Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. december 12. 06:52 Élet, Tech

Voksán Virág és a Sziget mellett Orbán Viktor az egyik legfontosabb kulturális exportcikkünk

Az egyik legismertebb amerikai társadalomtudós, Joseph Nye a kilencvenes években vezette be a soft power fogalmát a nemzetközi kapcsolatokban. A hard powerrel, azaz katonai hatalommal szemben a soft power lényegében az ország imázsát, vonzerejét jelenti. A kulturális értékektől kezdve a gasztronómián keresztül a popszámokig ebbe sok minden beletartozhat. Ilyen lehet például a svéd jóléti modell, a Gangnam Style, Palvin Barbara vagy akár egy sarki gyrosos.

A katonai erővel szemben a soft power egy nehezen mérhető dolog. Aki beszél külföldiekkel, rendszeresen találkozhat azzal, hogy a magyarokról leginkább Budapest, Puskás, a Sziget vagy mondjuk a gulyás jut eszükbe. Ugyan készülnek kutatások is a témában, de ezek inkább viszonyítási alapot jelenhetnek a téma szubjektivitása miatt. 

Ilyen viszonyítási alapot jelenthetnek a legnépszerűbb tartalmak a világ legnagyobb, több mint kétmilliárd aktív felhasználóval rendelkező közösségi oldalán, a Facebookon. A legtöbb követővel rendelkező oldalak alapján látszik, hogy a foci milyen domináns szerepe van a globalizált világban.

 

De talán ennél is érdekesebb szembesülni azzal, hogy egy kisebb ország kiemelkedésére, ismertségére, vonzerejére milyen hatása lehet egy világsztárnak. A legtöbb kedvelővel, 122 millióval rendelkező Cristiano Ronaldo egy világszinten nem túl jelentős, tízmilliós országból származik (annak is egy 250 ezres szigetcsoportjából). Shakira (Kolumbia), Lionel Messi (Argentína) és Justin Bieber (Kanada) sem a húsz legnagyobb ország valamelyikéből származik. Egészen extrém eset Rihannáé, aki a világ egyik legkisebb, 300 ezres országában, Barbadoson felnőve vált az egyik legnagyobb popsztárrá.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁzsiaiak és afrikaiak százezrei állnak top 10-es magyar Facebook-oldalak mögöttA tíz legnépszerűbb magyar Facebook-oldal felét nem is Magyarországról kedvelik a legtöbben. Havasi Balázst például Algériából, Mága Zoltánt pedig Bangladesből.

Magyarországon nincs, és talán Puskás óta nem is volt hozzájuk hasonlítható világsztár. A legnagyobb táborral rendelkező magyar Facebook oldalnak – a Norbi Update-nek – sincs több kedvelője 1,4 milliónál. Ahogy előző cikkünkben bemutattuk, a legnagyobb magyar oldalak egyik része – például Kasza Tibor és Tibi atya – alapvetően a magyar közönségnek szól, míg például Mága Zoltán és Havasi kedvelői leginkább a harmadik világból származnak. 

 

Magyarország külföldi imázsát viszont leginkább azokon az oldalakon keresztül lehet megmutatni, amelyeket a legtöbben olvasnak külföldről. A megbízhatónak mondott Socialbakers adatai alapján a bangladesi, pakisztáni és indiai követőkkel kipárnázott Mága Zoltánt a Schobert-fitneszházaspár, Norbi és Rubint Réka követi*Itt Havasit és az előző cikkben szintén bemutatott György Ádámot nem vesszük figyelembe, mert a magyarországi követők alapján nem tartoznak bele az ezer legnagyobb oldal közé.. Nekik közösen több mint egymillió kedvelőjük van az országhatáron kívül, Norbi követőinek 55 százaléka ilyen.

Ők elsősorban a magyarlakta területeken népszerűek, Norbinak csak Romániában és Szlovákiában közel félmillió követője van. A Norbi Update a 25-ik legnagyobb Facebook oldal Szlovákiában, és az ötödik legnagyobb a külföldiek között. Rubint Réka kedvelőinek harminc százaléka, 280 ezer ember él Romániában, ő itt Norbit is lenyomja.

