Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 11. 15:03 Tech

Új adót kaphat karácsonyra a Facebook és a Google

A techóriásokra kivetendő új adóval 5 milliárd euró pluszbevételhez jutna az EU évente, mondta Pierre Moscovici adóügyekért is felelős uniós biztos a BBC-nek. Moscovici szerint, ha minden jól megy, karácsonyig bevezetik az új sarcot, ami elsősorban a Facebookot, az Amazont és a Google-t sújtaná.

A BBC-nek adott interjújában Moscovici elmondta, hogy jelentős előrelépés történt az intézkedés bevezetésének folyamatában, ugyanakkor, ha év végéig mégsem fogadják el, akkor 2019 végére csúszhat az ügy. A jövő évet ugyanis szinte biztosan a Brexittel kapcsolatos ügyek, illetve a májusi európai parlamenti választások és az új biztosok megválasztása dominálják majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország támogatja a brüsszeli különadótIndul az európai egyeztetés a technológiai cégek átmeneti adóztatásáról, Magyarország annak ellenére a keményebb álláspont mellett van, hogy nem is nekünk lesz igazán jó.

A Facebookról épp a napokban derült ki, hogy 15,8 millió font adót fizet az Egyesült Királyságban, miközben az árbevétele 1,3 milliárd font. Sőt, egy jelentős adójóváírás után az adófizetési kötelezettsége 7,4 millióra fog csökkenni.

A techóriások különadójára az összes tagállamnak rá kell bólintania, ám Németország és Franciaország már világossá tette, hogy év végéig tető alá akarja hozni a megállapodást. Néhány ország azonban aggályosnak tartja az új uniós adót. Írország, Csehország, Svédország és Finnország szerint a tervezet sérti a vállalkozásokra vonatkozó, egyenlő bánásmódot előíró nemzetközi szabályokat.

Az Európai Bizottság korábban publikált javaslata aszerint az árbevételük 3 százalékra rúgó adókötelezettséggel terhelnék azokat a nagy internetes vállalatokat, amelyeknek a globális bevételei meghaladják a 750 millió eurót (244 milliárd forintot).

A Google, az Amazon és a Facebook, illetve a hozzájuk hasonló vállalatok jelenleg elkerülik a nyereségadó-fizetést, mivel sok országban fizikailag nincsenek jelen. A profit legnagyobb részét a székhelyük országában mutatják ki a vállalatok, ami általában az Egyesült Államok, így a legtöbb adót ott fizetik. (Vagy éppen egy karib-tengeri adóparadicsomban.)

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy év alatt 5000 milliárd forintnyi jövedelmet tüntetett el a Google az európai adóhatóságok előlAz ír és a holland adótrükkök egészen mesteri kombinációjával kerüli a Google azokat az adókat, amiket helyi versenytársainak be kell fizetnie.

Moscovici szerint ez azért van, mert az uniós adórendszer elavult. Szerinte nem a vállalatok a hibásak, hanem az EU, mert az adórendszer a vállalatok fizikai jelenlétét veszi csak figyelembe. Ezentúl azonban a digitális jelenlétre is reagálnia kell. Az unióban a vállalkozások átlagosan 23 százalék társasági adót fizetnek, azonban az internetes cégek esetében ez csak 9 százalék körül van. Ez abból adódik, hogy a versenyfeltételek nem azonosak.

A biztos a megállapodás elérésének érdekében az úgynevezett naplemente záradékot is támogatja. Ennek lényege, hogy az uniós tech adó mindaddig ideiglenes lenne, amíg a nemzetközi szervezetek – például az OECD – el nem fogadnak egy hasonló intézkedéscsomagot, amit minden országban alkalmazni lehet.

Ez a kikötés csillapítaná a tagországok aggodalmait is, hogy az új adó károsíthatja a gazdaságot a befektetések elriasztásával. Igaz, az Egyesült Államok szinte biztosan nem egyezne bele egy olyan rendszerbe, ami az amerikai vállalatok sikertörténetét veszélyeztetné, így a nemzetközi megállapodás az internetes cégek megadóztatásáról még odébb van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHat év alatt 17 milliárd forinttól szabadította meg a Google és a Facebook a magyarokatDe a teljes kár a harmincmilliárdot is meghaladhatta. Valamiért úgy gondolják, hogy nem kell adót fizetniük Magyarországon, és olyan az uniós rendszer, hogy ezt senki nem kéri számon.

Tech adó adóelkerülés amazon Európai Unió facebook google internet Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2019. március 24. 17:18 Tech

Nem biztos, hogy a Facebookon kéne leverni a terrorvideó terjedését

Az új-zélandi mészárlás körüli vita lényegi kérdése lett, hogy a közösségimédia-szolgáltatók mindent megtettek-e a videó letiltásáért.

Váczi István
2019. március 21. 10:04 Tech

Filléres alkatrész hiánya miatt szorulnak a legnépszerűbb kütyük gyártói

Olyan összetetté váltak az elektronikai eszközeink, hogy nem tudnak eleget gyártani egy néhány milliméteres eszközből, amely mindenbe kell a telefonoktól az e-autókig.

Straub Ádám
2019. március 16. 15:27 Tech

A termék, ami hat év késéssel lett menő

Iszonyatos lendületben vannak a csuklón hordható apró számítógépek, azaz az okosórák. A technológia sok ideje készen van, de most már arra is rájöttek, mivel lehet eladni őket.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. március 24. 13:15 Adat

Miért támogatják a világ kormányai az éghajlatpusztítást ezermilliárd dollárokkal?

Az ár, amit a benzinért vagy a szénből nyert áramért fizetnek az emberek, nem tükrözi ezek felhasználásának valódi költségeit. Ezért valójában elképesztő pénzekkel támogatják az államok a fosszilis energiát.

Kasnyik Márton
2019. március 23. 07:50 Podcast

Móricz Dániel: Pontosan annyit takarított meg Magyarország, mint amennyi uniós pénz bejött

Nem használta ki az ország a békeidőket, a költségvetés és a Magyar Nemzeti Bank is gázt ad, amikor éppen jól mennek a dolgok. Ennek megvannak a kockázatai a HOLD Alapkezelő befektetési vezetője szerint.

Jandó Zoltán
2019. március 22. 06:51 Közélet

Vajna halála után egyből megjelent egy rejtélyes tulajdonos a TV2-ben

A máltai bejegyzésű új részvényes igazgatója korábban letelepedési kötvényekkel is üzletelt, és ugyanúgy Bibó-kollégista volt, mint Orbán Viktor.