Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. október 11. 09:23 Élet, Tech

Olyan VR szemüveg jön, amelynek képét nem tudod megkülönböztetni a valóságtól

Megkapta a befektetőktől a finn Varjo azt a 31 millió dolláros (8,8 milliárd forintos) tőkeinjekciót, amely ahhoz kell, hogy piacra dobja a VR (virtuális valóság) szemüvegét. A Nokia egykori mérnökei által vezetett társaság egy olyan terméken dolgozik, amelynek felbontása gyakorlatilag az emberi szem retinájával lesz egyenlő. Ez pedig azt jelenti, hogy a felhasználó bárhova néz a szemüvegben, fizikailag képtelen lesz bármilyen pixelesedést vagy életlenséget tapasztalni.

A Varjo valószínűleg nem a ködös jövőre kapta a pénzt, hiszen az első VR szemüvegét már idén év végén piacra dobja, ennek prototípusa egyelőre mindkét szemre 50-50 megapixeles felbontást biztosít. Ez több mint 20-szorosa a ma kapható VR szemüvegek felbontásának.

A 80 fős finn vállalkozás a pénznek köszönhetően egy év alatt 200 fősre duzzad, hogy a retinaélességű szemüveg fejlesztésével a célegyenesbe forduljon, illetve az első termékeket világszerte értékesíteni kezdje.

A retinaszemüveg árát 5-10 ezer dollár közé várják, ami egyben azt is jelenti, hogy nem a magánfelhasználókat célozzák vele. A vevők elsősorban a formatervezéshez kapcsolódó iparágak nagy cégei lehetnek, az autók és repülők tervezésében például egy ilyen szemüveg végleg kiválthatná a makettek készítését, nem véletlenül áll szövetségben a Varjo az Audival, a Volkswagennel, a Volvóval, a Saabbal és az Airbusszal is.

Élet Tech retina szemüveg Varjo VR Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. május 21. 08:55 Élet

Meghalt Niki Lauda, a sebesség megszállottja földön és levegőben, sportban és üzletben

Sportautók és repülők, illetve egy legendásan horrorisztikus baleset, ez volt a legjobbnak tartott osztrák pilóta életének központi eleme.

Bucsky Péter
2019. május 20. 06:54 Élet

Tételes lista a zöld rendszámos autókról – sokuk szennyezőbb egy hagyományos kocsinál

Sok tölthető hibridnél teljesen érthetetlen, miért támogatja az állam a vásárlásukat és a fenntartásukat.

Torontáli Zoltán
2019. május 18. 07:40 Élet, Vállalat

Kész a félig magyar önvezető kamion, már csak a világot kell hozzáigazítani

A technológia ma már nem kérdés, sokkal izgalmasabb, hogy megéri-e az embert leváltani egy gépre. A válasz ugyanis korántsem egyértelmű.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. május 23. 14:42 Vállalat

Huszonhat munkással kaszált 3,6 milliárdot az állami megbízásokkal kitömött építőcég

Árbevételét megduplázta, nyereségét pedig megháromszorozta tavaly a 190 milliárdból épülő Puskás Stadion kivitelezésén is dolgozó Magyar Építő Zrt.

Váczi István
2019. május 23. 13:13 Vállalat

Vajna örökösei megütötték a főnyereményt: 12 milliárdos osztalék

Magyarország legnagyobb kaszinós cége, az öt fővárosi játékhelyet és a vegas.hu online kaszinót üzemeltető LVC Diamond 12,2 milliárd forint osztalékot fizetett.

Váczi István
2019. május 23. 06:40 Közélet

580 millióból tervezik meg, hogy Velence legyen Budapesten

Megkötötték a szerződést az Észak-Csepel és Dél-Pest megújítására vonatkozó részletes beépítési terv elkészítésére. Már-már túl szép ahhoz, hogy meg is valósuljon.