Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. december 10. 13:01 Tech

Magyarország jövőre lép a pénzügyi XXI. századba, amiben már benne van a világ nagy része

Kanadában, Németországban és Finnországban még nincs, több afrikai országban viszont már van (Dél-Koreában pedig már közel húsz éve működik) olyan rendszer, ami lakossági ügyfeleknek is lehetővé teszi az azonnali banki utalást, és amit 2019-ben végre Magyarországon is be fognak vezetni. A régióból Lengyelországban 2012-től, Csehországban pedig ettől az évtől már lehet azonnal fizetni a bankban, Magyarország Romániával és Szlovéniával együtt igyekszik behozni a hátrányt.

A jövő júliustól működő rendszer teljesen más lesz, mint amit eddig megszoktunk: a tízmillió forint alatti utalások azonnal, azaz öt másodperc alatt megérkeznek (akár vasárnap vagy ünnepnapokon is), és a rendszert megalapozó informatikát is kicserélik teljes egészében.*Lehetséges lesz másodlagos azonosítókat is megadni az utalásoknál, és megjelenik a fizetési kérelem intézménye is, ami a közös utalásokat teszi lehetővé.

Érdekes módon elsőre nem látni nagy összefüggést az országok pénzügyi rendszerének fejlettsége és az azonnali banki fizetési rendszer bevezetése között. De valójában van összefüggés, csak komplexebb. Az igazán fejlett pénzügyi kultúrával rendelkező országok már csak presztízsokokból is kialakították a rendszert, a feltörekvő-fejlődő országok egy része viszont éppen azért tudott nagyot ugrani, mert a bankrendszer viszonylag elmaradottsága eleve nem volt olyan sok szabály, amihez igazítani kell a pénzügyi újításokat.*Ezek közé tartozik például a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni fellépés, ami fontos, de sok szempontból lassítja a pénzügyi szolgáltatásokat.

 

Mint a térképről is látszik, a világ lakosságának nagy része olyan országokban él, ahol már van azonnali utalás (a nagy népességű országok közül csak Oroszország és Indonézia nincs ezek között). A gyors fizetések úttörője Dél-Korea volt, ahol már 2001-ben elindult az azonnal utalási rendszer, két évvel később pedig Tajvan és Izland is életbe léptetett hasonlót. A legutóbb, már idén éppen a több szempontból (vonatok, internet) szupersebes Japán vezetett be azonnali utalási rendszert, derül ki a Nemzetközi Fizetések Bankja tanulmányából.

A fizetési technológiával foglalkozó FIS nevű cég jelentése szerint egyébként az egész világon Indiában működik a legjobb azonnali utalási rendszer. Itt a jegybank 2010 óta fenntart egy nyilvános fizetési infrastruktúrát, amire külső cégek nagy lelkesedéssel és kevés korlátozással fejlesztik az okostelefonos applikációkat. Ezek közül a legnépszerűbb a Bharat, amit az indiai állam a Mastercard, a Visa és az AmEx hitelkártyacégekkel együttműködve indított el, és a gyakorlatban pofonegyszerűen, QR-kódok leolvasásával működik fizetési és utalási rendszerként is, lényegében késés nélkül.

Ugyanakkor az igazi nagyágyú az azonnali fizetésekben Kína: miközben Indiában napi 2,8 millió azonnali banki tranzakció van, addig Kínában ez szám már napi 26 millióra emelkedett idén (a bővülés üteme is szédítő, tavaly még átlagosan 12 millió azonnali utalás ment naponta). Igaz, Kínában 20 másodpercet azért kell várni az utalások megérkezésére, és egyelőre nem válogathatnak az ügyfelek túl sok külső applikáció közül.

A fejlődő országokban mindent visz a mobiltelefonos QR kódos fizetés, de Kínában már olyan utópisztikus megoldások is vannak, mint az arcfelismerő kamera előtt mosollyal aktivált fizetés.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech bank fizetési rendszer pénzügy utalás Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 04:34 Élet, Tech

Alig van Magyarországon hidrogén, mégis tudjuk, hogyan kellene átállni rá

A jelenlegi ipari termelés nagyon kevés és nem is zöld, de ennek ellenére is látszik már, hogyan fog elterjedni ez a technológia a közlekedésben.

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Mészáros R. Tamás
2023. szeptember 19. 04:34 Tech, Világ

Akkora lesz a világ akkuigénye, hogy 28 Magyarország kellene a kielégítéséhez

A kínai cégek ma még messze az élen járnak, de a nyugati fogyasztói szokások és a konkurencia által ígért technológiai áttörések is átrendezhetik a piacot.

Fontos

Fabók Bálint
2023. október 2. 15:03 Adat

Karikó Katalin az első nő, aki kelet-európai állampolgárként tudományos Nobel-díjat kapott

Eddig mindössze három kelet-európai származású nő nyert tudományos Nobelt, közülük Karikó az első, aki megtartotta eredeti állampolgárságát.

Kolozsi Ádám
2023. október 2. 13:39 Élet

„Anyukám mindig meghallgatta a rádióban, hogy ki kapta a Nobel-díjat. Hát most összejött” – mondta Karikó Katalin díja után a G7-nek

A nemzetközi tudományosságban is egészen ritka, hogy az átütő alkalmazási eredmények után alig három évvel valakit a világ legnagyobb tudományos elismerésében részesítsenek.

Kolozsi Ádám
2023. október 2. 09:03 Világ

A magyar kormánymédia alapján nehéz lenne megérteni, mi történik éppen Svédországban

Bevándorlógettók, vérbosszú és gengszterrap: a svéd hadsereget is bevetnék az elszabadult bandaháborúk megállítására.