Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. április 10. 16:45 Tech

Kiderült, hogy néznek ki a fekete lyukak

A fekete lyukak olyan extrém kozmikus jelenségek, amelyekben elképzelhetetlenül nagy tömeg sűrűsödik össze nagyon kis területen, és ennek következtében hihetetlen mértékben görbítik el a téridőt. Ezt nagyjából úgy lehet elképzelni, mintha egy trambulin rugalmas ponyvájának közepébe olyan súlyt raknánk, amely nem szakítja szét az anyagot, de olyan nagy mélyedést hoz létre, hogy bármilyen tárgyat rakunk a ponyva szélére, az azonnal a lyuk felé kezd sodródni, körkörös mozgással, egyre gyorsabban.

A fekete lyukak a közelükbe jutó anyagokat több milliárd fokra hevítik, és olyan erős gravitációs terük van, hogy belőlük semmi sem képes kiszabadulni. Maradva a hasonlatnál: mintha a ponyva belsejében annyira erős lenne a mindent lefelé húzó erő, hogy onnan semmit sem lehetne többé kiemelni.

Mivel a fekete lyukból a fény sem tud kiszabadulni (a jelenség elnevezése is erre utal), a kutatóknak azt a kérdést kellett megválaszolniuk, hogy hogyan lehetne lefényképezni azt, amiről nem juthat fény a fényképezőgépek optikájába. A megoldás az lett, hogy a fekete lyuk peremén, a végső beesés előtt közel fénysebességgel körkörösen mozgó, óriási mértékben felhevült anyag sugárzását fogták el, és abból alkottak képet.

A fotón látható fekete lyuk 55 millió fényév távolságra van a Földtől, és a Messier 87 galaxisban található. Az onnan hozzánk érkező sugárzás érzékeléséhez körülbelül olyan teleszkópokra volt szükség, amelyekkel ki lehet szúrni a Hold felszínén egy zsemle nagyságú tárgyat. A fotó létrejöttéhez világszerte mintegy 200 kutató munkája is kellett.

Vigyázat, nagyon ijesztő videó:

A rádiósugárzásból származó nagy mennyiségű adat feldolgozását egyébként egy olyan algoritmus végezte, amelynek fejlesztését az amerikai MIT egyetem egy fiatal hallgatója, Katie Bouman vezette, aki egyben a projekt ötletadója is volt.

A fekete lyukak létezését egyébként Einstein relativitáselmélete jósolta meg először. Bár kezdetben maga Einstein is kételkedett abban, hogy az elmélet a valóságban is létezik, jó ideje megfigyelések és kísérletek sora következtében tudjuk, hogy így van. Képet azonban eddig még nem sikerült készíteni ilyen objektumról.

Tech csillagászat fekete lyuk fizika fotó Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2019. április 17. 11:56 Tech

Lakni is lehet majd az újgenerációs holdjáróban

A világ autóiparának jelentős része a nagy piacok visszaesése miatt nincs a legjobb formában, de ez nem tántorít el néhány gyártót attól, hogy a Hold meghódítását tűzze ki célul.

Váczi István
2019. április 15. 17:23 Tech

Olcsóbbá vált a klímakatasztrófa elkerülése

Egy nemzetközi szervezet szerint a korábban számítottnál kevesebbet, 115 ezer milliárd dollárt kell elkölteni 2050-ig, ha nem akar megsülni az emberiség.

Straub Ádám
2019. április 14. 07:27 Tech

Nyolc éve benne van a mobilunkban, mégsem használjuk, mi az?

Aki mindenáron a telefonjával szeretne fizetni, annak sincs könnyű dolga. Elmagyarázzuk, miért.

Fontos

Avatar
2019. április 17. 17:03 Közélet, Vállalat

A multik és a járadékszedők árnyékában élnek a magyar vállalkozások, de van remény

Egy kisebb válság közeledik, ami az államtól függő cégek és a multik meggyengítésével még jót is tehet a saját teljesítményükre alapozó magyar vállalkozásoknak.

Tóth István János
2019. április 16. 17:39 Közélet

Két példa a történelemből, ami megmutatja, miért nincs tudomány szabadság nélkül

Évszázados károkat okozhat Magyarországnak a pusztítás, amit a kormány most a kutatóhálózatoknál véghezvisz.

Jandó Zoltán
2019. április 16. 07:02 Közélet, Vállalat

Andy Vajna már 2016-ban eladta a TV2-t egy 60 éves cinkotai nőnek

Egy 20 milliárdos előleg miatt teljesen másképp néztek ki a kereskedelmi tévé tulajdonosi viszonyai az utóbbi években, mint ahogy eddig tudtuk. A TV2 legutóbbi eladásának igazi története.