Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. december 10. 13:01 Tech

Magyarország jövőre lép a pénzügyi XXI. századba, amiben már benne van a világ nagy része

Kanadában, Németországban és Finnországban még nincs, több afrikai országban viszont már van (Dél-Koreában pedig már közel húsz éve működik) olyan rendszer, ami lakossági ügyfeleknek is lehetővé teszi az azonnali banki utalást, és amit 2019-ben végre Magyarországon is be fognak vezetni. A régióból Lengyelországban 2012-től, Csehországban pedig ettől az évtől már lehet azonnal fizetni a bankban, Magyarország Romániával és Szlovéniával együtt igyekszik behozni a hátrányt.

A jövő júliustól működő rendszer teljesen más lesz, mint amit eddig megszoktunk: a tízmillió forint alatti utalások azonnal, azaz öt másodperc alatt megérkeznek (akár vasárnap vagy ünnepnapokon is), és a rendszert megalapozó informatikát is kicserélik teljes egészében.*Lehetséges lesz másodlagos azonosítókat is megadni az utalásoknál, és megjelenik a fizetési kérelem intézménye is, ami a közös utalásokat teszi lehetővé.

Érdekes módon elsőre nem látni nagy összefüggést az országok pénzügyi rendszerének fejlettsége és az azonnali banki fizetési rendszer bevezetése között. De valójában van összefüggés, csak komplexebb. Az igazán fejlett pénzügyi kultúrával rendelkező országok már csak presztízsokokból is kialakították a rendszert, a feltörekvő-fejlődő országok egy része viszont éppen azért tudott nagyot ugrani, mert a bankrendszer viszonylag elmaradottsága eleve nem volt olyan sok szabály, amihez igazítani kell a pénzügyi újításokat.*Ezek közé tartozik például a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni fellépés, ami fontos, de sok szempontból lassítja a pénzügyi szolgáltatásokat.

 

Mint a térképről is látszik, a világ lakosságának nagy része olyan országokban él, ahol már van azonnali utalás (a nagy népességű országok közül csak Oroszország és Indonézia nincs ezek között). A gyors fizetések úttörője Dél-Korea volt, ahol már 2001-ben elindult az azonnal utalási rendszer, két évvel később pedig Tajvan és Izland is életbe léptetett hasonlót. A legutóbb, már idén éppen a több szempontból (vonatok, internet) szupersebes Japán vezetett be azonnali utalási rendszert, derül ki a Nemzetközi Fizetések Bankja tanulmányából.

A fizetési technológiával foglalkozó FIS nevű cég jelentése szerint egyébként az egész világon Indiában működik a legjobb azonnali utalási rendszer. Itt a jegybank 2010 óta fenntart egy nyilvános fizetési infrastruktúrát, amire külső cégek nagy lelkesedéssel és kevés korlátozással fejlesztik az okostelefonos applikációkat. Ezek közül a legnépszerűbb a Bharat, amit az indiai állam a Mastercard, a Visa és az AmEx hitelkártyacégekkel együttműködve indított el, és a gyakorlatban pofonegyszerűen, QR-kódok leolvasásával működik fizetési és utalási rendszerként is, lényegében késés nélkül.

Ugyanakkor az igazi nagyágyú az azonnali fizetésekben Kína: miközben Indiában napi 2,8 millió azonnali banki tranzakció van, addig Kínában ez szám már napi 26 millióra emelkedett idén (a bővülés üteme is szédítő, tavaly még átlagosan 12 millió azonnali utalás ment naponta). Igaz, Kínában 20 másodpercet azért kell várni az utalások megérkezésére, és egyelőre nem válogathatnak az ügyfelek túl sok külső applikáció közül.

A fejlődő országokban mindent visz a mobiltelefonos QR kódos fizetés, de Kínában már olyan utópisztikus megoldások is vannak, mint az arcfelismerő kamera előtt mosollyal aktivált fizetés.

Tech bank fizetési rendszer pénzügy utalás Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Hajdu Miklós
2023. január 29. 15:35 Tech

A techcégek válsága közben alakíthatja át az internetes kereséseket a ChatGPT

A Microsoftot és a Google-t is lépéskényszerbe hozta a ChatGPT megjelenése, miközben tízezreket bocsátanak el.

Váczi István
2023. január 6. 11:19 Tech, Világ

Nem csak Magyarországon verte keresztül Brüsszel a szélerőművek bővítését

Az Európai Bizottság Magyar- és Lengyelországra is rákényszeríti a szárazföldi szélerőművek telepítésének ismételt lehetővé tételét. Az adatok azt mutatják, hogy a tiltás eddig sem volt indokolt.

Pintér Róbert
2022. december 31. 04:34 Tech, Vállalat

Elon Musk ámokfutásáról és kriptocsődökről is emlékezetes marad az idei év

Három nap alatt bedőlt a 32 milliárd dollárt érő FTX kriptotőzsde, 13 ezer embert rúgott ki a Meta, Musk botrányos döntések sorozatát hozta - sűrű éve volt a technológiai világnak.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. január 30. 04:34 Élet, Vállalat

Hiánycikk lett a fagyasztóláda, az árstopolt húsok felhalmozásának eszköze

A cukrot fel lehet polcozni a kamrában, de hova tegye az ember a csirkemellet? A fagyasztóláda ma a magyar vásárlók slágerterméke.

Jandó Zoltán
2023. január 29. 04:34 Adat, Vállalat

Százmilliárdokat költenek, hogy újra legyen értelme a lakossági napelemeknek, de ez sem elég

Nagyon látványosan pörög fel a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése, de a kormányon múlik, hogy meddig blokkolják a háztartási napelempiacot.

Stubnya Bence
2023. január 28. 15:45 Adat

Visszaesett a megújulók aránya az uniós energiafogyasztásban, de a számokat a tűzifaégetés is nagyon torzítja

2021-ben először fordult elő, hogy csökkent a megújulók aránya az uniós energiafogyasztáson belül. A számokat viszont jelentősen torzítja a biomassza felhasználása, amivel más bajok is vannak klímaszempontból.