Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 11. 15:03 Tech

Új adót kaphat karácsonyra a Facebook és a Google

A techóriásokra kivetendő új adóval 5 milliárd euró pluszbevételhez jutna az EU évente, mondta Pierre Moscovici adóügyekért is felelős uniós biztos a BBC-nek. Moscovici szerint, ha minden jól megy, karácsonyig bevezetik az új sarcot, ami elsősorban a Facebookot, az Amazont és a Google-t sújtaná.

A BBC-nek adott interjújában Moscovici elmondta, hogy jelentős előrelépés történt az intézkedés bevezetésének folyamatában, ugyanakkor, ha év végéig mégsem fogadják el, akkor 2019 végére csúszhat az ügy. A jövő évet ugyanis szinte biztosan a Brexittel kapcsolatos ügyek, illetve a májusi európai parlamenti választások és az új biztosok megválasztása dominálják majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország támogatja a brüsszeli különadótIndul az európai egyeztetés a technológiai cégek átmeneti adóztatásáról, Magyarország annak ellenére a keményebb álláspont mellett van, hogy nem is nekünk lesz igazán jó.

A Facebookról épp a napokban derült ki, hogy 15,8 millió font adót fizet az Egyesült Királyságban, miközben az árbevétele 1,3 milliárd font. Sőt, egy jelentős adójóváírás után az adófizetési kötelezettsége 7,4 millióra fog csökkenni.

A techóriások különadójára az összes tagállamnak rá kell bólintania, ám Németország és Franciaország már világossá tette, hogy év végéig tető alá akarja hozni a megállapodást. Néhány ország azonban aggályosnak tartja az új uniós adót. Írország, Csehország, Svédország és Finnország szerint a tervezet sérti a vállalkozásokra vonatkozó, egyenlő bánásmódot előíró nemzetközi szabályokat.

Az Európai Bizottság korábban publikált javaslata aszerint az árbevételük 3 százalékra rúgó adókötelezettséggel terhelnék azokat a nagy internetes vállalatokat, amelyeknek a globális bevételei meghaladják a 750 millió eurót (244 milliárd forintot).

A Google, az Amazon és a Facebook, illetve a hozzájuk hasonló vállalatok jelenleg elkerülik a nyereségadó-fizetést, mivel sok országban fizikailag nincsenek jelen. A profit legnagyobb részét a székhelyük országában mutatják ki a vállalatok, ami általában az Egyesült Államok, így a legtöbb adót ott fizetik. (Vagy éppen egy karib-tengeri adóparadicsomban.)

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy év alatt 5000 milliárd forintnyi jövedelmet tüntetett el a Google az európai adóhatóságok előlAz ír és a holland adótrükkök egészen mesteri kombinációjával kerüli a Google azokat az adókat, amiket helyi versenytársainak be kell fizetnie.

Moscovici szerint ez azért van, mert az uniós adórendszer elavult. Szerinte nem a vállalatok a hibásak, hanem az EU, mert az adórendszer a vállalatok fizikai jelenlétét veszi csak figyelembe. Ezentúl azonban a digitális jelenlétre is reagálnia kell. Az unióban a vállalkozások átlagosan 23 százalék társasági adót fizetnek, azonban az internetes cégek esetében ez csak 9 százalék körül van. Ez abból adódik, hogy a versenyfeltételek nem azonosak.

A biztos a megállapodás elérésének érdekében az úgynevezett naplemente záradékot is támogatja. Ennek lényege, hogy az uniós tech adó mindaddig ideiglenes lenne, amíg a nemzetközi szervezetek – például az OECD – el nem fogadnak egy hasonló intézkedéscsomagot, amit minden országban alkalmazni lehet.

Ez a kikötés csillapítaná a tagországok aggodalmait is, hogy az új adó károsíthatja a gazdaságot a befektetések elriasztásával. Igaz, az Egyesült Államok szinte biztosan nem egyezne bele egy olyan rendszerbe, ami az amerikai vállalatok sikertörténetét veszélyeztetné, így a nemzetközi megállapodás az internetes cégek megadóztatásáról még odébb van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHat év alatt 17 milliárd forinttól szabadította meg a Google és a Facebook a magyarokatDe a teljes kár a harmincmilliárdot is meghaladhatta. Valamiért úgy gondolják, hogy nem kell adót fizetniük Magyarországon, és olyan az uniós rendszer, hogy ezt senki nem kéri számon.

Tech adó adóelkerülés amazon Európai Unió facebook google internet Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Fabók Bálint
2018. október 21. 07:40 Tech, Világ

A város a világ végén, amelyet a Nokia bedőlése tett igazán jelentőssé

A Nokia mobilos üzletágának bedőlése úgy tűnt, hogy magával rántja a Északi sarkkörnél fekvő Oulut is, amely végül pont ettől vált globális innovációs központtá.

Bucsky Péter
2018. október 18. 16:15 Tech

Állami gigagyárral pörgetnék fel a németek az elektromos autógyártást

Szép lassan dinoszaurusszá változik Németország, ha nem ül fel az e-autó-hullámra. Meglepő ötletekkel próbálnak úrrá lenni a nehéz helyzeten.

Torontáli Zoltán
2018. október 13. 15:57 Tech, Világ

A leginnovatívabb közlekedési eszköz a jó öreg vasút lett

Önvezető autó ide, elektromos kamion oda, a vasút nem a prototípusok kísérleteinél tart, hanem már bevezeti a legújabb technológiáit.

Fontos

Torontáli Zoltán
2018. október 22. 06:53 Állam, Élet

Az állam arra készülhet, hogy az egész pénztárszektorra rátenyereljen

Túl sok jel utal arra, hogy készül egy manőver, amely állami kézbe csatornázza a befizetéseinket. A megszerzett pénzzel rendbe tehetik az egészségügyet és a nyugdíjakat - igaz, a rendszer elkerülhetetlenül kétszintes lesz.

Kasnyik Márton
2018. október 20. 15:08 Podcast

Abból a pénzből, amit közmunkára költünk, egy skandináv színvonalú rendszert lehetne kiépíteni

Amikor Magyarországra jönnek az uniós szakemberek, és meglátják, hogyan működik a munkaügyi rendszer, tátva marad a szájuk. Scharle Ágota munkaügyi közgazdász, a Budapest Intézet vezetője a G7 podcast vendége.

Jandó Zoltán
2018. október 20. 07:58 Piac

Van egy nagyon egyszerű ok, ami miatt nem vesznek Magyarországon elektromos autót

Magyarországon 250, Hollandiában 5 kilométerenként van egy töltőállomás. Az infrastruktúra hiánya nem csak nálunk visszatartó erő.