Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. március 21. 10:04 Tech

Filléres alkatrész hiánya miatt szorulnak a legnépszerűbb kütyük gyártói

Egy közelmúltbeli konferencián a GoPro pénzügyi vezetője arról beszélt, hogy azért adtak el a vártnál 16 százalékkal kevesebb, 4,2 millió darabot a cég védjegyének számító akciókamerákból tavaly, mert nem tudtak többet gyártani belőlük. Ennek az az oka, hogy hiány alakult ki egy apró, darabonként alig több mint egy forintba kerülő elektronikai részegységből, a többrétegű kerámiakondenzátorokból.

Ezek ugyan önmagukban csak néhány milliméteresek, ám sok kell belőlük. Egy GoPro Hero 5 kamerába például 326 darab, egy iPhone X telefonba ezer, egy Tesla Model 3 elektromos személyautóba pedig 9200 – ezt a Quartz cikke darabonként szemlélteti is.

A TTI Inc. elektronikus részegységeket forgalmazó vállalat már tavaly nyáron arra figyelmeztette ügyfeleit, hogy világszerte hiány alakult ki ezekből a kondenzátorokból.

A gyártók szerint a helyzet ráadásul még jövőre sem lesz jobb.

A parányi eszközök várólistája jelenleg körülbelül egyéves, vagyis a felhasználóknak pontosan meg kell tervezniük az igényeiket. Ha nem sikerült jól belőni a termelési volument, akkor rövid távon nem tudják felfuttatni a kibocsátást.

A többrétegű kerámiakondenzátorok iránti igény már 2017 óta meghaladja a kínálatot, egyebek mellett az elektromos autók gyártásának felfutása, valamint az összetettebbé váló mobiltelefonok miatt. Az iPhone 6S-be például még csak 500 ilyen kondenzátor kellett, vagyis feleannyi, mint a X-esbe.

Egy ilyen piaci helyzetre a hiánycikknek számító eszközök gyártói normális esetben a gyártókapacitás bővítésével válaszolnak, ez azonban meglehetősen vontatottan kezdődött csak meg. A többrétegű kerámiakondenzátorokon még az utóbbi időszakban végrehajtott áremelések után is alig van profit, így a legnagyobb gyártó, a japán Murata egyelőre csak 10 százalékos termelésbővítést jelentett be.

Az új gyárak létesítése igencsak költséges, és az iparági szereplők közül még sokan emlékeznek arra, milyen hatalmas készetek maradtak a nyakukon, amikor az ezredfordulós dotkom buborék kipukkadt. Azok a cégek pedig, amelyek jelentősen bővíteni akarják a termelést, azzal szembesülnek, hogy a gyártóberendezésekre is sokat kell várni. Egy-két éves távon tehát valószínűleg nem csökken jelentősen a hiány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHúsz év múlva nem lesz annyi áram, amennyit a gépek felzabálnakLegalább részben át kell állni a kvantumszámítógépekre, különben nincs megoldása az energiaproblémának.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech GoPro hiány iPhone tesla többrétegű kerámiakondenzátor Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.