Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. október 27. 12:43 Tech

Már 100 ezer ember él csippel a testében, néha elég meglepő okokból

Még csak kibontakozóban van egy új iparág, de már most is nagy meglepetésekkel szolgál, az előtte álló növekedési potenciál pedig hatalmas. A testünkbe ültethető eszközökről van szó, amelyeket az információtárolástól kezdve az ajtók nyitásán át a szexuális együttlétekig mindenféle helyzetekben és célokra lehet használni. Ezek a többnyire rizsszem méretű készülékek nagyon hasonlóak azokhoz a csipekhez, amelyeket milliószámra ültetnek állatokba, hogy beazonosíthatóak, esetleg követhetőek is legyenek.

A Businessweek összeállítása szerint jelenleg körülbelül százezer ember hordoz a testében ilyen eszközöket, amelyeket egyelőre néhány cég fejleszt, értékesít és implantál az ügyfelei testébe. Az ágazatnak még nem alakult ki magyar megnevezése, de az angol human augmentation kifejezés és a piac növekedési kilátásai alapján arra következtethetünk, hogy hamarosan találkozni fogunk az emberi növekedés, nagyobbodás, esetleg tökéletesedés fogalmával és a kapcsolódó termékekkel Magyarországon is. Becslések szerint ugyanis 2025-ig a forgalom megtízszereződik, így 

hét év múlva egy körülbelül 2,3 milliárd dolláros üzletről beszélhetünk majd.

A ma elérhető csipek legalapvetőbb funkciói közé tartozik, hogy tárolják, sőt, ha kell, megosztják a személyes adatainkat és helyettesítik a közelítős (vagy más néven proxy) kulcsokat, így használhatjuk őket az ajtók, zárak nyitására is. Persze ezen felül számos speciális, egyedi eszköz beültetésére is vállalkoznak már cégek. Például egy amerikai fejlesztésű szexuális segédeszköz, a Lovetron 9000 a medencébe ültetve fejti ki hatását, de létezik homlokba implantálható testhőmérő, ujjvégbe operált mágnes vagy épp fizetőeszköz és számos más termék is. Végül, de nem utolsó sorban az emberek csippelése Elon Muskot sem hagyja hidegen, egyik cégénél, a Neuralinknél ugyanis a számítógépek és az emberi agy közvetlen összekapcsolásán dolgoznak 2017 óta.

A Humans 2.0-nak vagy biohackingnek is nevezett technológia nagyon súlyos etikai és kiberbiztonsági kérdéseket vet fel. Az alapvető különbség az eddigi kockázatokhoz képest az, hogy míg egy vírusfertőzött számítógépet vagy okostelefont a legrosszabb esetben ki lehet kapcsolni és lecserélni, addig ugyanezt egy implantátummal megtenni már korántsem olyan egyszerű. Ráadásul ezek az eszközök akár fizikai bántalmakat is okozhatnak a felhasználónak, ha nem működnek megfelelően.

Tech biohacking human augmentation humans 2.0 implantátum Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Rigó Anita
2018. november 16. 16:19 Tech

Zuckerberg tagadja, hogy tudott volna a sorosozó álhírkampányról

A New York Times cikke hatalmas vihart kavart a cég körül, a vezetők igyekeznek magyarázkodni.

Hajdu Miklós
2018. november 13. 06:56 Tech

Adatszemüveg és virtuális valóság: szinte olyan lesz az autógyári munka, mint egy videójáték

Tablet, okosóra és hamarosan adatszemüveg egészíti ki karbantartók szerszámkészletét a magyarországi autógyárakban.

Hajdu Miklós
2018. november 10. 17:08 Tech

Egy intézmény nyerte el a magyar egyetemekhez jutó uniós kutatási pénzek közel harmadát

Tovább elemeztük a H2020 pályázatok adatait, ezúttal a magyar egyetemekre koncentrálva. Kiderült, hogy a CEU messze kiemelkedik a magyar egyetemek között a nemzetközi színtéren.

Fontos

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.