Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. október 11. 09:23 Élet, Tech

Olyan VR szemüveg jön, amelynek képét nem tudod megkülönböztetni a valóságtól

Megkapta a befektetőktől a finn Varjo azt a 31 millió dolláros (8,8 milliárd forintos) tőkeinjekciót, amely ahhoz kell, hogy piacra dobja a VR (virtuális valóság) szemüvegét. A Nokia egykori mérnökei által vezetett társaság egy olyan terméken dolgozik, amelynek felbontása gyakorlatilag az emberi szem retinájával lesz egyenlő. Ez pedig azt jelenti, hogy a felhasználó bárhova néz a szemüvegben, fizikailag képtelen lesz bármilyen pixelesedést vagy életlenséget tapasztalni.

A Varjo valószínűleg nem a ködös jövőre kapta a pénzt, hiszen az első VR szemüvegét már idén év végén piacra dobja, ennek prototípusa egyelőre mindkét szemre 50-50 megapixeles felbontást biztosít. Ez több mint 20-szorosa a ma kapható VR szemüvegek felbontásának.

A 80 fős finn vállalkozás a pénznek köszönhetően egy év alatt 200 fősre duzzad, hogy a retinaélességű szemüveg fejlesztésével a célegyenesbe forduljon, illetve az első termékeket világszerte értékesíteni kezdje.

A retinaszemüveg árát 5-10 ezer dollár közé várják, ami egyben azt is jelenti, hogy nem a magánfelhasználókat célozzák vele. A vevők elsősorban a formatervezéshez kapcsolódó iparágak nagy cégei lehetnek, az autók és repülők tervezésében például egy ilyen szemüveg végleg kiválthatná a makettek készítését, nem véletlenül áll szövetségben a Varjo az Audival, a Volkswagennel, a Volvóval, a Saabbal és az Airbusszal is.

Élet Tech retina szemüveg Varjo VR Olvasson tovább a kategóriában

Élet

2018. december 9. 17:28 Élet, Pénz

Kétszer megtankolhatod a kocsit, ha száraz volt a novembered

A kampány által megcélzott csoport fogyasztási adataiból kiindulva 22-33 ezer forintot spórolhatott, aki megállta, hogy novemberben ne igyon alkoholt.

Wiedemann Tamás
2018. december 9. 12:16 Élet, Pénz

Egy Coca-Cola-termék kapta a túlzó marketing citromdíját

Nagy volt a verseny, akadt olyan olívaolaj, amely 49 százalékban napraforgóolajat tartalmaz.

2018. december 8. 14:41 Élet, Pénz

Közel 90 ezerrel több nyugdíjas él szegénységben, mint 2010-ben

Miközben a kormány saját bevallása szerint emelte a nyugdíjak értékét, egy friss statisztika szerint egyre többek jövedelme nem éri el a szegénységi küszöböt.

Fontos

Jandó Zoltán
2018. december 10. 11:49 Állam

A játékokat nem Lappföldről, hanem a szomszédból hozza a Mikulás Magyarországra

Gazdasági jelentőségéhez képest kifejezetten fontos szerepet játszik a globális játékiparban Kelet-Közép-Európa, Magyarország is a húsz legnagyobb exportőr között van.

Kasnyik Márton
2018. december 8. 07:49 Podcast

Középiskolásokkal kísérleteznének magyar közgazdászok

Mi köze a pillecukor-evésnek ahhoz, hogy valaki mekkora sikert ér el az életben? Horn Dániel és Kiss Hubert János a G7 podcast vendégei.

Jandó Zoltán Wiedemann Tamás
2018. december 7. 06:58 Állam

Nem mehetett volna át a versenyhivatalon a fideszes médiafúzió, ezért lépett a kormány

A GVH egyszer már megtiltotta olyan sajtótermékek egy kézbe kerülését, amiket most a Fidesz-közeli médiaalapítvány szerez meg. A hirdetési piac közel felét ellenőrizheti egyetlen szervezet.