Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. október 11. 09:23 Élet, Tech

Olyan VR szemüveg jön, amelynek képét nem tudod megkülönböztetni a valóságtól

Megkapta a befektetőktől a finn Varjo azt a 31 millió dolláros (8,8 milliárd forintos) tőkeinjekciót, amely ahhoz kell, hogy piacra dobja a VR (virtuális valóság) szemüvegét. A Nokia egykori mérnökei által vezetett társaság egy olyan terméken dolgozik, amelynek felbontása gyakorlatilag az emberi szem retinájával lesz egyenlő. Ez pedig azt jelenti, hogy a felhasználó bárhova néz a szemüvegben, fizikailag képtelen lesz bármilyen pixelesedést vagy életlenséget tapasztalni.

A Varjo valószínűleg nem a ködös jövőre kapta a pénzt, hiszen az első VR szemüvegét már idén év végén piacra dobja, ennek prototípusa egyelőre mindkét szemre 50-50 megapixeles felbontást biztosít. Ez több mint 20-szorosa a ma kapható VR szemüvegek felbontásának.

A 80 fős finn vállalkozás a pénznek köszönhetően egy év alatt 200 fősre duzzad, hogy a retinaélességű szemüveg fejlesztésével a célegyenesbe forduljon, illetve az első termékeket világszerte értékesíteni kezdje.

A retinaszemüveg árát 5-10 ezer dollár közé várják, ami egyben azt is jelenti, hogy nem a magánfelhasználókat célozzák vele. A vevők elsősorban a formatervezéshez kapcsolódó iparágak nagy cégei lehetnek, az autók és repülők tervezésében például egy ilyen szemüveg végleg kiválthatná a makettek készítését, nem véletlenül áll szövetségben a Varjo az Audival, a Volkswagennel, a Volvóval, a Saabbal és az Airbusszal is.

Élet Tech retina szemüveg Varjo VR Olvasson tovább a kategóriában

Élet

2019. február 21. 17:27 Élet

Nem véletlenül ragaszkodnak politikusok a bukó projektjeikhez

A játékelmélet segítségével mutatják meg kutatók, hogy miért játsszák meg a nagy magabiztosságot a politikai vezetők - akkor is, ha tudják, hogy hülyeséghez ragaszkodnak.

Jandó Zoltán
2019. február 19. 15:13 Élet, Pénz

Kiszámoltuk, mennyit nyerhetsz a kaparós sorsjegyekkel

Hosszú távon még a legjobban fizető sorsjegyeknél is elveszítjük a vásárlásra költött pénzünk közel harmadát. A drágább szelvényekkel nagyobb eséllyel nyerhetünk.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 14:55 Élet, Vállalat

A sorsjegy, amin 186 forintot nyersz, 111-et hoz az államnak

Még a legigényesebb sorsjegyre is az eladási ár mindössze 6 százalékát költi a Szerencsejáték Zrt., a jellemző arány azonban inkább 1-2 százalék.

Fontos

Váczi István
2019. február 21. 06:52 Közélet, Vállalat

Közel 2000 milliárd forintért vásárolt már cégeket az Orbán-kormány

Némelyik jól teljesít, más csődbe ment, és van olyan is, amely már Mészáros Lőrincé. De alapvetően csak puffadt és puffadt az állam az utóbbi években.

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.