Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. október 27. 12:43 Tech

Már 100 ezer ember él csippel a testében, néha elég meglepő okokból

Még csak kibontakozóban van egy új iparág, de már most is nagy meglepetésekkel szolgál, az előtte álló növekedési potenciál pedig hatalmas. A testünkbe ültethető eszközökről van szó, amelyeket az információtárolástól kezdve az ajtók nyitásán át a szexuális együttlétekig mindenféle helyzetekben és célokra lehet használni. Ezek a többnyire rizsszem méretű készülékek nagyon hasonlóak azokhoz a csipekhez, amelyeket milliószámra ültetnek állatokba, hogy beazonosíthatóak, esetleg követhetőek is legyenek.

A Businessweek összeállítása szerint jelenleg körülbelül százezer ember hordoz a testében ilyen eszközöket, amelyeket egyelőre néhány cég fejleszt, értékesít és implantál az ügyfelei testébe. Az ágazatnak még nem alakult ki magyar megnevezése, de az angol human augmentation kifejezés és a piac növekedési kilátásai alapján arra következtethetünk, hogy hamarosan találkozni fogunk az emberi növekedés, nagyobbodás, esetleg tökéletesedés fogalmával és a kapcsolódó termékekkel Magyarországon is. Becslések szerint ugyanis 2025-ig a forgalom megtízszereződik, így 

hét év múlva egy körülbelül 2,3 milliárd dolláros üzletről beszélhetünk majd.

A ma elérhető csipek legalapvetőbb funkciói közé tartozik, hogy tárolják, sőt, ha kell, megosztják a személyes adatainkat és helyettesítik a közelítős (vagy más néven proxy) kulcsokat, így használhatjuk őket az ajtók, zárak nyitására is. Persze ezen felül számos speciális, egyedi eszköz beültetésére is vállalkoznak már cégek. Például egy amerikai fejlesztésű szexuális segédeszköz, a Lovetron 9000 a medencébe ültetve fejti ki hatását, de létezik homlokba implantálható testhőmérő, ujjvégbe operált mágnes vagy épp fizetőeszköz és számos más termék is. Végül, de nem utolsó sorban az emberek csippelése Elon Muskot sem hagyja hidegen, egyik cégénél, a Neuralinknél ugyanis a számítógépek és az emberi agy közvetlen összekapcsolásán dolgoznak 2017 óta.

A Humans 2.0-nak vagy biohackingnek is nevezett technológia nagyon súlyos etikai és kiberbiztonsági kérdéseket vet fel. Az alapvető különbség az eddigi kockázatokhoz képest az, hogy míg egy vírusfertőzött számítógépet vagy okostelefont a legrosszabb esetben ki lehet kapcsolni és lecserélni, addig ugyanezt egy implantátummal megtenni már korántsem olyan egyszerű. Ráadásul ezek az eszközök akár fizikai bántalmakat is okozhatnak a felhasználónak, ha nem működnek megfelelően.

Tech biohacking human augmentation humans 2.0 implantátum Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2019. január 9. 11:49 Tech

Letörölhetetlen Facebook-alkalmazás miatt lázadnak a samsungosok

Amerikai Samsung-felhasználók azon akadtak ki, hogy nem tudják letörölni telefonjukról az előre telepített Facebook-alkalmazást.

Fabók Bálint
2019. január 8. 10:29 Tech

A Hyundai tervezgeti az első autót, amely sétálni is tud

Hegyet mászni és folyón átgázolni is tudna a Hyundai Elevate, amelyet a CES-en mutattak be, de még nem biztos, hogy tényleg elkészül.

Fabók Bálint
2019. január 6. 15:58 Tech, Világ

A gazdaságtörténet egyik legsokkolóbb ábrája a kínai acélőrületet mutatja be

2000 óta kétszeresére nőtt az acéltermelés mennyisége, amely az egyik környezetszennyezőbb iparág. A növekedés mögött leginkább Kína áll.

Fontos

Bucsky Péter
2019. január 14. 06:54 Pénz

Az itthoni átlag közel háromszorosát keresik a németországi magyarok

Eddig sosem látott adatokat szereztünk arról, hogy mennyit keres a Németországban dolgozó százezer magyar.

Kasnyik Márton
2019. január 12. 07:47 Podcast

A klientúraépítés a jóléti állam része lett Magyarországon

Utoljára a totalitárius rendszerekben osztott újra annyi forrást az állam, mint ma Magyarországon. Ez nagyon erős politikai fegyver a hatalom kezében, de a társadalom alsó harmada nem látja előnyét. Kovách Imre szociológus a G7 podcast vendége.

Kasnyik Márton
2019. január 11. 06:40 Vállalat

Ebből az ábrából kiderül, miért nem kapsz olyan könnyen béremelést, ha magyar cégnél dolgozol

Ég és föld a magyar és a külföldi tulajdonú ipari cégek termelékenysége. Nagyon kevés magyar cég lehet képes arra, hogy kitörjön a bércsapdából.