellett megválaszolniuk, hogy hogyan lehetne lefényképezni azt, amiről nem juthat fény a fényképezőgépek optikájába. A megoldás az lett, hogy a fekete lyuk peremén, a végső beesés előtt közel fénysebességgel körkörösen mozgó, óriási mértékben felhevült anyag sugárzását fogták el, és abból alkottak képet.

A fotón látható fekete lyuk 55 millió fényév távolságra van a Földtől, és a Messier 87 galaxisban található. Az onnan hozzánk érkező sugárzás érzékeléséhez körülbelül olyan teleszkópokra volt szükség, amelyekkel ki lehet szúrni a Hold felszínén egy zsemle nagyságú tárgyat. A fotó létrejöttéhez világszerte mintegy 200 kutató munkája is kellett.

Vigyázat, nagyon ijesztő videó:

A rádiósugárzásból származó nagy mennyiségű adat feldolgozását egyébként egy olyan algoritmus végezte, amelynek fejlesztését az amerikai MIT egyetem egy fiatal hallgatója, Katie Bouman vezette, aki egyben a projekt ötletadója is volt.

A fekete lyukak létezését egyébként Einstein relativitáselmélete jósolta meg először. Bár kezdetben maga Einstein is kételkedett abban, hogy az elmélet a valóságban is létezik, jó ideje megfigyelések és kísérletek sora következtében tudjuk, hogy így van. Képet azonban eddig még nem sikerült készíteni ilyen objektumról.

Tech csillagászat fekete lyuk fizika fotó Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Hajdu Miklós
2019. november 13. 13:18 Tech

Megint az emberek titkos megfigyelésével égeti magát a Facebook

Az iPhone-os Facebook alkalmazás időnként akkor is bekapcsolja a telefon kameráját, amikor az egyáltalán nem indokolt.

Fabók Bálint
2019. november 11. 17:39 Tech, Világ

Az Adidas robotokkal próbálta forradalmasítani a cipőipart, de inkább visszatér ázsiai munkásokhoz

Bezárják a két robotizált szupergyárat, mert "olcsóbb és rugalmasabb" Ázsiában termelni.

Avatar
2019. november 10. 18:01 Tech

Mocorognak az okosórák gyártói, de nem jutnak egyről a kettőre

Nehéz kitörni a lassú processzorok és gyorsan merülő akkumulátorok világából, ezért vásárlás előtt érdemes alaposan kipróbálni a kinézett kütyüt.

Fontos

Torontáli Zoltán Jandó Zoltán
2019. november 14. 16:44 Vállalat

Van értelme, hogy több évnyi bérre elég pénzt ad a kormány a munkahelyteremtőknek?

Rengeteg pénzt, 13,3 millió forintot adunk minden egyes új munkahelyért, miközben évek óta munkaerőhiánnyal küzd a gazdaság. Nem tűnik logikusnak a rendszer.

Bucsky Péter
2019. november 13. 06:48 Közélet

Budapesti behajtási díj helyett megcsinálta a kormány a kihajtási díjat

Annyit keres a kormány a fővárosi és agglomerációs autókon, amit a főváros a dugódíjból tervezne beszedni. Utóbbitól mégis félnek.

Jandó Zoltán
2019. november 12. 11:44 Adat

Magyar orvosok ezrei, nővérek tízezrei hagyják el a pályát vagy az országot

Az orvos és nővérhiányt bevándorlókkal sem tudjuk kezelni, és nem azért mert erre ne lenne igény, hanem mert a nővérek például szinte mindenhol jobban keresnek.