Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. október 11. 09:23 Élet, Tech

Olyan VR szemüveg jön, amelynek képét nem tudod megkülönböztetni a valóságtól

Megkapta a befektetőktől a finn Varjo azt a 31 millió dolláros (8,8 milliárd forintos) tőkeinjekciót, amely ahhoz kell, hogy piacra dobja a VR (virtuális valóság) szemüvegét. A Nokia egykori mérnökei által vezetett társaság egy olyan terméken dolgozik, amelynek felbontása gyakorlatilag az emberi szem retinájával lesz egyenlő. Ez pedig azt jelenti, hogy a felhasználó bárhova néz a szemüvegben, fizikailag képtelen lesz bármilyen pixelesedést vagy életlenséget tapasztalni.

A Varjo valószínűleg nem a ködös jövőre kapta a pénzt, hiszen az első VR szemüvegét már idén év végén piacra dobja, ennek prototípusa egyelőre mindkét szemre 50-50 megapixeles felbontást biztosít. Ez több mint 20-szorosa a ma kapható VR szemüvegek felbontásának.

A 80 fős finn vállalkozás a pénznek köszönhetően egy év alatt 200 fősre duzzad, hogy a retinaélességű szemüveg fejlesztésével a célegyenesbe forduljon, illetve az első termékeket világszerte értékesíteni kezdje.

A retinaszemüveg árát 5-10 ezer dollár közé várják, ami egyben azt is jelenti, hogy nem a magánfelhasználókat célozzák vele. A vevők elsősorban a formatervezéshez kapcsolódó iparágak nagy cégei lehetnek, az autók és repülők tervezésében például egy ilyen szemüveg végleg kiválthatná a makettek készítését, nem véletlenül áll szövetségben a Varjo az Audival, a Volkswagennel, a Volvóval, a Saabbal és az Airbusszal is.

Élet Tech retina szemüveg Varjo VR Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2018. október 22. 06:53 Állam, Élet

Az állam arra készülhet, hogy az egész pénztárszektorra rátenyereljen

Túl sok jel utal arra, hogy készül egy manőver, amely állami kézbe csatornázza a befizetéseinket. A megszerzett pénzzel rendbe tehetik az egészségügyet és a nyugdíjakat - igaz, a rendszer elkerülhetetlenül kétszintes lesz.

Torontáli Zoltán
2018. október 21. 12:30 Élet, Világ

Kevésbé fáradnak el azok, akik nem ülnek egész nap az íróasztal előtt

Meglehetősen jó eredményeket hozott az egy évig tartó brit kísérlet.

Kasnyik Márton
2018. október 19. 11:22 Élet, Pénz

A bíróság felvetette a felügyelet felelősségét a Buda-Cash ügyben

Börtönbe kerül a Buda-Cash igazgatósága, és a vagyonukat is elkobozzák, sőt, a családtagjaikét is.

Fontos

Kasnyik Márton
2018. október 20. 15:08 Podcast

Abból a pénzből, amit közmunkára költünk, egy skandináv színvonalú rendszert lehetne kiépíteni

Amikor Magyarországra jönnek az uniós szakemberek, és meglátják, hogyan működik a munkaügyi rendszer, tátva marad a szájuk. Scharle Ágota munkaügyi közgazdász, a Budapest Intézet vezetője a G7 podcast vendége.

Jandó Zoltán
2018. október 20. 07:58 Piac

Van egy nagyon egyszerű ok, ami miatt nem vesznek Magyarországon elektromos autót

Magyarországon 250, Hollandiában 5 kilométerenként van egy töltőállomás. Az infrastruktúra hiánya nem csak nálunk visszatartó erő.

Torontáli Zoltán
2018. október 19. 09:22 Élet, Világ

Aki csak takarítani ment ki Londonba, annak gyötrelmes a hazatérés

A hazatérők visszailleszkedése szempontjából sokat számít, hogy kudarc vagy siker a kint töltött idő.