Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. november 27. 12:21 Tech

Sok országban gyorsabb a mobilnet, mint a wifi

A mobilinternet letöltési sebessége sok országban gyorsabb, mint a wifié, derült ki az OpenSignal új kutatásából. A mobilnet ráadásul csak tovább fog gyorsulni, amikor az 5G megérkezik.

A mobiladat-elemzőcég vizsgáltában szereplő 80 országból 33-ban bizonyult gyorsabbnak a mobilnet a wifinél, tehát a világ legtöbb részén továbbra is utóbbi a gyorsabb. Ám mivel wifi hálózatot bárki bárhol kialakíthat, ott is, ahol már mások is használják, a teljesítmény hirtelen visszaeshet a rádióhullámok torlódása miatt. Ezzel szemben a mobilhálózatoknak engedélyeztetni kell azt a spektrumot, amit használnak, így elvileg sokkal egyenletesebb élményt kell nyújtaniuk – írja a BBC cikke.

A mobilnet előnye a wifivel szemben Ausztráliában a legnagyobb, ahol a mobil letöltési sebesség átlagosan 13 megabittel gyorsabb másodpercenként. Európában Görögország, Csehország, Törökország, Horvátország, Ausztria, Szerbia, Franciaország és Szlovákia esetében mérték jóval gyorsabb mobilnetet, mint wifit.

Magyarország, Belgiummal és Norvégiával együtt azok közé az országok közé tartozik, ahol nincs jelentős különbség a wifi és mobil letöltési sebesség között az okostelefonhasználat tapasztalatai szerint. Nálunk másodpercenként 31-32 megabit körüli sebességet mértek mindkettő esetében.

A vizsgált országok többségében pedig a Wifi nyújtja a gyorsabb internetes élményt, így van ez például Olaszországban, Spanyolországban, Dániában, Lengyelországban, Hollandiában, Portugáliában, Németországban, Svájcban, Svédországban, Írországban, az Egyesült Királyságban, Romániában is. Oroszországban és az USA-ban pedig a wifi több mint kétszer olyan gyors, mint a mobilnet.

A 4G hálózattal rendelkező 50 ország többségében a mobilhálózat gyorsabb volt a wifinél, az 5G-re való átálláskor pedig a különbség még nagyobb lehet. Ugyanakkor, ahogyan a 4G, úgy az 5G sem lesz majd annyira jól fogható a kevésbé lakott, távoli területeken, ezért a wifi is fontos marad a népesség egy jelentős részének.

Az OpenSignal arra hívta fel a figyelmet, hogy a telefongyártóknak figyelni kell rá, hogy ne csatlakoztassák rögtön wifire a felhasználók telefonjait, amennyiben az rosszabb élményt nyújt, mint a mobilnet.

A Huawei már gyárt olyan telefonokat, amelyek tesztelik, hogy melyik a leggyorsabb rendelkezésre álló hálózat, a Samsung pedig olyan telefonok gyártásával próbálkozik, amelyek egyszerre csatlakoznak a wifire és a mobilhálózatra, így gyorsítva a böngészési sebességet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Bucsky Péter
2024. március 8. 14:42 Támogatói tartalom, Tech

Magyar gyártású midibuszokkal tehető népszerűbbé a közösségi közlekedés

A hazai gyártású Mercedes-Benz Sprinterek átvették a vezető szerepet a midibuszok piacán.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.