Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. október 27. 12:43 Tech

Már 100 ezer ember él csippel a testében, néha elég meglepő okokból

Még csak kibontakozóban van egy új iparág, de már most is nagy meglepetésekkel szolgál, az előtte álló növekedési potenciál pedig hatalmas. A testünkbe ültethető eszközökről van szó, amelyeket az információtárolástól kezdve az ajtók nyitásán át a szexuális együttlétekig mindenféle helyzetekben és célokra lehet használni. Ezek a többnyire rizsszem méretű készülékek nagyon hasonlóak azokhoz a csipekhez, amelyeket milliószámra ültetnek állatokba, hogy beazonosíthatóak, esetleg követhetőek is legyenek.

A Businessweek összeállítása szerint jelenleg körülbelül százezer ember hordoz a testében ilyen eszközöket, amelyeket egyelőre néhány cég fejleszt, értékesít és implantál az ügyfelei testébe. Az ágazatnak még nem alakult ki magyar megnevezése, de az angol human augmentation kifejezés és a piac növekedési kilátásai alapján arra következtethetünk, hogy hamarosan találkozni fogunk az emberi növekedés, nagyobbodás, esetleg tökéletesedés fogalmával és a kapcsolódó termékekkel Magyarországon is. Becslések szerint ugyanis 2025-ig a forgalom megtízszereződik, így 

hét év múlva egy körülbelül 2,3 milliárd dolláros üzletről beszélhetünk majd.

A ma elérhető csipek legalapvetőbb funkciói közé tartozik, hogy tárolják, sőt, ha kell, megosztják a személyes adatainkat és helyettesítik a közelítős (vagy más néven proxy) kulcsokat, így használhatjuk őket az ajtók, zárak nyitására is. Persze ezen felül számos speciális, egyedi eszköz beültetésére is vállalkoznak már cégek. Például egy amerikai fejlesztésű szexuális segédeszköz, a Lovetron 9000 a medencébe ültetve fejti ki hatását, de létezik homlokba implantálható testhőmérő, ujjvégbe operált mágnes vagy épp fizetőeszköz és számos más termék is. Végül, de nem utolsó sorban az emberek csippelése Elon Muskot sem hagyja hidegen, egyik cégénél, a Neuralinknél ugyanis a számítógépek és az emberi agy közvetlen összekapcsolásán dolgoznak 2017 óta.

A Humans 2.0-nak vagy biohackingnek is nevezett technológia nagyon súlyos etikai és kiberbiztonsági kérdéseket vet fel. Az alapvető különbség az eddigi kockázatokhoz képest az, hogy míg egy vírusfertőzött számítógépet vagy okostelefont a legrosszabb esetben ki lehet kapcsolni és lecserélni, addig ugyanezt egy implantátummal megtenni már korántsem olyan egyszerű. Ráadásul ezek az eszközök akár fizikai bántalmakat is okozhatnak a felhasználónak, ha nem működnek megfelelően.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech biohacking human augmentation humans 2.0 implantátum Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.