Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. október 27. 12:43 Tech

Már 100 ezer ember él csippel a testében, néha elég meglepő okokból

Még csak kibontakozóban van egy új iparág, de már most is nagy meglepetésekkel szolgál, az előtte álló növekedési potenciál pedig hatalmas. A testünkbe ültethető eszközökről van szó, amelyeket az információtárolástól kezdve az ajtók nyitásán át a szexuális együttlétekig mindenféle helyzetekben és célokra lehet használni. Ezek a többnyire rizsszem méretű készülékek nagyon hasonlóak azokhoz a csipekhez, amelyeket milliószámra ültetnek állatokba, hogy beazonosíthatóak, esetleg követhetőek is legyenek.

A Businessweek összeállítása szerint jelenleg körülbelül százezer ember hordoz a testében ilyen eszközöket, amelyeket egyelőre néhány cég fejleszt, értékesít és implantál az ügyfelei testébe. Az ágazatnak még nem alakult ki magyar megnevezése, de az angol human augmentation kifejezés és a piac növekedési kilátásai alapján arra következtethetünk, hogy hamarosan találkozni fogunk az emberi növekedés, nagyobbodás, esetleg tökéletesedés fogalmával és a kapcsolódó termékekkel Magyarországon is. Becslések szerint ugyanis 2025-ig a forgalom megtízszereződik, így 

hét év múlva egy körülbelül 2,3 milliárd dolláros üzletről beszélhetünk majd.

A ma elérhető csipek legalapvetőbb funkciói közé tartozik, hogy tárolják, sőt, ha kell, megosztják a személyes adatainkat és helyettesítik a közelítős (vagy más néven proxy) kulcsokat, így használhatjuk őket az ajtók, zárak nyitására is. Persze ezen felül számos speciális, egyedi eszköz beültetésére is vállalkoznak már cégek. Például egy amerikai fejlesztésű szexuális segédeszköz, a Lovetron 9000 a medencébe ültetve fejti ki hatását, de létezik homlokba implantálható testhőmérő, ujjvégbe operált mágnes vagy épp fizetőeszköz és számos más termék is. Végül, de nem utolsó sorban az emberek csippelése Elon Muskot sem hagyja hidegen, egyik cégénél, a Neuralinknél ugyanis a számítógépek és az emberi agy közvetlen összekapcsolásán dolgoznak 2017 óta.

A Humans 2.0-nak vagy biohackingnek is nevezett technológia nagyon súlyos etikai és kiberbiztonsági kérdéseket vet fel. Az alapvető különbség az eddigi kockázatokhoz képest az, hogy míg egy vírusfertőzött számítógépet vagy okostelefont a legrosszabb esetben ki lehet kapcsolni és lecserélni, addig ugyanezt egy implantátummal megtenni már korántsem olyan egyszerű. Ráadásul ezek az eszközök akár fizikai bántalmakat is okozhatnak a felhasználónak, ha nem működnek megfelelően.

Tech biohacking human augmentation humans 2.0 implantátum Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2019. június 23. 07:48 Közélet, Tech

Zuckerberg király saját dénárt akar verni, és ennek sokan nem örülnek

A pénzügyi adatainkat összefésülik a médiafogyasztási szokásainkkal, az okoseszközök és szenzorok által biztosított adatokkal, és az egészet egybecsomagolva eladhatják bárkinek.

Torontáli Zoltán
2019. június 20. 10:52 Élet, Tech

Trükkösen büntetnék az elektromos biciklik sufnituningját

A Bosch olyan szoftvert fejleszt a motorjaihoz, amely azonnal büntet minden gyanús tuningot.

Váczi István
2019. június 19. 10:46 Tech

Elég nagy munka lesz a napelemek gazdaságos újrahasznosítása

A napenergia-termelés hazai felfutása azt is jelenti, hogy pár évtized múlva rengeteg újrahasznosításra váró napelempanel lesz az országban.

Fontos

Avatar
2019. június 25. 15:30 Közélet

Az Orbán-rezsim és a gazdasági versenyképesség

A gyenge versenyképesség nem szakpolitikai intézkedésekkel helyrehozható kisiklás, hanem a Fidesz által kiépített rendszer lényegéből fakad.

Jandó Zoltán
2019. június 25. 06:35 Közélet

Alamizsnáért passzolta le médiáját az MSZP és volt pénztárnoka a Fidesznek

Úgy tűnik, hogy az MSZP alapítványa és volt pénztárnoka is vesztett azokon az ügyleteken, amelyek a Népszabadság bezáráshoz és több lap fideszes bekebelezéséhez vezettek.

Jandó Zoltán
2019. június 24. 06:23 Vállalat

A teljes magyar építőipar nyolcadából már a NER húzza a hasznot

Tavaly a 6000 milliárd forintos magyar építőipar nyolcadát már fideszközeli vállalkozók ellenőrizték, fele részben Mészáros Lőrinc és Szíjj László kettőse.