Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. február 16. 12:21 Tech

Ha fontos, hogy meddig bírja a mobilod aksija, itt egy hasznos rangsor

Nagyon kevés olyan okostelefon van, amelynek az akkumulátorát egy órán belül fel lehet tölteni, olyan pedig egyáltalán nincs, ami egy egész napig bírná aktív használat mellett. Ez derül ki a Phonearena kifejezetten hasznos adatbázisából, amelyben a szakportál különböző mobileszközöket rangsorolt aszerint, hogy mennyit bír az aksijuk, és mennyi ideig tart újra feltölteni őket.

A teszteléshez minden készüléken egy ugyanolyan, külön erre szolgáló kódot futtattak, így modellezve a napi használat energiaigényét, és még arra is figyeltek, hogy a kijelző fényereje minden esetben ugyanakkora legyen. Eddig összesen nagyjából négyszáz mobilt teszteltek, de a listájuk folyamatosan bővül.

 


Jelen állás szerint a legtovább a Motorola idei szériájának egyik telefonja, a Motorola Moto G7 Plus akkumulátora bírja. A telefont, amely csak a napokban került fel a listára, elvileg több mint 20 órán keresztül lehet használni egy feltöltéssel. Ez kiugróan magas szám, hiszen a második helyen álló Xiaomi Mi Max 2 már a 17,5 órát sem éri el, a dobogó legalsó fokához pedig alig több, mint 15 óra kellett az LG X Powernek.

Egy átlag telefonakkumulátor egyébként szinte pontosan nyolc óráig húzza,

 

a tízórás határt már csak 66 készülék hozta, és szinte pontosan ugyanennyi olyan mobil volt, ami hat órán belül lemerült.

A feltöltés ideje alapján is a Motorola egyik idei mobilja áll az élen, a Moto G7 Plus 48 perccel. Ezen a készüléken kívül csak az Asus ZenFone 2-t sikerült egy órán belül teljesen feltölteni. Egy átlag mobilnak közel két és fél óráig kell bedugva lenni ahhoz, hogy száz százalékot mutasson az aksi állapotát jelző ikon, de akad olyan készülék is, ahol ez több mint öt óra.

 

Kiszámoltuk azt is, hogy melyik telefonoknál a legjobb az arány, azaz egy perc töltéssel átlagosan hány percig húzzák a telefonok. Ebből a szempontból a Huawei Mate 20 végzett az élen, amely 98 percnyi töltéssel több mint 14 óráig használható. Ez közel kilencszeres szorzó, ami kimagaslóan jó, hiszen a második helyen álló Asus ZenFone 2 csak 7,8-szor annyi ideig húzza, ameddig a töltőn volt. Itt az átlag egyébként kevesebb mint négy, azaz egy átlag telefont alig négyszer annyi ideig tudunk aktívan használni, mint ameddig töltjük.

A korábbi botrányok fényében némileg meglepő, hogy az Apple termékei rendkívül rosszul állnak ezeken a listákon. Az amerikai gyártó ugyanis, amikor 2017 végén kiderült, hogy az egyes régebbi iPhone-okat szándékosan lassítják be, épp az akkumulátorok gondjaival magyarázta ezt. A hivatalos indoklás az volt, hogy a lítium-ion rendszerű aksik egy idő után elfáradnak, és ilyenkor a telefon hajlamos a hirtelen leállásra. Az iPhone 6-os széria tagjainál azonban az operációs rendszeren egy olyan frissítést hajtottak végre, amely érzékeli, ha küszöbön áll a baj. A szoftver ilyenkor nem engedi, hogy a telefon leálljon, hanem inkább visszafogja a teljesítményét.

 

Ehhez képest egy iPhone 6-os alig több mint kétszer annyi ideig működik, mint ameddig a feltöltése tart, aminél kevés rosszabb arány van. Az Apple termékei közül a legjobban az iPhone 8 Plus teljesített, de még az sem hozta az átlagot: közel 3 óra töltéssel tíz és fél órát működött.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech akkumulátor iPhone mobil okostelefon töltés Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.