Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. október 27. 12:43 Tech

Már 100 ezer ember él csippel a testében, néha elég meglepő okokból

Még csak kibontakozóban van egy új iparág, de már most is nagy meglepetésekkel szolgál, az előtte álló növekedési potenciál pedig hatalmas. A testünkbe ültethető eszközökről van szó, amelyeket az információtárolástól kezdve az ajtók nyitásán át a szexuális együttlétekig mindenféle helyzetekben és célokra lehet használni. Ezek a többnyire rizsszem méretű készülékek nagyon hasonlóak azokhoz a csipekhez, amelyeket milliószámra ültetnek állatokba, hogy beazonosíthatóak, esetleg követhetőek is legyenek.

A Businessweek összeállítása szerint jelenleg körülbelül százezer ember hordoz a testében ilyen eszközöket, amelyeket egyelőre néhány cég fejleszt, értékesít és implantál az ügyfelei testébe. Az ágazatnak még nem alakult ki magyar megnevezése, de az angol human augmentation kifejezés és a piac növekedési kilátásai alapján arra következtethetünk, hogy hamarosan találkozni fogunk az emberi növekedés, nagyobbodás, esetleg tökéletesedés fogalmával és a kapcsolódó termékekkel Magyarországon is. Becslések szerint ugyanis 2025-ig a forgalom megtízszereződik, így 

hét év múlva egy körülbelül 2,3 milliárd dolláros üzletről beszélhetünk majd.

A ma elérhető csipek legalapvetőbb funkciói közé tartozik, hogy tárolják, sőt, ha kell, megosztják a személyes adatainkat és helyettesítik a közelítős (vagy más néven proxy) kulcsokat, így használhatjuk őket az ajtók, zárak nyitására is. Persze ezen felül számos speciális, egyedi eszköz beültetésére is vállalkoznak már cégek. Például egy amerikai fejlesztésű szexuális segédeszköz, a Lovetron 9000 a medencébe ültetve fejti ki hatását, de létezik homlokba implantálható testhőmérő, ujjvégbe operált mágnes vagy épp fizetőeszköz és számos más termék is. Végül, de nem utolsó sorban az emberek csippelése Elon Muskot sem hagyja hidegen, egyik cégénél, a Neuralinknél ugyanis a számítógépek és az emberi agy közvetlen összekapcsolásán dolgoznak 2017 óta.

A Humans 2.0-nak vagy biohackingnek is nevezett technológia nagyon súlyos etikai és kiberbiztonsági kérdéseket vet fel. Az alapvető különbség az eddigi kockázatokhoz képest az, hogy míg egy vírusfertőzött számítógépet vagy okostelefont a legrosszabb esetben ki lehet kapcsolni és lecserélni, addig ugyanezt egy implantátummal megtenni már korántsem olyan egyszerű. Ráadásul ezek az eszközök akár fizikai bántalmakat is okozhatnak a felhasználónak, ha nem működnek megfelelően.

Tech biohacking human augmentation humans 2.0 implantátum Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Straub Ádám
2019. március 16. 15:27 Tech

A termék, ami hat év késéssel lett menő

Iszonyatos lendületben vannak a csuklón hordható apró számítógépek, azaz az okosórák. A technológia sok ideje készen van, de most már arra is rájöttek, mivel lehet eladni őket.

Avatar
2019. március 9. 17:22 Tech

Apple: Mi lenne, ha kivételesen jó fejek lennénk?

Megvesszük az iPhone-t, a Teslát és a John Deere traktort, és abban a hitben élünk, hogy a miénk. De nincs jogunk megjavítani?

Torontáli Zoltán
2019. március 8. 07:02 Tech

Rossz levegőjű roncsteleppé válunk, de akkor is kell egy hely, ahol az öregebb autók 20 éves korukig mehetnek

Megmentjük Nyugat-Európát, amikor a levetett öreg autóit megvesszük. A Földnek az a jó, ha nem vesz mindenki új autót.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. március 18. 06:52 Vállalat

Mostantól nem ehetsz úgy Big Mac-et, hogy abból ne részesüljön a NER

Teljes modellváltást hajt végre Magyarországon a McDonald’s azzal, hogy helyi leányát eladja egy kormányközeli üzletembernek. Mostantól mindent a marketes Scheer Sándor felügyel.

Torontáli Zoltán
2019. március 17. 07:37 Élet

A rendszerváltás környéki seftelés remek üzleti iskola volt, amely ma hiányzik

Egyre közelebb kerülnek a nyugdíjhoz a nyolcvanas évek végének legjobb üzletkötői, és nem látszik az utánpótlás.

Wiedemann Tamás
2019. március 15. 14:51 Adat

Nehéz lesz utolérni Ausztriát, ha ott 22-szer több szabadalmi kérelmet nyújtanak be

Nagyon kevés a magyarországi szabadalmi kérvény, és azokat is a multik adják be. A statisztikákból is látszik, milyen nagy verseny van az önvezető autók fejlesztésében.