Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. december 10. 13:01 Tech

Magyarország jövőre lép a pénzügyi XXI. századba, amiben már benne van a világ nagy része

Kanadában, Németországban és Finnországban még nincs, több afrikai országban viszont már van (Dél-Koreában pedig már közel húsz éve működik) olyan rendszer, ami lakossági ügyfeleknek is lehetővé teszi az azonnali banki utalást, és amit 2019-ben végre Magyarországon is be fognak vezetni. A régióból Lengyelországban 2012-től, Csehországban pedig ettől az évtől már lehet azonnal fizetni a bankban, Magyarország Romániával és Szlovéniával együtt igyekszik behozni a hátrányt.

A jövő júliustól működő rendszer teljesen más lesz, mint amit eddig megszoktunk: a tízmillió forint alatti utalások azonnal, azaz öt másodperc alatt megérkeznek (akár vasárnap vagy ünnepnapokon is), és a rendszert megalapozó informatikát is kicserélik teljes egészében.*Lehetséges lesz másodlagos azonosítókat is megadni az utalásoknál, és megjelenik a fizetési kérelem intézménye is, ami a közös utalásokat teszi lehetővé.

Érdekes módon elsőre nem látni nagy összefüggést az országok pénzügyi rendszerének fejlettsége és az azonnali banki fizetési rendszer bevezetése között. De valójában van összefüggés, csak komplexebb. Az igazán fejlett pénzügyi kultúrával rendelkező országok már csak presztízsokokból is kialakították a rendszert, a feltörekvő-fejlődő országok egy része viszont éppen azért tudott nagyot ugrani, mert a bankrendszer viszonylag elmaradottsága eleve nem volt olyan sok szabály, amihez igazítani kell a pénzügyi újításokat.*Ezek közé tartozik például a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni fellépés, ami fontos, de sok szempontból lassítja a pénzügyi szolgáltatásokat.

 

Mint a térképről is látszik, a világ lakosságának nagy része olyan országokban él, ahol már van azonnali utalás (a nagy népességű országok közül csak Oroszország és Indonézia nincs ezek között). A gyors fizetések úttörője Dél-Korea volt, ahol már 2001-ben elindult az azonnal utalási rendszer, két évvel később pedig Tajvan és Izland is életbe léptetett hasonlót. A legutóbb, már idén éppen a több szempontból (vonatok, internet) szupersebes Japán vezetett be azonnali utalási rendszert, derül ki a Nemzetközi Fizetések Bankja tanulmányából.

A fizetési technológiával foglalkozó FIS nevű cég jelentése szerint egyébként az egész világon Indiában működik a legjobb azonnali utalási rendszer. Itt a jegybank 2010 óta fenntart egy nyilvános fizetési infrastruktúrát, amire külső cégek nagy lelkesedéssel és kevés korlátozással fejlesztik az okostelefonos applikációkat. Ezek közül a legnépszerűbb a Bharat, amit az indiai állam a Mastercard, a Visa és az AmEx hitelkártyacégekkel együttműködve indított el, és a gyakorlatban pofonegyszerűen, QR-kódok leolvasásával működik fizetési és utalási rendszerként is, lényegében késés nélkül.

Ugyanakkor az igazi nagyágyú az azonnali fizetésekben Kína: miközben Indiában napi 2,8 millió azonnali banki tranzakció van, addig Kínában ez szám már napi 26 millióra emelkedett idén (a bővülés üteme is szédítő, tavaly még átlagosan 12 millió azonnali utalás ment naponta). Igaz, Kínában 20 másodpercet azért kell várni az utalások megérkezésére, és egyelőre nem válogathatnak az ügyfelek túl sok külső applikáció közül.

A fejlődő országokban mindent visz a mobiltelefonos QR kódos fizetés, de Kínában már olyan utópisztikus megoldások is vannak, mint az arcfelismerő kamera előtt mosollyal aktivált fizetés.

Tech bank fizetési rendszer pénzügy utalás Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Fabók Bálint
2019. február 19. 17:11 Tech

Álinterjúkkal és kamutárgyalásokkal próbálja megszerezni a Huawei az Apple titkait

Az amerikai kormány szerint a Huaweinél külön ösztönzőprogram van arra, hogy információkat szerezzenek a riválisoktól.

Wiedemann Tamás
2019. február 18. 17:16 Tech, Vállalat

Egyre furcsább módszerekkel próbálják begyűjteni az űrszemetet

Egyre több cég próbál valamiféle megoldást találni a több százezer darabból álló űrszemét összeszedésére és megsemmisítésére.

Wiedemann Tamás
2019. február 18. 10:35 Adat, Tech

Ezek a mobilok sugároznak a legerősebben

Az első helyen egy kínai gyártó szerepel, de a top tízben van Iphone, Sony és Google saját márkás készülék is.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. február 22. 06:53 Közélet

Szinte biztosan törvényt sért a fideszes médiaalapítvány, de a hatóság nem lát problémát

Egy jogi kiskapuval próbálták meg elérni, hogy a törvényben rögzítettnél több rádiója is lehessen a KESMA-nak, de porszem került a gépezetbe.

Váczi István
2019. február 21. 06:52 Közélet, Vállalat

Közel 2000 milliárd forintért vásárolt már cégeket az Orbán-kormány

Némelyik jól teljesít, más csődbe ment, és van olyan is, amely már Mészáros Lőrincé. De alapvetően csak puffadt és puffadt az állam az utóbbi években.

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.