Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. február 24. 12:10 Tech

Hamarosan sokkal hatékonyabban termelheted az áramot a tetődön

A mai átlagos napelemek 15-19 százalékos hatékonysággal tudják elektromos árammá alakítani a napból jövő energiát. Egy ilyen panel már elég olcsó ahhoz, hogy a lakosság körében is népszerű lehessen, és a teljesítménye is kellően magas ahhoz, hogy érdemes legyen a tetőre szerelni. A legújabb technológia már jóval meghaladja ezt a hatékonysági szintet, de a különleges anyagokból készülő cellákat általános háztartási felhasználásra még messze nem éri meg megvásárolni. Egy új fejlesztés viszont változtathat ezen a helyzeten.

A svájci Insolight fejlesztett ki egy olyan hatszögletű lencsékből álló rendszert, amely a napelemek fölé szerelve a beérkező fényt összegyűjti és egészen kis területre vetíti. Az optika ráadásul követi a nap járását és alkalmazkodik az időjárási körülményekhez is, aminek köszönhetően a cellákat mindig a lehető legerősebb fény éri. A Techcrunch cikke szerint ezzel a megoldással kombinálva már érdemes lehet beépíteni a legmodernebb cellákat is a naperőművekbe, a koncentrált fénynyalábok miatt ugyanis kisebb méret is elég belőlük, a környezeti viszonyokhoz alkalmazkodó lencserendszer pedig biztosítja a folyamatos maximális kihasználtságot.

A vizsgálatok szerint akár 37 százalékos hatékonyság is elérhető ezzel a technológiával tesztkörülmények között, de a piaci bevezetésre szánt modellek is tudják a 30 százalékos szintet. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy 

azonos méretű felületen közel dupla annyi elektromos áram lenne előállítható, mint a napjainkban elterjedt rendszerekkel.

Így is kérdés, hogy a lakosságnak megéri-e beruházni ebbe a technológiába, de az elektromos autózás terjedésével várhatóan egyre többeknek lesz fontos, hogy egy adott mennyiségű napelemmel beépíthető felszínen minél több áramot termelhessenek meg. Mathiu Ackermann, a cég technológiai vezetője 2022-re jósolja az Insolight betörését a napelemek piacára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rezsicsökkentés hazavágta a lakossági napelempiacot, de Matolcsyék segítettekCsak tavaly több mint 7000 napelemes rendszert állítottak üzembe. Míg az elmúlt években az uniós pályázatok hajtották a piacot, most a lakosság.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech megújuló energia megújulók napelem napelemgyártás Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.