A Receptneked főzőoldalt pedig Orbán Viktor követi, akinek a kedvelői szűk többsége szintén nem Magyarországon él a Socialbakers szerint. Összességében Orbáné a legkövetettebb politikával foglalkozó magyar Facebook oldal (637 ezer kedvelővel) Vona Gábor (528 ezer) és a Jobbik (503 ezer) előtt. Ha viszont csak a magyarországi követőket vesszük figyelembe, akkor Orbán csak a harmadik (304 ezer kedvelővel) Vona Gábor (449 ezer) és a Jobbik mögött (442 ezer).


Orbán Viktor egyik üzenete Lengyelországról.

A Socialbakers alapján Orbán különösen Lengyelországban népszerű, kedvelőinek 14 százaléka, 87 ezer ember él ott. A tizennyolcadik legnépszerűbb politikai szereplőnek számít Lengyelországban, négyszer annyi kedvelője van, mint Angela Merkelnek vagy Justin Trudeau-nek. Orbánt Németországban és Romániában is több mint 30 ezren kedvelik.

 

Ha abból indulunk ki, hogy az ezer legnagyobb magyarországi oldal közül nem abszolút értékben, hanem arányaiban kit kedvelnek legtöbben külföldön, akkor Mága és Orbán mellett megjelenik Voksán Virág és a Sziget Fesztivál is. A jelenleg dj-ként dolgozó egykori playmate, Voksán Virág sokszor lépett fel külföldön az elmúlt években, volt indiai turnéja, de zenélt például az USA-ban, Egyiptomban, Dubaiban vagy Azerbajdzsánban. Voksánnak és a Szigetnek is több mint 50 százalékban külföldiek a követőik, őket egyébként Orbán Viktor követi 52 százalékkal*A Trackalytics-ben nem lehet megnézi, hogy Voksán és a Sziget kedvelői milyen országakból származnak.

 

Néhány környező országban is megnéztük, hogy külföldön melyek a leginkább követett Facebook oldalaik. Románia leginkább a popzenében nyomul, Magyarországgal ellentétben több, nemzetközileg valamennyire ismert popsztárja van. Ilyen például a legtöbb, tízmillió külföldi kedvelővel rendelkező Inna, aki éveken keresztül szállította a nyári EDM-himnuszokat Kelet-Európába. Őt hárommillió külföldi kedvelővel követi a hasonlóan elektromulatósban nyomuló Akcent (bár a követőinek a fele Pakisztánból és Indiából származik). A korábban a magyar rádiókban is sokat játszott Alexandra Stan a harmadik a sorban közel hárommillió külföldi kedvelővel. Őt követi a román-amerikai énekesnő Antonia, majd egy román hír tv. 

 

Szlovákiában a legtöbb külföldi követője Peter Sagan kerékpárosnak van, aki az egyik legsikeresebb profi kerékpáros a világon, többszörös világbajnok. Több mint egymillióan kedvelik külföldi országokban. Őt egy receptoldal követi, majd Dominika Cibulková teniszezőnő, aki egy éve negyedik volt a világranglistán, és korábban döntőt játszott az Australian Openen. A negyedik és az ötödik helyen két szlovák rapper áll.

 

Szerbia hírét leginkább sztárteniszői viszik a Facebookon. Novak Djokovicsnak több mint hatmillió, Ana Ivanovicsnak közel hárommillió kedvelője van külföldön. Őket a balkáni turbo-folk negyven környéki énekesnői követik: Seka Aleksics, majd Arkan özvegye*A délszláv háborúban Arkan félkatonai csapatai etnikai tisztogatásokat hajtottak végre., Ceca. Ebben a műfajban utazik az ötödik Jelena Karleusa is. Érdekesség, hogy mindegyikük külföldi követőinek az aránya legalább 70 százalék körüli.

 

A horvátok leginkább focistáiknak köszönhetik a külföldi figyelmét. A friss aranylabdás Luka Modricnak a horvát lakosság kétszerese, mintegy nyolcmillió kedvelője él más országokban, míg Ivan Rakiticnek közel négy. Rajtuk kívül még az AC Milanban játszó Alen Halilovic is felfért az ötös listára. A harmadik helyen egy zágrábi zeneszerző áll, a negyediken meg pedig egy csellós páros.

A régió egyik ismert sztárja még az osztrák transzvesztita énekes, Konchita Wurst, akinek több 800 ezer kedvelője van más országokban (Ausztriáról azért nem érdemes részletesebb adatokat közölni, mert nehéz szétválasztani az ottani oldalakat az egyéb német nyelvű oldalaktól).

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Tech facebook Orbán Viktor soft power Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.